Aktuálně: 5 046 inzerátů173 347 diskuzních příspěvků17 739 uživatelů

Chov koz kamerunských

Chov koz kamerunských
Jan a Dana Dědkovi 28.03.2015, 19:00
15 484 5 minut čtení

Kamerunské kozy jsou zakrslým plemenem koz. Pro svoji velikost se hodí k dětem a jsou tak velmi oblíbeným a nenáročným plemenem. Často jsou tito sudokopytníci k vidění i v zoologických zahradách. V následujícím textu se dočtete něco víc o jejich chovu. Autory článku jsou chovatelé Jan a Dana Dědkovi s 15-ti letou praxí v chovu kamerunských koz.

Kozičky kamerunské chováme 15 let, jedná se o nenáročné plemeno koz, k ustájení stačí nezateplený chlév, kozy obojího pohlaví jsou vždy neagresivní, přátelské, je možno k nim bez obav pustit i malé děti. Valnou část krmné dávky uhradí pastvou, velice rády okusují i různé větve. Kozy kamerunské jsou velice nenáročné na péči a krmení, ale poměrně náročné na prostor, pokud nemají velký výběh, mají tendence utíkat.

Chov koz kamerunských

Jak už název napovídá, jedná se o plemeno z Kamerunu, tedy z Afriky. Jde o původní africké plemeno zakrslých koz (výška v kohoutku je zhruba 45-50 cm, váha cca 25 kg). Ve své domovině slouží jako plemeno k produkci masa. Kamerunské kozy se nedojí, kozy mají 2x v roce kůzlata, která veškeré mléko spotřebují. Kozy se celoročně chovají společně s kozlem, koza ihned po odstavu kůzlat jde znovu do říje. Na krmení jsou tyto kozy poměrně nenáročné. V zimě je základem krmné dávky seno, je lepší začátkem zimy zkrmit nejprve otavu a seno z první seče, které obsahuje více vitamínů nechat až na předjaří, kdy je potřeba vitamínů zvýšená. V létě seno nahradí pastva, ale přesto je dobré přidat kozám ráno a večer alespoň trochu sena. Osvědčilo se nám vybudovat seník ve volném prostoru na pastvině, aby k němu byl přístup ze všech stran. Když je seník umístěný u zdi, dominantní zvířata někdy ta slabší od seníku odstrkují. V zimě jsou výborným doplňkem krmné dávky větve jehličnanů, popř. celé borovice či smrčky. Lze zkrmovat jehličnany po polomech, probírkách, nebo neprodané vánoční stromky. V zimě dostávají naše kozy také jadrné krmivo, a to zhruba 200 gramů na kozu a den. Lze podat mačkaný oves, ovesné vločky, ječný či ovesný šrot. To smícháme s okopaninami, my podáváme hrubě nakrouhanou mrkev. Do této míchanice přidáme ještě Vitamix pro ovce a kozy. Samozřejmostí je celoročně dostatek pitné vody a minerální liz. V létě kozy vystačí s pastvou, pouze pokud jsou březí nebo odchovávají kůzlata, dostávají jadrné krmivo, ale bez okopanin. Pokud jsou na pastvině ovocné či jiné stromy, kozy s oblibou konzumují listí. Jinak jim občas pár větví přineseme, je to pro ně velká pochoutka a dobře se třeba za odměnu listím naučí přiběhnout na zavolání. Podáváme také větve po prořezu stromů, maliníky apod. Nesmí být z práškovaných stromů! Kamerunské kozičky spasou i méně kvalitní porosty. O co jsou tyto kozy nenáročnější na výživu, o to jsou náročnější na prostor. Kamerunské kozy se neuvazují a k dispozici je třeba jim dát poměrně velký pozemek. Pokud jsou uzavřeny na malém prostoru, snaží se utíkat a jsou v tomto směru opravdu vynalézavé. Ale podle našich zkušeností, pokud mají velký výběh, stačí i nižší plot a nemají tendence utíkat.

„Kamerunské kozy jsou neagresivní zvířata,

dají se naučit mnohým kouskům“

Kamerunské kozy jsou značně otužilé, bez problémů snesou i mrazy. Přes léto jim stačí přístřešek, kam se ukryjí před deštěm. Přes zimu jim stačí i nezateplená stáj, bydlíme v mrazové kotlině, takže mrazy jsou u nás opravdu velké. Důležité je,aby uvnitř nebyl průvan a vlhko. Přes zimu také necháváme hlubokou podestýlku ze slámy. Protože mají kozy přes zimu méně pohybu, je dobré zjara upravit paznehty. Pokud však v zimě očekáváme narození kůzlat, je třeba chlév zateplit. V prvních 48 hodinách po narození by měla být v chlévě teplota minimálně 10°C, jinak by mohla uhynout. Nám se osvědčil v případě zimních porodů tepelný zářič id firmy Bioska Sedlčany. Kamerunské kozy mívají při prvním porodu zpravidla jedno, při dalších 2-3 kůzlata, o která se většinou vzorně starají. Kůzlata v prvních třech týdnech života necháváme v chlévě odděleně od stáda jenom s matkou. Teprve potom se pouštějí dohromady s celým stádem, v němž je celoročně i kozel, který je ke kůzlatům velmi tolerantní. Kůzlata necháváme s matkou minimálně 5 měsíců. Porody bývají bezproblémové. Pokud se ale stane, že kůzle uhyne, musíme zabránit zánětu vemene. Koze podáváme pár dní jen seno a vodu, mléko neoddojujeme, ale koze vtíráme do vemene mast Aphlegmin, která zabraňuje zánětům. Kamerunské kozy jsou neagresivní zvířata a dají se naučit mnohým kouskům. Větším parťákem v tomto směru jsou kozlíci. Oblíbenou hrou s naším kozlem Matesem, když byl mladý, byly bojové hry, kdy se stavěl na zadní, naznačoval útoky, přetlačoval se, ale nikdy doopravdy netrknul.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat