Aktuálně: 5 093 inzerátů172 541 diskuzních příspěvků17 717 uživatelů

Chov kamerunských ovcí

Chov kamerunských ovcí
Ing. Zbyněk Pokorný 04.11.2017, 13:00
16 249 5 minut čtení

V České republice se s kamerunskými ovcemi setkáte nejčastěji v zoologických zahradách nebo zookoutcích. Chované bývají často s kamerunskými kozami a společně tak představují přitažlivou atrakci pro děti. Tyto ovce se vyznačují kamarádskými vlastnostmi a velkou zvědavostí.

Původ má kamerunská ovce v horských oblastech Afriky. Druhový název, dostala ovce kamerunská zřejmě kvůli jejím prvním importům, které byly prováděny právě z Kamerunu. Toto západoafrické plemeno se vyznačuje vodorovným držením uší. Příbuzná východoafrická a jihoafrická plemena, bývají klapouchá. Při hrozícím nebezpečí, se kamerunské ovce rozprchnou do všech stran, přičemž skoky dosahují výšky až 1,5 metrů a délky čtyři metry.

V nedávných letech ale i v současnosti, se dostává kamerunským ovcím i kozám velké obliby mezi chovateli a jejich počty v zajetí se stále rozšiřují. Majitelé by měli dbát hlavně na čistokrevnost plemene a nekřížit jej s jinými. V minulosti také reálně hrozila i nevědomá příbuzná plemenitba. V současnosti už je ale dostatek chovatelů, od kterých lze pořídit navzájem nepříbuzné jedince s cizí krví.

Majitelé by měli dbát hlavně

na čistokrevnost plemene

Krátce po roce 2000, se hrstce největších nadšenců, společně se Svazem chovatelů ovcí a koz v Brně, podařilo založit chovatelský klub kamerunských ovcí. Společně byl stanoven chovatelský cíl a také byl určen standard plemene kamerunská ovce. Na následných výstavách a nejrůznějších trzích, bylo prováděno odbornými pracovníky hodnocení vlastností zvířat. Vůbec první bonitace proběhla už v roce 2002 a účastnilo se jí přes dvě desítky kamerunských ovcí. Vstupem do SCHOK (Svaz chovatelů ovcí a koz) měli chovatelé možnost publikovat své zkušenosti ve svazovém zpravodaji a ještě víc tak dostat kamerunské ovce do povědomí širší veřejnosti. Členové SCHOK, přivezli pro změnu krve, do naší vlasti také několik jedinců z Německa.

Oproti jiným plemenům ovcí, jsou kamerunky menší a lehčí. Berani dosahují maximálně 45 kilogramů a ovce ještě zhruba o deset kilogramů méně. Ve stáří jednoho roku váží zvířata kolem 25 kilogramů. Jistou výhodou je to, že není nutné toto plemeno stříhat. Kamerunské ovce mají pouze krátkou srst, která v zimním období značně zhoustne. Kvůli své nenáročnosti, jsou často využívány jako živé sekačky na trávu. Přednostně spásají klasické trávy a byliny. Skvělou pochoutkou je i suchý bodlák. Zbude z něj pouze lodyha. Pokud se chystáte chovat ovce na zahradě se stromy, počítejte s tím, že okoušou listy do výšky, do které dosáhnou postavené na zadních končetinách při opření o kmen. Výhodou je zase podzimní spásání spadaného listí. Opravdovou pochoutkou jsou spadky švestek a lískových ořechů, které konzumují včetně skořápky. Během celého roku by měly mít kamerunské ovce k dispozici seno.

Ovce jsou výbornými matkami. Mívají bezproblémové porody a o jehňata se vzorně starají. Počáteční růst jehňat je rychlý. Po dvou týdnech už dosahují dvojnásobku hmotnosti a navíc se už přiživují pastvou. Pokud ale jehňata ponecháte u matky, můžete být svědky sání mateřského mléka i v pěti měsících života. Jehňata si skvěle rozumí s dětmi. Jejich přítomnost dokonce vyhledávají a skotačí spolu. Uvnitř stáda funguje jistá hierarchie. Vedoucí je vždy starší ovce a na konci se pohybuje beran. Údajně dokáží vycítit přicházející déšť i dvě hodiny dopředu. Má-li přijít bouřka, vyrazí na pastvu o něco dřív a provazy deště už pak sledují z přístřešku spokojeně napasené.

Pokud se i vy chystáte vrhnout na chov kamerunských ovcí, máme pro vás několik doporučení. Pořizujte ovce z kvalitních chovů, nekupujte zvířata neznámého původu. Rozhodně se vyhněte koupi příbuzných zvířat. Vhodná nejsou ani jehňata, která nebyla během dospívání oddělena od rodičů. Reálně hrozí totiž připuštění jedniček vlastním otcem. Chovatel vám samozřejmě bude tvrdit, že byla jehnička připuštěna nepříbuzným beranem, ale jistotu vám dát nemůže. Pohlavní dospělost nastává po pěti nebo šesti měsících života, ovšem pro plemenitbu je to velmi nízký věk. Vyčkejte aspoň do věku deseti měsíců a hmotnosti 25 kilogramů. Poté získáte kvalitní silná jehňata a matka vám vydrží plodná až patnáct let.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat