Aktuálně: 5 564 inzerátů168 370 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Chov osmáků degu

Chov osmáků degu
Ing. Zbyněk Pokorný 21.02.2021, 17:00
3 301 5 minut čtení

Osmák degu má zavalité, ale krátké tělo se silným krkem. Hlava působí v poměru k tělu velkým dojmem. Dospělý jedinec dosahuje hmotnosti od 200 do 300 gramů. Délka těla se může pohybovat od třinácti do osmnácti centimetrů, což řadí osmáky mezi středně velké hlodavce. Ocas je na špičce zakončen delšími černými chlupy.

Taxonomicky je degu řazen do čeledi osmákovití – Octodontidae. Ve volné přírodě obývá Chile, kde se vyskytuje od pobřeží až do výšky 1200 metrů nad mořem. Vyznačuje se denní i noční aktivitou. S oblibou šplhají po stromech a keřích. V přírodě jim jako úkryt slouží vyhrabané nory. V kolonii mezi sebou hlasově komunikují.

Patří mezi společenská zvířata s vybudovanou hierarchii. Z toho důvodu bývá problémem zařazovat do stávajícího chovu nová zvířata. Reálně hrozí útoky a dokonce je možné i usmrcení nového jedince. Na druhou stranu panuje ve skupině mírumilovná atmosféra, kdy samice klidně kojí i potomky jiné samice. Kdo nechce chovat pouze jednoho osmáka, ale rád by se pokusil o jejich rozmnožení, nechť si pořídí jednoho samce a přidá k němu jednu až pět samiček. Samec musí být vždy pouze jeden a samiček může být víc. Chovatel by se měl v okolí klece vyvarovat prudkým pohybům. Pokud musíte některého z chovanců odchytit, chovejte se důvěryhodně. V opačném případě se osmák poplaší a nepodaří se vám jej chytit už vůbec. Za ocas osmáky nikdy nechytejte, snadno jej můžete amputovat. Při opatrném a klidném zacházení osmáci zkrotnou a manipulace s nimi je pak bezproblémová. Osmák na chovatelovu ruku sám vleze. Vyhovující klec je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro úspěšný chov. Materiál na stavbu klece musí být odolný, aby dokázal vzdorovat silným zubům tohoto hlodavce. Jako minimální rozměr klece se uvádí 0,6 x 0,6 x 1 metr. Optimální rozměr je však o něco větší. Jako substrát na dno lze využít například hobliny. Z důvodu dobrého větrání musí být minimálně jedna stěna klece z pevného pletiva, které ale nesmí sahat až na spodek nebo budou zvířata vyhazovat ven nepořádek. Pro možnost čištění klece a manipulaci se zvířaty jsou vhodná větší dvířka. Ve vybavení klece nesmí chybět silná větev, na které se zvířata zdržují nejčastěji. Nedílnou součástí je i domeček přiměřené velikosti, vzhledem k chovanému počtu zvířat. Osmáci v něm nocují společně. Dřevěný domek zakrátko zlikvidují, proto se nejvíce hodí postavit jej z kamene nebo cihel. Do rohu klece umístíme dřevěnou plošinu, na které budou osmáci spokojeně odpočívat a pozorovat okolní dění. V oblibě mají i běhací kolotoč. Ten musíte sehnat v dostatečné velikosti, neboť malý kolotoč pro křečky je nevyhovující. Osmáci se nikdy nekoupou ve vodě. Pro očistu jim proto připravíme velkou misku s pískem, ve kterém se budou zbavovat kožních parazitů. Teplotu v chovné místnosti není třeba nějak zvlášť řešit. Plně jim vyhovuje klasická pokojová teplota.

Pevné zdraví zajistí vyrovnaná krmná dávka, složená z nezávadných komponentů. Vždy se vyhýbejte cukru, jenž je pro osmáky nestravitelný. Pozor si dejte i na brambory, které jsou dokonce jedovaté. Ovšem topinambury mají naopak velmi rádi. Základ tvoří vždy kvalitní seno, které si natahají i do domečku na spaní. Ze zrnin a semen, se nejvíce hodí směs pšenice, ječmene, ovsa, kukuřice a slunečnice. Rádi mají i len a proso. Využít lze krmnou směs pro morčata nebo křečky. Neodmyslitelnou součástí krmiva musí být dostatek zeleniny a ovoce. Od jara do podzimu také zelená píce. Pro ohryz nesmí chybět větve. Na vodu lze využít napáječku, aby nedocházelo k rychlému ušpinění.

Osmák degu rodí mláďata dvakrát, zřítka kdy i třikrát ročně. Ve vrhu bývá od dvou do osmi mláďat. Ty přivádí samice na svět po 84-90 dnů trvající březosti. Mláďata se rodí poměrně dobře vyvinutá. Hned jsou osrstěná, slyší, vidí a pohybují se. Od rodičů je lze odstavit po čtyřiceti dnech. Na mateřském mléce nejsou však závislý už od čtyřech týdnů. Později než v šesti týdnech bychom je odstavovat neměli, neboť už začíná docházet k útokům chovného samce na mladé samečky, ve kterých začíná vidět konkurenci. Takové útoky mohou končit poraněním i smrtí slabšího z nich. Pozorovat mláďata oplývající velkou aktivitou a hravostí, je opravdu chovatelským zážitkem. Mláďata jsou ihned po narození osrstěna, vidí, běhají, slyší a mají vyvinuté zuby. Odstav nastává po šesti týdnech. Mláďata jsou velmi čiperná a hravá. Pohlavní dospělost nastává poměrně brzy, již asi po třech měsících. Takto časně ale ještě nejsou samičky připravené zvládnout březost a porod. Do chovu je proto zařazujeme nejdříve v půl roce života. Samečka není nutné po celou dobu odchovu odstavovat od samice. Naopak, o mláďata pomáhá pečovat stejně svědomitě, jako jejich matka.

Chov osmáků degu lze všem potencionálním zájemcům jen doporučit. Jedná se o velice zajímavá a zároveň nenáročná zvířata. Jsou tak i ideálním zvířetem pro mladé a začínající chovatele. Osmák degu se dožívá pěti let.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat