Aktuálně: 5 035 inzerátů173 676 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Péče o srst psa

Péče o srst psa
Ing. Zbyněk Pokorný 06.06.2023, 17:00
659 5 minut čtení

Stříhání psů je důležitou součástí péče o jejich srst a vzhled. Správné stříhání udržuje srst zdravou, čistou a pohodlnou pro psa. Existuje několik různých způsobů stříhání psů, které se liší v závislosti na plemeni, typu srsti a preferencích majitele.

Níže uvádím několik základních informací o stříhání psů:

  • Důkladná příprava: před stříháním psa si zjistěte, jaký typ srsti váš pes má a jaká je správná technika stříhání pro daný druh srsti. Některá plemena vyžadují pravidelné stříhání, zatímco jiná potřebují pouze česání a ošetřování.
  • Správné nástroje: pro stříhání psa je důležité používat správné nástroje, jako jsou hřebeny, kartáče a nůžky určené speciálně pro psí srst. Vyberte nástroje, které jsou vhodné pro typ srsti vašeho psa.
  • Bezpečnost: při stříhání dbejte na bezpečnost svého psa. Buďte opatrní, abyste nepořezali jeho kůži nebo neublížili jeho uším, ocásku či tlapkám. Pokud si nejste jisti, jak správně stříhat, je lepší vyhledat pomoc odborníka, například psího kadeřníka nebo zkušeného chovatele.
  • Pravidelnost: frekvence stříhání závisí na potřebách a růstu srsti vašeho psa. Někteří psi vyžadují stříhání každých pár týdnů, zatímco jiným postačí jednou za několik měsíců. Pravidelné stříhání pomáhá udržovat srst v dobrém stavu a zamezit tvorbě zamotaných chuchvalců nebo příliš dlouhých chlupů.
  • Profesionální pomoc: pokud si nejste jisti, jak správně stříhat svého psa, nebo pokud má váš pes složitou srst nebo specifické požadavky, může být nejlepší vyhledat pomoc profesionálního psího kadeřníka. Ti mají odborné znalosti a zkušenosti v oblasti stříhání psů.

Je důležité pamatovat na to, že každé plemeno a každý pes může vyžadovat individuální přístup a péči. Proto je vhodné konzultovat specifické požadavky se svým veterinářem nebo odborníkem na psí péči.

Stříhání srsti psů je běžná praxe, která se provádí z estetických nebo hygienických důvodů. Existuje mnoho různých druhů srsti u psů, a proto se také různá plemena stříhají odlišným způsobem.

Péče o srst psa může zahrnovat odstraňování přebytečné srsti, zkrácení srsti na určitou délku nebo úpravu srsti do konkrétního tvaru. Někteří majitelé své psy stříhají sami doma, zatímco jiní preferují návštěvu profesionálního psího kadeřníka.

Při stříhání srsti psa je důležité použít správné nástroje, jako jsou kvalitní hřebeny, stříhací nože, strojky na stříhání srsti a stříhací nůžky. Některá plemena vyžadují specifické techniky stříhání, například vytrhávání srsti u teriérů.

Je důležité mít na paměti, že srst psa má také ochrannou funkci, a proto by se neměla odstraňovat příliš krátká. Je vhodné se před stříháním poradit s profesionálem nebo se informovat o konkrétních potřebách srsti daného plemene.

Kromě stříhání srsti je nutné ji také pravidelně česat, aby se předešlo zamotání srsti a dalším problémům. U některých plemen je také potřeba pravidelně zkracovat drápky, čistit uši a starat se o zuby.

Na péči o srst jsou nejnáročnější pudlíci, kokršpanělé nebo teriéři. U nich je pravidelný střih nutností. Podle délky se střih dělí na více typů. Například "střih na délku" se používá k udržování srsti ve stejné délce po celém těle, zatímco "střih na kontury" se používá k tvarování srsti kolem obličeje, tlap a ocasu. Je důležité zvolit správný typ střihu pro specifické plemeno a jeho požadavky na srst.

Pokud nechcete využít služeb psích salónů a pečovat o srst psa doma, musíte mít odpovídající vybavení, jako jsou kvalitní střihací strojky, hřebeny a nůžky určené speciálně pro psí srst.

Každý pes je jedinečný, a proto mohou mít různé potřeby ohledně stříhání srsti. Někteří psi mohou mít citlivou kůži nebo srst, která se snadno zamotává, a vyžadují opatrnější přístup při stříhání. Je důležité přizpůsobit stříhání srsti potřebám a pohodlí vašeho konkrétního psa.

Pamatujte, že stříhání srsti psa je jen jedním z aspektů péče o srst. Pravidelné kartáčování, koupání a ošetřování srsti jsou také důležité pro udržování zdravé a krásné srsti u psa.

Jak se starat o psí srst

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat