Aktuálně: 4 954 inzerátů174 091 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park

Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park
Ing. Zbyněk Pokorný 05.08.2023, 14:00
893 4 minuty čtení

Kousek od malé jihočeské obce Horní Pěna na Jindřichohradecku se nachází zoologická zahrada, nesoucí zbytečně skromný název - Zoopark Na Hrádečku. Na rozloze přesahující 10 ha uvidí návštěvníci více než dvě stovky zvířecích druhů. Obdivovat mohou například lvy, vlky, primáty, hyeny, velké papoušky nebo sovy. Spoustu druhů se daří každoročně odchovávat. Za zmínku v letošním roce jistě stojí odchov lvíčků zlatohlavých nebo odchov šesti mláďat u želv podlouhlých. Úspěchem je i šestice mladých skunků pruhovaných nebo mládě u hyen skvrnitých.

Zoo má poměrně krátkou historii. S jejím budováním začali majitelé teprve v roce 2011. V říjnu 2016 získal zoopark licenci oficiální zoologické zahrady od MŽP ČR a stal se tak nejmladší zoologickou zahradou. Výsledkem jsou nové prostorné a moderní stavby. Jednou z nejnovějších, otevřenou teprve od poloviny června, je ohromná voliéra pro ary. Při pohledu na společný chov tří velkých druhů arů v takovém prostoru, zaplesá srdce každého obdivovatele papoušků. Pokud bych měl zapátrat v paměti, ve které jiné tuzemské ZOO jsem něco podobného viděl, vybavuje se mi pouze ZOO Zlín. Ze světových zahrad by se tato stavba neztratila ani ve slavném Loro Parku na Kanárském ostrově Tenerife.

Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park

Ve voliéře s rozměry 9 m výška, 11 m délka a 4,5 m šířka, žijí společně dva páry arů arakang, pár arů araraun a pár arů zelenokřídlých. Velcí arové byli v Horní Pěně chováni už dříve a proto vznikla myšlenka dopřát těmto pestře zbarveným krasavcům co nejkomfortnější žití. Dřívě museli být arové stěhování na zimu do vnitřních expozic. Ty byly pro návštěvníky nepřístupné. Nyní se tak mohou těšit na největší papoušky po celý rok. Nejmladšími obyvateli společenstva je rok a půl starý pár arakangů. Ten je zatím dost nesmělý, a tak jejich seznamování se zbytkem hejna probíhá pozvolna. Ke vzájemným šarvátkám mezi druhy ale nedochází.

Součástí celé stavby jsou čtyři vnitřní prostory, sloužící jako zimoviště. Právě přes zimu budou páry odděleny zvlášť. V každé vnitřní ubikaci je umístěna hnízdní bouda. V případě hnízdění některého z párů, bude uzavřen v tomto vnitřním klidném prostoru. Zamezí se tím narušování průběhu hnízdění ostatními ptáky. Vnitřní prostory jsou z jedné strany prosklené, návštěvníci tak uvidí ary za každé situace a v každém ročním období.

Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park Voliéra v jihočeské Horní Pěně připomíná slavný Loro Park

Téměř celou stavbu voliéry zvládl realizovat svépomocí technický úsek zooparku. Externí firma byla najata pouze na zateplení zimovišť. Vybudování takto velké voliéry trvalo zhruba jeden rok. Pohodové prostředí dotváří papouškům bohatá zeleň, dřeviny, kamení a součástí voliéry je i tekoucí jezírko. Velcí arové nejsou jedinými obyvateli této odejinělé stavby. Společnost jim dělají morčata, pobíhající v trávě. K útokům na hlodavce ze strany arů nedochází.

Další velký budovatelský projekt ZOO započne ještě v letošním roce. Kompletní rekonstrukcí projde obsáhlá terarijní expozice. V současné době vzniká i projekt k postupné realizaci vzdělávací budovy, jejíž součástí budou i podkrovní ubytovací jednotky.

Velcí arové nejsou ve zdejší ZOO jedinými zástupci z řádu papoušků. Na Hrádečku je chován i kakadu naholící, papoušek kouřový, žako velký, žako liberijský nebo ara malý. Dalším velkým lákadlem je překrásná voliéra s nestory kea, ale o tom až někdy příště …

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat