Odpověď na příspěvek uživatele assil z 02.11.2023, 09:56:54
To snad né, zpívá se v Čechách. V Praze je to zase jiné než ve “vejběžku”. Takové to “heléé,”… já už to teď ani neumím, žila jsem tam jen sedm let. Prostě stejně jako na Moravě i v Čechách se mluví v každé malé oblasti trochu jinak, nářečí se prolínají, na úplném jihu a jihovýchodě Moravy (Břeclavsko, Hodonínsko) se např. říká “s mamků”, “s taťků”, v Brně se říká “s mamkó”, “ s taťkem”, …
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 02.11.2023, 05:11:31
To jste vzala kde?
I v Brně říkáme mlíko. A neznám nikoho, žádného Brňáka, který by si myslel, že v Brně se mluví tou správnou češtinou. Tady se mluví brněnsky a já brněnštinu miluji.
Ale když mluvím s někým cizím, se zákazníkem, atd, tak mluvím spisovně. A moc mě štve, že se spisovně nemluví v televizi, především v ČT, která by měla být nositelem - propagátorem spisovného jazyka. Ale ty tvary, které z některých, zejména mladých, reportérů padají, to je děs a devalvace jazyka.
Když jsme se před víc jak třiceti lety odstěhovali do severních Čech, do Šluknovského výběžku, zarazila nás řada věcí, krom jiného i výrazy, které jsme z jižní Moravy neznali, nebo nepoužívali nebo používali jinak. Byli jsme překvapeni, jak se tam při řeči zpívá. Bylo to ohromně zajímavé.
Odpověď na příspěvek uživatele Inspektor-pisisvor z 02.11.2023, 06:41:45
Tak proč ti psi mají hlavy vyvrácené doprava a nahoru? Krok předními vysoký jak kočárový kůň a záď tím pádem níž, což je markantní zvlášť u NO, kteří mají jiné úhlení než BO. Ti psi vůbec nevidí - nedívají se - před sebe na cestu, nevidí, kam šlapou.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 01.11.2023, 14:57:39
To nejsou pražácký stereotypy, to je fakt. I kdybychom my Brňáci, řekli tramvaj, bude to znít jinak než když to zazpívá Pražák. Teda pokud bychom se hóódně nesnažili… a byli bychom při tom napodobování směšní.
To je jak když se Aleš Háma snaží mluvit brněnsky nebo hantecem. Katastrofa.
Taky máme hexabiothanová vodítka, 5 m a 2,5 m přepínací. Asi trochu pruží, ale není to nijak moc poznat. Fenka má 18 - 19 kilo.
Koupili jsme i obojek, pěkně do sady s přepínacím vodítkem, ale ten jí tahá chlupy, tak ho měla jen jednou a asi ho pošleme dál do útulku, hladkosrstým psům by vadit nemusel.
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 31.10.2023, 14:32:36
Mně se na plynu taky dobře vaří (protože tak vařím celý život). U mamky, která má keramickou desku, se taky trochu trápím, ale mamka je zvyklá a je spokojená. Syn má indukci a je též spokojen. No a pak "babo raď".
U plynové desky mě štve to čištění. Indukci a keramiku stačí setřít…
Budu se rozhodovat mezi plynem nebo indukcí. A ráda bych znala vaše vlastní zkušenosti, jestli to někdo takto měnil - plyn za indukci, a ne dohady nebo předpoklady těch, kteří takovou změnu neprovedli.