Já mrznu v autě, ale nefouká v něm, nezapínám na těch 10 min topení, to akorát ždíme baterku a ten pětilitr se stejně až do práce nemá šanci ohřát, do práce v tomhle dojedu tak tak s tekutou vodou v chladiči 😂
Já mrznu v autě, ale nefouká v něm, nezapínám na těch 10 min topení, to akorát ždíme baterku a ten pětilitr se stejně až do práce nemá šanci ohřát, do práce v tomhle dojedu tak tak s tekutou vodou v chladiči 😂
Sníh je desetinásobek tekuté vody. Na získání 10 l vody je třeba rozehřát 100 l sněhu 😂
No nesmí je člověk odradit, lepší něco, než nic 🙂
Já jsem o víkendu udatně ke koním nosila na zádech 20l barel vody, tak jsem si zase jednou dokázala, že to zvládnu! 💪 Navozili jsme a nanosili tolik vody, že je plný zásobní 200l barel i vanička u poníků i vana u velkých koní. V těhle mrazech nějak nepijí a mě to znervozňuje, seno žerou pořád stejné, tj. suché, krmení taky dostávají suché… zalévat krmení vodou nemá smysl, běžná populace dostává hrnek až dva hrnky jádra dvakrát denně, no a plnokrevník sice dostává nějakých pět kilo v kýbli, ale on se v tom rýpe a než by to pořádně načal, měl by to ledové… chjo. Tak leda koupit pár kilo soli a přihodit jim do jídla to. Dva koně mi přišli poslední dobou “nějací divní”, v sobotu černej, když jsme na něj chystali postroje, v neděli zase plnokrevník, nedožral, ani ráno ani odpoledne…a času na to měl dost (on se v tom jako přehrabuje, ale nakonec vždycky vyžere, ale tentokrát nechal z obojího půlku nesnědenou…). V úterý má přijít razantní obleva, snad se rozpijou… a snad tu změnu počasí neodkolikujou…
Přemýšlím… máme 150cm balík sena, čiže nějakých 350+ kg hádám, asi na týden, tj. 7 dní. Poníky snad ani nepočítám, jednak mají 50/50 se slámou, za druhé denně dostanou oba dohromady jestli 10 kg píce, tak hodně (tlusťochovi jdou nahmatat žebra!).
Takže 4 koně o hmotnostech 400-550 kg sežerou teda 350 kg za 7 dní, tj. taky 50 kg denně. No ale Liška a Garon těch 400 kg budou mít a přístup k senu mají adlibitní, zatímco naši chlapci dostávají sena pouze na půlden, aby vyžírali, a nebylo znehodnocené seno všude. Jestli vaši třeba 10 kilo zašlapou do hnoje, tak jsme na stejném 🙂
Poraďte těm dobrým lidem, ať pokaždé na obhlídku vašeho stáda každý přinese 5l kanystr horké vody a koním dolejou. Myslím, že frekvence návštěv se rapidně sníží 😀
My chodili do vesnické hospody a abychom neprudili, než donesou jídlo, tak jsme si objednali, a pak nás rodiče vypustili ven za hospodu k potoku, tam jsme lozili, vypichovali si klacky oči, kolikrát do hospody přišli s vodou v botách a podobně, ale po té půl hodině řádění akorát tak unavení na jídlo a odpadnutí, a po obědě o nás nikdo nevěděl 😀
Naše meteostanice dnes ráno hlásila přízemní -17,9
To jde.
A já ještě musím souhlasit s názorem na fyzické tresty. Možná bych vyloženě nemlátila ve smyslu trestu, ale rozhodně bych ty děti fyzicky inzultovala v případě potřeby. Tj. dítě mi začne hysterčit v krámě? Ok, šoupnu košík na stranu, vyvleču dítě pevným stiskem z krámu, venku mu vysvětlím, že jestli bude pokračovat, tak nasedáme do auta a jedem domů bez nákupu, a dostane chleba z mrazáku s kyselou okurkou. A když se neuklidní, tak šoupnu dítě do auta, dojdu se do krámu omluvit obsluze, že tam opravdu nebudu obtěžovat s ječícím parchantem, a ať si ten košík holt uklidí. A sedla bych do auta a parchant by dostal, co je na skladě. Ono by to tomu dítěti celkem rychle došlo. A pokud by se dítě uklidnilo, tak bych ho vzala a prošla s ním obchodem k tomu odloženému košíku a mohli bychom nákup dokončit.
Taktéž pokud by mi ratolest ječivě pobíhala po parkovišti, tak ho lapnu nevybíravě za ruku a budeš tady a vyřízeno, když se neumíš chovat a ovládat.
Dokud mám fyzickou převahu, je to snadné, umravnit takového malého vysírku. A ani hlas bych zvýšit nemusela 😀
Co se zubu týče, k zubajdě jsem v pátek nepáchla, okolí zubu postupně dále natékalo, hřálo a tepalo, já jsem pilně rukama masáží otok stahovala po dásni dolů, až se pátek večer objevil flíček bílého zpředu na dásni před zubem 🙂 Tak jsem vzala špendlík a vyvalily se vlny zdola, a až od půlky nosu jsem postahovala dolů celý ten absces a vyždímala, dokud něco šlo. No a v sobotu jsem se probudila již s celkem ujdoucím pocitem, během dne ještě postupně vymasírovávala zbytky, v neděli už jsem neměla ani nateklo a už z díry nic nešlo, a dneska, považte, splaskla už i ta uzlina v dolní čelisti, co mi v pátek natekla. Takže vítězství, a zítra půjdu k zubajdě už celá zdravá a veselá 🙂
A to už jsem se doma probírala paralenem a Tramalem že jako co si zobnu, až bude nejhůř - ibalgin nevedu 😀
Specielně pro vás vymysleli chytrý lidi vyhřívaný legíny 🙂 Hned to někde na Temu nebo jiné sprosťárně kupte, protože přesně na tohle je to určený! 🙂
Jsem na fejsbůku ve skupině “Koně venku” a hojně se tam probírá 🙂
Srnky mrchy vohavný zrzavý si vemte prosím pěkně k sobě. Až zase nějakou chytím visící v plotě, pošlu kurýrem. Nás se naopak neptají, zda se smějí procházet po výbězích, ožírat koním seno a vojtěšku a trousit škrkavky vůkol. Celá jsem z nich veselá. Taky samozřejmě ničí ohrazení, kudy chodí. Až budu potřebovat srnku do guláše, bude stačit do té jedné díry nastražit oko…
Já když dám poníkovi do příkrmu rýžovky (dala jsem tomu “hubenému”), tak stojí u kyblíku fascinovaně a vychutnává každé sousto, nevěří své tlamičce a je nadšený. Oves se u nás krmí syrový, to mají naši chlupáči smolíkof. Pak mohou sklízet ovesné lány na hnoji v zeleném 🙂
Tak nehodlám se opařit horkým čajem a napařování mě nebaví, tak to asi nehrozí. Já se potím už jen při pomyšlení na to, že mi bude hrnek s kafem kouřit do xichtu 😀
No Německu možná trvalo chvíli, ale to byla totalita a Němci v té době byli fakt Němci (a né směska Turků a Pákistánců) a brannou povinnost měli všicí.
Neumím si představit tohle napasovat na ČR, když už jen při zmínce, že se bude monitorovat počet eventuálně branně-schopných mužů, se národ hromadně křižuje a leckteří uvažují, jak si nejlépe zlomit kterou končetinu, aby nesplnili kolonku.
Však mírové síly tam může vyslat OSN, proč zrovna NATO. Načež to budou tak jako tak sebrané oddíly, co kdo dal. Jen to nebude mít nálepku NATO, ale x-FOR.
My se RF ptáme, jak si představují mír, ale oni si trvají na tom, že mír bude jen, když si zaberou i to, co ještě nedobyli a o směřování země budou rozhodovat oni. Prostě si představují podmínky míru takové, jako by tu válku vyhráli. Přesně, mír je prostě dohoda a ne jednostranný diktát, dá se použít v obou směrech.
No u zubařky jsem právě dřepěla včera. Tak ta odborně vyhodnotila, že to ošetřila dostatečně, aby stačilo se na to podívat v úterý. Dokonce mě upozornila, že kdyby to bolelo moc, můžu tu ucpávku během víkenda vyndat, ale že bude radši, když v té díře po vrtáku zůstane, aby se tam necpalo jídlo. Takže jako já možnosti mám 🙂 A pak mám ještě možnost špendlíka nebo stahování otoku k hraně dásně. Ale vono to nebude tak horký. Víkend se přežije 🙂 Ono to zatím nebolí, jen cítím prostě tlak. A nesmím se usmívat, to pak to bolí, jak je to pod tou nosní dírkou nateklý 😀
Mně se bolest rozjíždí právě po vystavení studenému (klasicky jak venku trajdám pár hodin u koní, tak se to rozjede) a teplým se to naopak uklidňuje. Asi jak se to prokrví. Každopádně někdo mi teď v práci říkal, že mu zubař říkal, že jak nastanou mrazy, má plnou ordinaci, že to se ozvou zuby všem. A však taky při bolestech zubů znáte ty obrázky z dětských knížek, jak měli tu tvář zamotanou v šátku (a k zubu přivázaný provázek, aby se zub vytrhnul… 😀). Tak to teplo zjevně pomáhá…
Ona to v úterý právě bude čistit znova, toho se nebojím. Nakonec jsem byla statečná nebo hloupá a nevolala jsem. Tak uvidím, jak přežiju víkend. Vždycky si můžu vzít něco na bolest, kdyby to bylo blbý. Já prášky nežeru, takže to bude účinkovat hned. Mám i ještě ty opiáty, ty bych v nejhorším mohla strčit pod tu dáseň, aby to působilo lokálně 😀 Takže do úterka nějak přečkám.
Přes den to povolilo, zmizelo to ostré ohraničení toho otoku, tak snad se to trochu vstřebá.
Žížaly ráda 🙂 Žížal se nebojím, a klidně si vedle nich i lehnu!
Tak zatím je kam s tím, až nebude, tak nebudou zakázky, a naši výrobci zase budou dělat ohňostroje a bourací pyrotechniku. Co už. Ale tak ona pořád nějaká poptávka bude, pořád se to někde bude hodit, i kdyby jen pro separatisty v Africe. A my jsme levní…
Zatím je málo rozvíjejících se odvětví, ve kterých bychom měli želízko, ale třeba se u nás něco uchytí, záleží na tom, do čeho se investuje a jestli se náš průmysl něčeho chytí. A nebo jestli budeme jen logistické centrum. Tak nakonec i na tom se asi dá vydělat, zdá se.
Ajaj, toho jsem se bála. Vaše zvíře je bohužel moc málo srstnaté a pernaté, abych se jím nechala oslintat, tak holt budu se sektářstvím muset počkat na vhodnější dobu (nejlépe až bude zvíře z domu…). To budu mít i nějakou tu kozu, ovci, čuni nebo zajíci k nabídnutí, coby obětinu uctívané Varaxi Velectěné.