Víkend začíná už dnes, možná mi přivezou zbytek sena (juchů), když se trefí do dopoledne/poledne, tak pak odpoledne jedu ještě pro oves, abych si to užila, to dá rozum. V sobotu dopoledne přijdou děti na vození, takže procházka s poníky, to ještě jde, chceme to stihnout do desíti, mimo horúčavy. Pak chci vyrábět crossové překážky, to jsem teda zvědavá, co vyplodím… ale něco splichtím. V neděli, abych se nenudila, jedu pro zbytek vojtěškových malých balíků, sbíráme si to rovnou z pole… Do toho bych ráda stihla zase s mladým potahat pneumatiku (ha ha, zasmějme se spolu) nebo s holčičkou trochu prohnat poníky přes ty crossové překážky (ha ha znovu). Někdy se taky musejí ty vojtěškové balíky pak narovnat na ty kulaté do haly, tak to snad raději až někdy v týdnu…
Průšvih bude tkvět nejspíš v tom, že si totálně odrovnám záda 😀
Odpověď na příspěvek uživatele N z 13.08.2026, 22:39:46
Jakože dva tisíce větrných elektráren bude snadnější na likvidaci než jedna jaderka? Soláry na každé střeše budou snadnější na likvidaci než jedna uhelka?
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.08.2026, 19:55:59
A co zničená Mostecká uhelná pánev, poddolované Ostravsko - chyba? Půlka Tlustce pryč - chyba?
Jsou to jiné případy? Nejsou. Veškeré tyto činnosti slouží pro rozvoj a pohodlí lidí. Stejná situace. Chceme větší pohodlíčko? Musíme postavit více zdrojů energie. Chceme předejít krizím? Musíme zdroje energie diverzifikovat.
Ty uhelky u nás nekončí proto, že by uhlí nebo povolenky byly tak drahé. Končí proto, že dosluhují a jejich obnova by byla moc finančně náročná. Jasně, že to soukromý majitel nebude dělat. Zruší elektrárnu, sedne si na balík peněz a bude si užívat důchod. Že ty elektrárny měl zrenovovat stát? To by je prvně nesměl prodat. Za druhé nákup a renovace těch elektráren a placení následného provozu - vše by do rozpočtu státu zasadilo pořádné trhliny. Návratnost neznám, hádám desítky let. Jestli vůbec za životnost renovované elektrárny…? Snadnější bude uhelky přebudovat na plynové a používat je jako vyrovnávací. Jestli do toho půjde soukromník nebo to vykoupí stát, nevím - víte?
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 12.08.2026, 16:41:23
Aby měly větrné parky na pobřeží Sev. moře vliv na naše klima, musely by být podél celého pobřeží, aby se jim vítr nemohl “vyhnout”. Koukněte se na mapu, vzhledem k délce pobřeží naprostá marginálie.
Druhá věc je, kudy proudí vlhký vzduch do střední Evropy, skutečně to není ve výšce půl kilometru nad terénem nebo nad hladinou moře. Ještě jednou upozorňuji na fakt, že frontové systémy, které k nám přinášejí srážky, se pohybují v násobné výšce.
Pokud tedy větrné parky depletují vlhkost ze vzduchu, budou mít v Nizozemí nižší výnos z květinových farem.
vzpomněla jsem si na heslo, tak už zase přihlášená 🙂
Kdyby chtěl někdo zadáčo “tarpana” (předci polští konici), dejte vědět… Vím o “chovu” (loženo nadivoko v pohraničí v zemi nikoho), který se před zimou bude likvidovat (forma likvidace ještě není jistá…). Koně neosahaní, bez dokladů, viděli zdálky traktor, prostě mustangové.
Včera přijel firemní dopravce a na kolenou mě prosil o dvě koule sena. Jednoho koně prodává, druhého starého na podzim uspí. Jen ho dochová do té doby, nechce se mu teď, ať si ještě užije tepla. Tady ještě seno je, poradila jsem mu, kde koupit. Pojede 200 km pro dva balíky.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 10.08.2026, 21:16:01
Proč bych jim něco měla věřit a brát je vážně? Potřebovala jsem se podívat, co padá z Adama, a tady to bylo nasypané na jedné hromadě. Já deník Alarm nečtu, nesleduju, vůbec netuším, co je to za médium, takže neřeším, zda je brát vážně nebo co. Fakt jsem to pustila jen kvůli tomu, že tam byly výstřižky z těch Adamových perel.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 10.08.2026, 21:10:48
Věřím. Dokonce věřím i zvěstem o korupci v CZ. Proč by zkorumpovaný stát nemohl do EU? Vy snad máte pocit, že v EU nemáme dost mafie a korupčníků? 😀 Já myslím, že sem náramně zapadnou.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 10.08.2026, 20:57:42
Omyl, v současnosti je to 0,04 % a potřebujeme ho tam udržet. Nikdo nemá ambice ho vracet na 0,03 %, protože to není v našich technologických silách. Snahou je jeho nárůst zabrzdit. Momentálně máme nárůst od předindustriálního období o víc než třetinu.
Krávy se nebudou vybíjet kvůli tomu, že prdí, to mi můžete věřit. Rakušáci momentálně fakt nevozí na jatka kvůli prdění (říhání). Ale kvůli tomu, že nebude čím to krmit. “Problém” s “prděním” vyřešen. To je ten průšvih. To je ta změna klimatu. Včera říkal firemní dopravce, na Klatovsku vybije zemědělec pětset kusů dobytka, nemá kde napájet, vyschlo.
Rekordy padající na většině meteostanic v CZ jsou už jen třešnička na dortu. To nejsou rekordy tohoto léta, ale celého vašeho života, prostě takhle teplo za vašeho života nebylo. A obávám se, že ještě pár rekordů zažijete.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 10.08.2026, 21:01:48
Mně přijde, že zrovna on je taková figurka vystrčená jen dopředu. Taky mi přijde, že zrovna on nepotřebuje nahrabat, nějaké fufníky už měl. No ale daňové přiznání mu nedělám, tak nevím. Já si vůbec nejsem jistá, zda tomu, co plácá, skutečně sám věří…
Já pak přijela na sever, tady jsme zelená oáza proti tomu, co jsem viděla “dole”. Na migranty z “jihu” nebudeme čekat dlouho, mám pocit, že pozemky v podhůří začnou získávat na hodnotě!
Tak jsem včera byla ve středočeském kraji, vlastně i předevčírem. Předevčírem Stará Boleslav, včera Nymburk.
Spálená země. V příkopech sušina na stojáka, zelené jen bodláky. Jabka padaj ze stromů nedozrálá, stejně jako listí.
Jeli jsme kolem pole s kukuřicí. Pamatujete úvod filmu Interstellar s kukuřičnou farmou? Vzpomněla jsem si. Jen na té farmě byla kukuřice dvoumetrová. Tady po kolena. Žlutá a suchá.
Nakládali jsme malé balíky vojtěšky, normálně jsem se bála, že mi to vzplane třením v ruce. Brutálně přesušený materiál, na poli hromady odrolu, to by se dalo zametat koštětem… Země tvrdá jako kámen. Zemědělec vyděšenej, že to ještě nezažil. Soused prý má 7 hektarů trávy, ještě loni z nich sklidil 53 balíků sena 140cm, letos sklidil 34. Ještě že máme seno způlky už pod střechou a způlky nasmlouvané. K tomu nějaká vojtěška a snad i pak na podzim senáž a budeme mít přebytek. Ale ve středních Čechách mám podezření bude velký boj. Teď se asi ještě čeká na druhou seč, ale tam, co jsem byla a viděla to, tam druhá seč nebude.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 09.08.2026, 12:08:39
Mno, moderátora nekomentuji… jen jsem potřebovala najít video, kde je to nějak shrnuté, snažila jsem se komentátorovy komentáře nevnímat, nemám tenhle způsob grilování a vysmívání sama ráda. Mně vadí Motoristi na životním prostředí a vadí mi, že se s tím nic nedělá (ono asi nic legálního, co s tím, úplně není, museli by asi sami zaměstnanci či bývalí zaměstnanci zatlačit právními tlačítky, a proti “mafii” se asi nikomu nechce, slyšela jsem pár rozhovorů). O Šejnovi jsem věděla jen to, že ho mainstream označuje za nekvalifikovaného a nepatřičného na té pozici, tak jsem chtěla zjistit, co z něj tedy padá, a nestačila jsem otvírat zobáček úžasem. Pak jsem si ho pustila u Xavera, čtvrt hodiny mluví rozumně a nekonfliktně a pak tam hodí bombu, že člověk zalapá po dechu. Kdyby se choval jako Jan Špaček a točil si nějaká videa a nikam se nedral, tak se člověk zasměje a jde dál, ale když ho zaměstnají na ministerstvu jako … musím si najít - “Komunikace úřadu a Správa sociálních sítí”, tož v podstatě “pí ár” úřadu, tak to zůstává rozum stát. Je jasné, že Motomoto dělají vše pro to, aby to ministerstvo potopili, zneschopnili a znedůvěřili na další desetiletí. Mají na to ještě tři roky, aby to tam rozložili na atomy, jde jim to náramně, jen teda se bojím, že nás to nakonec bude stát hodně moc peněz a oni stejně na směřodání GD a zelené politice nic nezmění - a co si budem, ani nechtějí, nemají zájem, naskočili tu jen na populistickou vlnu, která je tam donesla, a teď tam budou dělat akorát bordel za naše peníze a pak půjdou od válu s plnými kapsami a kromě dozorčích rad významných podniků a poradenských společností ministerstev o nich už nikdy nikdo neuslyší. Dobře se inspirovali u předchozí vlády.