Dobrý den, včera v podvečer jsem měla konflikt s myslivcem. Odchytil mě na zpevněné lesní cestě (podotýkám ne mimo cestu) se dvěma psy na vodítku (podotýkám že celou dobu na vodítku, nikoliv na volno nebo tak - to jen pro upřesnění že jsme se chovali vážně slušně a nezavdávali jsme příčinu kohokoli naštvat, prostě jsem se chtěla jen projít v lese).
Začal na mě křičet, že les není cvičák, že si mám čokly venčit ve městě. Na otázku, jestli mi tím chce říct, že je zakázáno se jít projít do veřejného lesa, na mě začal ještě víc křičet, že tohle není žádné cvičiště pro psy a že si mám jít trajdat jinam, že sedí na posedu “s návštěvou z Rakouska” a že teď kvůli mě můžou jet domů. Na to jsem mu odpověděla, že jsem nemohla tušit, že někdo sedí na posedu s návštěvou s Rakouska a že nechápu jaký na to mají vliv dva psi jdoucí po lesní cestě (vzdálení minimálně kilometr od nejbližšího posedu), a že pokud vím, les je veřejný a nikde nebyla cedule že bych vstupovala na soukromý pozemek.
Křičel na mě opravdu hnusně a chtěla bych vědět, jestli byl v právu a tohle mohl. Případně jestli neexistuje nějaký zákon nebo paragraf, kterým bych se mohla ospravedlnit.
Odpověď na příspěvek uživatele Ariska z 31.07.2026, 06:29:51
No a existuje něco, třeba nějaký zákon nebo paragraf, kterým se příště mohu ospravedlnit, protože na sebe nechci nechat řvát, nespravedlivě, a takového člověka něčím zarazit, třeba dlouhou větou o nějakém právním ustanovení, že nedělám nic nezákonného a že na mě takto křičet a vyhazovat mě odsud nemůže.
Vážně mi to přišlo líto, nechtěla jsem dělat nic špatně a nejsem si vědoma ničeho ne ohleduplného vůči tomu lesu, a pan byl opravdu hodně hnusný.
Na tyhle debully zabírá: “Tak zavoláme policii, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, co říkáte?”
Z lesa Vás nikdo vyhodit nemůže. Samozřejmě výjimky: oplocenky, obory,…složky IZS, kterým překážím, ohlášený odlov.
Jinak v ČR platí právo volného průchodu krajinou, § 63 zákona o ochraně přírody: toto právo má každý. Z takového území jsou vyjmuty soukromé pozemky fyz. osob - s jednou obří výjimkou: LES.
Pes v lese: musí být pod dozorem, pod vlivem psovoda, což neznamená nutně vodítko. Zas výjimka národní parky třeba.
Odpověď na příspěvek uživatele Elis z 31.07.2026, 08:39:12
To někteří z nich bohužel bývají, ne všichni, ale není to zas tak vzácná výjimka. Megi má geniální řešení - to si chce zapamatovat. A rovnou bych asi zvedla telefon, vytočila i tu policii s tím, že mě tady v lese ohrožuje nějaký agresivně jednající muž, že jsem na běžné cestě a on mi vyhrožuje. Tak aby to chlapec slyšel.
Jak nesnáším lidi, kteří dělají v přírodě bordel, tak nesnáším ty z těch zelených kamizolek, kteří se chovají přesně takhle, s prominutím i bez, hovadsky. Kdyby tam byl dvoumetrovej a stokilovej chlap se dvěma bull psy, tak ten prďola zelenej ani nepípne.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 31.07.2026, 08:55:42
Nezdvořák je v tomto případku velmi nadnesený označení, Vahine, je to zkrátka primitivní hovado, který , kdyby tam šel, jak píšu v předchozím příspěvku, stokilovej dvoumetrovej chlap , tak ani nepípne.
Nezdvořák je v tomto případku velmi nadnesený označení, Vahine, je to zkrátka primitivní hovado, který , kdyby tam šel, jak píšu v předchozím příspěvku, stokilovej dvoumetrovej chlap , tak ani nepípne.
Máte pravdu 😜 já jen chtěla zachovat dekórum. A radši jsem si při čtení toho, co se stalo, rovnou odplivla.
Kdyby se to stalo mě, na místě by ze mne vypadlo kde co, co by si za klobouk nedal a asi bych mu svým hlasem vyplašila úplně všechnu zvěř…tydýtovi…bělouš by mě když tak bránil, já se prostě v reálu neudržím a jednou to třeba slíznu ... 🤷♀️
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 31.07.2026, 10:28:25
Můj muž se mě snaží naučit, abych se brzdila, protože dneska se tak nějak už mezi muži nectí, že ženu ani květinou neuhodíš. Blbý je, že já nesnáším nespravedlnost a hovadiny, tak pak povětšinou dost bouchám. Já se to snažím korigovat, ale…. takže bych začala řvát taky, nicméně dneska už bych začala řvát to stou policií a šla rovnou volat. Zajímal by mě věk toho mužika.
Hele mně se kdysi ještě s minulým psem stalo něco podobného, jen zelený mužík nebyl vyloženě agresivní, ale byl dost hnusnej. Já teda nejsem moc asertivní, tak jsem se ho akorát zeptala, jestli je ten les jeho a když na to začal mlít o tom, že on je myslivec a bla bla, tak jsem ho tam řvoucího nechala a šla jsem pryč, obhajovat se nějakýmu hovadu nemám důvod. Doma jsem si pak našla telefon na předsedu místního mysliveckého spolku, tomu jsem to zavolala, popsala situaci a požádala ať si toho maníka zkrotěj nebo budu příště rovnou volat policii, protože jako samotná ženská v lese se takhle chovajícího se chlapa s flintou bojím. Od tý doby se mi to už nikdy nestalo a když náhodou potkám myslivce, tak se jen normálně slušně pozdravíme.
Já bych asi řekla, že jednu návštěvu z Rakouska zrovna venčím, tudíž je to v pořádku.
Můžete si ho nahrát, když mu to oznámíte. Nebo si můžete stěžovat na příslušném mysliveckém sdružení. Třeba tam aspoň zavolat a zeptat se, co to mělo znamenat. Pokud měl někdo nějakou slovutnou návštěvu, určitě se pochlubil, takže i když neznáte jeho jméno, udělá mu to ostudu. No a nebo říct: Je ne veux pas manger ton grand-père mort a doufat, že neumí francouzsky. I když…
Protože pokud někdo chce jít na posed, kde ho nebude nikdo rušit, nemůže si vybrat ten u silnice.
ťuk, ťuk… raději to zaklepu. Máme zatím kliku. Když jsme se v zimě potkali s myslivcem, který zavážel posed (vylezli jsme z lesa po neznačené pěšině vyšlapané ve sněhu), tak se jen zeptal, jestli je nahoře vysoká (byla a bylo jí hodně). Jindy u nás zastavilo auto s jiným myslivcem a ten nás nejprve informoval, že mu vůbec nevadí doga na volno, ale že nám chce říci, že se bohužel i k nám rozšířila prasata a že si máme dávat bacha… neboť jich neskutečně přibývá a že holt na ně nejsme zvyklí (je pravda, že před pár lety u nás prostě nebyli)… Jedinou blbou zkušenost mám s jedincem, který z auta zastřeloval flintu na papírovou krabici položenou na kopečku na cestě, ještě že jsme nešli v protisměru - ale ten by spíš zastřelil nás než psa, protože bychom byli dřívější cíl než nižší pes… Jinak se vždy se všemi těmi hajnými, myslivci, lesáky i dřevaři zdravíme s úsměvem.
A i nahoře v horách už jsme potkali myslivce (ano - byli jsme mimo značené cesty v krásném kusu hor) a jen jsme si popřáli krásný den a pochválili si navzájem psy… Tak snad nám to vydrží