Varaxi:Pokud je Vaším a zadavatelčiným životním cílem, aby se na žádnou z Vás neřvalo, je Vaše rada správná přesně do chvíle, než potkáte člověka, který začuje neochotu se bránit. To si vyloží jako slabost a bude na Vás řvát o to víc, protože pochopí, že jednoduše může. A kdo ví, kam to bude směřovat dál.
Ale ano, pokud Vaším cílem není spravedlnost, není to, aby se to neopakovalo, pokud Vaším jediným cílem je, aby ten dotyčný pán teď přestal řvát, tak omluvit se a odejít je nejlepší možnost. Akorát o tom přirovnání mám pochybnosti. Dáma se umí bránit. Dáma umí situaci uklidnit a vyřešit bez řvaní. Jenomže taky - dáma se do této situace vůbec nedostane, protože dámu potká jenom gentleman, který chápe, že na dámu se neřve.
Dáma je tak trochu ideální konstrukt v ideálním světě.
Já znám paní, která by se rozbrečela a zhroutila. Nevím, jak by to ten myslivec řešil.
A nevím, jestli jsme rozmazlená generace, myslela jsem, že třeba s kometou jste plus mínus vrstevnice, takže generací to asi přímo nebude. Ale pokud to o naší generací něco vypovídá, pak to, že se chceme bránit a chceme spravedlnost.
Jinak k té bagatelizaci problému - slovní útok je také útok. Ta paní byla napadena. A tohle velice snadno přejde do dalších forem útoku. On - úmyslně či ne - využil fyzické převahy k zastrašování v situaci, kdy obrana byla obtížná a pomoc mimo dosah. Kdyby na ni řval na ulici mezi lidmi, tak Vám snad i dám zapravdu. Ale tohle je potenciálně nebezpečná situace. A to fakt, ale fakt není v pořádku.
A Vy radíte otočit se k útočníkovi zády?
A co když paní chtěla či potřebovala pokračovat ve směru chůze a ne se vracet? On taky mohl reagovat gradací - takové to kam jdeš, když s tebou mluvím, a řvát vesele dál. Nebo i něco horšího.
Vaše rada nezaručí klid, nezoručí bezpečí, což ani jiné rady zde, ale tato Vaše hlavně zaručí, že budete zády a nebudete se moct bránit.
Vy se staňte spisovatelkou červené knihovny. Vy ten příběh krásně stupnujete, nevím, kde by to skončilo. Kdyby se nebránila, t.j. v tomhle případě nedohadovala. Už jí šlo o čest a možná o život.
Jen ještě podotknu. Koukněte, kde je použita “uječená čarodejnice” a nepřekrucujte. Směrem k zadavatelce to nebylo.