Ja jsem jednou byla v situaci, kdy se na mě nepřiměřeně řvalo venku. Nebyl tam pes, ale moje dítě, a ani to nebyl myslivec, ale princip víceméně stejný.
Ja jsem fakt zavolala na policii. Dala jsem to na hlasito a řekla jsem jim, že na mě řve cizí člověk, že je to mimo civilizaci a není tu nikdo, kdo by mi mohl pomoct a že si nepřipadám přímo ohrožená na životě, ale situace se může vyhrotit a jestli s nimi můžu zůstat na drátě, než odejdu. Ten chlap řval, ještě když jsem vytahovala mobil, ale v okamžiku, kdy se z telefonu ozvalo Policie ČR, zasekl se, zamumlal nějakou výmluvu, něco jako že to tak nemyslel a že se vlastně nic nestalo, protože mu došlo, že ho ta operátorka slyší a že už nemůže na mě nic moc řvát, protože policie si tyto hovory nahrává. Když jsem ho ignorovala, odešel sám. Hovor trval asi pět minut, operátorka/policistka se mě ptala na podrobnosti, celou dobu na mě mluvila a položila jsem to až na její pokyn, když se ujistila, že chlapa nevidím a že nejsem ohrožená. Ani nevím, jestli tam pak někoho poslali nebo ne, ale já žádného policistu nepotkala ani mě pak nekontaktovali.
A je možné, že jsem se do zadavatelčiny situace vcítila až moc a promítala jsem tam svou zkušenost, ale já si fakt připadala hodně nejistě. Stalo se to pár měsíců po vraždě toho otce s dítětem, jak vrah pak šel střílet na univerzitu, a já se fakt bála. Nebylo to logické, ten chlap nebyl ozbrojen, aspoň co vím, tak ne, ale já si připadala v ohrožení. Ne snad přímém, ale vyhrotit se to mohlo.
Možná, že zadavatelka tu situaci nevnímala tak dramaticky. Možná, že ani moje situace tak dramatická nebyla. Ale…
A za mě, když si někdo fakt nepřipadá jistý v kramflecích, má s sebou dítě nebo psa nebo starou babičku nebo sám je nějak znevýhodněn, to považuju za dobré řešení. Už proto, že když se něco stane, tak tu policii už třeba zavolat nemůžete. Tak preventivní hovor, jo, proč ne.