Aktuálně: 2 036 inzerátů284 919 diskuzních příspěvků20 316 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:41:41 xxx.xxx.198.226

Jsem se chtěla pochlubit - zapršelo, tak jsem nafotila schlíplé hubeňoury 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:33:36 xxx.xxx.198.226

Přesuny za účelem svodu se u koní hlásit nemusejí (hlásí se přesun za účelem prodeje nebo trvalé změny ustájení). Ale jsem přesvědčená, že to ani u hospodářských, pokud vezete třeba krávu na ukázku na Zemědělce do Lysé nebo na výstavu.

Aha, tak Jana píše něco jiného, no a co když výstaviště nemá číslo hospodářství? To je zajímavé, že hospodářská to mají jinak, asi se s nimi nepočítá s přesuny tak často. Mně by papírový stájový registr došel po čtvrt roce, kdybych měla psát vše 😀

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:15:33 xxx.xxx.198.226

Taky mám naše poníky na golfovém hřišti a dostávají ani ne záchovu denně. Ale dostávají to dvakrát denně do sítí, aby si s tím trochu pohráli, většinu dne tedy mají v trávicím systému nějaký objem, a polovina jejich KD je ještě špatně stravitelná sláma, která se v TT zdrží snad teda o něco déle. Se chlácholím. 🙂

Náhubek bych k sítím fakt nedávala, s těmi náhubky a sítěmi, co mají naši, by neměli nejmenší šanci… Náhubky dávám na práci, abychom neměli po půlhodinové procházce vytrhané ruce z ramenních kloubů nebo na lonži abych neměla po dvou kolečkách poňa svázaného do kozelce, protože jede celou dobu hubou po zemi…

Před ježděním bych v takové chvíli koňovi nacpala teřich objemem. Klidně nějakou vojtěškou, pokud s ní nemá problémy. Aby se vypufroval žaludek… Krmím takhle plnokrevníka. Sice dostane nějaké to kilo ovsa, ale má to právě smíchané s vojtěškou. A ten je na adlibitním seně celoročně, samozřejmě teď se k tomu i pase.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:04:55 xxx.xxx.198.226

Nemusím se s tím smířit. K tomu, aby zvítězilo zlo, přeci stačí, aby slušný člověk mlčel. Já, když budu mít možnost, k tomu cosi řeknu. A řeknu klidně, že se mi to nelíbí, a že s tím nesouhlasím. 

Vám se to taky zjevně nelíbí a nesouhlasíte s tím, ale jste s tím evidentně smířená, a ještě nám nesmířeným říkáte, co vlastně? Že nemáme pravdu? Že děláme něco špatně, když na takové věci upozorníme? Že slečna zadavatelka udělala vše správně? A že ona za svoje problémy nemůže, protože dnešní společnost to takhle dělat nebude?

Takže až bude “normální” neřešit krmení psa, tak já budu konečně z obliga, protože chci krmit granulema? Vždyť už teď to tak dělá většina společnosti a informace si nezjišťuje. Chtějí mít život jednodušší, tak jako já.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 11:56:10 xxx.xxx.198.226

Vy se ale ke koni nedostanete denně, že? Protože moje řešení by bylo, koně nakrmit něčím, aby nemusel být životně závislý na té kratičké přemrzlé trávě. Postavit ho na hodinu k volnému senu nebo kýbli senných granulí… Nebo pokud je to ustajovatel schopen zajistit, tak ráno a večer. Ať se napucne a pak může zobat kratinu většinu doby jen na chuť. Skoro to na mě dělá dojem, že oni to nederou až k hlíně tak úplně kvůli hladu, ale spíš kvůli tomu, že nemají objem do žaludku/střev a nedělá jim to dobře…?

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 11:47:24 xxx.xxx.198.226

Tohle lidi jako společnost prostě dělat nebudou. 

Ale tím doufám nechcete říct, že je to tak snad v pořádku. A extrémní názor snad podle vás není to, že my to za “v pořádku” nepovažujeme.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 08:18:42 xxx.xxx.198.226

U koní do registru zapisuje státní úředník (ne veterinář) na základě hlášenky/žádanky od majitele. Jakmile má dotyčná zvířata majitel zapsaná na svém profilu (hospodářství), řeší si běžné úkony sám (přesuny mezi hospodářstvími). Formulář o kastraci si nechá podepsat od veterináře a posílá ho úředníkovi sám, změnu pak provede opět úředník. Úhyn si nechá potvrdit od kafilerie nebo veterináře a opět posílá hlášenku buď sám nebo posílá hlášenku kafilerie, do registru zanáší úředník. 

Nejsem si jistá, zda u krav některé z těchto úkonů nemůže zadat i majitel, ale každopádně narození musí potvrdit plemenář (přiděluje registrační známky) a porážku hlásí jatka (případně opět kafina/majitel podle způsobu skonání).

Nicméně tím jsem chtěla říct, že funkční platformu a funkční registr už máme, úřednictvo také, maximálně by se přidaly nové pozice úředníků pro pséky. Registr by se mohl použít obdobný, akorát by se nejmenoval “hospodářství”, ale třeba “chovatelé psů”. Nemusela by se vymýšlet nějaká drahá úžasnost.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 07:54:43 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 11.06.2026, 07:49:33

Taky tomu nevěřím - tuplem když mám o psa zájem, otočím se v tom útulku několikrát, přijdu venčit, budu se k tomu psovi mít, sednu si s babama z útulku ke kafi a proberu všechny náležitosti… 

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 14:50:36 xxx.xxx.198.226

No ale jednoznačně příčinu určit neumíme, to je ono.

Do toho hrají roli i mikroplasty, perzistentní polutanty nebo rezidua po různých chemických látkách, stresové faktory, alergeny, imunitní faktory (stále zachraňujeme a množíme jedince, kteří by se v přirozeném výběru nemnožili), infekční tlaky stále odolnějších organismů… Nepomáhá tomu výživa orientovaná na ultrazpracované potraviny, tj. horší kondice trávicí soustavy, změna složení mikrobiomu, atd.

Já bych to viděla v konečném důsledku na efekt Calhounova myšího experimentu.

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 12:09:33 xxx.xxx.198.226

ó ano, naposledy jsem se ve volném čase čistě a voňavě oblékla… na pohřeb 🤗 a protože průběh byl krátký a pak se šlo na žranici, tak pak jsem zalehla a asi čtyři hodiny spala.

Jak jsem měla pocit, že mě to doplnění vit. D nakoplo, tak to byl asi mylný pocit, protože včera a předevčírem jsem v práci mlátila hlavou do stolu a usínala vsedě, pracovala v mlze… hrozný toto. Min. týden taky, ale o víkendu jsem fakt poctivě odpočívala, a nějak nepomohlo. Včera večer jsem šlukla Déčko, vypnula budík a nařídila si dospat deficit, vzbudila se v sedm a dnes opravdu lepší. Tak snad to nějak postupně utluču, tu únavu.

Ono když se chodí domů po deváté večer a vstává v pět, tak se tak nějak nestíhá dospat asi, nebo co 😀

(v nevolném čase jsem jakž takž čistě oblečená pořád, protože sedím v kanceláři. Je tu ale hrozná kosa, mám teploměr u podlahy a ráno ukazoval 18,5 stupně, to fakt na žádné velké posedávání není. Tak si tady přitápím přímotopem, a už se zase do mě dává zima, takže si jdu zatopit… těžký život kancelářské krysy…)

Včera jsem vsedla na kůň, tentokrát bez pneumatiky za zadkem (tu na břiše počítat nebudem… ehem), a vyjely jsme s holčičkou do terénu. Holčička měla za úkol trochu s koněm pracovat a já jsem se vezla na černém za ní, většinu vyjížďky jsme klusaly,  aby černého přešly zdrhací a lekací roupy, a na konec procházky se snad i povedlo a domů docapkal po hlavní ulici úplně hodný a s auty smířený. Podruhé v životě potkal autobus, tak před ním začal prchat, hodná paní autobusačka za námi zastavila a počkala, až dojdeme k odbočce, a projela kolem až když jsem černého zastavila u kraje a nechala ho si ten autobus prohlédnout. To už chápal, že ho to nesní, tak stál jak beran. Komediant. Je moc hodný.

Trenér mě ujistil, že WPBr. jsou takoví. Že trénoval holčinu mistryni republiky (parkur nebo všestrannost) a kůň milionovej, skočil by klidně cisternu nebo igeliťák na tyčce, ale napít z PET lahve jste se na něm nemohli. Tak to mě samozřejmě velmi uklidnilo, a hned člověk cítí novou energii do toho, zapřáhnout za toho koňa něco, co se neutrhne o první pangejt, a vzít do ruky oprať…

A teda byla jsem již druhou holčičkou ujištěna, že buď hubnu a nebo zpevňuju, takže kuní drastické cvičení zřejmě po dvou měsících nese svoje ovoce. Taky mě zřejmě od té doby, co se usadilo porovnání dornovkářkou, nebudí v noci ani k ránu bolavé žebro. Tak já tak nějak doufám, že už bude dobře. No a nepříjemné je, že zřejmě už do konce života budu muset nějak něco cvičit a posilovat, protože jinak se budu rozpadat. To je příšernost.

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 11:17:01 xxx.xxx.198.226

No povidám. Čas (práci) si nepočítejte a energie to v prvním popsaném případě jakž takž pokryje (kuřatům vyhříváte). Co se týče podestýlky, taky tak nějak počítám s tím, že spíš bude mít člověk přístup k pilinám nebo novinám zadarmo, než že bude kupovat balík za stovku ve zverimexu.

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 11:15:34 xxx.xxx.198.226

proč všichni ti psi s límcem se tváří jako nejvíc týraní ubožáčci? 😂

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 09:51:47 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jitka z 07.06.2026, 16:18:11

Pokud máte možnost krmnou směs získat za výrobní náklady, případně si vyrábět dobře vyváženou krmnou směs doma za velkoobchodní surovinové ceny, tak potom se to může vyplatit (když nebudete počítat čas do toho vložený). Pokud budete krmit za komerční ceny, tak se obávám, že bez šance.

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 09:39:27 xxx.xxx.198.226

Proč nepoužít něco co už funguje a neudělat to stejně jako s krávama, koňma a dalšíma. To je jasně lepší vymyslet nový paskvil 😀

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 09:37:30 xxx.xxx.198.226

mi to přijde, že někdo nahoře si potřeboval udělat čárku, že teda odvedl nějakou činnost a vymyslel toto, takže plán splněn

Tady někdo uhodil hřebíček rovnou na palici ;-) 

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 09:29:13 xxx.xxx.198.226

jak naučit dítě sedni, zůstaň a k noze? Nevíte někdo?

zabavit kongem… eeeemmm… jak se to… dát vyblízat zavařovačku od marmelády 🙂 

Buggyra
Buggyra 10.06.2026, 08:23:22 xxx.xxx.198.226

Já bych postižené dítě nedala, proto taky žádné nemám. Nevím, jak by na mě lidi koukali, kdyby první po diagnoze bylo šoupnutí do “útulku”. No blbě by na mě čuměli, to je jasné. Já bych si ho prostě na krku a jako kouli na noze nenechala, je mi líto.

Hrdinka jste, šavlozubko, hrdinka. Doslova obětujete život. Jak ráda bych platila větší daně jen na to, aby vám byla péče zpřístupněna, stejně jako dostupná odlehčovací služba, docházející terapeuti domů, rehabilitace, psychoterapie pro pečující osobu… A zbylým dětem, kterým se pochopitelně nedostává takové pozornosti, také vhodné odlehčení, příspěvky na kroužky, tábory…

Držím palce a ano, děkuji, že to nejsem já. Hodně sil.

Buggyra
Buggyra 09.06.2026, 06:36:00 xxx.xxx.198.226

Měli jsme strom se žlutými třešněmi a špačci velmi dobře věděli 😀

Bílému neštěstí bych na hlavu a krk namotala tolik drátu, že by z toho měla síťovou deku… Tohle je fakt na palici, ještě když tam máte rekonvalescenty…

Buggyra
Buggyra 08.06.2026, 14:39:54 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 08.06.2026, 14:33:27

Přesně tak, nevidím důvod panikařit, že by si babky měly platit pasy 🙂