Aktuálně: 2 443 inzerátů • 292 637 diskuzních příspěvků • 21 422 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 21.08.2026, 12:15:49 xxx.xxx.198.226

Myslím, že si pro CZ do budoucna nevyrobíme dost elektřiny - máme stále větší nároky a nevypadá to, že bychom mířili k nějakému útlumu. Nevím, v jaké fázi životnosti máme jaderky, ale slyšela jsem taky někde něco o tom, že jak dostavíme dva bloky Dukovan, budeme moct rovnou dva bloky odstavit k modernizaci, uhelné elektrárny též zastarávají, jak vidíme, první generace větrných je na výměnu pomalu už teď, soláry budou také ztrácet produktivitu v průběhu času.

Kapacita distribuční sítě je různá podle místa připojení, někde připojit zvládli, někde ne, tak na těch místech, kde ne, se plánuje to posílit, ale hlavně by se vše mělo pomocí těch chytrých řešení dát na dálku regulovat a zajistit co možná lokální odběry, já vím, že vzdálená budoucnost, ale v dnešním světě je to vzdálené třeba za dvacet let, no a to už to může být řízené centrálně a kdo napojí chytré spotřebiče, bude mít třeba nějaké slevy, hlavně bude mít přístup k tomu “levnému” proudu, tak bude mít motivaci. Myslím, že tohle všechno je nějak už v řešení.

To s těmi drátky a dovolenou jsem nepochopila.

⋮
Buggyra
Buggyra 21.08.2026, 08:07:24 xxx.xxx.198.226

Však to skrytí příspěvků myslím tak, že by si někdo skryl třeba moje příspěvky. Pro ostatní by moje reakce byly normálně viditelné, takže diskuse přehledná. A ten dotyčný by věděl, že mě konkrétně má skrytou, takže by se nedivil, že mu příspěvky tak zcela nenavazují, ale protože si nepotřebuje číst moje moudra, tuto drobnou nepohodlnost by ustál. Nevím, zda by se třeba dalo udělat, že by pro toho uživatele byly třeba “srolované” a byla možnost si je jednotlivě zobrazit, pokud by návazné reakce nedávaly onomu čtenáři smysl. Třeba to nejde, to se pak nedá nic dělat, no.

⋮
Buggyra
Buggyra 21.08.2026, 07:55:07 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 19.08.2026, 20:23:33

Chceme se pokusit zavést to, že když si někdo vezme psa z útulku, bude osvobozený od poplatku po celou dobu života pejska,“ nastínila Podivinská s tím, že v útulku stojí péče o psa více peněz, než o kolik by město přišlo odpuštěním poplatku.

To je dobré, to by se mohlo zavést plošně, já jsem pro 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 21.08.2026, 07:13:14 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 20.08.2026, 13:47:21

Nám to u práce spadlo včera na vedení, tak jen zaměstnání bez proudu, ale domácost v pohodě, takže já včera na 60% doma 😀 válela jsem si šunky.

Zasloužím si, přes léto není jóga, takže jsem se hecla a začala jsem od začátku srpna chodit na kuní posilovnu dvakrát týdně. Asi umřu. Ale umřu jako fitness princezna. Sportem však víte k čemu… 😂

⋮
Buggyra
Buggyra 21.08.2026, 07:05:45 xxx.xxx.198.226

A co se týká větrníků, tak fungují příliš krátkou dobu na to, aby se seriózně dalo popsat jejich působení na životní prostředí.

Souhlas. A tak to bylo u našich předků ale vždycky. Nejprve se aplikovalo, potom se zjišťovaly následky. Tedy třeba freony, DDT, zcelování polí, nadužívání antibiotik, vylévání splašek rovnou do toků, celá lidská historie je protkaná mitigací následků použitých technologií a prostředků. Jakmile to fungovalo a rentovalo se to, prostě se to použilo, vlivy na okolí se vynořovaly až během provozu.

Měli bychom být asi už chytřejší, ale… jsme jen lidi.

⋮
Buggyra
Buggyra 21.08.2026, 06:53:38 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 19.08.2026, 19:36:18

Jo, ale zkuste to dneska aplikovat, voliči by vás sesadili ještě než byste vůbec hrábla do legislativy. To by byla revoluce raz dva tři. Lidi se prostě omezovat nechtějí. Oni mají právo. Jejich děti mají právo. Třeba na klimatizaci ve školách. Taky na elektronické tabule, dataprojektor, pady do každé lavice, elektronické žákovské, objednávání obědů přes internet, změny rozvrhu přes internet, přihlášky na výlety přes internet… třeba.

⋮
Buggyra
Buggyra 21.08.2026, 06:46:27 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 19.08.2026, 18:31:59

Tak si zadejte dotace na vodní elektrárny do uměláka a hned zvíte 🙂 (už vidím, zadala, tak víme) U nás tu MVE dokonce známý stavěl z dotace. Jenže už kolik let nemá podstatnou část roku průtoky… Je to už starý dědek, zabývat se tím nechce.

MVE je jistě mnoho, ale není jich dostatek a kvůli ochraně průtoků a dalším podmínkám je nelze stavět zrovna všude. Nevím, jaký je potenciál vodních elektráren v CZ, ale rozhodně to nepokryje budoucí nároky. 

Stavme vedle větrníků a solárů a jaderek a plynovek i vodní elektrárny, hurá do toho. Čím diverzifikovaněji, tím lépe, jsem pro.

⋮
Buggyra
Buggyra 21.08.2026, 06:30:48 xxx.xxx.198.226

Jojo, posledne jsem holkám a klukovi dala jetý meloun, půlku (původně asi desetikilový). Trvalo jim to tři dny a byl z té slupky průklepák 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 19.08.2026, 15:46:12 xxx.xxx.198.226

Ale jistě, že se prachy sypou i jinam. Obří investice do jaderek u nás třeba. Těch přeměn uhelných zdrojů na paroplyn na mě v poslední době vyskočilo asi pět, všechno spuštění kolem roku 30, to je celkem brzo. Do výzkumu recyklace se také sypou nějaké peníze, konkrétní výsledky nevím, ale občas někde o něco zavadím, naposled nějaké rozpouštění epoxidu na nějakou dále využitelnou (prý) břečku a spalování balzy a recyklaci uhlíkových vláken v nových aplikacích… 

Zahrabávání mi také přijde jako odkládání problému a zdroj mikroplastů v prostředí, ale uložit tam ty lopatky do doby, kdy z nich budeme třeba umět tu ropu (teda nějakou výrobně využitelnou břečku) zpátky vyrobit mi přijde pořád lepší než ten vítr nevyužít. 

Pokud budeme používat k výrobě elektřiny z větru jiné způsoby, třeba ty vibrace nebo nelopatkové systémy, určitě tam budou také plasty nebo polymery, se kterými se budeme muset vyrovnat, stejně jako kotvení těch systémů bude jistě betonovými základy, tomu se nevyhneme. Vlastně jakákoli výroba elektřiny bude nejspíš provázena betonováním v zemi…

Já bych byla moc  moc pro využití vody, ale v současné situaci vůbec nevím, jak bychom to udělali, asi nemůžeme zastavět generátory většinu toků a budovat přečerpávačky je zase obří (betonový) zásah do krajiny, navíc když naše zdroje vody jsou do budoucna značně nejisté…

Geotermál u nás snad vůbec nejde aplikovat nějak ekonomicky významně.

Ještě jsem něco zapomněla? Pak mě už jen napadá nahnat křečky do koleček a ke kolečkům připojit dynamo…

Jsem pro, aby OZE co nejméně vadily přírodě i civilizaci, ale přírodní zdroje to stát bude, rozvoj civilizace vždycky stojí přírodní zdroje. Můžeme pracovat na tom, aby se ty zdroje získávaly co nejšetrněji, a kdo jiný, než pošahaná EU, která zakazuje dovážet palmáč a kafe z (papírově) neudržitelných plantáží, by to už měl řešit. Žijeme ještě v části civilizace, která se na své náklady chová řekněme nejslušněji…

⋮
Buggyra
Buggyra 19.08.2026, 12:21:17 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 19.08.2026, 11:21:02

Mno, ve vašem případě bych asi pořizovala hromadu nádrží na vodu ze střechy…

⋮
Buggyra
Buggyra 19.08.2026, 11:18:14 xxx.xxx.198.226

Škoda, že jsem líná vařit! Zní to všechno úžasně a mně se válí v lednici půlka desetikilové cukety… Mohla bych snad ty bramboráky… To je celkem rychlé a tak. Mohla bych i do trouby, ať u toho nemusím stát, dobrý nápad.

⋮
Buggyra
Buggyra 19.08.2026, 11:13:27 xxx.xxx.198.226

Někdo s těmi větrníky má dobré zkušenosti, tenkrát ty slavné Jindřichovice, taky jsem se na to byla podívat asi pět let po dostavbě, a teď si odhlasovali občané tam pokračování a možná ještě výstavbu větších nebo jednoho navíc, nevím, jak to skončilo.

Jenže by to neměli stavět developeři, kterým nesejde na ničem než na prachách, ale měly by si to stavět obce a komunity pro sebe, lidé, kteří k tomu mají vztah… proč si stát neupraví národní podmínky tak, že zvýhodní komunitní energetiku, to nechápu, třeba to ani nejde, o legislativě k tomu jsem si nic nečetla.

Závislí na Číně budeme i bez OZE. Buď budeme závislí napřímo kvůli surovinám a nebo přeneseně přes technologie, které ty suroviny potřebují, to je realita. Čím šikovnější budeme v recyklaci na našem území, tím méně závislí budeme.

A jaká cesta je teda ta správná?

⋮
Buggyra
Buggyra 19.08.2026, 09:08:56 xxx.xxx.198.226

Děcka, nechci být alarmista, ale připravte se, všude se mluví o tom, že efekt letošního El Niño se projeví naplno v teplé sezoně roku 27. Už letos se odborná veřejnost shoduje, že současné sucho spíš než absencí srážek je způsobeno vlnami veder, to můžeme očekávat i příští rok, dost možná ještě zesíleně.

Cenu 2,5 za balík jsem ještě nezaregistrovala, ale ve středočechách je všechno možné, v letech 18-19 tam takové ceny lítaly celkem běžně. U nás se stále drží ceny v rozumu, někde kolem té tisícovky. Asi hlavně kvůli tlaku z Polska, kde se dá stále pořídit levněji.

⋮
Buggyra
Buggyra 19.08.2026, 07:38:00 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 18.08.2026, 17:40:10

Lidé se neuskromní.

A tak je potřeba budovat zdroje energie.

Kdyby se lidi uskromnili, nebylo by potřeba zdrojů energie. Já už skromná jsem, jiní se ukromnit nechtějí, tak jsem pro výstavbu dalších zdrojů energie. 

A ano, zábory půdy, trvalé, si uvědomuji, na druhou stranu kdyby se nepovolilo pár distribučních center a nebo ještě lépe, kdyby byla povinnost využít nejprve brownfieldy a až potom povolit zábory (což u OZE asi nejde, využít brownfieldy, protože ty jsou většinou v závětří, zástinu nebo v zástavbě), tak by to pomohlo podle mého více.

Když vidím, jak úspěšně lesem zarostly pohraniční bunkry, tak mě to celkem nechává klidnou ohledně té rekultivace. A ano, že vlastníci lesa nemusejí za padlý či pokácený strom sadit jiný, to vím a schvaluji, dokonce jsem i pro, nenutit je ten les po kácení uklízet a nechat to přirozené obnově, maximálně při velkém tlaku vysoké tu vykácenou část oplotit, aby to nepožrali. Nucenou výsadbu sem tam také provázelo vymýcení, rozšmelcování pařezů, rozřezání půdy a zasazení stromků nejlevnějších dostupných, které uschly za tři dva jedna, kdy takové aktivity končily tak akorát splachem půdy do nenávratna. Přirozená sukcese, kdy již příští rok je na místě neprostupné bejlí, mě nijak neobtěžuje.

⋮
Buggyra
Buggyra 18.08.2026, 13:18:31 xxx.xxx.198.226

Zase jednou se vrátím ke svému asi těžko proveditelnému nápadu selektivně si moci zneviditelnit příspěvky od určitých IP adres. Myslím, že bych to nevyužila jen já 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 18.08.2026, 10:17:07 xxx.xxx.198.226

Já sklízím kila okurek, ale cukety mi nějak letos nejdou. Ten skleník asi není na to vhodný. Asi to budu příští rok muset vymyslet nějak jinak… Snad budou aspoň melouny, už jich je pět větších než pěst. Jak zapršelo, hned byly obklopeny slimáky, tak možná ani to nebude.

⋮
Buggyra
Buggyra 18.08.2026, 08:07:22 xxx.xxx.198.226

Tak nevím, jde to nebo nejde to…

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/elektrarna-melnik-stavi-paroplynovy-generator-hotovy-ma-byt-do-roku-2030-nahradi_2608180728_lhv

Dělníci rozebírají v elektrárně Mělník halu a zařízení na spalování uhlí. Na jejich místě postaví do roku 2030 jeden ze tří plánovaných paroplynových generátorů. Jde o součást kompletní modernizace zařízení, které dosud ročně spálilo asi 1,2 milionu tun uhlí.

⋮
Buggyra
Buggyra 17.08.2026, 15:40:49 xxx.xxx.198.226

Asi to bude chtít zase nějakou revoluci… aby se nahoru dostali zase lidi s nějakými ideály. Jen teda aby to byly ty “správné” ideály, pár špatných zkušeností už tu bylo.