Aktuálně: 2 477 inzerátů • 293 158 diskuzních příspěvků • 21 489 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 11.03.2025, 09:50:19 xxx.xxx.198.226

No jak říkám, pokud se chce dohadovat, šla bych za advokátem… 

Pokud částku považuje za přiměřenou a nebude ji to bolet, majitelce pséka bych klidně peníze dala (jsou to jen peníze), nechala si podepsat, že tím je odškodnění navždy vyrovnáno (majitelka s výší odškodnění souhlasí a její nároky jsou jím pokryty) a vyřízeno…

⋮
Buggyra
Buggyra 11.03.2025, 06:10:35 xxx.xxx.198.226

hihi, to s těmi daty je vtipné 🙂

Nejsem advokát, nevím, jak se to počítá a jaké datum mají event. ve smlouvě o koupi psa, ale dělá to na mě dojem, že v tom případě je již na kupujícím, aby prokázal, že zvíře mělo vadu (bylo nemocné) již při převzetí. O jeden den. K tíži kupujícímu je, že to nenahlásil bez prodlení, protože to je podmínkou uznání nároku… Kontaktovat advokáta, projít dokumentaci a z toho pak vyvozovat závěry - nechat si odpověď na vznesení nároku sepsat od advokáta.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 14:04:06 xxx.xxx.198.226

To mi před lety takhle volal jeden panáček, co ví, že mám přívěs. Že mu kůň už nějaký ten den nemočí a že mu žádný veterinář nepřijede, protože dluží ten panáček, kam se podívá, a že někteří veterináři mu řekli, že přijedou jen, když jim pošle převodem dluh plus zálohu. A panáček neměl a banka mu nepůjčí. Tak že od nějakého veta po telefonu si nechal poradit, jak koně vycévkovat, ale zvolil nevhodnou hadičku, která se mu při vytahování přetrhla, takže sice koně vyprázdnil, ale teď je kůň ucpaný znovu a lépe… A že mezitím posehnal po příbuzných vstupní poplatek na kliniku a musím mu uprostřed noci odvézt koně do Heřmaničáku a jestli někdy zaplatí, neví. No koně mu zachránili.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 11:46:31 xxx.xxx.198.226

Ano, pokud chovatelka kompenzaci bude odmítat, potom není jiná legální možnost, jak to z ní dostat, než soud, samozřejmě pokud je majitel v právu. A to, zda je majitel v právu, záleží na mnoha faktorech, tj. jak je postavená smlouva o prodeji, zda má ty veterinární podklady (identifikace psa, na kterém byly úkony prováděny), zda má jak prokázat, že uplatnil nárok včas, v neposlední řadě jak řečeno jaké je postavení kupujícího vůči prodávajícímu, atd.

Pokud se ptáte na promlčecí dobu k odpovědnosti za škody, mám za to, že se v obecné rovině jedná o tři roky zpětně.

Pro uplatnění nároku z práva na náhradu škody (s výjimkou práva na náhradu škody na zdraví) pak platí, že nejpozději se právo na náhradu škody promlčí za tři roky, a jde-li o škodu způsobenou úmyslně, za deset let ode dne, kdy došlo k události, z níž škoda vznikla (§ 106 odst. 2 obč. zák.). → https://ppropo.mpsv.cz/JudikatNS21Cdo36122020

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 10:34:47 xxx.xxx.198.226

Trochu počítám. Sedmiměsíční štěně uhynulo, po měsíci to majitel hlásí chovateli (pokud jsem správně pochopila). Chovatel předpokládám štěně prodal někdy mezi 2. a 3. měsícem života. 

Sedm měsíců mínus dva měsíce je pět měsíců, plus měsíc do oznámení je šest měsíců. Šest měsíců je lhůta pro uplatnění nároku na škodu aniž by bylo potřeba prokázat existenci vady v době prodeje.

Hm.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 08:55:25 xxx.xxx.198.226

No vidíte, dobrý příklad - nepoznám rozdíl mezi Eidamem, Goudou a Edinou 😀 Maximálně umím říct, který je tučnější, ale když mi někdo dá tučnou náhražku sýra a 45% Eidam a Goudu vedle sebe, nemám šanci určit, co je co. Kdyby mi někdo oškrábal plíseň z Hermelínu a dal ho trochu ztuhnout do lednice, tak mu uvěřím, že je to Eidam 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 08:38:54 xxx.xxx.198.226

Já jsem byla o víkendu děsně pilná. Nakradla jsem kolem vsi zplanělé sněženky a přesadila k nám na okrasu, ty, co jsem loni ve velkém dostala od důchodky, zřejmě sežrali hlodavci… Z loni zasazených asi sta krokusů vylezl jeden. Modřenců jsem loni zasadila několik set, koně, srnky a hlodavci je ohlodali, takže teď se sem tam dere modřenec ze země. Zasadila jsem ten zbytek, který jsem od podzima měla od macechy a uvidím, jestli se vůbec chytnou. Ale spolu s modřenci mi vyryla také asi desítku tulipánů, tak ty krásně raší z cibulek, tak budeme mít tulipány, ty jsou tedy též v zemi. Na podzim si vyreju nové modřence a tentokrát je (slibuju svatosvatě) těm hlodavcům dám do země rovnou na podzim.

Vytahala jsem jahody ze zvýšeného, připravila ho pro sadbu další cibule, a vytvořila řádek rozdělených jahodníků na políčku. Dám foto, až bude čas, asi do teplákofky 🙂 Musím začít pomalu plnit květináče krtinama na sázení kvetoucích rostlin, v půlce dubna první závody, tak ať to mám osázené, vietnamci už pilně prodávají kytičky. To bude zase zásek do rozpočtu 😀

Vedle řádku jahod nechám pěkně chodníček, abych je mohla opečovávat (jsou pod netkankou, takže žádné pletí) a podél chodníčku se chystám dát řádek té cibule. A za cibuli pak nahážu brambory, ty si tam můžou vegetit celou sezonu bez jakékoli péče. Ale cibuli budu asi plít a dám k ní nějakou vlhkost vytahující záležitost - ale co, aby mi to škůdci nežrali? Mrkev nikdy hlodavcům nepodlehla všechna, tak tu bych mohla zkusit. Ředkvičky a saláty sežerou slimáci. Nějaké nápady, co jiného?

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 08:30:48 xxx.xxx.198.226

No ona se s tím slečna nikdy nesetkala, ale teď už s tím propisovacím papírem tři měsíce pracuje, že ano. Člověk by čekal, že bude tak nějak tušit, jak to funguje 😀 Ale jo, beru, že jí to prostě neseplo, že to tlačí na tom průklepáku… Ale vysvětlila jsem a příště ji to snad trkne, když něco. Nakonec já se to taky nejspíš dozvěděla tak, že jsem něco někdy čmárala na sešitě s průklepákem a pak jsem koukala 😂 - tenkrát se ještě průklepák používal běžně a já s ním psala třeba na stroji 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 07:00:46 xxx.xxx.198.226

lesnizinka: ano, propisovací papír se normálně dá koupit 🙂

No a k pochopení toho, co slečna udělala - inu jak tlačila nehtem na tu samolepku na tom lístečku a měla to položené na tom průklepáku na tom sešitě, tak samozřejmě skrz ten průklepák tím nehtem obarvila tu stránku pod ním 😀 Jak do toho tlačila 😀 Naštěstí jsem ji zarazila ještě včas, tak tam stihla udělat jen čárku při prvním tahu nehtem 🙂

Teď jak o tom mluvíme, tak jsem se koukla na ty lístky a samozřejmě děvče přelepilo vypsané údaje pouze na tom vrchním lístečku, ale na té kopii, která se propisuje přes ten průklepák, to nezalepila, takže to jsem jí hned napsala, abych na to nezapomněla, ať si to pak dodělá… To kdyby na ten vrchní lístek, který je teď čistý, někdo chtěl psát nové informace, tak se to pochopitelně na ten spodní lístek zapíše do těch informací, které tam teď omylem už vypsané jsou, takže lístek pomalu už na vyhození… 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 06:54:15 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 08.03.2025, 16:17:59

Na těstoviny myslím se ptala Coudas ohledně středomořské kuchyně. 

Já mám jídlo jen jako nutnost, moc to neprožívám, u těstovin nepoznám, jestli jsou vaječné nebo bezvaječné, byly doby, ne tak dávné, co jsem po chuti nepoznala vepřové od hovězího 😀 Já jsem na jídlo barbar, to mi vždycky moje kripldůchodkyně vyčiní, jak je možné, že neřeším různé příchutě, no prostě to nevnímám, a jak jsem šťastná 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 06:40:12 xxx.xxx.198.226

Vada v právnickém jazyce a vada v chovatelském jazyce nejsou jedno a totéž.

Pokud zvíře prodávané jako zdravé do půl roku od zakoupení sejde na nějakou chorobu,  považuje se to za právní vadu zvířete. 

Samozřejmě průběh řešení potom s ohledem na ne/existenci spotřebitelského vztahu kupujícího k prodávajícímu.

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 06:18:50 xxx.xxx.198.226

Já bych se tím taky tak netrápila, přesně, dáme si jiné pasy a odevzdáme desátek, jedno jestli EU, US nebo RF… 

á  🎵 “Z PLR do MLR jel jsem přes ČSSR, SNB mé DKW si stoplo na TK. ***  ”

⋮
Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 06:11:09 xxx.xxx.198.226

Doufám, že to dobře dopadlo. 

Kolika je u koní jeden z nejčastějších příznaků zdravotních problémů, kolika samotná není diagnoza, je to projev nějakého problému, zpravidla trávicího ústrojí (ale i od jiných orgánů…) - kolika je prostě bolest břicha. No a většinou bolí koně břicho, protože má něco se střevy, tj. buď je to plynatost nebo zácpa nebo to můžou být vředové bolesti na začátku střeva nebo od žaludku, to jsou nejčastější.

My máme pořád “blbého” toho jednoho poníka, nějak to nikdo nepovažuje za dost podstatné, aby se s tím něco dělalo. Já bych ho v prvé řadě na noc oddělila na nějakou hladomornu, v druhé řadě bych mu nacpala náhubek, v třetí řadě bych ho ostříhala… poník je evidentně bolavý, není mu dobře, včera jsem ho donutila zaklusat, tak zřejmě kulhá na nějakou nohu, jestli je to nějaký záchvat cushinga v jeho deseti letech po letech progresivního překrmování, nedivila bych se, a prostě na moje dlouhodobé lamentování není brán zřetel, a pak to takhle dopadá. Poníci tahají ve dvojce a když je jeden nemocný, tak se na závody jezdit nebude, ale oholit ho nemůžu, protože kdyby se jelo na výstavu (nikdy se na žádnou nepojede, nikdo nechce vystavovat, nikoho to nebaví). Achjo.

V týdnu přijede někdo očkovat a brát krev, hodlám být u toho a hodit o tom řeč.

B jsem vystrouhala a o víkendu šel tří+hodinovou vyjížďku tady po horách a šel jako by se nechumelilo, jen na kamínkách (posyp po zimě) jsme dávali pozor, a doma jsem mu vytáhla kousínek štěrku z jednoho kopyta, jinak čisto, tak mám radost. Musím zavolat kováře na hříbata, to si sama netroufnu, když o tom s někým zkušenějším nehodím řeč. Kdysi konzultace s kovářkou ohledně shetlandů a následná diskuse s dlouholetými majiteli a chovateli shetlandů mi dost pomohly a povedlo se mi eliminovat lupání v hlezně u jednoho poníka (vlastně u obou, ale mám podezření, že ten jeden z toho prostě vyrostl).

⋮
Buggyra
Buggyra 07.03.2025, 11:31:29 xxx.xxx.198.226

Veselá “ze sborovny”:

Mám tady tu zaučovanou kolegyňku, děvče snaživé a pracovité.
Jednu záležitost tady vypisujeme na lístečky s průklepákem, abychom vždy měli kopii každého lístečku.
Děvče vypsalo lísteček mimo pořadí, tak říkám “nevadí, když se mi to stane, vezmu papírové samolepky, informace na lístečku i kopii přelepím samolepkami a vypíši správný lísteček”. Děvče se vrhlo do akce.
A teď vidím, jak na té stránce sešitu s proloženým propisovacím uhlovým průklepákem poctivě nehtíčkem zalisovává tu bílou samolepku na ten lísteček…

(obr. ilustrační)

Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 07.03.2025, 06:43:44 xxx.xxx.198.226

špačky jsem viděla ve středu, zvedlo se hejnečko, a já si říkala, sakra tyhle ptáky znám, co je to zač, nelezlo mi to na jazyk, až teď jak jste tu zmínili, tak mi to docvaklo 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 07.03.2025, 06:41:08 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 07.03.2025, 01:55:10

Ano.

Co vám na tom není jasné?

⋮
Buggyra
Buggyra 07.03.2025, 06:13:13 xxx.xxx.198.226

Canko k Mourkovi: nemusí být zahleněný, může mít na plicích červy… Odčervovala jste ho? Zkuste 🙂

Tyjo, buřtíka bych o víkendu také mohla spáchat 🙂

Bobčo, zkus si do vedlejšího bytu domluvit nějakou kámošku - nemáš nějakou, co shání bydlo?

No a holky, abyste si nemyslely, že si tady i jinde nepíšu, co chci, to tak není. Většinou se shoduji s davem či částí osazenstva a nebo třeba píšu svůj názor, ale ve věci, která nikoho nepobouří 🙂 Ale nemůžu napsat u řešení nemoci nějakého zvířete, že bych to dala zabít, protože to by mě osazenstvo sežralo. Třeba. Tak si to nechám pro sebe (někdy taky ne). Taky nepíšu, že je někdo blbej nebo navedenej, i když mi to tak přijde nebo je to zjevné, teda pro mě, je to můj názor. Ale je to prostě něco, co nemám potřebu psát, abych se nedostala do konfliktu 🙂