Aktuálně: 2 735 inzerátů262 473 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 19:01:09 xxx.xxx.189.104
Leithian:

Dalo by se tomu vytknout jediny. Silne hejnoveho ptaka jste zamerne drzeli samotneho coz je asi stejne uchvatny jako mit samotnyho kone. Zvire si zvykne ale dost mu toho chybi. A ne. Neni to pes abyste mu nahradili smecku. Volny pohyb po byte je hezky ale bez dozoru casovana bomba takze to taky nijak moc pochval uplne nezaslouzi. 

Já teda měla za to, že když se člověk papouchovi věnuje…a je jedno jestli je to kakadu nebo “pitomá” andulka, tak papoušek osamocením netrpí.

Přiznám se, že my teda měli léta andulky po jednom kusu…ochočené s hodně naší pozorností a nikdy mě nanapadlo, že tím trpí. Je teda fakt, že od té doby, co máme dvojičky, tak si teda sahám trochu do svědomí, protože vidím jejich interakci, jak jsou furt pospolu, jak si brebentěj, jak se pusinkujou, čechraj peříčka…na druhou stranu tohle jsme andulkám částečně nahrazovali.

Nevím, jak se pozná andulka, která trpí samotou…tedy bez přítomnosti jiné andulky, ale ty naše mi vždycky přišly veselé, kontaktní…teda neumím si představit jednu andulu zavřenou samotnou v kleci, spíš jako bytový doplněk, než jako ptačí kámoš…

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 18:28:29 xxx.xxx.189.104

Proti řasám je nejlepší mít v akvárku rovnováhu resp. stav, který se tomu blíží. Často se řasy objevují v čerstvě založených akváriích (čerstvě znamená i několik měsíců po založení), často sami vymizí, až si akvárko sedne…pokud je tam správný poměr živin a světla…není přerybněno, nepřekrmujeme a není to přesvícený holobyt.

Teda z fotek pořádně neurčím rostlinu…na té první fotce mi to připomíná nějaký echinodor…tyto rostliny se běžně prodávají, když to laicky řeknu ve vzdušné formě, jsou pěstovány ve sklenících, ne ve vodních nádržích a když je umístíme do akvária, tak ty suchozemské listy postupně odumřou a vyrostou nové “podvodní”…a mě na té první fotce přijde, že se nejedná o řasu, ale o odumírající list.

Jestli i ta druhá fotka je nějakej echináč, tak stejný problém.

Pokud máte řasy jako takové, tak já osobně bych přihodila hromadu nějakého rychlerostoucího plevelu, aby odčerpal živiny a hrst šneků…okružáků, levatek…

Chtělo by to asi více info o akvárku, takhle je to věštění z křišťálové koule…

Otíci na šneky ano, ale pozor, jsou to importy, velká úmrtnost, parmičky siamský asi ju, ale dokud jsou to mladý kusy, starší nejenže se na konzumaci řas můžou vybodnout, ale můžou i ožírat rostlinstvo…

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 18:19:17 xxx.xxx.189.104
Sarah01:

Já teď bohužel taky ne. Nevím co dřív. Doma ještě 3 štěňata, které si majitelé kvůli povodním nevyzvedli, nefunguje opět elektřina a do toho jsem dnes píchla zadní pravou pneu. 😠

Teda koukám…když se daří, tak se daří 😴….

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 17:33:50 xxx.xxx.189.104
Aluška:

My teď moc nikam nechodili, pořád lilo a pesani ven nechtěli. Občas Mirďa, ale jen obejít pár baráků a u první lavičky čelem vzad a domu. Z lesa teče voda na silnici a po silnici do kanálů, nechce se jim v tom brodit. Do lesa se jen tak nedostanem, potok je rozlitej a než se voda na cestách a na loukách okolo potoka vsákne, nemáme tu kde chodit, jen po asfaltě po vsi. Tak aspoň pár fotek Mirečkovo mimin. V sobotu jim byl týden a už to nejsou myši, ale pejsci 😀

Obrázek Obrázek Obrázek

No to je neuvěřitelný, jakým fofrem to roste…🤗

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 17:32:23 xxx.xxx.189.104
acher:

Mam pastevce přes 50 let.Potřeuje člověka s přirozenou autoritou,který je důsledný, neustoupí mu.Pak ho bude respektovat a naučí poslušnost i nějaký výcvik.Manžela celá léta učím dát psovi jeden jasný povel a trvat na dodržení.Bohužel to za celá léta nepochopil.Mě psi poslouchají více méně hned a i rychle.Manžel se svým přístupem Alánku,pojď,no tak Aldo,honem,Aldo,Aldo,musí chodit se psem na vodítku,jelikož pes slyší,ale ví,že zas tak honem rychle nemusí,a když přijde trochu blíž a bude si dělat co chce,tak to taky projde,takže ho pes poslechne když se mu chce.U mě je naučený,že mu nic neprojde a že na tom trvám a čím rychleji to splní,tím rychleji zase dostane volno,jinak šel na vodítko a prostě se trénovalo a trénovalo.Třeba tibeťák,ten manžela i děti miloval,ale poslušnost jen když chtěl.Od mala byl nezávislý,pamlsky ani hračky ho nezajímaly a trvalo docela dlouho než se naučil mě následovat a nějaké poslušnosti.Pak ale chodil většinou navolno.Dokonce mohl chodit navolno i na výstavách mezi psy.Reagoval na slovo,na přivolání elegantně přiklusal,to mně zpočátku vadilo,jelikož ostatní psi přibíhali rychle.

Máme sousedy mají druhého SAO.S paní se občas potkáváme,chodí s ním také ven cvičit a pes chodí navolno a na zavolání přiběhne,chodí u nohy.Je mu přes 2 roky.Pokud byl štěně,tak si i s Alanem hráli.Paní sice říká,že ten první SAO poslouchal lépe,ale že ho to snad taky naučí. Kamarádka měla kavkazačku.Poslouchala,ale manžela daleko více.Když kamarádka zemřela,začala se o ní ve 4 letech starat dcera a když jsme u nich po asi roce byli,koukala jsem,že fena ji poslouchá ještě lépe než tatínka.Ta na ní jen snad mrkla,fena přiběhla od branky,kde by nás sežrala,sedla si ji k noze a jen sledovala.Když jsme šli na hřbitov,šla fena i bez vodítka ,reagovala na slovo.

No a o tom to je…jsem kombinace tvého manžela a důslednosti u věcí, přes které vlak nejede…a to jsou vlastně jen 3…nebude se tahat na vodítku, nebude se na paničku skákat, když přijde dom a když otevřu branku, tak nikdo se nebude cpát ven, vybíhat z ní a podobně….no a tyhle 3 věci mi kupodivu fungujou 😎 

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 17:16:28 xxx.xxx.189.104

Spí v posteli…teda ne celou noc, protože mým chlupatcům je tam asi horko, takže tak střídavě postel- podlaha. Já teda za sebe musím říct, že když se v noci probudím a pes je v posteli, tak do mě vejde takový klid.

Nejhorší to bylo v létě, když bylo vedro a psi chodili spát na chodbu a nebo do sklepa…a nebyli se mnou v ložnici.

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 17:01:21 xxx.xxx.189.104

Ad pastevci…

nepovažuju se za přirozenou autoritu…resp. jsem přesvědčená, že přirozená autorita nejsem a to tedy pro člověka jako já znamená, že u psů typu pastevec, chrt..u jedinců, kde nepřijdu na nic, co bych mohla použít jako odměnu, si musím provozní poslušnost buď vydřít důsledností…resp. větší umanutostí než má pes…a nebo vztahově…že pes poslechne tzv. pro moje krásný oči…

Jako nechci paušalizovat, třeba kavkazanda Jess byla oproti Gině nebe a dudy, ta byla odvolatelná venku kdykoliv od čehokoliv, hlídala si mě…ale..

výcvik…když cvičím s Matesem v obýváku za piškotky, protože je venku hnusně a chci ho alespoň na chvíli zabavit, tak madam přijde sama a dobrovolně cvičit…přijde cvičit za odměnu v podobě piškotu…takže máme tady situaci, kdy čuba cvičit chce a je motivovaná…no i tak vykonává povely svým tempem..tudíž rozvážně…a rozhodně se nepřetrhne…a pořád je to o tom, že musí mít pádný důvod poslechnout, že to musí dávat smysl…v tomto případě je ten důvod a smysl piškot…dojdou piškoty odcházím…nedáš mi piškot za každý vykonaný povel…tak si je strč do zadele…odcházím….cvičíte na můj vkus moc dlouho (dlouho už je třeba 10-15 minut)…odcházím….takže takhle to vypadá, když Gina cvičit CHCE…takže nějaké výcvik, výcvik a zase výcvik, na to by se madam karajcvajc

Jako materiál jsem dostala Ginu…nekontaktní štěně, co nemělo zájem o spolupráci, nemělo zájem komunikovat …možná, kdyby na mě zbyla některá z jejích kontaktních sester, tak by byla situace jiná.

cvičení od štěněte s klikrem….z mého pohledu je kliknutí označení “teď jsi to udělal správně”..povětšinou je toto následováno pochvalou, odměnou…a co když je štěněti šumák, jestli něco udělá správně a nebo ne, protože pochvalu a odměnu si můžu strčit za klobouk?

Viděla jsem nespočet videí s Šustou, přečetla knihu…a upřímně v určitém Ginině období i chtěla vyzkoušet….jasně v knize se ztrácím, ale tak videa asi pochopím…a když to funguje paušálně na všechna zvířata, tak snad by mohlo i na pasteveckou princeznu…v těch videích a vlastně i v knize..alespoň jestli jsem to pochopila správně…jsou zvířata napříč druhy za svojí snahu odměňována…ve všech videích byla odměna nějaké kokino, dle vkusu daného zvířete…já nemám co nabídnout jako odměnu, protože jsem na žádnou nepřišla… 

Klikr mi nevyhovuje, protože neumím kliknout automaticky ve správný okamžik, musím se soustředit, abych vůbec klikla a ještě abych klikla správně a musím mít klikr v ruce…používám teda u štěňat, ale jsem už od koní (za mého mládí klikry nebyly) zvyklá na pomocné slovo…

Já bych to shrnula takto…s Giny jsem částečně mojí zásluhou a působením, částečně tím, že dospěla, přestala kravit a komunikuje…vychovala velmi příjemnou společnici a to i přes to, že je to v podstatě Kanimůra umíněná…ale i to na ní miluju, i to je pro mě výzva, abych se s ní dokázala dohodnout. Za jediné moje selhání považuju to, že jsem nebyla schopná docílit 100% přivolání a tudíž bez couračky je Gina nevypustitelná…naštěstí je to komplikace spíš pro mě, protože za prvé sebou musím tu couračku na prochajdu vzít a následně jí třeba zajebanou od bahna smotat a donést dom…Gině při její “závratné” procházkové rychlosti je to fuk…jestli za sebou táhne šňůru….

To nej u Giny nejsou nějaké úspěchy v provozní poslušnosti, ale to, že se mnou “začala mluvit”….

A ještě řeknu jedno…tak jak jsme na tom s Ginou dneska, tak to vlastně splnilo to, co jsem od pastevce očekávala…takové fungování je defakto můj šálek kávy…

No a abych se z toho mého šálku kávy nezbláznila, tak mám i berňuchu…

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 08:14:53 xxx.xxx.221.216
Dafi:

tý jo-moje nervy na tohle🙂☹️

já jako nervák …bych zešedivěla-u přivolání vyžaduju přijítí tryskem do sekundy!!!!

ale mě baví ze psama cvičit/něco dělat-Vás ne-prost každej máme to svoje🙂

a vy jste klidas,já nervon🙂

vy by jste se zbláznila z vymýšlení programu psům-na zabavení/vyběhání-mě to nevadí

vím-že nejsem majitel pro pastevce-obdivuju vás jak je zvládáte!!!!!!

jinak-pro pobavení-šly jsme na vycházku do dědiny k pidi rybníčku v neděli-a podél ohrad dozadu,kde přítel házel Žerykovi míček-ten si ho pak hledal,Dafi obíhačky stromů,

Žeryk jak z divokejch vajec,tahal,lítal,blbl,rád,že je na delší vycházce-v sobotu jen venčící kousek od vrat a cvičící ve vjezdu….

Dafi-stojí-a stojí,a stojííí-a přítel-ona má nějakej povel?proč nejde?

a já-nemá povel,ona si dává často povely-často si dává povel čekej a stůj a dost to dodržuje…..

a přítel-no ona nemá pařezy,ju ta vycházka nebaví proto nechce jít….

no budem tahat na vycházky pařezy,at se Dafi nenudí..

P.S.-hláška-vyžaduju úpřivolání do sekundy a tryskem neznamená,že je mám:-()

no nic čeká mě veterina….tak se modlím….

😂😂😂  přivolání tryskem😂😂😂 jak psala Balu :

Normální tempo pasteveckého psa když o nic nejde, jen o přivolání. 

Věřte, že tohle ani není o cvičení…je to o ochotě, o tom, co pasteveckou princeznu baví… nebaví… co chce.. nechce… tak pořád je to pes, po kterém se chtělo úplně něco jiného, než nějaká poslušnost.

A vůbec… šetříme energií… nebudeme jí plýtvat na přibíhání tryskem k páníčkovi, pak dorazí vlk a co potom.

Ono jde spíš o to, že já jsem ve své podstatě stejná jako Gina, tak to pochopení mám.

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 23:19:44 xxx.xxx.17.248
Dublinbarzoj:

Zrovna na mě vyskočila na googlu vzpomínka na naši princeznu středoasijskou Dinu. Moc nám chybí. Pro ni přivolání bylo rychlé a stoprocentní jen od pánečka, u mé maličkosti dle konstalace, ale na volno mohla kdekoliv, to si nás hlídala a nevzdálila by se na víc jak 5 metrů, dál jen doma a moc dobře věděla, odkud kam je to naše nebo její? Na první fotce s parťákem pitbulem, to je ten bezhlavý rytíř za ní. Bohužel už oba běhají za duhou. Na fotce už jí bylo třináct, reaktivní byla ale pořád 😂

Obrázek Obrázek

Vy normálně žijete MŮJ psí život… mě do něj hodil vidle manžel… když jsem chtěla po afgánovi středoasiatku, tak manžel byl striktně proti. Můj muž, který se orientuje jen v těch základních plemenech a za normálních okolností by vůbec netušil, že SAO existuje, natož co je to za psa, si pamatoval, že před 17ti lety ( nyní už je to asi 31 let a pamatuje si dodnes) měl jeho známý saoše a ten ho pokousal… svého páníčka, bylo to v době, kdy  spousta lidí ani netušila, co to je za plémě a můj muž, i když to nepřizná, se psů v podstatě bojí a tak si nepořídí psa, který by ho mohl pokousat.

Když jsem chtěla barzoje, který je pro mě synonymum nejkrásnějšího psa na světě, tak můj muž prohlásil, že “hrbatýho” psa nikdy…

No tak pak člověk dělá kompromisy, ale v hlouby duše je mu v podstatě líto, že defakto promarnil život, protože si nesplnil svoje sny, které by rozhodně splnitelné byly a další šance už nebude.

No tak se budu opakovat, že vám v hlouby duše závidím, protože vám se moje sny splnily.

Barzojíci jsou úžasný a saoška … no prostě saoška, co už může být víc.❤️  Vaše chrtí kluky zbožňuju😍

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 19:38:31 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 16.09.2024, 19:31:31

Krasavice…❤️

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 19:07:32 xxx.xxx.221.216
orionka-2:

Tak já se tou Deli tyčinkou taky zrovna nechlubila 🙂)

V poho… moje teta odměňovala haskounku čokoládou…tady se často někdo hroutí, že jeho pes snědl kostičku čokošky, haskounka jako odměny za přivolání spucla třeba půlku tabulky… asi jí nikdo neřekl, že je to pro psy jedovatý, neboť se dožila 16ti let. 

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 18:58:08 xxx.xxx.221.216
orionka-2:

Chce to vylepšit přivolání. V takových situacích jsem na naši kníračku mávala Deli tyčinkou.

Já můžu mávat klidně řízkem, pečeným kuřetem, opečeným párkem… venku jí to nezajímá. Dokonce si ani nemůžu dovolit nějakej nekompromisní tón… razantnější povel… to je potom reakce nula…

Tohle je max, neboť bohužel neexistuje motivace, neřku~li odměna, pro kterou by byla ochotná fungovat… resp. za ty roky pokusů a omylů jsem na nic nepřišla.

Ale upřímně, když vzpomenu na její pubertu, tak jsem v takto úžasný výsledek ani nedoufala.

Je mi jasný, že majitelé “ normálních” psů se musí chytat za hlavu, ale já jsem teda v jejím případě s výsledkem spokojená, předčilo to moje očekávání… teda ještě když byla štěnítko, tak jsem si myslela, že to přivolání mít bude, ale postupem času jsem cíle přehodnotila. 😎

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 18:12:06 xxx.xxx.221.216

Doufám, že se mi odkaz na video vložil správně. …
Chtěla jsem demonstrovat, jak vypadá v praxi 90% přivolání v podání Giny. U psa by to asi byla trága, ale manžel říká, že Gina není pes, ale princezna… tak na princeznu je to dobrý, to mohlo být ještě horší.

Zároveň bych vás ráda upozornila, abyste si povšimli rychlosti, jakou Gina na videu vyvinula. Tak vážení, tohle je procházková maximálka. Samozřejmě má i tryskový pohon, ale ten zapíná pouze v případě, že vidí běžící kočku a nebo když přepne do bojového módu…. takže si nemyslím, že konkrétně tenhle pes je chudák, že musí být na couračce… i kdyby byla na volno, tak bych jí nenechala pobíhat víc jak 20 metrů ode mne.

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 14:26:33 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 16.09.2024, 14:14:52

U nás jsou ty červený, drsný úseky na silnici kolem vody taky a je to teda znát, hlavně když je mokro  a nedejbože to ještě namrzne.

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 13:01:37 xxx.xxx.221.216

Pokud se jedná o dospělé psy, tak neodčervuju vůbec, nechávám dělat koprologii a zatím jsme nikdy neměli problém… nebylo potřeba odčervit. Krmím syrovým masem.

Takže odčervuju jen štěňata resp. psy do jednoho roku a pak už nic. 

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 12:55:52 xxx.xxx.221.216
orionka-2:

Omluva, nějak mi to ulítlo, jak se Sard….pořád obhajovala.

To nebyla obhajoba, spíš jsem chtěla říct, že každej to má jinak a nemusí se jednat o pspoušky poletující po bytě. Vždyť i mezi pejskaři jsou velké rozdíly… někdo psa jen venku, další může dovnitř, ale jen do chodby, další i do obýváku, ale ne na gauč, další na gauč ano, ale v žádném případě do postele a já jsem i v tomto ten člověk na konci řetězce, co chrápe se psy v posteli pokud o to mají zájem. 

Prostě sto lidí, sto….

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 12:27:54 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 16.09.2024, 11:18:38

No my měli jednoho anduláka, kterej zase, jak někde zblesknul našeho kocoura, tak hrrr na něj a buď na něm jenom seděl a nebo mu šel pusinkovat tlaminu. Tak tohodle sebevraha jsme za naší nepřítomnosti do klece zavírali, protože kocour se sice v naší přítomnosti choval slušně, max se po andulákovi ohnal, aby ho odehnal, ale furt je to kočka, takže bůh ví jak by to s andulou dopadlo… obzvlášť když se tomuhle kocourovi podařilo ulovit na balkoně kosa a sýkoru…

No ale nechci to tady plevelit papouchama… už i Gina blbě kouká, co to furt melu …

Obrázek
Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 11:06:35 xxx.xxx.221.216
Buggyra:

Té jak kdyby při opravě nějaké zatáčky na Ještěd udělali klouzavý povrch a těm lidem skutáleným pod tou serpentinou by se říkalo, že měli přizpůsobit jízdu. Jak asi má uživatel tušit, že zrovna lautr tahle zatáčka (tenhle mostek) bude za vlhka jako sklo?  Normálně se před takové úseky dává dokonce pro ty motoristy značka, aby věděli, že je tam nějaké zvýšené riziko.

Tak já bych to spíš viděla na to, aby se povrch udělal drsnější a tudíž bezpečnější , než instalace značky,  že to klouže.

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 11:03:00 xxx.xxx.221.216
assil:

Krásný fotky, hnědý lapiny jsou prostě super krásný a na ty andulky bacha, lapiny byly šlechtěný na lov ptáků a veverek, proto takový zájem o ně.

Jo všimla jsem si. Naše psy andulky vůbec netankujou..  zavírám  anduly spíš preventivně, známe to, zrovna andula přistane ns křesle, pes po ní chňapne a jaká byla andula…. ale lapina z nich byl celý hin a auf, ale tak viděl to poprvý.  Myslím, že loveckej pud tam bude a asi ne úplně zanedbatelnej… venku taky loví… zatím teda převážně sarančata, motýlky…. no  myslím, že budou muset mladý začít jistit couračkou. Přivolání má zatím docela slušný, ale je mu 5 měsíců… to nejhorší si myslím, že přijde… naštěstí je velmi dobře motivovatelnej na pamlsky, tak zase o tohle je to jednodušší.

Sardullah
Sardullah 16.09.2024, 10:53:29 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 16.09.2024, 09:52:56

No a o tom to je… nám se běžně kocour válel na stole, procházel po lince, jako jasně na lince kočku nechci, tak ho člověk vyžene, ale on tam stejně lezl. Stůl neřeším, ubrus nemám, když se jde jíst, tak ho utřu… kafe si klidně vypiju i s kočkou, co se válí vedle hrnku.

Z papiuchů je prostě bordel, o tom ani potom…to nebudu nikomu vymlouvat, ani nikoho přesvědčovat, že je to jinak. 
Já se přiznám, že to mám asi hozený někam jinam…