Espiro:
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Espiro:
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Syn má artritidu… CBD zkoušel na bolesti- účinek žádný, THC velké bolesti zmírní.
Bože…budu držet palce i pěstí a moc na vás myslet, aby to bylo ok…
No já se setkala bohužel i se zavádějící informací v inzerátech…štěně s PP, ale PP neznamenalo průkaz původu, ale pet pas. Myslím, že už se to i zmiňovalo na fauně. A zároveň jsem se setkala i s tím, že lidi sice ví, že existují štěňata s PP, ale prakticky netuší, co ta zkratka PP znamená…prostě štěně s papírama…a bohužel ten pet pas je taky defakto papír…hele jako nevím, jak tohle vysvětlují prodejci takových štěňat pokud se kupující zeptá…ale už jsem narazila na paní, která byla opravdu přesvědčená, že má psa s “papírama” a měla bezpapíráka s pet pasem…
Arosek:Ze jo 😀
Matka a dva synove (a teta)
😂😂😂….už nikdy nebudu říkat Ginušce, když se čvachtá v bahnité louží a zamaže si nožičky, že je čunče…😇
Ano…PP není žádnou zárukou, že budeme mít zdravého psa…PP je z mého pohledu pouze ulehčení toho, když si vybírám štěně, tak když má štěndo PP je pro mě snadnější najít informace o chovateli, chovce, odchovech…dle PP o předcích štěněte a nejen o nich, ale i rodičích, sourozencích…neříkám, že o každém jednotlivém psu, ale když jsem gůglila berňáky, tak jsem toho našla fakticky docela dost. Je možné se zeptat na fórech, na FB…a to teda beru jen, že člověk dřepí doma u PC…nejede se podívat nikam na výstavu. Návštěvy před odběrem jsou vítány…někde dokonce vyžadovány…já třeba tím, že Ginu i Matěje jsem odebírala “narychlo” a tudíž jsem si i na rychlo vyřizovala dovolenou a tak jsem před tím byla zapikaná v práci, ale z chovateli jsem několikrát mluvila telefonicky, hodně jsme si psali…
Když opravdu vezmu kupříkladu plemeno, které mám doma …BSP…plemeno obecně profláklé zdravotními problémy, krátkou dobou dožití (když vezmeme, že by standard měl být minimálně 10-11 let) a už jsem se setkala i s tím, že mi někdo řekne, že by berňáka s PP nekoupil, že jsou nemocní, že by raději koupil bez papírů. A teda přiznám se, že jsem se s tím nesetkala poprvé a ne jen u tohoto plemene…jakože PP psi jsou nemocní a psi bez PP jsou zdraví. Přijde mi, že tady máme dvě chovatelské skupiny…a chovatelská skupina bez PP klade omega důraz na zdraví psů…teda nevím, kde bere ten zdravím sršící chovný materiál, když štěňata jsou po rodičích s PP a tudíž od chovatelů těch “nemocných” psů. Pořád převládá názor, že PP je dobrý max na to, když chci chodit na výstavy…jinak je to to samé, ale za podstatně příznivější cenu….tak to si myslím, že možná bude z dob, kdy se načerno prodávala “nadbytečná” štěňata…tam by se dalo říct, že to bylo to samé, neboť to byli sourozenci a jeden prostě papíry dostal a druhý ne a měl se nechat utratit, ale obě štěňata byla od stejných, uchovněných rodičů.….ale dnes, kdy PP dostávají všechna štěňata z vrhu…
Nechci tady chov PP vynášet do oblak, neboť všichni víme, kam to v PP chovu některá plemena dopracovala…ale pořád je to o tom, že když se budu snažit a budu hledat informace, tak ta pravděpodobnost, že si vyberu štěně z chovu, kde se na to zdravíčko a povahu psa eventuelně pracovní vlohy hledí, … že sice pes není šampion krásy multikulty celého vesmíru, ale zase je pracovně využíván….ta pravděpodobnost je podstatně větší, než u anonymního štěněte bez PP.
Jako myslím si o sobě, že v tomto bych se mohla pokládat za objektivní, neboť jsem měla psy bez PP, křížence F1 i psy s PP.
acher:Právě teď ZOOM Vlčí síla.
Já už to viděla, ale teda koukla jsem včera znovu a koukala i Gina a to, že ona je pes, který na telku nekouká….akorát jí do toho hodil vidle mates, který přišel s tím, že už je čas na večeři…teda zkusila jsem mu říct, že véča bude až to s Ginuš dokoukáme…ale za 20 minut tam byl znovu a už je prý čas….no a pak už se papalo a šlo dělat po večeři čůranda a bylo po koukání…teda já to dokoukala, ale Ginuš už si šla lehnout na chodbu…
Já jsem člověk, který k tomu, aby byl sebevědomý a ředitelkozeměkoulovatý, potřebuje berličku. Ta berlička bývala Sára a měla jí zastoupit Gina. A teď, když je dospělá, tak to už i začalo fungovat….když lidi říkají “bože to je nádhernej pes…ta je krásná…no to je teda méďa” a já si říkám “ale hlavně…je to pastevec” to je to důležité na celé té věci…je to pes, který mě nedá, který mě střeží jako oko v hlavě…a jsem na to namyšlená až na půdu…co na půdu..nosík mám nahoru až do oblak….
No tak to bychom měli teorii a teď praxe….se Sárou a potažmo později s Jessinkou se mi nikdy nestalo, že bych nevěděla, že jde někdo za mnou…holky neustále monitorovaly okolí a i když nebylo vyhodnoceno nebezpečí, tak jsem hned viděla, že mají něco v merku a dávají pozor. Bílá Kanimůra jde, čuchá si a jestli teda něco monitoruje, tak je mistr v tom, nedat to najevo. Maťulka kolem nás pořád pobíhá, tam zpátky a tak najednou vidím, že kouká za mě…otočím se a blíží se k nám dva pánové s trekovými hůlkami…trochu jsem si připadala jak v Krotitelích duchů, že teda Maťula je strážce brány, který upozorní pána brány (mě), že se něco děje a já tedy zkrátím vodítko strašnému Gozerovi (Gina), aby na podezřelé osoby neudělal znenadání bububu…u ní člověk nikdy neví, jak to proběhne…no pánové šli rychleji, už se blížili, už bylo slyšet ťukání hůlek a Gina?? Jde s nosem u země a čmuchá si…pánové projdou, Gina na ně ani nemrkne, čuchá si…no a jak nás předešli, tak se jeden z pánů otočil a říkám mi “dobrý den" a já “dobrý den” a Gina “co se děje?? hele nějací dva chlapi…no tvl a ještě mluví, paničko dělej za nima, budeme je sledovat…” No tak jsem jí vysvětlila, že fakty nikoho sledovat nebudu, že bych od ní čekala, že je bude sledovat už před tím, když je mám za zády a nevím, jestli se nejedná o masové vrahy, co mi vrazí trekovou hůlku do zad…že bych od ní čekala nějaké minimum…třeba “bacha, někdo za námi jde”. Člověk se snaží teda uklidnit tím, že samozřejmě o nich věděla, že je nevyhodnotila jako objekty na které se musí dát bacha…na druhou stranu vím, jak to vypadá, když už madam přestane čmuchání bavit a to potom zvedne hlavu a řekne…"stačilo, jdeme dom" a pak na ní vidím, jak začne “pracovat” a dávat pozor, tak si prostě myslím, že když je začuchaná, tak na nějaký monitoring prostě kaká. Takže mi z toho vychází, že k takové pastevecké potvoře typu Gina, je potřeba mít ještě druhého psa, který zastane monitorovací funkci. Tak to je teda pěknej podvod …chovatelka mi ke Gině nedala žádnej návod, kde se píše, že ke správné funkci je potřeba mít ještě druhého psa.😴
Ach jo, to je furt dokola… a pořád dokola omíláme, že když člověk chce koupit pračku, vysavač, mobil apod, tak to gůglí o stopéro, ale když jde o pořízení štěňátka tak…. ráda bych politovala lidi, co naletí množiteli. Chápu jak musí být těžké, když onemocní ten psí drobeček, kterého si člověk přiveze domů, ale převládá u mě smutek nad tím, že se lidi před koupí štěňátka nesnaží sehnat informace a díky takovým lidem produkuje množitel další štěňata, protože se mu to vyplatí, produkuje štěňata a snaží se generovat maximální zisk, takže i minimalizovat náklady, psi se u takového člověka opravdu nemají výtečně.
Nejsem PP fanatik, už jsem měla i dva psy bez PP, ale zároveň si neumím představit, že bych takové štěně odebrala od člověka, kterého neznám, neznám rodiče štěňat a podmínky v jakých psi žijí a obzvlášť v dnešní době, kdy se množírny probírají v televizi, na netu…
Zláštní je, že mezi lidmi povědomí o množírnách je, přijde mi, že kohokoliv bych se zeptala na jeho názor na množírny, tak vám odpoví, že je to hnus, že by toho množitele měli zavřít až zčerná a že by si od množitele žádné štěně nekoupili. Bohužel tito lidé si představují, že je množitel vezme do toho temného sklepa, kde v klecích trpí psi a že tudíž hned poznají, že je to množka.
Možná by někdy stačilo, aby si zájemci o štěndo našli informace, jak standardně probíhá koupě štěněte a tak by je množitel nemohl tak lehce opít rohlíkem. A není složité takové informace najít..bylo by fajn obětovat alespoň těch pár minut ….
Anonymní:Zdravím, používáte obojek s GPS? Nejde mi o lokaci psa, toho si snadno uhlídám ale zajímá mě kolik naběhá km při venčení. Máte s něčím spolehlivým zkušenost?
No když nejde o GPS lokaci, tak bych pejskovi na obojek připla nějaký levný fitnes náramek.. např nebo krokoměr, prostě nějaká nejlevnější blbina , která je schopná měřit tu vzdálenost, kterou pes naběhá to změří taky.
Ono GPS trackery nejsou sami o sobě drahá záležitost, jde spíše o to, že si k nim musí člověk zaplatit službu, paušál a pokud to nepotřebujete, tak to jsou vyhozených peníze, když vám defakto stačí nějakej obyč. krokoměr.
Sarah01:Dnes jsme byli s Cherry v Brně na výstavě a potkaly jsme se tam i s dvěma odchovy, na fotce zleva Aurinka, Cherry a Haileynka. Cherry dostala V bez pořadí, dle pana rozhodčího má moc velké uši. 😁
Tak jestli má moc velké uši neposoudím, ale čistě z mého totál laického pohledu řeknu, že jí každopádně ty ouška moc sluší. Všechny tři jsou to krasotinky 🥰
Njn , tak upravíme plot a když bude nejhůř, tak si najdu ještě brigádu, abych užívila ještě tak dva pastevecké kluky a to už Ginuš nebude večer hlásit vlkům, ať k nám nelezou, ale to už bude štěkat svatá trojice a pořád považuju ještě vlka za inteligentní zvíře, kterému takové riziko nestojí za to… jistě jste si všimli, že záměrně nezmiňují mého berňuchu… bylo by lepší, kdyby ten v takovém případě neštěkal, aby vlci nezjistili, že máme psího troubelínka.
Ale teď vážně…. to, co se stalo je strašidelný, noční můra pro každého majitele psa… ale kolik takových případů se zatím stalo a kolik psů zabije třeba jiný pes, kolik psů srazí auto. Nechci se stavět na jednu ani na druhou stranu… jakože hodný vlček a nebo naopak zničit vlka. V Krušných horách vlky máme, ale jejich přítomnost mě osobně neděsí, nic nechovám, takže se ani nebojím, že mi vlci způsobí škodu na zvířatech a do lesů se sice nebojím chodit, ale pro Ginu je to jak v tý písničce od Pokáče… dneska jsem v lese byl a už tam nepudu, nikde jsem nezažil tak ukrutnou nudu… a tak raději chodíme po loukách.
Jsem si naprosto jistá, že pokud by vlci zabili mého psa a nebo potrhali moje ovečky, tak v tu chvíli by moje pocity byly hodně subjektivní a moje vize by byla “smrt těm padouchům”, ale tak pocity by byly stejné ať už by se jednalo o vlky, psy, lidi… nepřítel mého psa je i mým nepřítelem.
Pořád ještě jsem pevně přesvědčená, že kdybych na prochajdě potkala vlka, tak bych začala panikařit až ve chvíli, kdy bych viděla, že vlk jde cíleně k nám, to mám momentálně podstatně větší strach z divočáka a nebo, což se u nás v blízkém okolí stalo, z dvojice psů pravděpodobně MSP, kteří hlídají nějakou firmu a utekli a nebylo to poprvé a jsou agresivní na psy…
Teda to je fakty děs… když si to představím, vůbec by mě ani ve snu nenapadlo, že by vlci šli takhle cíleně po psu a ještě s překonáním překážky. Jako pochopila bych, že zlikvidovali psa, který bránil ovce, které chtěli…
lupus4:pečená nutrie na zelenině = báseň na pekáči 👍kam se na ni hrabe králík
Já vím, že jsem u nich i to maso jedla, ale už je to téměř 40 let, tak si vůbec nepamatuju, jak to chutnalo. Jen vím, že mi to nepřišlo, že to chutná nějak zvláštně a ve srovnání s králíkem…byla nutrie lepší, teda dneska už nejím ani ty Králíky, ale v té době jsem měla srovnání a pamatuju si, že králíka jsem moc nemusela.
Verun:OT: Přemýšlím, jak chutná bobr, jako nutrie?
Rodiče mojí spolužačky nutrie chovali. Primárně tedy kvůli kožešině, ale vím, že z masa dělali i klobásy a nebo maso pekli.
Mě takový věci hlava nebere… něco se stane, můj pes něco způsobí, neměl by ale budiž, tak prostě je můj, tak jsem za něj odpovědná a tedy omluva a projevení lítosti je na místě a úhrada škody, jak materiální, tak případné ošetření vetem je samozřejmost.
Když moje Sára.. v té době šestiměsíční štěndo sice na vodítku, ale bez košíku drapla do tlamy krysařici, co na nás se štěkotem vyběhla a vypadalo to, že bude šňafat v bezpečné vzdálenosti, bohužel se dostala moc blízko a byl to takovej fofr, že už jsem tomu nestihla zabránit, navíc jsem to ani nečekala, tak po osvobození krysařice z tlamajzny naší Sáry jsem se omlouvala až do Aleluja a to se krysařici nic nestalo, jen byla oslintaná a chyba nebyla jen na mojí straně a hlavně už si dal člověk velkýho bacha, aby se nic podobnýho neopakovalo. Už nemyslel jen sám za sebe, ale i tedy za ostatní, už nespoléhal na to, že si majitel svého psa ohlídá. A to přestože Sáře od malých uštěkánků nehrozilo reálné nebezpečí, ale abych chránila ty pejsky a nebylo to jednoduché, protože Sára uměla být jako tichá smrt a ze zdánlivého nezájmu k činu to bylo teď hned., ani člověk nemrknul. To už bylo bambilionkrát lepší když hlasitě a nepřátelsky pouštěla hrůzu, protože to se pak majitelé začali snažit svoje malé uštěkance odchytit.
A pak když čtu tady nebo nějaký článek nebo reportáž v telce, jak se někteří majitelé zachovají a třeba i opakovaně… prostě nechápu.
Vždycky se může stát něco, co člověk nepředvídá, i když se předvídat snaží vše a o to intenzivněji, když ví, že má psa, který může být nebezpečný, vždycky může být něco poprvé, ale tak pokud je to má vina, byť nezaviněná, nepředvídatelná, tak se k tomu přeci musím postavit čelem.
Jak by na světě bylo hned lépe, kdyby se lidi chovali zodpivědně a slušně.
lupus4:Proč by nemohl jít s pitem navolno, pokud je pit ovladatelný?
ať klidně chodí, ale ne na kontakt…
připravený být třeba je , páč Lůďa by na kontaktu do toho šel, a i “hodnýho” tím vyprovokoval… nic nedémonizuju, jen holá fakta
Za mých mladých let bylo normální, že než psi došli do kontaktu, tak už jsme na sebe s druhým páníčkem volali a zjišťovali situaci…pes, fena…je možno, aby se pozdravili, popř. poběhali nebo nee. A dle toho se buď psi brali na vodítko a nebo nee. Za mých mladých let, pokud měl pes košík, tak to bylo avízo, že by mohl být případný problém a tam jsem brala svého psa na vodítko automaticky a to i ovčandu, které by stačil povel k noze, prostě aby byl druhý majitel klidnější. A stejně tak obezřetněji se chovali ostatní páníčci, když viděli mého psa s košem.
Jako možná si tu dobu idealizuju, možná mě nějaký pamětník vyvede z omylu, ale přijde mi, že psi i páníčci byli, tak nějak normálnější…a domluva byla samozřejmostí.
Ježíšku na křížku, chudinka…
No stane se. Když jsme měli pouštěcího kocoura, tak jsem se občas třeba v noci vzbudila a vůbec jsem nebyla schopná si uvědomit, jestli je doma a nebo venku. A on byl přesně jako Elsa…to jsi mohla volat…a ještě ten hajzlík někde nenápadně ležel a kolikrát jsem šla třeba 3x kolem něj a vůbec jsem si ho nevšimla…on byl obyč. mourek.
Ale kdyby zůstal na balkoně, tak to je ta lepší varianta, to by škrábal a mňoukal, že chce dom a já mám docela lehký spaní, takže bych ho slyšela.
Tak co se týče barvy…není žlutá jako žlutá…já obecně žlutý auto klidně…již jsem měla alfu romeo GTV. Teď mám šedou hondu CRV…člověk, když je socka, tak si nemůže v barvách moc vybírat, když narazí na slušnej kus za slušný prachy, tak barva jde stranou. Jako šedá na pohled za mě dobrá, ale prostě je to barva, co splývá se silnicí. Já jsem tedy na černý auta, ale s ohledem na nějakou bezpečnost, pokud bych měla na výběr, tak červená, žlutá a hezky oranžová by byla asi jasná volba…holt stárnu, tak preference barev, které se mi líbí vs. které jsou dobře vidět v provozu, se prostě přiklání k té bezpečnosti.
A co se typu, značky, modelu auta týče, tak tam je preference jasná…aby se mi tam vešli dva velký psi, aby to mělo podvozek výše nad zemí a aby to mělo 4x4…ne že bych to potřebovala na to moje popojíždění mezi prací, nákupy a mojí mámou, ale primár je vyjíždění k procházkovým lokalitám a ne u všech je asfaltový parkoviště…teda skorem nikde a tak člověk stojí defakto v terénu a někdy ten terén není v nějaké úplně ideální kvalitě…suchej a pevnej a více méně rovnej a tak. I ta hondu CRV, co teď mám není úplně podle mého vkusu..ale zase když jsem měla kiu sorento, tak moje malinkatá mamika do ní lezla jak já říkám “do tanku, v tank”, prostě to na ní bylo vysoko, takže byť je “starý” sorento auto přesně dle mého gusta, sedla mi jak poklice na hrnec a dokonce i s tím automatem jsem byla nadmíru spokojená, ale tak musela jsem udělat nějakej kompromis a koupit něco nižšího.
Jinak třeba moje kámoška má VW Tiguan, ne úplně nejnovější model, ale třeba oproti tý mojí stařičký hondě je to “voňavka”..ale…otevřela kufr a dámy a pánové, tam by se mi nevešel ani nákup, natož dva velký psy.
Byla tady debata, co se dá a nebo nedá koupit třeba do těch 300 tisíc…jakože nové nebo lehce jeté…no já bych měla za 300 tis bambilion let starýho teréňáka…
Jo…přesně jak píšou…kontroverzní dílo…já si tak říkám “proč??, kdo zrovna tohle potřebuje”. Na druhou stranu umělci a “umělci” dneska vytváří kde co, ale tak si říkám, kdo tohle koupí a vystaví si to doma??…jako opravdu tohle někdo chce??