Dublinbarzoj:A proto jsem asi skončila u chrtů, jak psala Sardullah výše, umí sice z tvrdého spánku - doslova chrápou na hrbu, v setině sekundy vyskočit na všechny čtyři.(Dodnes jsem nevypozorovala jak se tak rychle přetočí 🙈), ale stačí jim jedná procházka denně a zajímavý výhled a jsou blažení. Běda, pokud bych chtěla chodit ven častěji, nedej bože mooooc daleko. Je to opravdu podobné pastevci - měli jsme doma 13 let středoasiatku i jiné, takže můžu srovnávat. Jen těm chrtům stačí, většinou monitorovat okolí a pastevci k monitoringu i přidávají strážní službu. Jak naše asijská princezna, dovnitř pustila kohokoliv, ale ven jen pánečkem schválené kusy😁. Stejně je úžasné, že ti naši chlupatci umí být tak skvělí a dokonalí, ať už to znamená cokoliv.
Hele za mě je chrt nejméně náročné plémě. Jak časově na pohybové aktivity…stačí vyjít do prostoru a vypustit…já měla afgána naučenýho na sprinty…letěl na jednu stranu, otočil se a tryskem kolem mě zpět, jen za mého povzbuzování a ukázání rukou ať pokračuje na druhou stranu. Takže řekněme takových 50 metrů…tam-zpět-tam-zpět-tam…no a mám splněno a můžem se jít domů válet. Doma nevyžaduje žádné vymýšlení zábavy, nejlépe zalehnu na vyvýšené měkké místo (gauč) a jsem spokojenej, že jsem z rodinou a když mi panička k tomu ještě zapne v telce animal planet a ještě je i nějaký pořad o psech…..no a když je venku náhodou hnusně, tak je spíš problém dostat psa ven, aby se vůbec vyčůral “Lumbíku, už jsou 2 hodiny odpolko a ty ses ještě nebyl ani vyčůrat…vím, že prší, ale prostě musíš”…Takže vylezl vééélmi neochotně z domu, počůral první křovíčko asi metr od vchodových dveří a tradá zpátky na gaučík.
Jakože nejsem závistivý člověk, ale ty barzoje vám závidím omega.😍