Tak já i kdybych chtěla po práci alespoň na chvíli vyrazit, tak je to sci-fi…u nás chodníky od baráku ledovka, klouže to jak prase. Včera jsem šla kousek …taxík mě vysadil asi o tři baráky od nás a měla jsem co dělat, abych se ve zdraví dokodrcala k našemu baráku….tak snad bude víkend lepší a zvládneme alespoň nějakej pochoz “kolem komína”
Když se řeší chlorovaná voda tak bych rád připomněl že trihalogenmethany jsou, zdá se, ještě větší problém, sice také časem vyprchají ale rozhodně to není v řádech hodin. Zajímá to někoho? Má cenu se tím zaobírat?
Tak mě to zajímá… já jsem sice dlouholetý akvarista, ale takový amatér. Jako mám zkušenosti, ale nenáročný ryby, nenáročný rostlinstvo….. mám i dost načteni, ale jak se to zvrtne v “ malého chemika” tak to jde mimo mě, to už je pro mě vyšší dívčí, ale pořád mám pivědomí, že něco existuje a že vyšší koncentrace může být problém.
to si pořídil syn se snachou..vnučka mi jen poslala fotky..Nebudu se do nich plést…
No co si budem… v téhle fázi, kdy už je psí miminko doma, je to úplně jedno a fakty nezbývá než si přát, aby byl prcek co nejzdravější… jinak o tom dál nemá smysl diskutovat… je nám všem jasný, že by štěně už nedali.😉
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.01.2025, 20:39:55
Já jen takovou poznámku nebo spíš bych chtěla uvést na pravou míru… vůbec jsem se nesmála nějakému dohadování v nějakém vlákně, ale jen mě velmi pobavila vaše formulace zde…předmět “ hádání” nechávám stranou.
Jako já jsem si pořídila plemeno - berňák, které je teda taky profláklé…torze, rakovina, ledviny, krátká doba dožití (i když se tak rozhlížím, tak je to tak půl na půl, není vyjímka 10,11,12 letý pes, ale taky odejde klidně v 5,6,7 letech, ale do frbula bych nešla ani kdyby se mi stokrát líbil…mě tohle plemeno přijde obecně jako chodící diagnóza. Na to kolik jich potkávám…asi je teď v kurzu, tak jsem neslyšela o jediném, který by neměl zdravotní problémy…hlavně ty dýchací nebo nebyl po operaci.
A teda když pak přihlédnu k tomu, že některé barvy jsou teda víc propírané…a pokud není uznaná, tak asi frbulík bez PP…
No Bobco…štěndo je roztomilouš o tom žádná a já teda budu vnučce úpěnlivě držet palečky, aby jim přinášel jenom radost a ne starost…po zdravotní stránce…
S tím “ tahání” po návštěvách bych to fakt nedělala. Ono se zbůhdarma neříká, že kočeny se drží baráku… to není pes, kterého vezmete na návštěvu, aby si pohrál s psím kamarádem.
Takže pokud se nestěhujete třeba v létě na chalupu nebo to není vysloveně nutné, tak na návštěvu jezděte sami. Ono to možná vypadá, že kočičákovi dopřejete sociální vazby s jinýma kočkama, ale já to jako dobrý nápad taky nevidím…už to psaly holky výše.. to bych mu raději pořídila kočičího spolubydlu ze sourozenců… se kterým má momentálně dobré vztahy, vykastrovat a je to. Nebudete pak mít pocit, že váš kocour nemá kočičího kámoše a že mu to musíte zprostředkovat.
Přijde mi, že se to tady zvrtlo… z popisů.. byl jsem vychováván tak a tak a vyrostlo ze mě to a ono a jak jsem tu výchovu vnímal jako děcko a jak s odstupem a jak vychovávám svoje ratolesti a svoje psy a s jakým výsledkem atd atd.
To mi přišlo jako zajímavá debata i když nemusím s nějakými metódami souhlasit a dělám to jinak…
Ale nějak se to zvrtlo na “jedině moje výchova je správná”
Upřímně, já třeba nepoužívám fyzické tresty, ale nezhroutím se z toho, že dá někdo svému děcku výchovnou na zadel. A jak psal někdo výše a pod to se podepíšu… kolikrát dítě raději přijme fyzický trest než nějakou rodičovskou přednášku… resp. bylo mu to v dětství milejší… znám takové .
Myslím, že tady nemůžeme hodnotit, jestli se to na nás nějak negativně podepsalo, jestli se naše výchova negativně podepsala na našich dětech, to by spíš musel posoudit odborník.
Pro mě je jediné relevantní to, že moje děti mě vnímají jako nej mámu na světě a že jejich vzpomínky jsou na hezké dětství.
A řeknu k tomu ještě jedno… moje dcera dostala v útlém věku, kdy jí bylo asi 4-5let od manžela pár na zadek a pamatuje si to dodnes, dokonce jí přijde, že tohle je její první vzpomínka na tátu…. tak to jen k tomu, že ty výchovný, byť je to jednou, si citlivější jedinci můžou nést v sobě celej život, bez ohledu na to, že jinému dítěti pár na zadek zpětně přijde jako banalita.
100 litrový akvárko je malý akvárko. Když beru nějakou standardní údržbu … výměnu ⅓ vody týdně… tak to jsou 3 desetilitrový kýble. Vypustím přes odkalovač a hadici…. Vyleju, do kýblů napustím přes sprchu vodu a vleju do akvárka.
Celý to zabere míň času než se mrcasit s nějakým čerpadlem a hadicema.
Ti co mají větší nádrže tak napouštějí rovnou z vodovodu hadicí…. Pokud jim z toho teče v poho voda a nebo mají barely, které napustí a následně čerpadlem přečerpají do akva.
Ti šťastnější si nechali u akvárka udělat odpad i vodu a tak se proces dost urychlí a zjednodušší.
Ráno jdu k autu… auto celé zalité do ledu a uražené zrcátko a na druhém autě taky… super sranda… na hondu zrcátko vyšlo na trojku a to ještě nevím kolik si mechanik řekne za práci. Na Sorento jsem to zatím radši ani nezjišťovala. To ten rok pěkně začíná.
Já vždycky doufám, že bude lepší než ten minulý, ale letos to asi zase opět neklapne.😵💫
Chlór je plyn, z vody vyprchá… nemusí se nechávat odstát přes noc. Pokud to vysloveně není, že to smrdí po vhlóru, tak stačí do kyblíku napustit přes sprchu. A vodu vytemperovat na teplotu v akcárku. Jsko taky se nemusí, ale u takhle malýho akvárka bych to udělala.
Pro mě je třeba prověšený vodítko peklo…jako když jdou u nohy, tak neva, protože tam se nemění vzdálenost ode mě…ale na dlouhém vodítku jsem ráda, když je vodítko napnuté…ne táhnout, ale ne prověšené. Minule se zrovna Gina rozhodla, že je vzorňák a že napnutý vodítko nebude a asi čtyřikrát během chvilky ho měla mezi předníma nohama …pro mě je to pak náročný udržovat délku vodítka tak, aby se nezamotala…pokud teda vedu ještě druhýho psa…jasně moje nešikovnost a nepozornost.
Teda takhle…pokud bych měla jednoho psa, tak asi budu na prověšení trvat, ale v případě dvou psů je pro mě praktičtější napnutý vodítko.
Když už to jde do tahu, tak konkrétního psa upozorním a nebo zaklepu s vodítkem…
A když to vezmu ad absurdum, tak pes netáhne, to jen já se pohybuji pomalu…😎
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 05.01.2025, 15:24:18
To neomlouvám plemennou příslušností…to se jenom tak uklidňuju…🙂
Ale ne…částečně to tak je. Všichni moji psi byli totál rozmazlenci…mám jen pár věcí přes který vlak nejede a na těch si trvám. Ale rozmazlenej berňák je úplně něco jinýho než rozmazlená pyrenejka….ale i přes ty moje “nářky” jsem ráda, že jsme tam kde jsme, že komunikujeme, dohadujeme se, posíláme se vzájemně do zadele a nasupeně na sebe koukáme…ale taky se mazlíme, povídáme si, koukáme na telku, spíme spolu, jíme spolu atd atd…všechno je lepší než ignorace a nekomukativnost….takže za mě dobrý…