Ve výbavě EO mám, už dlouho leží ladem. Zkoušela jsem to použít i na poslušnost venku (primárně jsem to pořizovala na jiný specifický problém), troufla jsem si to použít až po důkladném vysvětlení postupu od trenérky a poté, co jsem viděla naživo, jak to nějakého pejska učili. Jak píšou jiní výše, učili to na známém povelu, který pes ovládá, a začalo to hledáním nejnižšího možnýho impulsu, který pes zaregistruje. Nakonec jsem usoudila, že na procházky to pro nás není, máme jiné komunikační kanály, které fungují snad i líp. No ale fakt je, že teď se sněhem mi pes nějak záhadně ohluchnul a už si pohrávám s myšlenkou, že EO vyhrabu, nabiju, a zkusím ten sluch malinko podpořit. Ale nejspíš na to budu líná a než se rozhoupu, sníh bude pryč 😀
Jinak mám EO se stupnicí do 100, pes v režimu “vnímám” reagoval na impuls 5-6, když byl začuchaný, potřeboval tak 15, no a při vyběhnutí za zvěří už by byla potřeba úplně jiná síla. Vlastně bych potřebovala, aby měl ovladač možnost nastavit tři různé hodnoty, protože překlikávat v té chvíli moc nešlo. Určitě jsou lepší EO se stupnicí do 30, kde se překlikne rychleji.
U nás bez omezení, jen přidávám pláštík při lehkém mrazu, bundu při velkém. Spíš pro můj klid, pes je chlupatej, ale ty jeho záhadné potíže s pohybovým aparátem… proti oblékání nic nenamítá. V tomhle počasí je absolutně ve svém živlu, jak urvanej ze řetězu.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 10.01.2026, 14:45:44
I u nás mi přijde, že se letos solí nějak agresivně. Dneska dobrý, ale předtím mi pes i začal stávkovat, a to jen asi na 300m úseku… Tak jsem pár dní radši chodila trasu, kde se chodníkům maximálně vyhýbám…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 03.01.2026, 17:09:04
Botičky doma mám, ale nechce se mi je psovi dávat “zbytečně”… zatím mi to přišlo snesitelné, ruční obírání bylo nutné řekněme tak poprvé po půlhodině a pak co 10-15 minut.
Ano, asi jde o konstelaci - druh sněhu, druh chlupu 🙂
My se po podzimních peripetiích s tlapkami pomalu dohrabáváme k postupně delším procházkám, dnes jsme dali 8,5 km. Pes je v tomhle počasí jak urvaný ze řetězu. Taky jsem mu zkusila vystříhat chlupy mezi polštářky, protože se mu ze sněhu pořád dělají hrudky a obtěžuje ho to. Asi to bylo znát, ale stejně jsme museli čas od času hrudky ručně obírat.
U nás byl výrazný klid do té půlnoci, sem tam nějaké bouchnutí, ale fakt málo. Od půlnoci do jedné to bouchalo fest, uričtě míň jak loni, ale stejně přímo před okny.
Ty zóny jsou sice hezký nápad, ale pořád zbývá ve městě dost míst, kde se bouchat smí, a třeba i před naším barákem 🙂
Mám malého dospělého psa, nepočítám čas na vycházce, ale celkovou délku trasy. Ráno ve všední den cca 2,5 km, odpoledne dle možností a času nejmíň cca 3 km nejvíce 6 km ( má zdravotní omezení, delší procházka jí může přitížit). Mezitím jen čůrací skoky ven. O víkendech jsou ranní vycházky delší ( teď v sobotu ráno jsme dali 5,5 km). Ona jde pomalu, takže vycházka nám trvá dýl než někomu s aktivním běhacím psem.
Wow, tak to bych vůbec neřekla, že se dá takhle trajdat i s tak “nemocným” pejskem, i když asi máte situaci stabilizovanou…Obdiv!
Jen by mě zajímalo, jaký rozdíl vlastně je mezi granulema s tímhle složním. Jako jestli jedno je lepší než druhé nebo je to srovnatelné … Uměl by mi to někdo vysvětlit?
Magnusson Čerstvé maso 44 % (čerstvé hovězí a vepřové maso), grahamová mouka, čerstvá vejce, rostlinný olej a tuk (za studena lisovaný řepkový olej), čerstvé mrkve, sušená bramborová dřeň.
Primal Spirit 45% čerstvého kuřecího masa z volného chovu, 20% čerstvých celých ryby (10% makrela obecná, 10% losos obecný), hydrolyzovaná rýže, dužina z řepy, pivovarské kvasnice, jedlé části z: mrkev, jablko, čekanka, kmín, rozmarýn, kurkuma.
Mám klidného dospěláka, nenáročný gaučák bytový, bez zahrady, a za minimum považuju 3 procházky denně, pro mě je standard ráno půl hodiny, odpoledne hodinu, večer jen čůrací 15-20 minut.
Na procházkách nic moc neděláme, pes si čmuchá, to mu stačí, má v sobě asi kus lovečáka. Asi jsou plemena, která potřebují na procházce zabavit, ale mým oběma psům stačilo nechat je být, aby se na procházce věnovali svým věcem.
A za ideál bych považovala jít k tomu o víkendu na nějakou delší prochajdu, výlet, 10 km a více, prostě abysme byli tak nějak v kondici my i pes.
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 20.12.2025, 09:24:08
Možná by šlo zkusit toho psa odlovit a počkat, až si pro něj majitel dojde. Někdy je to snazší než odhánět. Ale zase si dovedu představit kupu případů, kdy by mi přišlo fakt lepší mít třeba ten paralyzér.
Musím si furt pochvalovat, že v našem rajónu to máme fajn, pejskaři jsou vesměs slušní, jen v asi dvou případech si vždycky říkám, co by bylo, kdyby jim rupla karabina… no zle by bylo.
Taky doufám. A radši jsem si na RTG zajela 30 km vedle na malou veterinu, než jít tady ve městě na kliniku. Ale to už je i o konkrétních veterinářích, se kterými jsem se tady za ty roky potkala…
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 11.12.2025, 11:52:22
To mi úplně připomíná, když jsme byli se psem na dovolené v zahraničí a já zjistila, že při procházení historických městeček také musím hlásit psovi každou změnu v pohybu. Protože jak má to zvíře vědět, že dnes se nejde stále vpřed, ale každou chvíli zastavujete, obdivujete, fotíte, často měníte směr… prostě těch pokynů je najednou opravdu mnoho, protože jinak psa budu jen vláčet a on nebude mít šanci porozumět, co se po něm chce.
U nás je hlavní úspěch, že sežraná bota prošla psem bez větších problémů 🤠
Bohužel vyvádění osamotě pokračuje 🤐Jsou dny, kdy 1x za celou dobu zaštěká, a pak dny, kdy vyvádí hodně. Zrovna ale moc nemám prostor to s ním nějak hlouběji řešit ☹️ Ještěže se blíží vánoční volno ….
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 06.12.2025, 06:49:10
No, máte to taky záhadné. Já se už víc jak půl roku zdráhám psa více zatížit.
Jen malá ukázka, jak pohyb někdy vypadá. Přicházení obloučkem není náhoda. Někdy je to lepší (pak to ani není běžným pohledem poznat), někdy horší. Kdyby se to čas od času nezhoršovalo až do kulhání / vykusování tlapky, asi bych to prostě neřešila…
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 28.11.2025, 13:37:58
On má takové “záchvaty” jednou dvakrát ročně. Třeba třičvrtě roku je doma hodnej, ani nedutá, a pak najednou z ničeho nic dva tři týdny “vříská”. Zatím mám teorii, že to je kvůli háravým fenám, ale je to fakt jen teorie.
Teď k tomu zvukovýmu projevu přidal i botu.
Naposledy demoloval před dvěma a půl lety, to bylo ty první měsíce, co u nás byl novej.
A já nevím, ale můžeme mít taky někdy klid? Pes je týden bez límce, ale vřískání o samotě pokračovalo i tak. V posledních dvou případech už to vypadalo, že to ustává, že bude klid, včera už byl úplně zticha, a dnes přijdu domů a nejen že zase vyváděl, ale i rozkousaná a způlky sežraná kožená bota. To udělal naposledy před víc jak dvěma lety. Achjo.
Tak ještě aby všechno, co spolknul, řádně vyzvracel nebo vykadil…