To je zvláštní…, člověk by řekl, že kdyby to souviselo s háráním fen, bude to dělat aspoň trochu i když jste doma a bude to mít takový typický projevy jako pískání, přecházení, zrychlený dýchání, venku klapání zubama atd..
Sice ano, zároveň on je povahově velmi odolný, velmi dobře schopen sebeovládání. K fenám je spíše úchylný a chcanky by olizoval furt, kdybych mu to furt nezakazovala. No, dávalo by mi smysl, že je to háravkama, ale zároveň se toho nedržím jako jediné varianty. Prostě to tak i být nemusí.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 17.04.2026, 21:29:42
Ano, tenhle zvláštně dlouhý interval by mohl ukazovat na to, že pes reaguje na hárání nějaké feny v okolí. Může a nemusí, ten spouštěč může být i někde jinde. Ideální by bylo najít ho.
No, jako obvykle mi vkládáte do úst něco, co jsem neřekla 🙂 Ale chápu, že když dávám psa do klece, vy se prostě musíte ozvat 😀
Pejsek už se u vás cítí doma, a tak se začíná normálně projevovat. Klidně by se tak mohl chovat, i pokud by nebyl z útulku. Správné chování ke psům se musí psi učit, nemají to vrozené. A tím spíš, když je mnozí držíme jako “jedináčky” a s dalšími psy se jen potkávají - správné chování prostě někdy nepřijde samo od sebe, pes volí různé nevhodné reakce, protože mu z nějakého důvodu dávají smysl.
Nejlepší mi přijde vyrazit k nějakému dobrému trenérovi na socializaci. Vyhnula bych se klasickým cvičákům.
Já teda nejsem žádný odborník ani “odborník”, a možná právě proto bych nikdy neuvažovala o kastraci jako o řešení chování. Nevěřím, že to může být efektivní.
To mě ani nepřekvapuje. Taky jsem to tak dřív brala. Dnes se setkávám s lidmi, které považuju za skutečné odborníky, a kteří v konkrétních případech vidí ke kastraci dobré a za mě pochopitelné důvody.
V případě současného psa návrh kastrace zazněl zatím od dvou trenérů, a nedivím se, vzhledem k intervalu, v jakém se psovi “vrací separačka” (cca 6-9 měsíců). Tím neříkám, že ho zítra půjdu nechat vykastrovat. Ale určitě se nad tímhle tématem ještě zamyslím.
Konzultace v Koiře mi přišla fajn, probraly jsme s trenérkou hodně věcí a zaznělo více možností, nápadů. Hodně jsme přemýšlely o příčině, ideální by samozřejmě bylo odhalit nějaký spouštěč. Varianta psa vykastrovat úplně, prý se může ojediněle stát, že organismus na chemickou kastraci jakoby nezareaguje, nějak si to vykompenzuje (poradit se s více veterináři, jak moc se to opravdu stává). Dál pátrat po zdravotních potížích, které by mohly přidávat ke stresu (pár neurčitých věcí už řešíme). Pokusit se psa naučit jiné způsoby ventilace stresu, ale to se mi tu nechce detailně popisovat, třeba až jestli by to pomohlo.
Takže teď mám co zkoušet a o čem přemýšlet, ještě zvážím konzultaci s Markétou Rybářovou (psí nebojsové), ta by to prý mohla vidět více z pohledu veteriny a případně i medikace.
Pes teďka bývá v kleci a zatím dobrý, ale neberu to jako finální řešení (a on určitě taky ne 😀 ).
“Tak nevím..asi by se tomu taky dalo říkat separačka nebo ?”
Tak zcela obecně by se dalo říkat “separačka” jakékoliv změně chování, které nastává v nepřítomnosti člověka.
Já říkám separačka tomu, když pes vyvádí, vříská nebo ničí věci. Věřím tomu, že i v obdobích, kdy je osamotě hodný, je v nepohodě, ale nějak to dokáže zvládat bez nepatřiných projevů.
Já jsem taky v nepohodě, když mám v práci náročné klienty nebo musím dělat třeba nezábavnou administrativu, ale neničím kvůli tomu zařízení bytu 😀
Klec dcera po ukončení výstav prodala, teď koupila novou. Štěně si v ní nečekaně brzy zvyklo, nesnaží se z ni dostat, což je super, nemusí se řešit, aby nezničila dveře. Klidně si do ní vleze sama i během dne, když je na blízku člověk, nemá s otevřenou ani zavřenou klecí problém. Na povel do ní taky bez problému vleze, nechá se zavřít, no a teď už vydrží delší dobu kňourat než se rozeřve, ale nijak výrazné to není. Už jsem z toho otrávená, teda.
Na konzultaci jsem zvědavá, dejte prosím vědět, jaké proběhly rady a jestli zabraly.
Myslíte, že by byl dobrý nápad uplatnit postupy, které platí na mého psa, u vašeho štěněte? Jsem dost velký laik, abych si troufla radit, jak postupovat u úplně jiného psa, navíc štěněte, které neznám. Začala bych bezpečnými věcmi, trénink odložení, atd. Pro rady na míru vám bude nejlepší poradit se s někým, kdo tomu rozumí.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 09.04.2026, 08:32:20
A zkoušeli už jste trénovat třeba jen odložení na místě / v kleci, vzdálit se na zlomek vteřiny za roh a hned se vrátit?
U nás nečekaný progres, vytáhla jsem ze sklepa klec a pes je v ní nečekaně hodnej. Asi zapomněl, že se dá vyvádět i tam. Pro tuto chvíli je to úleva, ale i tak jsem zvědavá na konzultaci, kterou mám příští týden. Už je mi jasný, že se nemůžu smířit s tím, že teď něco funguje, když se tenhle pes dokáže “rozbít” i po mnoha měsících, kdy samotu zvládá s přehledem.
Náš pes se taky do autobusů hrne, když jdeme kolem, a taky mi nepřijde, že by si jízdu kdovíjak užíval. Prostě mu to asi přijde zajímavé, zajímavé pachy, lidi, ..
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 30.03.2026, 21:30:26
Fiono, podle mě máte ideální výchozí pozici v tom smyslu, že máte možnost zatím se psem být, aby nezůstával sám. Můžete mezitím začít cvičit. Není to zadarmo, je to časově náročné, ale ve vaší fázi to stejně bude zprvu jen cvičení na pár minut (např. pes v kleci zavřený nebo na místě odložený, odcházím, na zlomeček vteřiny jsem mimo dohled - třeba už jen to, že se skrčím za gaučem… a hned se vracím, apod.)
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 30.03.2026, 19:59:22
Já ten webinář před časem viděla a docela mě to zaujalo, kdybych měla psa jiné nátury a vhodného trenéra po ruce, hned bych cvičila 🙂
To mě RD překvapil, čekala bych, že řekne něco typu “pošlete ho na místo” a tím to bude vyřešené 😀
No nic, teď jdu cíleně po trenérech, kteří se separačce věnují, a uvidím, jestli to k něčemu bude. My jsme dost trénovali různá odložení, dlouhé odložení na úvaze, apod. To bylo určitě užitečné, svého času. Vlastně zvažuju, že vylovím ze sklepa klec a vrátím se k trénování pobytu v kleci, tehdy zpočátku nám to fakt pomohlo. Škoda, že je to takový krám veliký, aby tam pejsek měl pohodlíčko…
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 30.03.2026, 12:32:41
Napadá mě k tomu jen to, že bude asi potřeba začít trénovat s nějakým trenérem. Online konzultace by měla stačit, tzn. nejste závislá na lokalitě trenéra.
Vzpomínám, že Šusta o separačce trochu píše, tužím v knížce Lidsko-psí konverzace. Resp. spíš o trénování psa, aby zůstal na místě, princip “slibu”, o čem mluvil myslím i ve webináři na témat separačky. Já jsem zase vesměs postupovala podle Evy Štemberový, má na FB placenou poradnu. Teď chci zkusit tu Koiru, tam by možná mohli mít více zkušeností se separačkou jako takovou.
Základ u vás ale bude naučit psa zůstat v klidu na místě, na místě dál od vás, na místě za rohem, v jiné místnosti, za bariérou, příp. v kleci, a pak teprve dává smysl trénovat úplný odchod. Na výuku odložení na místě a prodlužování výdrže je zase super třeba Kristýna Dostálková (odložení pro život).
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 29.03.2026, 22:16:41
A není problém, že se naskočilo do pracovního režimu, aniž byste měli čas to nacvičit?
Je to hnusný problém, máloco sežere tolik času a energie, jako řešení separačky. Těch hodin prosezených v kočárkárně, před barákem, u sousedky, …. a stejně furt nemáme vyřešeno.