Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 25.08.2025, 08:17:16
Já jsem kdysi tu veterinu chtěla studovat.
Já ji vystudovanou mám. Ale nelituji, že řízením osudu jsem “jenom” učitelka. Protože mi stačí, co mi občas vyprávějí praktikující kolegyně. Chodí si do školy odpočinout. Od některých svých klientů.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 25.08.2025, 07:54:28
že jsou lidi, kteří přivedou uspat zvíře (stáří nemoc….)
Mnohem horší jsou ti, kteří přivezou zvíře ne tak staré a nemocné. A snaží se veterináře zmanipulovat, že je na tom vlastně hrozně špatně a nejlepší by bylo ho utratit. Ve skutečnosti je už stařeček obtěžuje.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 25.08.2025, 08:28:52
Sestra ukazovala fotky z Krnova - paní a pan “Palačinka” na náměstí na plynu dělali pro všechny, kteří se podíleli na úklidových pracech, malé občerstvení. Dobrovolně a zadarmo. Hezké gesto.
To jsem nepsala. Každý přece ví, že koně řehtají, krávy bučí, ovce bečí…
Já psala, že koně nebo krávy a ostatní býložravci při varování používají prakticky jenom řeč těla, ne zvukové projevy. Na rozdíl od psů nebo koček - ti přidávají i akustické signály.
Ale ten vyrůstá pořád mezi lidmi. To je něco jiného. Já mám na mysli hříbě po odstavu, které bude samo bez příslušníků svého druhu. Jak plánuje sestřenka lesní žínky.
A z těch flaškáčů - kůzlete nebo jehněte - kór u jedinců samčího pohlaví vznikají často nebezpeční jedinci, protože berou člověka jako sobě rovného. A podle toho s ním zacházejí. Jako s konkurentem. Dokážou způsobit dost vážná zranění, když přijdou do puberty.
Ano, i z jedince odchovaného ve stádě může vyrůst prevít, pokud se dostane do rukou nesprávného člověka.
Ale ten první případ mi přijde horší, protože takové hříbě nemá šanci poznat koňskou etiketu.
Mléko pro dospělou kočku mi přijde zbytečné. Laktózová intolerance je u nich mnohem častější než u lidí. Já dávám max vylízat kelímek od jogurtu.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 23.08.2025, 10:14:08
Ta volnost jim sluší.
Velmi. Taky je ráda pozoruji.
Jo, většina telat půjde v patřičné době na jatka, ale do té doby mají krásný život. Jsou pořád s matkou - i dvoumetrákové tele vidím pít, můžou běhat a dovádět dle libosti. Kráva je připuštěna podle přírody, žádný inseminátor, jenom býk ve stádě.
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 22.08.2025, 20:45:56
Takže myslíte, že třeba rtg páteře by dával smysl?
Za mě dává smysl každé vyšetření, pokud není zbytečně invazivní (ale zase jak vědět, že je zbytečné, že jo?). Aspoň budete vědět, kde třeba problém není.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.08.2025, 19:45:28
no když vezmu “větší” hříbata, ne ještě ty, co chodí s maminama,
Znám jenom z vyprávění. Před mnoha lety se v našem oddílu narodilo první hříbě - jediné. Všichni z něj byli samozřejmě unešení, samé ťuťu ňuňu. Pak trochu vyrostlo, začalo ožižlávat a štípat - strašně roztomilé, tak se to mu to trpělo. A ve výsledku - i opravdu zkušeného rajťáka zahnal v boxu do žlabu (toho velkého, kameninového), kde volal o pomoc. A z výběhu byl schopný vynést člověka doslova v zubech.