To abyste měla svatozář.☹️
A dělá loužičky na zem nebo ochcává* se zdviženou nožkou)?
To abyste měla svatozář.☹️
A dělá loužičky na zem nebo ochcává* se zdviženou nožkou)?
Děkuju za rady, on má Fram, jak už jsem kolikrát psala, podle mýho trochu víc těch pasteveckých genů, než ovčáckých , myslím, že to dokážu posoudit, mívala jsem celý život ovčouny a kavkaze a v něm ty pastevce povahově poznávám a je i takovej velkej a mohutnej.
Já s pastevcema nikdy moc necvičila, jen obyč poslušnost, tak každou radu vítám.🙂
S tou stopou, jako že ho nebudu obtěžovat pamlsky, mě to už taky napadlo, ale všichni byli proti, tož jsem ustoupila 😅 a tak to teď zkusím, je čas experimentů.🤣
Bradičku při aportu přidržovat nemůžu, to se zase hnedka urazí.☹️
Mě s ním moc baví cvičit, protože poznávám jeho zajímavou povahu a jeho to taky hodně baví, je to opravdu vstřícnej pejsek.
Přesně, on to bere jako velkou nespravedlnost a urazí se. Oni taky ti profíci, tam Vás teda počítám 🙂, přesně vědí, kde mají doslova každou stopu a granuli a u mě je možný, že se spletu a fakt ho naviguju špatně.
Teď po dešti to je dobrý, protože je to hezky vidět.
No nic, začala jsem dnes dělat snad všechny věci, co se dělat nemaj😅, předměty jsem mu vysvětlila v kuchyni a pak na zahradě, nechala jsem ho navolno, udělali jsme dvě stopičky po sobě, když přešel granuli vůbec jsem ho neopravovala a bylo to znatelně lepší a hodně ho to bavilo a tři předměty ze čtyř zalehnul sám a čtvrtej jsme vůbec nenašli 🤣.
Je na ně takovej opatrnej a pohybuje se u nich klidně a pomalu, on se po mně hodně opičí.🙂
Nepase, to teda ani nepotřebuju, ale používám ho jako takovou živou zábranu když je potřebuju zahnat, postavím ho z jedný strany dvířek a já jdu z druhý. Povel zní “ Framíček čeká”. 🤣
Indiáni jsou šikovný, už se naučili chodit večer do kachníku samostatně.
Teď jsme začali chodit každej den, co mám dovču, před tím tak jednou, dvakrát týdně.
Podle mě nechápe.
Budu ho to učit extra i když se to prý nemá..
Šnůrou ( teda my chodíme ještě na vodítku) nikdy necukám ani tak jemně signálně( možná chyba?), ale když se vydá mimo stopu, zastavím se a nepustím ho. V tu chvíli se okyselí. Když jsem ho měla navolno, regulovala ho jenom hlasem a prstíkem jsem ukazovala, byl mnohem aktivnější.
Když mu našlápne stopu Břéťa a jde ji s ním, vypadá ale skoro jako pes, co stopuje, takže chyba bude evidentně někde u mě☹️, což mi al dává naději na zlepšení.
Začala jsem dělat stopu taky s Doroušem, aby nebyl odstrčenej a to je teda nebe a dudy, ten všecko hnedka umí, až si říkám, jestli mi ho někdo nechodí v noci tajně cvičit.🤣
K předmětům šnůru nepotřebuju, on jde pomalu a pečlivě, tak ho prostě předběhnu a ukážu ( bouchnu) rukou dolů “ tady to máš” lehne a odměňuju.
Zatím se nejeví moc nadějně pro sportovní kynologii, ale uvidíme, on zraje jako víno 🙂.
Strašně těžkej.
Za podobně těžký považuju štěkaní na povel u neštěkavýho psa.🙂
To dá taky práci a vymejšlení jak na to.
Mně se ty odkazy nějak nezobrazujou ☹️.
Já nevím, co dělám, udělala jsem to tak intiutivně a bylo to lepší..
Ovčounům byla šnůra vždycky šumák, Framíkovi vadí a přitom to není nějakej posera přecitlivělej, spíš vyrovnanej týpek.
Hihi, hvězda, co nikdy nevyšla a už zapadá.🤣🤣🤣
Nám to právě jako samostatnej cvik moc nejde, pro něj je težký vzít do tlamy něco, co jsem mu nehodila nebo ho pro to neposlala. Takže “ sedni a aporrt nebo drrrž” mu prostě nic neříká, do huby to nevezme. Vezme to ze země, od toho se odpíchneme 🙂.
Stále ale trvám na tom, že je to chytrej pes a míč je na mojí straně hřiště ! 🤣
Frama to teda jinak moc baví, jak beru činku, směje se od ucha k uchu.🙂
Já Vám to vyfotím, dostala jsem darem 🙂.
Mám i agregát a plynový bomby i zásoby.😅
Stačila zkušenost s povodní a člověk je hnedka ostražitější.🤣
Nojo, ale tu nejtěžší část neumíme. Předsednout a držet činku, dokud ji neodeberu.
Když byl Framík malej, žral nepoživatelný věci jako dřevo, štěrk nebo nápň plyšáků, dost jsem se o něj bála, tak pořád slyšel: “ pusť, to je hodný kluk” a byl za to hodně odměňovanej a obdivovanej.
Takže to evidentně pochopil tak, že vyflusnout aport před paničku je značka ideál a piškotky sypte se.🤣
Mám už ale několik nápadů, jak to prolomit.
On opravdu není vůbec hloupej kluk, ale má takový opravdu klidný temperament a co se naučí, toho se drží.
Tahat se se mnou o něco jinýho než o peška nebo provaz, považuje na neslušný.😅
Včera se nám docela povedla i stopa, předměty ovšem neoznačil.., resp. jsem mu pomohla. Odepnula jsem ho z vodítka a nechala jít na volno, protože jakákoliv malá korekce způsobená tahem vodítka ho hodně ruší a ztrácí motivaci. A najednou to šlo mnohem líp a začalo ho to víc bavit.
To ovšem Břéťovi ani na cvičáku říct nemůžu.🤣
Tak jsme najeli na Váš způsob, můžu se na ty velký výcvikáře vyprdnout.🤣 Drž jsem ho naučila přes peška, pochopil to hnedka.
Teď cvičíme hezky v klídečku, na zahráce, na stolku piškoty, mluvím na něj obdivným a trochu šišlavým tichým hláskem🤣, on se tak nejlíp soustředí.
Už jsme se dostali k čince, ale o tu se tahat nechce. Umí si sednout, počká až ji položím, běží pro ni a chvilku vestoje drží. Jenže sednout si s ní nechce, protože to jsou dva povely dohromady že jo, a vzít si ji v sedě taky ne, protože věci se berou do tlamy aby přemísťovaly z místa na místo nebo podávaly paničce do ruky.😅
Ale pokroky jsou !🤣
Jj, já jen parodovala příspěvky těch “čistých” duší, co mají radši zvířátka, než vlastní živočišný druh.
Takový soukromý vtípek pro Drvodělku..
Lidi takový věci opravdu píšou a ještě jsou hrdý, jak jsou morálně na výši.
To jste mě potěšila, že jsem Vás nechtě rozčílila, mě takový lidi taky rozčilujou 🙂.
A přesně, nejlíp to posoudí, až se do takové situace dostanou !
Tak hlavně žádnou hysterii a přestaň rozdmýchávat nenavist proti vlkům !
Nizozemské úřady už podnikly účinná opatření, doporučily nechodit do lesa s dětmi a v noci se tam nepohybovat vůbec.
Taky nevím, proč lidi musí chodit očumovat nějaký napoleonský památky, když se tam jde lesem a každej snad ví, že je to území vlků, který jsou tam DOMA a byli tam PRVNÍ.
Vlček je problémový jedinec, možná i nemocný, takže za to nemůže, vždyť i tatínek napadeného chlapečka se mu snaží vysvětlit, že všichni vlci nejsou takoví. A tak je to správné!
Nebýt dospělých, asi by kluka zabil, ale zase.., vidím to jako chybu rodičů, nechali děti úplně volně běžet po cestě před nimi a nerada bych, aby za lidskou chybu trpěl nevinný vlk !
Taky nesmíme zapomenout na to, že nejhorší zvíře je člověk !!!
🤣🤣🤣
Někdy mám pocit, že lidi úplně ztratili pud sebezáchovy a zdravej rozum.
Teď jsem četla o tom, jak v Karviné pes potrhal dva chlapy, jeden z nich, pak následně zemřel, měl devastující kousné rány, obnažené kosti.
Pětaosmdesátiletého muže nemohli transportovat do nemocnice, protože pes venku běsnil a čekalo se na odchytový vůz. Po naléhání okolostojících psa nakonec teda zastřelili, trvalo to prý opravdu hodně dlouho, statečný záchranáři ( pro ně to taky muselo bejt hrozný) byli zatím zavřený s pánem v chatce a dělali, co se dalo.
A co myslíte? Lidi v komentářích litujou pejska..
Viděla jsem nějaká videa z útulků a tam nevypadali tak špatně.
Aby bylo jasno, vůbec to neomlouvám, jen přemýšlím, co se jí to mohlo zrodit v hlavě. Já mám takovou analytickou povahu a potřebuju vždycky co nejvíc informací abych to mohla pochopit. Když to chápu, uklidňuje mě to 🙂.
Pro ty chovatele, co jí prodali psy to tedy musí být taky strašný.
Asi bych v jejich situaci jednala trochu mimo meze zákona.
Mohla to dělat tak bláznivě..,pro sebe.
Jen mě napadlo, jestli to nemohl být původní záměr.
Sarah psala, že měla velký cit pro chov a pak jaksi “ vystoupila z systému”.
Asi blbost.
Mě napadlo, že možná křížila nové plemeno, nějakého mini GR ?
Měla velkou genetickou základnu, fena může mít v jednom vrhu štěňata od několika otců.., ti psi jsou povahově a vlastně i exteriérově pěkní..
Co myslíte, nebylo by to možný?
No, to právě odlišuje amatéry od profíků.🙂
My třeba jdeme na vycházku, vidím pěknou loučku,odměny mám, předměty nemám. Tož sundám ponožky a nakonec dám mobil.🤣
Pak to má nějak vypadat, když panička je chaot..
Acher, děkuju za povzbuzení 🙂!
Framík teď přináší různé předměty, hezky je drží, sedne si s nima před dózu s piškotama😅 a čeká na směnu.😅
To je něco, na čem se dá stavět !🤣
Zůstanu Vám navždycky vděčná, za to, že jste mě podpořila v tom, si ho pořídit.❤️
Je to parádní pejsek s velkou duší a člověk s ním zažije hodné srandy a zároveň se s ním cítí v bezpečí.
Oni ti psi vypadají kupodivu relativně dobře a mají i dobrý vztah k člověku i sobě navzájem, jsou i socializovaní, nejsou bázliví ani agresivní. Asi třetina je prý dost hubená, ale ne úplně vyhublá.
Nejvíc to odneslo pár štěňat, ta měla ošklivé kousné rány, boj o jídlo tam asi byl velký.