Aktuálně: 2 734 inzerátů262 444 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 09.07.2023, 13:15:37 xxx.xxx.40.140

Nikdy neoľutujem, že som sa včera nevytrepala do tých Tatier.

Už dlho som mala v pláne prejsť z Hole cez kopec s menom Jedlinka do Kojšova. No uznajte-Jedlinka znie fakt čarovne 🙂

Hneď na začiatku gigantického čučoriedniska s menom Pálenice, z ktorého sa na Jedlinku dá dostať, stoja bizarné stromy, niektoré vyzerajú, akoby mali ruky, iné pripomínajú chobotnaté príšery.

Do Kojšova z hôr stekajú tri potoky, Kojšovský, Jedlinský a Poľovnícky, dávajú mená aj dolinám.

Vždy som sa túlala iba v tej prvej, dúfajúc, že tam tak nejak nájdem ten svoj “stratený Raj”…ale bohužiaľ, ťažba zdevastovala údolie na nepoznanie, len nejako “ochorel”, stal sa slabý, preto ho naďalej devastuje polom a robí tak ostrovčeky porastu neschodnými, akoby zamknutými, zakliatymi-pre mňa. A myslela som si, že v tých zvyšných dolinách je to rovnaké.

Preto som včera na pár chvíľ vážne zapochybovala, kde som sa to ocitla. Iba o dolinu ďalej-wow…les. LES! Les, ako si ho pamätám, že tam bol, les, v ktorom musia rásť na jeseň hríby veľkosti poníka. Žiadny polom, žiadne vyvrátené stromy, žiadne holoruby, žiadni ľudia. Celú cestu som kráčala s otvorenými ústami a neveriacky krútila hlavou, dom som o tom nevedela predstaviť hovoriť a vôbec som nebola unavená, hoci som aktívne chodila 6 hodín. Ten les mal neskutočnú, magickú energiu, oproti “chorému” lesu vo vedľajšej doline, kde som po 2 hodinách cesty do dediny išla umrieť…

A nevidela som tam jedno mravenisko, kdežto vedľa je ich neskutočne veľa je problém si tam sadnúť do trávy, mravce sú všade.

Morale príbehu- stratený Raj je často bližšie, než by sme sa nazdali, napríklad vo vedľajšej doline 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 09.07.2023, 12:59:51 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 08.07.2023, 12:27:38

Na to je Karika ideálny, čítala som ho na farme a jednu chvíľu som sa potom aj na noc zamykala 😀

Trhlina má dosť nudný začiatok, celkom zdĺhavý, zvyšné knihy už sú kratšie a dej má spád. Ja tento žáner nevyhľadávam, ale Karika tú hrôzu naozaj vie👍

Horsana
Horsana 09.07.2023, 12:53:25 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 08.07.2023, 19:38:12

Fenbendazolom jednorázovo? Au! Berte to tak, ako že tie kone ani odčervené neboli.

A možné to je.

K frízovi by som si koňa nedala, brrr.

Horsana
Horsana 08.07.2023, 10:04:42 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 08.07.2023, 10:00:02

Film neviem, ale kniha a aj ďalšie od Kariku - to je des a hrôza, ktorá vás vtiahne a budete sa fakt báť…kniha Strach…to sa bojím aj otvoriť, neviem, či som ju aj nevyhodila, brrr, Karika ten strach rozhodne umí.

Horsana
Horsana 08.07.2023, 10:00:47 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 08.07.2023, 09:52:13

Jj, toto je nepríjemné a mám to podobne, ale zase iba v miestach, kde vidím na cestičke čerstvé lajno, veľké ako koleso od auta.

Ale na Tribeči by si sa mala báť viac trhlín, než medveďov, nie, 😀

Treba si všímať pobytové znaky- stopy, lajná, medvedie stromy…aj ich čerstvosť…preto sa na Kojšovke nebojím, lebo proste tieto znaky chýbajú a na tých XYZ hektároch čučoriedok nikdy nikto stret s medveďom nemal, čo je divné, ale nemal, pravda, v sezóne zberu tam Rómovia táboria a veľa plodov tam veru nenechajú…

Horsana
Horsana 08.07.2023, 09:40:22 xxx.xxx.40.140

Tak som roky dochádzala, kým som nemala auto, roky roky rokúce, problém to nebol, občas nás zo stajne niekto zviezol domov, lebo priblížil na nejakú zastávku.

A mala som presne 25 rokov 😀 A áno, išli sme ďalej, ale za lepším ustajnením, všetci študenti, nikto nemal auto, chodili sme partia ku koňom a boli to krásne časy 🙂

Horsana
Horsana 08.07.2023, 09:35:12 xxx.xxx.40.140

Problém s medveďmi som vyriešila tak, že som zaspala a tak dnes opäť Kojšovská Hoľa, isto sa dozviem, keď si budem kupovať lístok na vláčik hore, kde zase videli medveďa na fotopasci, ale ľudia nechápu, že medveď tam chodí na kukuricu, lebo poľovníci iba tam majú fotopasce, kde zakrmujú…

Ale to, že mám na fotolapke rysa ešte neznamená, že mi skočí po krku, že áno 😀

Horsana
Horsana 08.07.2023, 09:25:54 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 07.07.2023, 23:42:57

Och, keď rastú huby, oni vždy predávajú pri ceste, už keď odbáčam v Tatranskej Kotline na Ždiar, tak viem, či sa oplatí ísť do lesa, ak tam sú, tak ok, ak nie sú, tak nič a krásne vidieť aj aké huby práve rastú, či hríby, kuriatka, kozáky…

V Telgárte je pri ceste super reštaurácia, jedla som tam raz perkelt z býčích žliaz a bol výýýborný 👌

Inak Telgárt nemám rada, hoci je tam krásne, to sú také temné miesta, vyčíňala tam Černákova mafia a predtým tam boli ťažké boje počas WWII…

Ale Vernár mám rada, odtiaľ som sa už pár krát vydriapala na Kráľovu Hoľu, skoro som pri tom zemrela, ale stojí to za to. Tam boli aj medvedie stopy, ale čo ja viem, vtedy sme to nejako neriešili…ale ex mal fóbiu z medveďov a raz keď sme tam boli, tak si vzal so sebou zbraň…mno, ľudia občas dosť blbnú…zo strachu 🙄

Horsana
Horsana 07.07.2023, 21:58:08 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 07.07.2023, 20:59:56

NZ, tí bezsrstí sa často rodia mŕtvi, alebo to končí abortom, dezmitída sa môže pripísať zraneniu a záleží aj od línie.

Horsana
Horsana 07.07.2023, 21:56:39 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.07.2023, 20:23:53

Jj, oni sú krásni, impozantní.

Ale za tú krásu platia vysokú daň, bohužiaľ.

Horsana
Horsana 07.07.2023, 21:54:52 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 07.07.2023, 21:25:21

Dík moc 🙂

Tam také stromy nie sú, to je mladina, čo vyrástla po ťažbe, ale dávam si do prázdnej petky kamienky a tým rachotím, ale lezie to na nervy a nedá sa aj hrkať aj zbierať huby, naviac tam 80 % času musí človek zbierať na štyroch, tak hustá tá mladina je, sú to mladé ihličnany, v podstate mladý prales, ale ako to vyrástlo samovýsevom, tak sa ani nedá rozpriahnuť ruka. A je to v strmom kopci, cestička je zarastená vysokou trávou…Krásne, divoké a ľudoprázdne miesta s kapitálnymi hríbmi…ale fakt neviem, či ísť, tam nechodia ani Rómovia zbierať…no možno sa opýtam v bufete, je síce o dolinu ďalej, ale nosia tam zo salaša syr.

Ale ak sa odhodlám ísť a nájdem taký strom, tak budem búchať, dík za tip 🙂

Horsana
Horsana 07.07.2023, 20:13:20 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Už nechovatel z 07.07.2023, 20:01:21

To som videla už dávno…hehehe.

Ale v TV zase dnes vyprával nejaký trtko z MŽP, že pri odstrele by sa mohol zabiť neproblémový medveď a ten problémový by mohol uniknúť a nič by sa neriešilo a že medvede stačí monitorovať.

A hneď som mame povedala, že by sa mladý pánko zasral, keby na neho medveď vybehol…čo teda aj ja, ale ja som za odstrel, tvrdý, legálny aj nelegálny.

Lebo keď už sa ja bojím ísť do lesa, to už je fakt čo povedať :/

Horsana
Horsana 07.07.2023, 19:44:24 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Už nechovatel z 07.07.2023, 19:34:35

Tak mali oni občas aj flintičku…

Ale teda kamarát mi odriekol ten Ždiar, že sa bojí…ale chápem ho, tam by nás nikto nenašiel, alebo tak o dva týždne, njn.

Horsana
Horsana 07.07.2023, 19:32:35 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 07.07.2023, 19:12:55

Tak pokiaľ viem, tak geneticky majú zvýšený výskyt "naked foal syndrom", teda naháče, bez srsti, ale k tomu sa viažu aj iné problémy, so zubami, trávením, pridruženou, na terapiu nereagujúcou laminitídou a  samozrejme sekundárne neduhy, lebo bez srsti, hrivy a chvosta nic moc- teda pokiaľ to človek nepiple a nechráni atď.

A mám tam ku nim ešte  hereditárny kryptorchizmus a degeneratívnu dezmitídu medzikostného svalu.

Horsana
Horsana 07.07.2023, 17:04:27 xxx.xxx.40.140

Nah, dnes zase ďalší útok medveďa…vraj na farme… a matka bránila syna vidlami, aj ubránila….VIDLAMI!

Takže teraz ho hľadá zásahový tím a policajti so samopalmi…džízs…matka s vidlami, cajti so samopalmi…uf!

Idem zajtra do Ždiaru na huby, úplne šťastná z toho nie som, medvede tam sú, v tomto prípade si ale ani ja netrúfam ísť sama, tak ideme dvaja, ale aj tak…ideme neznačene do mladiny, minulý rok to tam bolo obsraté fenomenálne…nah…🤔

Horsana
Horsana 07.07.2023, 16:05:26 xxx.xxx.40.140

Ha!

Moju fantáziu už desaťročie dráždil malý skalnatý hrebienok, medzi Kojšovskou hoľou a chatou, strmý, čudný, kam priateľ nikdy nechcel ísť a ja som nevládala, pokiaľ som išla pešo z dediny, alebo zhora, ale teraz chodí vláčik a náhodným snorením som našla cestičku, ktorou sa tam dá celkom dobre dostať, inak je tam príšerný polom a terén na zlámanie krkov a do toho ešte skaly.

No, proste, tie skaly a zvláštna divokosť toho miesta (zvláštne, podľa veľmi starých máp by sa mal volať Sihla, alebo Sihlia) vo mne vždy vyvolávali predstavu, že TAM predsa musia mať brlohy, alebo aspoň cestičky veľké predátory.

A tak som tam cez víkend odvliekla fotopascu, lebo už jeleňov bolo dosť, sú pekné, ale chodili stále tie isté a bola to nuda.

No a čo som ulovila?

Ha! Rysa! 🥰😍👌

Horsana
Horsana 07.07.2023, 15:56:03 xxx.xxx.40.140

Ja chodím všade s ruksakom, aj na túry som tak chodila, až do doby, než sa mi pri cvale otvoril zips a začalo mi z neho vypadávať spodné práddlo, ktoré som si viezla na druhú farmu, páni na štvorkolkách, ktorí to túrovali za mnou (áno, človek stretne aj takýchti ľudí, kobyle to bolo jedno, inému koňovi nemusí) z toho boli takí paf, že dokonca tie bazmeky vypli 😀

Takže ak nejakú brašňu, vak, hocičo, tak otestovať, či sa pri rýchlejšom tempe, či väčšej náplni nerozíde zips, potom som už nosila iba takú tú vec, čo sa zapínala iba cez trup, človek sa pod ruksakom dosť opotí. Ja sa potím veľa a preto na lesnú turistiku nosím náhradný odev a samozrejme pršiplášť a niečo s dlhým rukávom.

Keď som bola mladšia, nedokázala som sa orientovať v teréne, takže sme bežne vyšli na úplne inom kopci (koňmo), prípadne som vyšla na úplne inom konci pohoria (namiesto v Ždiari v Lendaku…😀), ale to už dnes asi nehrozí, už dokonca aj ja mám mapy.cz 😀

Horsana
Horsana 07.07.2023, 15:49:08 xxx.xxx.40.140

Ale zase nemladnem, no…a vážim o 20 kg viac, než keď mi bolo medzi 20-40 rokov 😔

Ak by bolo dobytie hradu naplánované na koniec prázdnin, tak to sú ešte 2 mesiace zvyšovania tréningovej vzdialenosti a to už si kobyla povie, či je to pre ňu ok.

Korektúry naplánovať tak, aby kobyla nešla čerstvo po nich.

Dosť dobré je vedieť, či kôň pod sedlom kadí a či je ochotný sa aj vyčúrať.

Je nutné sledovať predpoveď počasia a vyraziť veľmi skoro, vytipovať si miesta, kde sa dá prečkať búrka.

Cestu je dopredu ideálne si prejsť, hoci aj autom, alebo pozrieť fotky cez freemap- už sa nám stalo, že sme mali na ceste ťažbu, polom, alebo most, ktorý na mape bol proste most, ale v reále stará vysušená drevená konštrukcia, alebo úzky kovový mostík. Niektoré veci naživo fakt vyzerajú úúúúplne inak, než na mape.

Problémy môže robiť hmyz- repelent aj do fľaštičky.

A úplne ideálne aj octanovú masť, alebo Fenistil, proste, masť na poštípanie hmyzom.

Kôň sa môže odrieť/zapariť aj od cajkov, s ktorými je pri tých cca 10 km v pohode, takže niečo na ošetrenie kože- ideálne Dermazulen, alebo poťah na podbrušník so sebou. Odreniny/zapareniny hrozia aj jazdcovi.

Ja som veľmi rada nosila so sebou dlhé vodítko, čo malo dve karabíny, už sa mi totiž stalo, že dilinovi sa kobyla vyšklbla, aby si pošúchala oko o nohu, prišliapla si oťaže a potrhala ich.

Aj lícnicu si takto kôň odtrhol- dá sa kôň dokerovať domov aj na nánosníku! Ja by som ohlávku brala, na cestu a nejaký drôtik, povrázok, ideálne KPZ 🙂

Ak pôjdu na prestávke cajky dolu- tak kefu a očistiť zaschnutý pot. Úplne úplne.

Napájanie- všetky naše kone boli naučené piť z fľašky, takže odpadal problém s nosením kýblov; 35 km a potenie- no, toho by som sa bála, ale ak sa Sára napije z nejakého vodného toku po ceste, tak ok, veď liezť do neho nemusí.

Deň pred túrou kobylu lepšie hydratovať, aj ráno, ale bacha, aby nešla s plným močákom, zvlášť ak nečúra po ceste.

Ak kôň piť nechce, dá sa väčšinou niekde po ceste uchmatnúť, alebo kúpiť pár jabĺk, dyňa, v krčme vám zalejú horúcou vodou rezky, mash sa dá urobiť aj so studenou vodou.

Šťavnatá tráva je samozrejme fajn, ale človek by nemal strácať veľa času, lebo už sa bude skôr stmievať koncom leta (jazdili sme bežne po tme, ale nie každý to má rád), po tme sa ľahšie zablúdi- kobyly nás doniesli domov vždy, ale zase nie každý kôň to dokáže.

35 km v sedle je pre netrénovaného peklo, samozrejme záleží aj od sedla a koňa, občas ma proste bolela prdel tak, že som radšej išla pešo. 

Počas cesty nezabúdať vybrať nohy zo strmeňov, zacvičiť s nimi, nemať ich stále v tej klasickej jazdeckej polohe, znovu som pri diskomforte šla pešo, veľmi to pomáha.

Veľmi sa prihováram sa schádzanie kopcov, hlavne tých strmých vedľa koňa, aj vychádzanie strmákov, kôň to fakt ocení.

Občas sa stávalo, že 1-2 jablká koňa dosť vzpružili, Flóra už keď bola staršia bola taká, proste jej cukor po ceste robil dobre.

Ak máte, vezmite si so sobou nejaký equipalazone, alebo ak zoženiete, tak aj Novasul 40 ml (2x20 ml)- ten aj pri podaní do huby veľmi dobre zaúčinkuje pri kolike, alebo aj inej bolesti.

Základná lekárnička (mno, ja nosím lekárničku do nukleárnej katastrofy…).

Opaľovací krém, dezinfekcia.

Pre človeka vodu, veľa, veľa vody a samozrejme jedlo, mne cukor pri námahe šialené klesá a veľmi často sa mi stáva, že kvôli hypoglykémii mávam divné stavy, ktoré odoznejú, keď sa najem. Ale diabetik toto asi vie. Niekde by som sa asi označila, že som diabetik.

Magnézko si dať už keď sa budem na hrade otáčať, že sa idem vracať, kŕč do stehna/ lýtka je vec, ktorej sa ja osobne bojím najviac. Magnézko podať aj koňovi, po výkone.

Keď sa doplazí človek do stajne, musí počítať s tým, že sa ešte musí postarať o koňa - dobre napojiť, ponúknuť krmivo a v ňom trochu soli, mash naviac k večeri, osprchovať ho, osušiť, skontrolovať hnáty, chrbát, hubu, oči, podkovy, všetko. Ak by bolo ochladenie, bez deky by som koňa nenechala na noc  po výkone! A naprala by som do koňa Mg, MSM, alebo aj ten equipalazon.

A ešte si isto spomeniem na niečo 😀

Vždy je  potrebné očakávať neočakávané.