To je Sáry wintec sedlo. Ze ‘svého’ za ten rok vyrostla. Tohle mě na sebe nechá dát.
Už jsem tu před nějakou dobou házela dotaz na orx. a celkově koukám na různá sedla… Ale je pro mě zbytečné ho teď řešit když ho nemám jak zkoušet protože se na ní nejezdí. Jen zapínám podbřišníky a pak pak s ní blbnu jen ze země.
Já vím. Ale tím že na sobě měla to sedlo jen 5 minut na to vyzkoušení, tak sem úplně nerovnala a ani nedávala korekční podložku dozadu, kterou mám schválenou od fyzio… až bude jezditelná tak budu pasovat její vlastní sedlo.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 06.02.2026, 15:55:52
Ona je prostě taková… svoje. Ale až do míry že je to občas psycho kůň. Dělám si legraci, že se vyhla plemeni, kdyby byla ‘halter show’ arab nebo achal, tam bych jí to labilitu věřila víc.
Ale už jsme měli podezření předloni během obsedání, kdy jí vadilo sedlo- ale při detailnějším pozorovnání je to hlavně podbřišník. A teď to tak má taky, podbřišník si nenechá dopnout, nestojí, pořád popochází a točí se kolem mě… Je dost možný, že je jen dominantní a zkouší co si může dovolit a schovává to za ‘nepohodlí".
Ale bez vyšetření nebudu soudit, jestli je to jen prostě čínská mula, nebo má problémy… Jakože, nějaký mentální problém tam bude. Ale na dané situaci mě nejvíc mrzí právě to, že jsem jí nemohla vyšetřit a mít oficální diagnózu. Takhle to furt může být cokoliv.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 06.02.2026, 15:30:28
dali jsme do svalu, ale i přes poměrně silnou dávku nezabrala, při pokusu přispat už k sobě nikoho nepustila… až na mě abych jí vyndala jehlu z krku, která tam zůstala z prvních pokusů.
-bohužel ohledně ochromy pozdě, to dostala hned po narození- vědět, že to není třeba, tak bych to tenkrát odmítla, ale když on má člověk pocit, že přece veterinář ví víc…
Nicméně, teď budeme dělat léčbu naslepo, a pak pokus č. 2, kde použijeme i tu pastu.
To si tak objednáte gastro, ať víte na čem s kobylou, která je zkrátka trochu jiná než ostatní, jste…
Tak jste na tom tak, že žádné gastro neproběhlo, protože ta kobyla si nenechá dát píchnout anestezii… 🙈 🤣
Nejhorší na tom je, že já popravdě nevím co mám dělat. Já a ní tisíckrát pracuji jednak na respektu, ja tak na tom aby byla zvyklá na takovouto manipulaci. No… odemě je.
Asi budu muset na starý kolena na veterinu, jinak jí už nikdy nikdo neošetří
Než abych hledala stránky plemene, tam hledala online knihu a zadala jméno, tak jelikož má Tia specifické jméno, vždy mi stačilo jen ho zadat do Google a plemenná kniha mi vyjela.
Dneska tam byl jako první AI summary, a jakože, přátelé to není normální! Vždyť ono to našlo i že jí říkám čínská mula
Já nad tou nafukovací taky přemýšlela, nicméně s tím, jak sem schopná zapomenout na každou kravinu se obávám, že bych za chvíli dostala děkovný dopis od výrobců vzduchových bombiček do těchto vest 🤣🤣🤣🤣
Nicméně…Tianka poslední dobou dělá radost. Nejenom že v prosinci při očkování vůbec nedělala bordel - (od malička vůbec nesnese veterináře, už očkování na ochromu jako novorozenou jí drželi tři chlapi 😅, koupila jsem kvůli tomu před třemi lety různě barevné rukavice, kufřík dětského doktora, desinfekci, různě jí ošmatlávala, štípala do vrásek na krku apod, ale odemě si nechala dělat všechno, ale jakmile přišel veterinář, tak problém, když jí v krku zůstala jehla, tak mě jí nechala úplně v pohode vyndat… když mi veterinář řekl, že bych jí měla na to trénovat, že třeba právě brát za ty vrásky, tak sem demonstrativně přistoupila, začala dělat přesně to, bez jakékoliv reakce “Jako takhle myslíte?” 😅)
Ale navíc dostala pochvalu i od trenérky, ta se teda smála, protože si jí na chvíli vzala a Tianka se pořád otáčela na mě, jakože mami pomoc. Ta se narodila jako špatné plemeno, ta je mentálně jak Achal 😅.
Kvůli počasí, a strachu z Beránku, sem ještě neměla moc možnost jak je řádně vyzkoušet…
Ale samozřejmě, že se od ostatních ve stáji, co ví všechno líp musím dozvědět jak špatnou koupi sem udělala a jak je všechno špatně a měla sem koupit jiný…. 🤦♀️