Aktuálně: 2 744 inzerátů262 287 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

lesnizinka

lesnizinka
lesnizinka 21.05.2025, 10:53:21 xxx.xxx.91.67

Sarah, ještě se vrátím k tomu, jak jste psala: asi víte, jak tehdy lidi žili? Jo vím, vzpomněla jsem si zrovinka na to, když jste psala o nedlážděných ulicích. Byli jsme s bráchou o víkendu ve skanzenu. A mamka vyprávěla vnukům, jak chodila k babičce, která měla ještě v domečku taky hliněnou podlahu, jak byla ukázka tam. Mamka je ročník 52, takže skoro v roce 1960. Já to samozřejmě z jejího vyprávění znám dávno, jen jsem o tom blíž nepřemýšlela. Teď jim říká: pamatuju si, jak jsem ji umývala. Umývala?!?😲A to jak se jako umývala udusaná hlína? ,,No, ona byla taková právě vodou vyleštěná do hladka. Ale musela se často kropit a umývat, aby neprášila." To jen tak vsuvka, pro zajímavost🙂 

lesnizinka
lesnizinka 21.05.2025, 10:30:17 xxx.xxx.91.67
rapotačka:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4118749401716835&set=gm.3616423565327778&idorvanity=1788522041451282

A vo tom to je…taky. Kdo to kupuje? Musím mít nutně třešně? Já je neměla doma 5 let. Zmrzly, nebo je sežrali ptáci než vůbec zčervenaly. Měla jsem u mamky. Jeden rok jsem poprosila sousedy, jestli si můžu natrhat. Tady je plno starých lidí nechá zhnít na stromech, protože oni už tam nevylezou a děti jsou někde pryč. Prostě vidím třešeň, poprosím. Nejhůř je odpověď, že to mají pro své děti třeba. Tak poděkuju za odpověď a jdu. Huba mi neupadla. Nikdy jsem si třešně nekoupila v obchodě či na trhu…prostě zase tak je mít nemusím, fakt bez toho nezhynu. 

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 23:20:42 xxx.xxx.91.67

Nikči, jak to, že jsi nám nepsala, že jedeš?!?😲No totok😏Užívej, jak píše Bobča foť a těšíme se na info👍

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 23:18:28 xxx.xxx.91.67
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 20.05.2025, 17:03:49

To jsem právě chtěla napsat Sardullah. Ano, já se pohybuju mezi lidma, kteří to mají přesně, jak jste popsala. A když pak spustí tady tu mantru o tom, jak je to tu všechno naprd, otevírá se mi kudla v kapse. A chápu, že jsou lidé, jak píše Sardullah, kteří z různých důvodů na tom nejsou finančně dobře, ale o těch ani nemluvím. Moje mamka do té skupiny taky patří, i když důchod se jí za 10let, co dostala 9 tisíc výměru zvednul nad 20tisíc a to už je sakra poznat. Taky má nás, děti, co jí platíme dražší věci do baráku, vozíme ji na výlety a obědy, nákupy, aby jen tak neživořila, ale ještě si užila hezký život. A ona je taky zvyklá strašně šetřit. 

O válce jsem psala já, to je z naší kroniky. Tohle nahlédnutí napsal pán a je to z první republiky. 

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 16:33:01 xxx.xxx.91.67

Kdysi jsem asi sem, dávala výtah z naší kroniky, kolik si ve válce lidi vydělávali peněz a kolik stálo jídlo. S tím, že všichni kňourají jak se mají zle(nevím, asi český folklor) Teď čtu biofarmu z Beskyd, kde majitel píše: „Hodně lidí začalo u jídla přemýšlet a není jim jedno, co konzumují, protože všechno, co jíme, vstupuje do organismu a nějak ho ovlivňuje. Také jde o chuť. Konvenční kuře, které žije krátce, prakticky nemá žádnou chuť,“ říká. Připomíná, že lidé dnes utrácejí za potraviny mnohem méně peněz ze své mzdy než dříve, ač jsou bohatší. O tom svědčí i zápis jeho předků v rodové kronice z doby před druhou světovou válkou. Ceny potravin jsou dnes čtyřikrát nižší. Dřív byl život mnohem drsnější a útraty za potraviny tvořily asi 70 procent mzdy. V dnešních cenách bychom za jedno vejce platili 17 korun, za máslo přes 600 korun a kilogram mouky 80 korun. Máme se dobře,“ myslí si. Takže dávám pro zajímavost a proto, že to nebyl jen můj výmysl😉

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 16:02:01 xxx.xxx.91.67
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 20.05.2025, 12:33:48

Já už jsem jí to tuším kdysi psala: kouknout po kvalitním fyzioterapeutovi, většinou teda těžce placeném, ale vozila jsem k němu mamku a ten veděl, co dělá, opravdu jí pomohl. Bohužel dlouhá čekačka. Už jsem přemýšlela, že se tam objednám s těma bedrama, ale snažím se cvičit cviky na ně, na uvolnění, vždycky to pomůže…no než zase začnu dělat něco, čím si je odvařím opět🙄 Poslední dobou se mi stává, že když se jen chci přetočit na gauči(nebo v posteli) ozve se taková tupá rána, jako by dřela kost na kost…asi tam nějakou plotýnku taky nemám🙄

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 15:53:48 xxx.xxx.91.67

Plavání je moje vášeň, což už se tu ví. Když můžu plavat, prostě neumím přestat. Bohužel plavu nárazově, max dva měsíce v létě, když vyjde počasí. U nás není žádný krytý bazén, nejbližší je 30km a jezdí tam ty lidi z okruhu 30km, + školy, takže si to ani neumím představit. Já potřebuju svůj prostor, svoje tempo, nechci se tam s nikým drcat, dávat si přednost či vyčkávat, kdy se uvolní dráha. To mě pak chuť plavat rychle přejde. Proto plavu v jezerech, přehradách…tam dál už nikdo neplave😉Benefity…já nevím. Konkrétně u mě je to tak, že sotva udýchám průchod zahradou, ale plavu naprosto v pohodě, tam mi dech nedojde nikdy. Plavu prsa, já spíš ouško. Umím plavat jen s hlavou na jednu stranu, napůl pod vodu. Jsem se to tak nějak naučila a jsem v tom sakra dobrá(se musím pochválit😉jinak u vody mě chválí každý🙂)  a tohle mi vyhovuje nejvíc. Kupodivu jsem se ještě neblokla. Vždycky se musím smát, jak nastoupí ti machři s kraulem, nasadí brýle, začnou ten sportovní styl na výkon, nad vodu pod vodu, rychlých 50m a je dobojováno.😛To není plavání, to je topení se😏Hlava mi nebere, co z toho ten plavec má, pokud to zrovna nejsou závody, Olympiáda😜

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 11:33:55 xxx.xxx.91.67

Buggyro, balon je dobrý nápad si myslím já👍SAno, veslovací trenažér mám já, ale přiznám, že vesluju jen v zimních měsících, v létě by mě to asi zabilo, to jsem nadřená zvenku, že sotva lezu, to vydržím tak maximálně šlapat na pásu případně…😏

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 10:10:12 xxx.xxx.91.67

Co se týče akupunktury, tak je jasné, že já bych na to nešla, ale lidi si to chválí, že by to někomu uškodilo jsem nikdy nezachytila. Já, neštítit se jehel, bych to zkusila. 

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 10:08:34 xxx.xxx.91.67
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 20.05.2025, 09:06:06

Přesně to jsem se teď chystala napsat a už jsem našla, že první jste jí to napsala vy😉

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 10:06:31 xxx.xxx.91.67

Jo, posílejte si slunko vy dvě, já o něj nestojím, mě je dobře bez. Nevysychá mi už beztak suchá zem. Zatím nevylezlo, ale snahy jsou, určitě se z těch mraků vyhrabe. 

lesnizinka
lesnizinka 19.05.2025, 22:31:19 xxx.xxx.88.89

Ha, ha Buggyro, ty slepice jsou fakt dobré😛Jen jste jim měla vysvětlit, že pokud chtějí být hnědé slepice, na slunku se praží zbytečně, u slepic to tak nefunguje😜Kytiček a koček milion😀Ten amarylis máte krásný a fotka koníků je nádherná. A to mi připomíná: kde máme Nikiš?!?😲Bobi, náhodou toho už zvládáš dost👍To mi připomnělo: byla jsem dnes u mamky zastavená(posílala jsem bráchovi co tu zapomněli do Prahy - zásilkovnou) a jak jsem v podpadcích vycházela od ní, blbě šlápnu pod schodek a ona tam má ve štěrku pokladené dlaždice a ta mi právě ujela pod nohou. Jak mi grclo v kříži🙄jsem myslela, že už se nepohnu. Naštěstí dobré. 

lesnizinka
lesnizinka 19.05.2025, 22:19:14 xxx.xxx.88.89

Rapotacko, ono to až tolik jiný kraj není, myšleno ve smyslu: stále je to Morava😏Stát se to Bobči u nás, tak si říkám, že už by byla mrtvá. Bobi nelekej se, ale o naší nemocnici se říká, že je to odkladiště doktorů, kteří by se nikde jinde neuchytili a živý odtud nikdo nevyleze..

lesnizinka
lesnizinka 19.05.2025, 19:38:18 xxx.xxx.88.89

Ha, vidím a studuju až teď, fotky Buggyry jsem ještě neomrkla, dneska si hledám kabelku, celý den do toho čumím🙄Oči mám jak vejr. Venku dneska celý den hnusně, zima neustále prská. A to ale doslova, pořád jedna kapka za druhou, ale od půlnoci nenaprskal, ani milimetr🙄Mamka se ráno ptala tety, kolik napršelo, že vidí mokro…málem dostala po čuni😜jak byla teta naštvaná, že pod bramborama je sucho😈 Holky, vy tu vodu na brambory nesolíte?😲Nenapadlo by mě to lít na kytky…já jsem schopná je zabít i bez soli😏

lesnizinka
lesnizinka 18.05.2025, 22:07:37 xxx.xxx.88.89

To hlasování…je pravda, že mě nenapadá, jak by to bylo možné udělat spravedlivě, ale taky nevím, proč bych měla hlasovat pro zástupce jiné země. Za to, mě jako ,,správnou"(rozumněj vychcanou)😏Češku napadá, že Adonix měl reprezentovat Slovensko a tím pádem by pro něj hlasovala většina Česka, kde žije a polovina Maďarska😜

lesnizinka
lesnizinka 18.05.2025, 17:56:33 xxx.xxx.88.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 18.05.2025, 15:44:45

Souhlas. Neviděla jsem, ale četla jsem recenze. Jsem na tyhle ,,zpěváky" jak Dája píše, asi stará. Vlastně na celou Eurovizi, která dávno není o zpěvu, který se snažil prodat Adonix, ale o bizáru, o tom co nejvíc šokovat (potom kde na to chodí recepční z veteriny, že?!?) Většinu vystoupení jsme přepínali na tenis a hokej tuším a nijak toho nelituju😜

lesnizinka
lesnizinka 18.05.2025, 12:23:12 xxx.xxx.88.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 18.05.2025, 11:11:11

Ty nejsou okrasné, to jsou normální jedlé jahody, jak píše Archer, ano, mají většinou růžové květy a je to hezčí třeba na terase v květináči. Taky jsem je měla.

lesnizinka
lesnizinka 18.05.2025, 12:19:46 xxx.xxx.88.89
Doron:

Srdcaři vzdycky ráda zaplatím, co si řekne🙂, nejsem lakomá.

Člověk by se asi měl vyhýbat veterinám, které vlastní člověk bez vztahu k oboru. K čemu přístrojové vybavení, když ti lidé prostě nejsou hodní a pečující, když to tak obyčejně řeknu.

Doron, ale to vůbec není právě o tom, kdo to vlastní. O toho jde v poslední řadě. Je to spíš naopak. Zrovna Chrenek má na to, aby zaplatil jakékoliv vybavení a skvěle zaplatil i personál. Měli by být za takové místo vděční a místo toho, se tam nacpou akorát jak říkáte zmetci, co jdou po prachách a nulová empatie. Za to ale majitel až tak nemůže. Chyba je v lidech. A jak zkazilo neustálé přidávání peněz veteriny, tak zkazilo i personál nemocnic. Doktoři a už i sestry jsou honora, jen natahují ruce a většinu práce za ně udělá ukrajinský pomocný personál.

lesnizinka
lesnizinka 18.05.2025, 12:13:15 xxx.xxx.88.89

Zkušenosti s Jaggy nemám žádné, ale co jsem já sama už na klinikách zažila…ony ty kliniky jsou právě spíš na ty peníze, ať se jmenují tak či onak👎 Zlatá naše vesnická vetka, která pracuje za pakatel, protože ví, že tady ti stařečkové za psa, kočku, peníze nedají, takže aby je vůbec donutila k léčení zvířete, dělá fakt za nula, nula prd. Já jí za všechno dávám peníze navíc, protože ani mě si neřekne víc, i když ví, že mě by nezruinovala. Bohužel, když už je něco vážného, potřebujete vybavení, takže na nějakou kliniku vlézt musíte🙄

lesnizinka
lesnizinka 18.05.2025, 11:02:26 xxx.xxx.88.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 18.05.2025, 09:31:04

Ale tak to není špatná odpověď. Otázka byla na to, jestli je to pro slepice jedovaté. Není, to je podstatné, jak se to jmenuje, je slípkám šumafuk😉Slepice třeba nemám, ale jahodky se mi tam zanesly s nějakýma kytkama ze zahradnictví. Taky mi tu rostou pravé jahody lesní, taky samy.