Mám huculici 24/7, hobby zátěž, teď již chlupatá a v těch slunečných dnech se potila dost. Když fouká, dám odpocku, jinak jí nechám ať se ve výběhu vyválí a usuší sama. Je více než plnoštíhlá, takže pokud shodí nějaké deko sušením sebe sama, jen dobře. Ale je to hodně individuální, kdyby takhle jednala kamarádka se svou plnokrevnicí, tak ta je už asi psychicky a fyzicky labilní troska 🙄
Dostává minerálku od Höveleru, lněné semínko a konopné otruby a pár hrstí šípků, jinak jen seno.
A venku normálně všechny chody na místech k tomu vhodných, nicméně poslouchám jí a když nechce cválat na louce, kde normálně běháme, tak jí nenutím, buď to klouže nebo je to rozryté od prasat, případně prasata nocují (tedy denují, když je den a ony spí ne? 🤔) v lesíku uprostřed té louky a probuzená vyběhnou nám do trasy - vše už se nám stalo a dobře, že jsme to tam nevalily. Já jí říkám - terén si vol sama, ty máš nohy na zemi a zatím nám to funguje 🙂
Hlásím se s Myší k soudkům na nožkách - začalo to špendlíky a višněmi - sice jsem část oplotila, ale vysála toho spolu s huculím gagmgem dosti - a teď jede v žaludech. V naší ohradě mají všechno, takže od půlky prázdnin jen kyne, byť jsem jí v zoufalství narvala na tlamku košík. No ehm, výsledek je tristní, v sání ovoce a žaludů košík nebrání a naučila se natahat si do košíku seno, poodejít kousek vedle a v klidu si vyžírat z košíku 🙄 jakože takové “take away” 🤪
Na vyjížďkách umí i ve cvalu čapnout do huby příhodně umístěnou větev a urvat si jí na cestu, někdy i s bonusem - dostanu do držky vypruženým zbytkem větve 😄
Takže šedý sud, teď ještě ftipně různě oteklý (pač muchařka a každý kousanec udělá bouli) - no vypadá děsně - ale miluji ji 💖
Kdyby špendlíky - Madam mi futruje višně ptáčnice, letos jim v ohromném množství padají do ohrady. Vysává to ze země jak velevýkonný vysavač, průjem, prdí a smrdí. Žerou to jen huculové, takže jsem iniciativně inkriminovanou část výběhu ohradila páskama … no bohužel nešly napojit na elektriku, takže druhý den pásky fuč a huculové vesele sají višně a chroupají pecky jak oříšky. Madam vypadala jak vzducholoď, co krok to prd, co dva kroky to houno. Takže druhý kolo s páskama a za pomocí kolegyň napojeno na ohradník (ustajovatelé zrovna 5 dní na dovolené) a další den mě stíhaly vyčítavé huculí pohledy, že jim tu mňamku žerou ptáci a oni chudinky hladové tam nemohou… Průjem odezněl, Madam splaskla na běžnou velikost XL z nafouklé XXXL 😄
Já mám doublekill - koně i psa 😂 koně co “nežere trávu” a psa “barfuju po lese a po nocích bleju” 🤣
Ale vážně, za mě je míň náročná Madam huculice, ale jak píší holky výše, mám ustájení, kde je to víceméně (pač nikde to není 100%) fajn. A ťukám na dřevo - Madam je zdravá kobyla, muchařinu nepočítám, s tou už jsem se naučila pracovat.
Za to Piraňa - ještě teď se vzpamatovávám psychicky i finančně z loňského roku - 2 operace, dlouhá rekonvalescence a braní prášků, který vyčmuchala už naprosto ve všem … momentálně si rozřízla polštářek na přední, takže opět trpí na gauči. Pokud nemá úraz, tak po lese sbírá mršiny a po nocích běháme ze třetího patra blejt 😄 ale miluju jí ❤️ jinak je to prý odolné plemeno Australský honácký pes, no nevím, asi si vybírá neduhy za celou generaci.
ked som sem isla v sobotu o polnoci, stretla som celu vypravu pod vrchnymi susedmi, to som len zakricala z auta nieco velmi skarede a cvalom sa vratili na pozemok, ku#vy.
Jako toto mě rozesmálo 😂 moc dobře vědí potfory, že jsou mimo vymezené území 😂
Tedy koukám kolik je tu svlékačů uzdeček, já to zažila jen jednou, když se mi kůň vehementně drbal o strom za uchem 🙂
Jinak s mojí Madam jsem domluvená, že s uzdečkou se nedrbe, musí počkat až jí sundám. Jednou se hodně zpotila na vyjížďce, v lese si stoupla ke stromu a opřela o něj ňufák a mlela jím - to je znamení chci se podrbat - tak jsem sesedla, oduzdila, kobyla se podrbala, nauzdila a jelo se dál. Zbytek ekipy se řezal smíchy, jak mě má kobyla vycvičenou. No ale zase nemám orvanou uzdečku a nepodrbanou kobylu, no 😄
Fouganza uzdečku má jedna holčina u nás - zpočátku vypadala fajn, po namazání změkla, původně hodně tuhá, ale tak po roce užívání a ne každodenního, začal materiál praskat, pak odešla jedna přeska, no za mě bych šla do něčeho kvalitnějšího, i když vypadá dobře, to zase ano.
Já mám teďka nějakej Vitrol na slimáky. Použitelný i v ekologickém zemědělství a neškodí to psům, kočkám a ježkům, takže peřdpokládám, že i hydina je uchráněna? Uvidíme, ještě jsem to nepoužila, ale po těch květnovejch deštích nemám se slimoně slitování, jakože vůbec. 2x se mi na táboře ve stanech s podsadou stalo, že jsem se za deštivých dní probudila, prohrábla jsem si v polospánku vlasy a tam byl!!! Chápete ten šok? Jsme myslela, že mě trefí, fakt jsem měla srdeční zááástavu!!! Zvracím ještě teď, a že je to drahně let.
Pardon, ale fuuuj, ta představa mít slimáka ve vlasech … brrr, blee …
Pravděpodobnou distorzi kloubu měla vloni na jaře i Myš. Udělaly jsme RTG, též čisto a doporučeno totéž co u 4xJany. V té době jsem řešila pooperační legrace se psem (Piraňa si urvala vazy v koleni a následně měla reakci na vložené železo, prostě od února do léta mordor) takže Myš měla klidový režim zajištěn. Dostala košík na hubu, né že by schudla, ale pro můj pocit a měla nejdřív menší padock v rámci ohrady, později už měla normální výběh. Nekulhala nijak výrazně, ale za to dlouho - od března zhruba do konce července. Už mi z toho lehce hrabalo, ale vetka říkala vydržet, měkké tkáně se hojí dlouho. (vloni jsem na tuto větu už reagovala tikem v oku a povislým koutkem, pač to deklamoval i vet od psiny 🤪). No a pak v srpnu vedra, takže práce nulanulaprd a na podzim juchuu, Madam chodí čistě!
A perlička z RTG - jezdí k nám MVDr. Olehlová, milá, šikovná, dcera od trenéra Olehly. A když udělala Myší RTG, 3x si měřila tloušťku chodidla, pač nevěřila vlastním očím, zvyklým na plnokrevná kopýtka. Prostě jí fascinovaly huculské pohorky 😂
Milan Dara celkom ofrflal, ale videl iba fotky, na jednej foto ma akoby vybocenu sponku a ja neviem, ci to je fotkou, stali sme vo svahu. Ze by som si to nevsimla, no, moze byt, cas na neho teraz nemam.
Tak ak ma krive hnaty, tak na jesen gule von a bude klud.
Ako sa ma Mys?
Tak jestli má hnáty křivé, tak je to jasné, ale foto občas zkresluje.
Myš pravidelně na fotkách vypadá jako retardovaná, a přitom je to celkem normální hucul 😀
U ní se teď rozjel každoroční kolotoč mazání a tvorby nových svědivých ložisek - mám to jak bojovku, každý den hledám nová nedobytá území 🙃 ale po těch letech už je to zaběhnuté, jen mi letos vybouchl dodavatel Killitche … kdyby někdo znal, tak moc prosím kontakt 🙏 mám poslední láhev a šetřím jak můžu.
Bez Killitche by Myš léto asi nepřežila, chjo.
Jinak momentálně mají ve stádě novou kobylu, takže se abnormálně pohybuje ve výběhu, ale asi na vyváženou více žere, pač že by zrovna byla šlank, to se říci nedá. 🙄
S chladnokrevníky zkušenost nemám, ale věta … a pak to tam vede zakrslej hucul, na kterýho je i moje kobyla krátká … tak o té něco vím😄
Momentálně máme v našem ustáleném stádečku novou kobylu, teplokrevnice velká jako almara, přišla s tím, že v minulém ustájení šikanovala. No, v našem stádě 4 huculů již nešikanuje .. 😊