To máte ještě hezké, u nás v ohradě soudružka plnokrevnice s bílou nohou to má celé olezlé a to i UV kamaše nosí.
Zlatá šedivá koule!
To máte ještě hezké, u nás v ohradě soudružka plnokrevnice s bílou nohou to má celé olezlé a to i UV kamaše nosí.
Zlatá šedivá koule!
No jsem na tom stejně jako Buggyra - taky zírám na pravou přední a nic nevidím 🙂
Ráda se houpe, no 😂
Jo tyhle okamžiky, kdy kůň s kopytem v nozdře zvládne něco, o čem člověk předpokládá, že bude problém, ty jsou fajn. Já osobně si pak příjdu jako panikařící blbka 🤪
A pak vyjde z lesa chlap, co nese (!) kolo, pro mě OK a kobyla Pomoooc, žere koně!! 😄
HeloS, to je krásně napsané!
Vidím jeden zádrhel, pokud autorka jezdí na placené jízdárně, většinou to chodí tak, že tady je nasedlaný kůň, nasedněte a jdeme na jízdárnu. Po 50 min. sesednout a nashledanou. Často už tam stojí klient objednaný na následující hodinu. Bohužel čas učit se číst koně, chodit s ním na ruce či pracovat ze země není. Je to smutné, ale je to realita.
Chodí ke mě jedna holčina, co má toto za sebou - umí vysedat, ale neví na jakou nohu - to jí vždycky řekla trenérka, umí cválat, ale ne nechat koně cválat a vůbec nechápe, že s ní kůň komunikuje. Odjela jedny hobby závody, spadla a dostala strach. U mě si znovu hledá cestu - Madam je malá, tlustá a líná, přesný opak koní, na kterých doteď jezdila, ale zase o to více ukecaná, takže holčina objevuje nový svět. Zatím jí to baví, což mě těší.
Joj, jsem rada, že Horsana žije, též jsem jí onehdy věnovala vzpomínku - po rozhovoru s naší vet, mj. na téma neplacení účtů od klientů. Což nechápu, jako chápu že člověk může být v určité životní situaci a nemít najednou na ošetření třeba náhlé koliky, ale nechápu naprostou nekomunikaci ze strany dlužníka, nebrání telefonů a blokaci na FB apod.
No každý je jiný …
Efe, smím se zeptat, kdo tak pěkně morgáně ošetřil? Díky.
kometa:ale nekdy jednou za dva tydny, coz je malo, ja vim.
Ano, je to málo.
A co si zpívat? Já měla na cval písničku od Nohavici - Býval jsem chudý jak kostelní myš. To šlo hezky do rytmu.
Jak má Madam krátký nožičky a je jak šicí stroj, tak bych musela být jak deska o nejvyšších otáčkách - jsem si sama sebe představila a málem si poprskala monitor 😂
Zkuste se soustředit na dýchání, někdy člověk zatuhne od toho, jak se moc snaží, přestane pořádně dýchat, jen tak jako přidechuje a tělo zatuhne. Doufám, že to pochopitelně píšu. Zpívání pomáhá, protože vás nutí normálně dýchat a ještě se část mozku soustředí na slova. Ale ne každý to dá, správně dýchat, zpívat a cválat 🙂
Lonž není od věci, můžete se soustředit jen na sebe, ne na vedení koně, ale zase někdy je ta přemíra soustředění na škodu, no.
Terén může pomoct, pokud máte spolehlivého koně, co neprchá, ale venku kulturně cválá. Ale jak píše kometa - ne každému to pomohlo.
Kamarádce (tam byl ve hře i strach) pomohl terén a cválat na koni, kterému věřila, a na druhém místě za námi, měla takovou vnitřní jistotu, že když zasavím já, tak ona taky. Kobyly jsou naučené chodit za sebou a Madam nevadí, když jí soudružka občas zastaví o zadel, takže jsme to mohly takto praktikovat. Teď již zládá cválat na prvním místě v terénu, ale na jízdárně to ještě drhne.
Přeji hodně štěstí a brzké uvolněné procítěné cválání.
JanaJanaJanaJana:Jinak teď měl u nás přednášku ten kluk co šel pěsky se dvěma koňma a třema psema do Španělska. Ten tvrdil, že každý vozka by měl mít ve voze sekeru, víte na co.
Kuba Toulaví vlci?
Sledovala jsem tu jeho cestu na FB, sekeru naštěstí použil pouze na klestění cesty 🙂
Myš má citlivou pleť - je to muchařka a každé kousnutí nateče, každou ranku musím stříknout stříbřenkou, aby se k ní nedostaly mouchy a nerozjela se infekce. Díky propracovanému systému vypadá dobře, žádná vydrbaná hříva ani ocas, jen je taková lehce přiteklá. No ale prostě tu kůži má citlivou, tak to řeším těmi beránky a bavlněnými dečkami pod sedlo - pač ty technologické potsající vymoženosti jako třeba Manmat jí způsobily parádní zapařeniny na zádech.
Ale toto platí jen v létě. Přes zimu mám huňatou střapatou kouli, které je jedno, jestli má beránek na podbřišníku, pač už tam má berana z vlastních zásob a pač nelítají mouchy je to přešťastné zvíře 🙂
Beránky rozčesávám tím magickým kartáčem - na koně mi to moc nefinguje, ale berana to rozčeše pěkně a netrhá chlup. Ty návleky jsou takový “krátkosrstý” a hodně hustý, ne s dlouhým chlupem. Jde mi hlavně o to, aby zpocené části neseschly v tvrdé kousky.
A peru jak kdy, v ruce je to samozřejmě jemnější ale je to v*ser to ždímat a žmoulat, ono to nasaje hodně vody. V pračce to peru na jemný program, ale zase mám pocit, že jak se z toho vlasu uvolňují koní chlupy a bordýlek, tak to nedělá dobře pračce. No tak to střídám.
Efe, to naprosto chápu, já tohle taky měla, chce to jen čas. Ono to pak odezní najednou, u mě to bylo během jednoho dne po cca měsíci totální krize a neschopnosti čehokoliv.
Přeji rychlý návrat do radostných chvil!
Já mám beránek nasouvací na podbřišník, takový ten fusáček, mám dva, pač když jeden vyperu, strašně dlouho schne. Sušičku nemaje.
Peru v mýdle z Equiservisu, nevím jestli je to přímo Mattes, prodali mi to tam před lety s berany a jak se toho dává trochu, vydrží to leta.
Po ježdění beran vyčešu a nechám vyschnout, měním dle potřeby, v létě poměrně často, třeba po dvou vyjížďkách. Teď jsem pořídila beránek na nátylník, přes léto jak je celá taková přiteklá a citlivější, tak se tak někdy odře od uzdečky. Tak se mi beránková výbava rozrůstá 🙂
Juj, ten je super, jen trochu dlouhý, kdyby byl o 10 cm kratší, jdu do něj, škoda přeškoda 😢
Wintec Super Soft šel z domu po dvou použitích. Madam se pod ním potila a jak má citlivou pleť tak se i zapařila. A jako bonus se jí krčil za loktem, pač jí ho pupeční svaly posunovaly dopředu a ona tam zase tak moc místa nemá, jak je krátká.
Takže šel šupem pryč. Když se zahojila, koupila jsem anatomický a navlíkám na něj beránka - pravého a už několik let je to OK.
A ten beran je moc fajn, i když je ve vedrech hodně zpocená, nikdy nebyla odřená ani neříkala, že je jí to nepohodlné. A ona taky umí říci své.
Tak já mám jiné oko a mě se na fotce kůň nejeví jako tlustý.
Tlustá je Madam, pač teď nic moc neděláme a ona není líná se nažrat. Předloni, když měla Piraňa po operaci a Madam nataženou šlachu, tak jsem jí dala košík. Prvních 14 dní fakt zhubla, pak se váha zastavila a zase se vrátila. Když jsem jí jeden den sledovala, tak jsem objevila, jak si milostivá nahrne seno do košíku a pak žere přímo z košíku, takové Take away 😀 Seno mají pod sítí s oky cca 3 cm, trávu ve výběhu minimální. Takže jsem košík zase sundala. Za mě se neosvědčil, tedy než se ho potvora naučila využívat jako piknikový koš, tak to bylo dobré, no.
Situace u 4xJany mi taky evokuje, že kůň nemá objem a pokud projevuje nepohodu pod sedlem a venku žere co může … no já vím, že to není jednoduchý a všude je něco, ale asi bych přemýšlela nad změnou ustájení.
Díky za reakce na quaculí artrozu.
Doplňuji - artroza ve spěnce levé přední nohy, té co je od narození (tedy od té doby, co jí známe) trochu křivá. Previcox doporučen, dnes si ho jdeme vyzvednout.
V pátek tam byla kovářka a dohodly jsme se, že příští návštěvu jí dáme plasty na přední, aby se jí po těch našich kamenitých cestách a výbězích lépěji chodilo. Teď je ve výběhu a cca 3x týdně chodí na vycházky na ruce. Tak budeme doufat, že se to nějak ustálí a nebude jí to bolet a třeba ještě povozí pár dětí, co se nám teď v naší partě rodí (aby nedošlo k nedorozumění - já už mám na mysli svého vnoučka 😀)
No a protože Myši bylo evidentně líto, že pořád oblejzám Quaculu, tak ze dne na den vyhodila mokvavou vyrážku na všech 4 hnátách a natekla si na krku. Ale tím už mě po 8 letech nerozhodí, vytasila jsem nesesér s její letní kosmetikou, která stojí víc než moje auto, a vše řádně promazala. Ale je to jasná známka jara a léta, byť to za oknem tak moc nevypadá.
Jdu si pro rady a zkušenosti a taky se trochu vypsat ze splínu …
Předesílám, že Myš je ok, ale kamarádky quacula, o kterou se starám jak o vlastní, pač kamarádka má Parkinsona a už toho moc nezvládá. No od začátku roku si milá Quacula semtam pokulhala, chodila tak 2x týdně pod sedlo na mírné vycházky, žádná velká akce, její současná jezdkyně není nakloněná rychlým akcím. Nedalo mi to, i byla povolána vet i s rtg a po kontrole a fotografiích padla diagnosa Artróza. Já u toho nebyla, neb jsem opět toto léto lehla s nějakou virozou (už potřetí, fakt mě to už nebaví) a volala mi to kamarádka, majitelka další soudružky z výběhu. A mě to nějak semlelo, že zrovna tahle kobyla s touhle služkou si vyžírají samé chuťovky, no jak mi nebylo dobře, tak jsem to opravdu špatně nesla.
Teď už to nějak zpracovávám a hledám různé informace a možnosti. Mladá vetka, co dělala rtg, navrhla, aby kobyla brala nějaké prášky proti bolesti denně, no a chodila krok, klus. Hm, kobyla je 24/7 venku, v kroku nekulhá a není na ní vidět, že by jí to bolelo, chodí celkem čiperně a s chutí. Kulhá až v klusu. Zpětně si uvědomuji, že má tu nožku od narození trochu křivou, než přišla k nám byla brutálně obézní, nyní je lehce při těle, je jí 16 let … no asi “ideální” kandidát, no. Přemýšlíme nad nějakými doplňky - MSM apod. a jestli zkusit injekce Bonharen. V pátek přijede kopytářka, budeme konzultovat i možnost nakování na plasty či častější trim. Nebudu lhát, roli hraje i finanční stránka věci, pač panička je v invalidním důchodu a my ostatní nejsme s to financovat o moc víc než své mazlíky.
Jaké máte zkušenosti s artrotickými koňmi, rady a porady, beru cokoliv, i jen vlídné slovo. Už dlouho mě nic tak nesejmulo psychicky, chjo.
Komplet ne, mám nechané vaječníky, takže nějaké hormony asi jedou …
Jako aby to nevyznělo, že doporučuji operaci, u mě to prostě jinak nešlo krz velkou rychle rostoucí cystu. Jen že to může být i dobré, po operaci…