Mám zkušenost s koněm šikanátorem a bylo to jiného rázu než popisuje Jana. Těžko soudit z písmenek, ale u nás to bylo asi 3 roky zpět přivezli do našeho stádečka mohutného valacha ČT, takové hovado tlusté, a prý že byl předtím tady o kus dál ve stáji a nevyhovovalo jim to atp. Valach rovnou zamířil k balíku, stoupl si k němu a brutálně agresivně odháněl ostatní koně, jedno jestli kobyla nebo valach. Ani nežral, jen to seno hlídal. Takže jsme se dovolali do jeho předchozího ustájení, kde nám řekli, že majitelce bylo doporučeno změnit ustájení, pač tam dělal to samé, ostatní koně rubal a došlo k několika úrazům, to nám majitelka neřekla, jen že je zvyklý být 24/7. Jeho útoky na ostatní koně byly fakt agresivní, šel do toho zubama i kopyty, a občas si spletl člověka s koněm. Ostatní koně se k balíku dostali, jen když byl valach pod sedlem. Nikdy jsem to nezažila, takové šikanování. A to bylo to naše stádo v pohodě - 4 huculi, 2 klusačky, 1 plnokrevnice a 1 mix chlaďase.
Chvíli jsme to vydrželi, pač bylo jaro, byla tráva, naše hucule aspoň lehce pohubly a úrazy nebyly, neb klusačky a plnokrevnice byly hodně submisivní a nehrnuly se k balíku. No a pak léto vypálilo trávu, nebylo co žrát a milé hovado stále hlídalo balík, až huculovi valachovi (zřejmě) ruply nervy - nikdo neviděl co se stalo, ale jeden den ráno stálo hovado porubané do krve u zadního východu a celé stádo v pohodě žralo balík. Podle toho jak se k sobě chovali, jsme usoudili, že to vyřešil valach hucul, který do té doby (a nadále) stádečku šéfuje. Od té chvíle hovado hublo, byť se nadále snažilo šikanovat ostatní kobyly, stačilo aby šéfík udělal krok k němu a dekoval se. Vtipné bylo, jak si majitelka šikanátora začala stěžovat na hucula, jak je hrozný a šikanuje ostatní …
Konec to mělo, až když se opět přetěhovala.
Nikdy dřív ani později jsem takové chování nezažila, aby takhle cíleně kůň hlídal žrádlo, byť sám neměl hlad a ani nežral. To že se koně strkají u balíku a rotují a různě vytlačují ano, to znám, ale tohle tedy ne. Nevím nic o valachově minulosti nebo odchovu, asi to nebylo úplně košer, z nějakého důvodu takové chování mít musel. On ani neměl moc sociální snahy k ostatním koním, bral je prostě jen jako konkurenci.
Ale byli jsme upřímně rádi, když se přestěhoval.