Aktuálně: 2 341 inzerátů269 541 diskuzních příspěvků19 336 uživatelů

Příspěvky uživatele

zjarda

zjarda
zjarda správce
01.06.2025, 18:49:46 xxx:xxx.40d2:11d7

Ale bude:

Ano, rentgen (RTG) vyšetření může odhalit plast v žaludku, zejména pokud je plast větší nebo hustší. Menší plastové kousky nebo plast s nízkou hustotou mohou být na RTG snímku obtížněji viditelné. Pro přesnější diagnostiku se používá kontrastní látka, která pomáhá zviditelnit struktury trávicího traktu.

RTG vyšetření využívá rentgenového záření, které prochází tělem. Různé tkáně a objekty absorbují záření různě, což umožňuje lékařům odlišit tkáně a objekty na snímku. Plast obecně má vyšší hustotu než okolní tkáně, a proto je na RTG snímku viditelný.

V některých případech, zejména při podezření na menší plastové kousky, se používá kontrastní látka. Tato látka se podává pacientovi a vyplňuje trávicí trakt, čímž se zvyšuje kontrast a umožňuje lepší vizualizaci cizího tělesa.

Pokud RTG vyšetření neposkytne dostatečné informace, může se použít endoskopie (gastroskopie) pro zjištění cizího tělesa. 

Endoskopie je invazivní metoda, při které se do žaludku nebo střeva vvede tenká trubička s kamerou. Lékař tak může přímo zkoumat stěny trávicího traktu a identifikovat cizí těleso. 

Pokud se jedná o velký kus plastu, může být RTG snímek dostačující. Menší kousky nebo plast s nízkou hustotou mohou vyžadovat kontrastní látku nebo endoskopii. 

https://www.vetuni.cz/files/1660_13_Cizi_teleso_v_GIT.pdf

S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
01.06.2025, 16:47:10 xxx:xxx.72af:2e72

Zdravím,  no a Víte jistě, že to teda opravdu sežral? Viděli jste to a nebo to okousal a v zobáku si s tím hrál? Já to měl už vícekrát u senegála, amazónků a teď i u kubánského. Rozkousali umělé míčky na hraní a dokud jsem je všechny posbíral, tak nějaký kousek vzal a v zobáku se s ním hrál a nechtěl se ho jen tak zdát. Na výměnu u těch menších stačil pamlsek, ale u kubánského to ne, ten je víc mazanej a musel jsem mu to vyndat trochu násilím. Ale podotýkám, že jsem věděl, že to nesežrali. I proto jsem zastáncem názoru, že papoušek na volno, tak jedině pod dohledem. No a Vy máte jen dvě možnosti:

1. Vzít ho k veterináři na rentgen.

2. Sledovat chování a příjem krmení. 

Pokud si nejste jisti, tak bych volil č.1.  S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
01.06.2025, 15:59:48 xxx:xxx.72af:2e72

Zdravím,  no počet 2ks zas není tak moc, aby po sobě nějak zběsile šlapaly. Vypadá to jako ten strup, ale od čeho, to je otázka. Napadá mě asi jen, že bych mu to potíral pupalkovým olejem.  S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
29.05.2025, 08:55:20 xxx.xxx.139.178

Zdravím,  tak možná něco s toho  pomůže.  S pozdravem Zappe 

https://www.pasti.cz/blog/jak-se-zbavit-mravencu/

https://www.hubeni-skudcu.cz/blog/co-odpuzuje-mravence/

https://www.emerx.cz/mravenci-v-dome-i-na-zahrade-jak-na-ne-bez-chemie.html#:~:text=Mravence%20odpuzuje%20nap%C5%99%C3%ADklad%20levandule%2C%20major%C3%A1nka,terase%20stav%C3%AD%20mraveni%C5%A1t%C4%9B%2C%20neni%C4%8Dte%20jej.

zjarda
zjarda správce
28.05.2025, 14:47:26 xxx.xxx.139.178

No a vidíte…snažím se být v rámci možností slušný a poradit a i tak jsem prý arogantní, až to každého odrazuje a dokonce i diskusní fórum ztrácí smysl🤔😥No jen se zděšením tady koukám, že ti cvoci se tady rychleji rozmnožují než papoušci 😂 Říkám si, že už nebudu reagovat na nich a jejich primitivní dotazy, ale na druhou stranu, jak zjistím, že to není opravdu začátečník, který to myslí vážně? Ale pravdou je, že zatím se mi to pokaždé vymstilo!  Zappe 

zjarda
zjarda správce
28.05.2025, 14:27:06 xxx.xxx.139.178

Zdravím, ano nakapat stolní olej a promasírovat a zajistit teplo. Ale, když by to nepomohlo, tak se bude muset opatrně  promáčknout a zbytky vytahat pinzetou ven. Ale opravdu jen velmi opatrně.  S pozdravem Zappe 

Tady ještě citace z článku na ifauně:

Zadržení vejce, průvodním jevem, že vejce nemůže být v koncové části vejcovodu a z pootevřené kloaky vypuzeno, je nápadné chování samičky v podobě apatie, načepýřenosti, svěšených křídel, těžkého dýchání a bezvýsledného tlačení, což je patrné z častých stahů v břišní krajině. Okolí kloaky může být potřísněno krvavým řídkým trusem, jako při průjmu. Zde by byla namístě pomoc veterinárního lékaře, který by vyšetřením i za použití RTG rozhodl o způsobu zásahu. Nedojde-li k němu včas, dochází ke zhoršení krevního oběhu, zácpě, k obrně vlivem utlačování nervové pleteně nohou v sakrální krajině vejcem a nakonec k šoku a metabolickému rozvratu organismu s kolapsem. K praktickému řešení problému zadrženého vejce MVDr. V. Tukač uvádí (Papoušci 2/2014): „Pokud je zadržení vejce teprve v řádu jednoho dne, je možno aplikovat lokálně na papilu vejcovodu ústícího do kloaky stolní olej nebo  Enzaprost v dávce 0,2–0,4 ml pro jedince a prstem látku v kloace rozmasírovat. Injekčně se pak aplikuje kalcium glukonát v dávce 40 mg/kg do prsního svalu a potom se samička umístí na několik hodin do teplého a vlhkého prostředí. Pokud ke snesení vejce ani pak nedojde, je nutno přistoupit k jeho vyndání v celkové anestezii, případně se provede ovocentéza (vysátí obsahu vejce) a následné vyndání skořápky. Zvažovat lze i invazivní chirurgický zákrok přes stěnu tělní.“ Komplikací může být také následný výhřez kloaky se zadrženým vejcem. Kloaka je vytlačena z těla jako růžová boule i s vyčnívajícím vajíčkem. Zde je rovněž nutný zásah zvěrolékaře, který vejce vyndá a kloaku vrátí na místo. Častou příčinou zadržení vejce bývá problém, že skořápka není dostatečně pevná a pružící obal vajíčka odolává stahům vejcovodu bez nějakého efektu jeho pohybu. Přispívají k tomu také často karenční stavy (chorobný stav vyvolaný nedostatkem některých živin v potravě, specificky účinných, a ve výživě nezbytných látek – vitaminů, minerálů, bílkovin), porucha metabolismu minerálů a stopových prvků, zánět reprodukčního ústrojí a v něm vzniklých nádorů a papilomů v kloace. Může to být i častá chronická snáška, která je pro samičku velmi vyčerpávající.

zjarda
zjarda správce
28.05.2025, 13:22:02 xxx.xxx.139.178

A můžete mi vysvětlit, jak z Vašeho dotazu má člověk vědět jakou tu rostlinu máte na mysli?! Kdyby jste vložila celý název, tak je to hned jasné! A vlastně i tak nerozumím k čemu to chcete dávat do voliéry - jako bidla nebo okusy? O trnech na růžích jsem psal a to by napadlo i dítě, že hezky píchají nebo si myslíte, že papoušky ne?  No jsem blb, že se snažím!   Zappe 

zjarda
zjarda správce
28.05.2025, 12:22:46 xxx.xxx.139.178

Zdravím, tak svým způsobem máte štěstí jako hrom! Po tak krátké době si na sebe zvykli a pak hned i snůška a mláďata…teda i když o ně přišli, tak je to úspěch 👍 No nepíšete kolik jim je let, ale předpokládám, že nejsou to už mladé kusy, tak klidně bych jim ještě jednou to hnízdění umožnil. A pak by dostali pauzu, nehledě na výsledek hnízdění.  S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
28.05.2025, 11:31:07 xxx.xxx.139.178

Zdravím, málo nebo špatně jste hledala! Použití dřevin nebo keřů, které neznám nebo nemám v nich důvěru, tak bych nikdy nepoužil jako bidla pro papoušky! Opakuji se, k čemu riskovat, není to nutné! Je spousta možností - černý bez, vrba, lípa, trnka, bříza, jabloň, třešeň. Nebojte, vím jak jste to myslela, aby to u Vás mělo nějaké to využití…to se dá pochopit, ale…  S pozdravem Zappe 

1.Tavola:

https://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=955#:~:text=Cel%C3%A1%20rostlina%20je%20jedovat%C3%A1%20a%20toxick%C3%A9%20saponiny,za%C4%8D%C3%ADnaj%C3%AD%20objevovat%20paralyzovan%C3%A9%20ryby.%20Sta%C4%8D%C3%AD%20je%20posb%C3%ADrat.

2.Růže:

https://www.kup-kytici.cz/o-kvetinach/kvetiny-na-vareni-i-na-ozdobu. Ale taky pozor:   https://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=431.   Ale TRNY bych rozhodně ořezal! 

3.Špendlíky:

Plody slivoně špendlík nejsou jedovaté, ačkoli celá rostlina je mírně toxická a po požití velkého množství plodů může způsobit průjem a zvracení. Špendlíky jsou druhem sliví, které se od švestek liší velikostí, barvou a sladkou chutí.

Něco navíc:

https://www.gymkh.cz/tmp-2/#:~:text=Nebezpe%C4%8D%C3%AD:%20Cel%C3%A1%20rostlina%20je%20prudce%20jedovat%C3%A1.%20Smrteln%C3%A1,%C3%BAdajn%C4%9B%20ji%C5%BE%20po%20po%C5%BEit%C3%AD%2010%20g%20k%C5%AFry.

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 23:11:56 xxx:xxx.1dc6:6141

Já se do toho nechci montovat…

A možná si to takhle říká hodně lidí a to je taky škoda a chyba nebo pak té hrstce co se o něco snaží, tak z toho plyne, že vlastně jsem nikdo jiný nechodí jen ti prudiči a nevděčníci! Jistě chápete co tím myslím, děkuji. S pozdravem  Zappe 

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 22:39:39 xxx:xxx.ec54:8913
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.05.2025, 21:58:06

Zdravím,  ano a právě v tomto duchu a i tak trochu na podnět autora webu jsem se vrátil zpět. Samozřejmě tím se nechci plácat po ramenou, že jsem nějaký děd vševěd 😁to jistě NE, ale mám zájem poradit a podělit se, když to teda jde. A navíc mě to i baví, když vidím, že to někomu pomůže, ale jinak lidský nevděk mě dokáže pořádně vytočit. A to neodpovídám jenom tady, ale také i na IFauně, ale ta se zatím jen rozbíhá, pak na emaily, z mých stránek a pak hovory a to jsou i hodinové! Ale nevadí mi to.  S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 20:23:42 xxx:xxx.36f:d3d0
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.05.2025, 16:42:23

Nevím, ale stále více a více se utvrzuji,  že to nemá asi žádný  význam se tady o něco snažit a radit a nebo předávat své chovateľské zkušenosti nebo se pokaždé najde někdo nevděčný, nevychovaný a arogantní jedinec(i), kteří vycucají i ten nejmenší zbytek Vaší ochoty! Nemá to význam.  S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 17:49:23 xxx:xxx.36f:d3d0

Hezký nápad👍, ale obávám se, že by se to moc nechytlo🤔, dokonce hodně chovatelů i co osobně znám, tak nechtějí mít v chovech ani papoušky, který podléhají registraci Cites… prý aby měli klid od úřadů! Přitom to není nic tak hrozného a navíc, když mám vše v pořádku, tak no problémo. S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 16:29:35 xxx:xxx.36f:d3d0

Se podívejte na tu IP adresu a budete mít jasno.  Zappe 

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 16:00:41 xxx:xxx.36f:d3d0
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 26.05.2025, 15:34:07

Jste normální? 

Vážená, tak kdo je z nás normální, by se dalo diskutovat!  Co jste dokázala odchovat nebo komu jste kolikrát pomohla?! Máte vůbec občanku?! Vždyť nedokážete ani normálně odpovědět a to chcete poradit? Poslední moje rada pro Vás - vraťte se k rodičům pod stůl, když zapomněli na výchovu a úctu!   Zappe 

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 14:25:06 xxx:xxx.7cef:1aaf
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.05.2025, 13:31:32

Nene - IP adresy znamenají celkem hodně. No a už se paní nebo slečna omluvila, ale neodpustila si mračící smajlíky.  Né, že by mi to trhalo žíly, ale čekal jsem radši odpověďi… No nic, za dobrotu na žebrotu!   S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 13:19:46 xxx:xxx.7cef:1aaf

IP adresa xxx:xxx.45c:860d 

Je stejná, akorát její první dotaz je asi z jiného mobilu? Z mobilních dat je jiná IP adresa jako z domáce WiFi, ale to asi víte.  S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 11:35:00 xxx.xxx.139.178
Janoušková Štěpánka:

Dobrý den, mám korelu jednu,ale ta má taky vajíčka. Je to normální? Děkuji 

Zdravím, tak milá paní nebo slečna, neznamená že když jste začátečník, tak si nemůžete tady nebo i na jiných portálech najít co potřebujete vědět a pak, když tak se klidně zeptat. Snaha se počítá!  Ale tady se to už stalo zvykem, že prostě k čemu se budu snažit, vždyť oni mi to najdou nebo napíši! Váš dotaz se už tady hodně probíral, chce to jen hledat. Navíc jste ani neodpověděla ohledně té budky a teď zase, že máte další samičku, která snáší bez samečka, což je normální a přirozené!  Proč je sama? Máte je na chov nebo jsou to mazlíčci?  S pozdravem Zappe