Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 01.12.2025, 13:48:26
Jo no, JE to součást komunikace. Ale co vím, tak těm slinivkářům to opravdu škodí a spouští potíže. Naštěstí ne moje osobní zkušenost, ale celkem detailně jsem celková opatření probírala s majitelkou chronického slinivkáře.
My jak bydlíme v lesích, tak cizích podpisů je mimo sezonu málo, v sezoně dost. Naštěstí náš chlapec olizuje minimálně, jen důkladně očichá a jde na další. Olizuje jen po našich holkách - klasika háravka a tu a tam i po ostatních kastrovaných, souvislost kdy ano a kdy ne jsem nenašla 🤷♀️
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 29.11.2025, 15:31:42
No jasně. Já mám mladou import z Polska, jejich PetPas vypadá skoro stejně. Vystavoval se kvůli vzteklině a vývozu, ostatní očkování bylo v jejich “národním” očkováku - ta mi můj doktor přepsal a potvrdil do PetPasu a vesele fungujeme, vše je platné.
V podstatě na malých obcích je to jakž takž řešitelné - starší garda vyhlásí mezi lidi (a ti si to poví), že bude klid. A když ho někdo poruší, tak se ví kdo a dojde se mu domluvit. Většinou to stačí jednou. Ale ve městech? Utopie
Za mě je to opravdu v duchu,aby vlk nažral,a koza zůstala celá. Jednak vymahatelnost krom velkých měst bude velká nula, jednak je to neskutečnej alibismus - ať si to jdou lidi odpalovat do lesa, asi to těm divokým zvířatům,ptákům atd. nevadí. Dokud se nezakáže odpalovat ohňostroje plošně a stále, tak je to furt jen legrace
Tak odpalování v lese už se taky zkouší 🤦♀️ Loni 23.12. si vyrazila (asi) městská partička k nám do lesů dělat kravál. Jsme chalupářská osada u rybníka uprostřed lesů a oni si sem přijedou házet petardy?? Vyřvala jsem je přes ten rybník a naštěstí to zabralo. Tak uvidíme letos 🤷♀️
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 24.10.2025, 13:55:50
Mustangové jsou směs všeho možného, co se přivezlo. A vozilo se to potřebné: teplokrevníci (na jihu starošoanělští koně), tažní koně i poníci. Různě se to pomixovalo, až se to “usadilo” v cca jednotném typu.
Jak ohařici rok po kastraci (verze soudek), tak pak soudkovitou BŠO (taky rok po kastraci, náhoda?) jsem zhubla plícema. Syrovýma mletýma. Kouzlo plný misky, holky spokojený …a rozumně hubly. Samozřejmě dostávala i maso, ale max ⅓ celkového “masového” množství, tedy mimo příloh. Přílohy jsem omezila na zeleninu a např. konopnou vlákninu.
Uvědomuju si problém, že hovězí nesedí, ale za pokus to stojí. Případně pokud máte známého myslivce třeba, tak si domluvit ze zvěřiny? Nebo na jatkách vepřové? Ale už je s tím víc práce, to jo.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 08.10.2025, 20:09:01
No to doufám! Jsem si zkusmo nechala namíchat recepturu. Celkem jsem přesvědčená, že by mi z ní mladá zhubla, nebo by musela žrát fakt kýbl. Ale to je to míň blbý. Horší je složení:
máte někdo zkušenosti s léčbou? Konkrétně s podpůrnou léčbou (mimo ATB) u psa, kdy už onemocnění nějakou dobu trvá a nebylo léčeno?
Netýká se mých psů, ale berňáka dobré kamarádky. Pár dní má problém, zaměňovali jsme s blokádou krku, nicméně dnes se vydali na veterinu a doktorka šla téměř najisto. Pozitivní borelióza a anaplasmosa, obojí prý už nějaký pátek má, jinak krve zcela Ok. Dostal na 3 týdny ATB a doporučení na nějaké doplňky. Ale i tak víc hlav víc ví.
4 psi 25-55kg (celkem cca 140kg ve psech 😄) tipuju cca 5tis měsíčně maso+kosti+přílohy. Doplňky nepočítám radši, protože například takový Canhydrox dost leze do peněz 🙈 Ale ten fakt není nutné krmit, tedy započítávat do obecné statistiky.
A konkrétněji:
Maso z DoPsíMisky a KrmivaLitice, nejčastěji hovězí a vepřové hrubomleté (s droby i bez), krůta, kachna. Méně často kuře, ryby, zvěřina (mám z místního zdroje), spíš výjimečně králík a jehněčí/skopové. Na pernatou (bažant) mi kašlou 😄
Přílohy různé od Yoggies BARF+ přes vlastní instantní receptury od BohemiaPetfood (ta možnost vlastní receptury je super!) po pohanku (milujou), ovesné vločky až šťouchané brambory a rýži.
Kosti nejčastěji kuřecí skelety (každý pátek na mě v masně Zeman čeká 5kg 😀), pak kupuju ráda vepřová žebra. Zbytek pokryje zvěřina z místních lesů.
Krmení masem jsem se ze začátku dost bála, naštěstí mám zkušenou kamarádku vždy ochotnou poradit a místní osazenstvo 😉. Po skoro 5 letech tu mám jednu co přecházela z granulí v 5 letech, druhá kvůli alergii cca v 8 měsících a 2 "děti" na barfu vyrostlé - 2 roky (25kg) a 3 roky (55kg), všichni jsou úplně v cajku jak kostrou (zrentgenované co šlo), tak i krev v případě nějakých potíží.
Lenocka18.06.2025, 18:25:41xxx.xxx.39.168Jo, pes (obecně) se se slepicemi pod vedením člověka může normálně sžít. Jenže ten telecí věk než dostane rozum je problematický. Štěně ani odrostlé bych s drůbeží bez dozoru nenechala.
Zdravím Tenurri, ani jsem netušila, že jste z našeho kraje 🙂
Ty poslední příspěvky mi připomněly nedávno řešené problémy - celou smečkou mi prolítla nějaká střevní viróza. Nejmladší po tom zůstala zrychlená pasáž střeva a měkčí stolice, řešila jsem hodně dlouho, i tady. No a v té době začala viditelně dospívat (cca 19měs). Jenže měla to dospívání takový depresivní, lítostivý “plačtivý”. Ani oblíbená zábava nezabrala. Na radu kamarádky jsem (i přes VELKOU NECHUŤ) začala jezdit na tréninky agility - cílem byla nová společná aktivita se spoustou jásání. Ač jsem byla skeptická, musím uznat, že to zabralo, ty lítostivé stavy se výrazně zmírnily. Asi to není úplně ta nejlepší cesta i pro vás, ale trocha inspirace třeba..? Držím palce
A to můj manžel žije pod jednou střechou s pejskařkou a psi už màme kontinuálně 35 let, tak by člověk řekl, že by mohl být trošilinku v obraze
Tak to já se musím poplácat minimálně po jednom rameni 😃 Po 5letech soužití jsem z muže vlastnícího bezPP nestandardní ohařku a názor “však PP nejsou potřeba, přešlechtěnost těch s PP, bla bla bla..” udělala vcelku rozumně smýšlejícího pejskaře, co ostatním rozmlouvá bPP “chov”, dělá mi řidiče na výstavy a podporuje rozvoj našich psů tím správným směrem. Jako majstrštyk beru změnu vnímání pastevce - tam to fakt byla dřina vysvětlit mu, že prostě jsou jiní a je třeba s tím umět zacházet 💪
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.05.2025, 08:46:15
Jo no, já se chytla toho pátrání po příčině, protože jsem to zažila. Ale jinak se ztotožňuju, radši granulema a v pohodě, než si za každou cenu trvat na mase 🤷♀️
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 22.05.2025, 20:21:46
Pokud nepomáhá Famosan, může zabrat Helicid (moje to má obráceně). Ale sám o sobě nestačí.
Dotaz jak jí je je myšlen právě v tom období gastritidy. Moje sice nic nestrávila a i po 12h to vyhodila víceméně v původní podobě, ale jinak na procházkách veselá, hravá, i po týdnu víceméně “o hladu”. Což byl, spolu s negativními testy, pomocný ukazatel, že slinivka je Ok.
Jo, fakt je mazec, jak moc ty hormony můžou ovlivnit. Upřímně řečeno u mé feny byla kastrace nutnost a na poslední chvíli, ale zpětně musím říct, že jsme si všichni oddechli, vážně.
A já se spíš “chytím” toho období okolo hárání. Protože moje starší BŠO právě ve spojení s hormony s trávením problémy měla, prvně jsem to hrozně řešila, spousta vyšetření a nikde nic. U několika vetů. Nakonec prý gastritida, tak jsem kývla na injekční ATB + první dny Degan a Famosan a bylo rychle dobře. Podruhé jsem už moc neexperimentovala a nečekala, rovnou ATB a Degan a bylo to fajn. Od té doby, co je fena vykastrovaná, tak se to nevrátilo a je to 2 roky (ťuk ťuk). Předtím 2 hárání po sobě. Právě jsem hodně moc četla, nedalo mi spát PROČ tu gastritidu má a některé odborné články i staří praktici ty hormony zmiňují, zvlášť po hárání nebo v období typickém pro falešku.
Ještě otázka: jak té feně v tom období je? Samozřejmě když zvrací, tak je asi nešťastná, ale jinak? Mimo dobu krmení?
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 14.05.2025, 19:33:21
Takhle je to třeba u bílých ovčáků.
Podmínky nastoupení na bonitaci jsou mimo jiné 2 výstavy za V nebo VD, z toho alespoň 1 klubová/specialní. Mimo to máme povinný svod mladých, RTG DKK a DLK posouzené jediným posuzovatelem, test DM a plnochrupého jedince. Hodnotí tuším min. 3členná komise, samozřejmě pečlivě měří a uchovněné zvíře obdrží bonitační kód, kde je mimo jiné i zhodnocená povaha.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 04.05.2025, 20:28:22
No jistěěě!
Máme “v rodině” 2 ohaře bPP. Majitel se nechal slyšet, jak jsou to čistokrevní psi, ale že ti s PP jsou strašně přešlechtění. Tenkrát jsem se mu doslova vysmála, jestli mu to fakt dává smysl. Že tu čistokrevnou dlouhé generace drželi PP psi. A jestli si jako myslí, že 1 max 2 generace bPP ta zvířata nějak ozdravila, případně jako jak. Koukal jak puk a odpověď neměl. Mimochodem vysokoškolák, chovatel všeho možného malého zvířectva. Ach jo ach jo 🙈