Aktuálně: 2 774 inzerátů261 113 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Příspěvky uživatele

romaning

romaning
romaning 22.10.2025, 09:24:00 xxx.xxx.112.219

Zdravím

Ještě bych se rád vrátil k předzimnímu zužování a trochu se zastal Martina. Je to evidentně člověk který si o včelách hodně čte a rád zkouší věci, aby svým včelám podle svého vědomí co nejvíce pomohl.

Tome, píšete, že také zkoušíte věci, které nejsou zcela podle pravidel, ale neděláte z nich pak precedens, pokud to zrovna vyjde.

Ale když tedy ve vlákně o Blaníku přijdete s nadšením s knihou od Brennera, kde připomínáte předzimní zužování, včetně všech benefitů, i s návodem jak to udělat, nedivím se, že se toho Martin chytl.

Citace:

O předjarním zužování už víme, že pomáhá k dosažení výrazně rychlejšího jarního rozvoje a v jeho důsledku vyšším výnosům z jarních snůšek. Plurál není nepřesnost, ano, jarních snůšek je i na České Sibiři víc než jedna, znám tu v některých letech i 3. No a moje domněnka je v tom, co když má autor knížky pravdu a pomocí předzimního zúžení se dosáhne ještě lepšího vyzimování a zdravěji vitálnějších vč, tudíž ještě rychlejšího jarního rozvoje a v důsledku pak ještě vyšší výnos (u většího % vč)? Přitom není nic jednoduššího, než je vyvložkování jedenáctirámkového nástavku na potřebný (ponechaný) počet rámků. Co by nastalo u před zimou zúženého vč? Přesněji co by nenastalo jsou plesnivé krajní rámky z ponechaného celého nástavku.

A vzápětí ho vyplísníte, že předzimní zužování je dávno překonaná kravina z dob boje proti plísním. Tak si myslím, že to nebylo úplně fér

Asi taky už neumím vnímat souvislosti, ale taky mi to nepřišlo zcestné. Když by se zúžilo, nechal by se volný nástavek pro únik tepla, tak by snad plodování nehrozilo. Nebo ano, teď (konec října) po oddělání NN při fumigaci? Mělo by v této době zúžení takový vliv, že by hrozilo ubnovení plodování? Já se do toho nepouštěl, protože by to pro mne byla další práce a nutnost někde uschovat další plné rámky

romaning
romaning 07.10.2025, 16:05:54 xxx.xxx.112.219

Děkuji za podrobný popis ( a rozbor).

Drátky jsem udělal tak nahusto, aby mi konce (rohy) mezistěn neplandaly. Chtěl jsem je mít ukotvené pěkně u středu rámku. To byl můj cíl - natavení dvou mezistěn na svislé drátky, šikmé drátky aby M případně nesjižděla a poloha u kraje. Vy to ale už máte zmáklé a vidíte dál. Na vyřezávání rohů, ke kterému jsem zatím nedospěl, jsem vůbec nepomyslel. Mám takto jen pár rámků, v zimě plánuji předělávat další z vodorovného drátkování, tak to zohledním

romaning
romaning 07.10.2025, 09:29:52 xxx.xxx.112.219

Zdravím Jirko

mohu potvrdit, že skládání mezistěn do rámku jde

Dělám si mezistěny sám, ale jen na rozměr nízkého rámku. Ořezávám je pak na medníkové (nízké) a plodištní (vysoké/2)

Pak tedy použiji takové dvě mezistěny na jeden vysoký rámek. Letos jsem takto dělal všechny nově přidané a nemají s tím problém. Drátkuji na svislo, krajní drátky rovně, aby byla mezistěna i na krajích u středu rámku a neprohýbala se. Ostatní drátky šikmo - viz obrázek. I když na sebe buňky na mezistěně nenavazují, bez problému si s tím poradí  a vystaví jednolitý pravidelný plást (mezistěny srážím až k sobě). Do SL a HL dělám drážku (projedu to hranou dláta) aby drátek nevyčuhoval a nebránil čištění

Obrázek
romaning
romaning 12.09.2025, 14:34:12 xxx.xxx.112.219

Tom50 ve vlákně “provozní metoda Blaník” upozornil na starší knihu O.Brennera.

Pokud by si ji, a nejen ji, chtěl někdo přečíst, je k dispozici v knihovně na na stránce https://otakarbrenner.cz/?page_id=1417

Na hlavní stránce je pak záznam Brennerovi přednášky. Heslo je možno získat ze zdrojového kodu stránky. Nevím, jestli je možno ho zde publikovat. Pokud má někdo zájem, tak mi napište…

romaning
romaning 24.07.2025, 09:02:44 xxx.xxx.112.219

Zdravím

U mne je tento rok, co se týče medu, průměrný. Já ale nedosahuji takových výkonů jako zkušenější včelaři. Držím si cca 25 kg/vč. U jednoho včelstva jsem měl jen květový med z jarní snůšky- viz níže

V červnu jsem monitoroval kleštíka pomocí CO2. Všechna včelstva byla krásně čistá (0, nebo 1 kleštík na cca 200 včel). Ale jedno včelstvo, hned první vzorek co jsem dělal a tak mne to dost vyděsilo, měl 16! kleštíků. Včelstvo jsem přemetl na mezistěny a přeléčil. Dostaly novou matku a zatím to vypadá dobře. Budu je sledovat.

Jedno včelstvo se mi také vyrojilo. Zřejmě to bylo také tím, že bylo nejsilnější a já ho použil na chov matek - dal jsem jim mateří mřížku. Příště už to budu dělat jinak. Zbytečně jsem přišel o med ze svého tahouna. Ale na druhou stranu, roj se krásně rozjel - vystavěl celé dílo, a tak nádherně zaplodované plásty jsem ještě neměl. Zajímavé je, že matka nebyla označena (barvou). Teď nevím, jestli je to ta původní předloňská červená (barva slezla, ale to se mi nezdá. na ostatních barva drží), nebo během roku udělaly výměnu. Rád bych si ji označil, ale nevím jakou barvou 🙂 Nejspíš ale tedy bude letošní

Med mám pro letošek vytočený a krmím

romaning
romaning 01.05.2025, 10:10:01 xxx.xxx.112.219

Zdravím.

M.S., mohl byste prosím rozvést, popsat ten biotechnický zásah během roku?

Děkuji

romaning
romaning 24.04.2025, 08:59:33 xxx.xxx.112.219
Javali:

Já jsem v té době měl 100x větší problémy než rozčilování s Tom50 a vím jak se na fórech chová a je to známá osobnost spoustu let a pěkně divočil na všech fórech, tak už by lidi mohli spolknout jaký je. A jaký teda je? Vy mu dáváte nálepku “zlý pes”, ale on jen štěká a nekouše. Aspoň se nepřevařuje, na rozdíl od jiných není tak strašný jak vypadá. Ještě jsem ho neviděl někoho odpálkovat i když si neodpustí některé rejpance. Jeho metody se vždy schodují s tím co se lze dočíst ve starých knihách nebo lze vidět u ohleduplnějších vcelařů a když jsem byl ke včelám opatrnější a vycházel z jeho rad tak mi přezimovaly všechna včelstva. V jeho metodě není nic co by mohlo včelstvu ublížit, je hodně opatrná a úplně v protikladu k některým kaskadérským kouskům.

Taky si myslím, že za tuhle diskuzi která se nehodí na velikonoce dostaneme od Pánbíčka minimálně na holou a to že někdo dnes nemá ani svědomí nebudu už rozebírat.

Zdravím. Přes Velikonoce jsem byl pryč a neměl čas to tu číst. A teď se dívám, jak se nám to tu rozjelo.

I já jsme byl součástí soukromého Šmidlova fóra. Bylo to takové malé, skoro rodinné, kde jsme rozebírali včelaření jednotlivých členů - každý tam měl vlákno, jak to dělám já..

Narozdíl od Šmidli nemůžu porovnávat. Nemám jiné metodiky odzkoušené. Od začátku jedu podle Toma50 v Blanících a jsem naprosto spokojený a jsem rád, že jsem se pro ni rozhodl. Složitá mi nepřipadá. Kejkle s BP mi dávají smysl. med v mých skoro 550m taky mám. Takže díky

Citace Javali - hezky napsáno 🙂

romaning
romaning 04.04.2025, 23:32:13 xxx:xxx.6c0a:b5f2

Zdravim 

Dnes jsem byl zkontrolovat možnost přidat mezistěny po přidání stavebních rámků minulý týden. Nakonec jsem přidal mezistěnu pouze do jednoho včelstva které mělo vystavěno asi dvě třetiny stavebního rámku.

Vzhledem k pocasi nastavajiciho tydne jsem dalsi M nepridal

Zarazili me rozdíly mezi některými včelstvy; zatímco některá měla krásně plod se zásobami nad hlavu, bylo jiné včelstvo která mělo plod na suchém rámku kde ostatní buňky byly prázdné ale dávalo sladinu za BP. Misto toho aby zasoby prenasely k plodu, a tim ramek vycistily ( pro nahrazeni mezistenou) tak jej zanaseji pylem a sladinou. Pritom na ramku kolem plodu je sucho. Ale uplne. 

(Pripojuji se k ucastnikum fora co ctou, pak jeste opakovane ctou az nadejde cas, snad  i  mysli ze chapou, ale az utevrou ul, tak veskere poucky konci. Vse je jinak. 

Moc nepisu, vlastne skoro vubec ale ctu a jsem vdecny za to ze nam predavate zkusenosti 👍

Edit.

Odkvetly u nas vrby jivy.

V Brne kde ziji uz kvetou mirabelky (nebo neco podobneho). Zacina ptacinka. Mam zkusenost ze moje stanoviste je cca dva tydny opozdene

Edit2

A ze se neptam. V okamziku precteni je to vsechno naprosto jasne. Dava to smysl, je to MNOHOKRAT zopakovane. Az do chvile kdy zvednu viko a vytahnu patricny ramek

Obrázek
romaning
romaning 22.02.2025, 20:30:13 xxx:xxx.998e:a223

Diky za toto shrnuti pred komorovanim. Finta s posunutim celeho hnizda uz na podzim je fajn. Abych s nimi nemusel na jare hybat. Dam si poznamku a zkusim na to myslet pri vyndavani posledniho ramku na podzim

romaning
romaning 16.01.2025, 16:07:16 xxx.xxx.112.219

Zdravím.

Sbíral sjem měl a rád bych se zeptal na význam její rozložení na podložce. Na prvním obrázku je vidět, kde hnízdo sedí. Zajímají mne ale kousky měli pod prvními rámky u česna. Znamená to, že je hnízdo roztáhlé až k česnu, nebo si i v těchto studených dnech (podložky vloženy v půlce prosince) chodí na krycí rámek pro zásoby?

Na druhém obrázku je vidět téměř dokonalá koule

Obrázek Obrázek
romaning
romaning 03.01.2025, 00:35:27 xxx:xxx.92fc:709c
goro:

Roman, preboha nie ucpať česno 😲 chceš prísť o včely?.. pisal som predsa upeviť cez česno 1 cm široký pásik, tieto papiere by si neodfúkol ani ty….😉   

Goro, zaujal mne Vas podmet na pokus.  V navaznosti na diskuzi o dychani vcelstev a proudeni vzduchu. Priznam se, ze jsem nepochopil to s prouzkem 1cm ubrousku. Ja  si to predstavil na vodorovno a to mi prislo ze se nemuze nijak proudeni projevit. Ted zpetne na vasi reakci jsem to prehodnotil a zrejme jste myslel uzky prouzek svisly

Strach, ze bych svoje vcelky udusil jsem nemel, pokus probihal jej kratkodobe behem par minut.

Nicmene mne vysledek prekvapil ; ze se neprojevil zadny pohyb ubrosku. Proto jsem presel na zkousku se svickou. A ani tady zadny viditelky  vysledek.  Necekal jsem zadny pruvan,  ale  alespon nejake pravidelne proudeni by nastat mohlo

Pokus s prouzkem ubrousku jsem neopakoval, protoze tady ted dost fouka

Kdyz to ale srovnam se sebou, velkym chlapem, ktery pomalu pri pokusu dychal (bokem) aby nerozkmital plamen svicky a malou kouli hmyzu, tak vlastne vysledek odpovida. Tam mi doslo to srovnani. Nam taky staci mala prudusnice i pri velke zatezi a jaky ma prumer…

romaning
romaning 31.12.2024, 17:23:23 xxx:xxx.18de:1798

Tak jsem dnes na Gorovu zadost udelal test, jestli se projevi proudeni vzduchu na česne. 

Ucpal jsem ostatni otvory a nechal jen zobrazene česno. Pripnul jsem rysovackama kousem papiroveho kapesniku. Nepozoroval jsem zadne proudeni. Na konci jsem zkusil trochu fouknout, jestli se to na kapesniku projevi.

(Vcelstvo uvnitr je zive- reaguje na poklep)

romaning
romaning 30.12.2024, 00:08:40 xxx.xxx.93.6

Nevim z ceho jste naznal ze mam studenou stavbu. Jedu podle Blaniku s teplou stavbou, jen ma rohove cesno

Trochu mne zmatlo pouziti zkratky BP, kterou odjakziva pouzivate pro Blinovu Prepazku. Chvili mi trvalo nez jsem si odvodil ze se zrejme jedna o bocni predsinku 😀

romaning
romaning 29.12.2024, 17:18:57 xxx.xxx.93.6

Děkuji za uznání, ale k tomu nápadu mne přivedl Tom50. Já to jen zrealizoval

Přidávám výkres předsíňky, ale je to použitelné jen na moje úly. Mají rohová česna a jsou opatřena závitovými vložkami, které mi umožňují uchytit česnové zábrany, nebo jiné příslušenství - v tomto případě předsíňku

Obrázek
romaning
romaning 28.12.2024, 19:16:58 xxx.xxx.93.6

Asi před dvěma týdny jsem očistil podložky. Někde bylo více mtrvolek, ale já zatím nepoznám, jestli je to moc. Dnes jsem nakoukl na podložky a ve všech úlech to žije. Pěkné řádky měly směrem od česna. 

Co mne ale zneklidňuje, že u nás letos neproběhne léčení aerosolem. Kolem 15. prosince jsem volal našemu důvěrníkovi, kdy se chystají na léčení a on mi řekl, že je v nemocnici po operaci a tak to letos nebude. Takže dostaly kromě gabonu jednou fumigaci a nic dalšího. Teploty na to, abych udělal další fumigaci nejsou.

Nasadil jsem na úly předsíňky, abych zabránil zafukování do česen. Tak snad jim to udělá dobře. Zespodu předsíňky je malá škvíra, aby bylo zajištěno větrání i v případě zapadání česna sněhem.

Obrázek Obrázek Obrázek
romaning
romaning 21.11.2024, 08:33:12 xxx.xxx.112.219

Dobrý den, mohl byste prosím popsat základní metodiku v tomto úle ("FM" 2x 32x30x9)

Psal jste, že většina vč by nebyla potřeba zužovat. Pokud ano, tak jen pár rámků. Trubčina jen ve spodním nástavku (v horním žádný SR?). Jak by docházelo k obměně díla? Zřejmě je to nějak spojeno s rotací nástavků, ale nedovedu si to představit. Děkuji