Nedávno jsem si objednal čtyři výtisky z Moderního Včelaře kde se pojednává o mikroklimatu v úle hydroskopicity a tepelné kapacity medu atd. Je to vcelku zajímavé počtení i když některé věci jsou napsány vědecky. Možná jsou v textu zodpovězeny otázky některých zdejších diskutujících, proto jsem založil toto nové téma. Nafotil jsem jednotlivé texty, které budu přikládat postupně.
Nechápu proč by se mělo otvírat zadní okno, když přes něho peče slunce dovnitř nástavku a ohřívá ho. No je to možná zbytečné, ale u silně zateplených úlů by se tak dala možná ohřát “lednička” po zimě, anebo klasicky komorovat jak u tenkostěnných.
Březen - Duben
Včelstva, která zaostávají ve vývoji podpoříme tak, že na nejspodnějším nástavku otevřeme prosklenou část a necháme slunečnímu záření zahřívat vzduch v tomto prostoru. Zahřátý vzduch stoupá směrem nahoru do hnízda včelstva. Příroda takto slabšímu včelstvu pomůže udržet potřebné teplo a přiměřené klima v úlovém prostoru.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 21.12.2025, 21:51:42
Zdravím.
Co tam dát pod plodiště pouze VN či NN vyrobený z černé stavební překližky do doby než budou venku hyca? Bude na to péct slunko a teplý vzduch bude stoupat vzhůru do plodiště. Akorát TL by neplnil fci nejchladnějšího místa v úlu. Mohl by se přidat později po odebrání černého “oteplujícího nástavku”. Pošlu jsem foto nějakého udělátka co jsem kdysi našel asi na stránkách od p.Bencúra.
Radostně jsem pozoroval prolety předevčírem, vše živé, vše ok. Bomba, nadšení, je to dobré!! Dneska studená sprcha, volal Petr, že před třemi dny vše lítalo. Včera a dneska z jedoho úlu ze 14 sem tam včelička. Otevřel to a úl je prázdný. Na tuháči a roky předtím mu neuhynulo včelstvo. Tak už došlo i na něj. Tudíž počítám, že to postihne i mě. Já je včera a dnes neštudoval a jel jsem si na ryby… Počet roztočů - on to po ošetřeních na rozdíl ode mě sleduje, naprosto nerozhoduje, VD nepatrně a super silné včelstvo. A je pryč, jedině by mohlo bydlet v TL, ale to je spíš sci-fi. Nedávno tu někde tvrdím, že je blud to o vitalitě silných kmenových vč. Naopak, nejvitálnější jsou lazárci. Pojďme zkoumat jak to je, vykašleme se na mejnstrým a tak zvané vědce, nejvitálnější jsou oddělky. Já každý rok uděal nejméně 50% oddělků, před zimou pospojoval, něco rozdělil na posílení jinam atd. Musím omezit počet vč a tak jsem letos udělal jen dva odd a z přeživších 30 mám 32. Myslím, že se mi to vymstí.
Zdravím.
Nebylo by lepší zkoumat proč hynou kmenová včelstva a jak to udělat, aby nehynula?
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.12.2025, 08:18:54
Vy jste mě nepochopil. Psal jsem tam, že už žádné stropy paropropustné a síta neřeším. Jak je tam 20 mm vrstva po celém dně i v uličkách tak to už je problém. Ano spálit já na to zapomněl.
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 11.12.2025, 20:17:50
Čau Jiří.
Já to mám tak každý rok v některých je více mrtvolek v jedněch zase méně a podle mě každý den něco těch mrtvolek na dno spadne. A abych ti řekl pravdu už na to s.ru. Pak člověk bádá proč tomu tak je vlhost?? A že by to bylo paronepropustným stropem??? Nedat na zimu rači paropropustný strop a na jaře paronepropustný???? Není to malou izolací??? Nemám síto ve dně nebylo by lepší zimovat se sítem???? Prostě furt dookola kolotoč myšlenek pak čumíš na videa studuješ stropy vlhkosti plísně a jen se člověk stresuje zbytečně. V únoru nebo v březnu jak budeš komorovat tak se uvidí. Kontroluj, aby se ti náhodou neucpalo česno a jak tam bude víc mrtvolek tak to hrubším drátem s háčkem na konci vyhrabeš na zem toť je asi vše co můžeš v zimě dělat.
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 09.12.2025, 19:26:50
Kdybych něco přeložil tak bych to dal do tématu do kterého to patří né zde🙂. Ještě dotaz proč je v silně izolovaném úle více VD?? Je to tím, že tam matky déle plodují, nebo tepelným komfortem?
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 05.12.2025, 12:08:34
Čau.
Četl jsem skoro většinu článků ono by to chtělo hodit do překladače a vložit do příslušného tématu ať se může rozjet nějaká diskuze, ale mají to tam fakt dobře spracované a čtivé. Trochu se mi zdá že tam preferují zateplenené úly a vlastně i ty izolované“Layensy” prodávají což mi vůbec nevadí právě naopak se chci dozvědět o včelaření v takových to úlech co nejvíce🙂. Zajímavý článek je Příprava na zimu. Kde mají jako jediný přívod vzduchu do úlu otvor o průměru tipuji tak 15 mm. U nás v ČR máme ale opačné zkušenosti s izolovanými úly co se VD týče. Píšou tam, že je v nich méně VD u nás prý pravý opak😉. Podle mě je problém s vlhkostí v PS úlech zapříčiněn tepelným mostem, který se většinou nachází nad HL kde je dejme tomu fólie a na ni nedoléhá těsně izolace od deklu je tam mezera. Já bych tam nechal fólii a na to dal 8 mm desku z xps která by vyplnila celý půdorys nástavku a na to dekl v kterém je buď ps či xps.
Dávám zde odkaz na dle mého názoru zajímavé video. Kde jsou názorně a přehledně vysvětleny problémy se zimováním s vlhkostí, vliv CO2, zhoubný vliv oček, paroprodyšné stropy atd. Na všechny mé otázky a tápání jsou zde odpovědi. Nevěděl jsem, že například CO2 při koncentraci 1-4% což je prý pro včely ideální stopá nahoru načež při 20-30% dolů tato koncentrace je pro včely již nebezpečná. Titulky v češtině jsou srozumitelné bez nějakých extrémních zmatečných chyb v překladu. Dle mého názoru to stojí za to shlédnout až do konce. Jednu chybu to má česno tam je uprostřed🙂
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 02.12.2025, 17:52:24
Špatně je na tom to, že je to nerentabilní. Nepočítám do toho svoji práci, ale nakoupíte mezistěny, rámky , energie na vyváření rámků, medomet, vařák s lisem a nevím co ještě a jak si to tak spočítáte tak by to vyšlo nastejno kdyby jste ten med kupoval od včelaře myslím ten co mám pro sebe🙂.
Odpověď na příspěvek uživatele Michal-Š z 19.11.2025, 07:44:10
Zdravím.
Nerad bych jmenoval, za prvé jsem tady pod svými pravými iniciály🙂 a za druhé nechci vyzvídat od kámoše přímo jména. Bylo to v Nasavrkách a z imunologie. On je zarytý kritik Gabonu a Varidolu😀 podle něho je Gabon ještě více toxický něž Varidol atd. No nám letos Gabony vůbec nedali. Kvůli rezistenci a střídání léčiv jsme nafasovali přímo Formidol. Mě je vcelku jedno čím si kdo léčí mě hlavně zajímá HVP. Do této sekce jsem to napsal jenom proto, že každý má jiný pohled na věc a nemusí být zrovna správný. Jak to pozoruji tak jsou zde “tlaky” na užívání pouze organických kyselin a podle mě za několik let vymizí tzv. tvrdá chemie úplně.
Dnes jsem si psal s kámošem velkovčelařem chodil po odborných přednáškách a tam tvrdí, že kyselina šťavelová nejvíce zatěžuje imunitu včel, dále že prý jedna fumigace Varidolem sníží imunitu o skoro 20%. Thymol má prý pozitivní vliv na zvládání bakteriálních nemocí plodu. Na KM je prý dobré to, že usmrtí virotické včely, které můžou po úle roznášet i jiné nemoci což Gabon ani kyselina šťavelová nedokáže. Tím co jsem napsal nechci naznačit, že bych chtěl léčit zrovna KM, nebo Thymolem jen mě zajímá nazor ostatních zkušených včelařů na různé léčivé přípravky.
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 10.11.2025, 21:15:53
Čau.
Jestli jsem to dobře pochopil ty chceš tím kartón- plastem “utěsnit” VM mezi vnitřní stěnou úlu a BL rámků? Moc si neumím představit jak budeš manipulovat s rámky vyndávat je a dávat spět, ale jinak zajímavé napodobení dutiny ve stromě. Píšeš, že bys měl HL šířky 35 mm čili by tvořily zároveň i strůpek? Když budeš dávat rámky k sobě nebudou se ti tam hrnout včely a tím “dorazem” HL je budeš mačkat?
Mě hlavně zajímá to, jestli ty včely v OP jak popisuje Sedláček mají opravdu vyvinutější tukovo bílkovinné tělísko, jsou lépe krmeny (živeny), jsou větší, dlouho žijí- popisuje tam včely, které vybíhají z vypouklých plodových víček ty jsou údajné top.
Možná, že by to stálo za vyzkoušení u jednoho včelstva v mých snůškových podmínkách.
Otázka zní:
Může to mít vliv na bakteriální infekce plodu (lépší výživa)?
Působí stres mít pyl a med nad “hlavou” v tzv. medníku včel místo na rámcích v plodišti?