Zdravím všechny.
Projížděl jsem VF a hledal něco o přemetání na M jen tak pro zajímavosti jelikož jsem tento rok přemetal všechny 4 včelstva kvůli HVP a narazil jsem na tento příspěvek:
Ve vláknu Úhyny včel se v poslední době hodně psalo o ,,norském zimování". Většina včelařů si pod tímto názvem představuje přemetení včelstva na mezistěny tak v polovině července. Existuje však ještě další forma,,norského zimování" a to přemetení na mezistěny po praktickém ukončení plodování, tedy někdy v druhé polovině září. Předpokládá to ponechat včelstvům letní snůšku až do dne přemetení. Včelstva v takovém případě již v tu dobu nemají plod, nebo jen malé plochy. Technika přemetení jako v červenci. Pokud se ponechává matka, je možno za 1-2 dny krmit a to i relativně velkými dávkami. Při výměně matky po jejím uvolnění z klícky. Včely rychle staví, ihned zanášejí a víčkují. Matka v tu dobu už nepotřebuje prostor pro kladení. Pozor: Nově postavené plásty, ihned zaplněné zásobami, mají tendenci se bortit. Je vhodné mít válcované mezistěny nebo hustěji nadrátkováno. Vystaveno, zaplněno a zavíčkováno do týdne. Včely v tu dobu už přinesou jen velmi málo pylu. Proto se metoda nehodí pro místa s velmi časnou jarní snůškou. Zato včelstvo je od podzimu až do jara bez plodu a opatření proti VD jsou tak velmi účinná. Jarní rozvoj začíná až po přínosu pylu, je však bouřlivý a brzy se včelstvo vyrovná ostatním. Metodu jsem před léty vyzkoušel a to 26.září. Sice jen na jednom včelstvu, ale mohu potvrdit, že v následujícím roce bylo nadprůměrné.
Zajímala by mě věta zvýrazněná tučně moc to nechápu. Podle mě “naschvál” tzv. ulejí plodiště zásobami, ale nechápu proč by se metoda nehodila pro oblasti s velmi časnou jarní snůškou??? Přemýšlím nad tím🙂 vyrojení v časném jaru nehrozí. Omezení matky v kladení zalitím už tak málo volných buňek sladinou, nebo nedostatek pylu k výživě plodu?? Jestli je včasná snůška tak by měl být i přínos pylu ne?
Mě se to přemetání moc nepozdává musí to být vcelku velký stres pro včely a navíc všechen pyl je pryč. Příští rok snad už něco takového absolvovat nebudu muset.
Dále na to navazující diskuze:
Dobry den, muzu se zeptat na puvodni pocet ramku/nastavku a pak po premeteni ? Co si vzpominam, tak pri "klasickem" premeteni na mezisteny se o cca 1/3 zmensuje prostor. V tomhle "pozdnim" premeteni to plati taky nebo jeste mene (letni vcely jiz nejsou). A jak je to se zatezi zimni generace ?
Odpověď:
Včelstvo, které koncem září kvalitně obsedá 12 uliček, t.j.11 plástů 39x24, vystaví a zanese 8 plástů - to byl ten můj pokus. Odpovídá to tomu, co se uvádí o letním přemetení. ,,Upracovanost" zimní generace jsem nepozoroval. Ony prý zimní včely se na stavbě díla a zpracování zásob moc nepodílejí, to prý odřou ty krátkocvěké, které stejně v průběhu podzimu uhynou. Někde jsem to četl a tak jsem se rozhodl to vyzkoušet. A vyšlo to.
Zajímal by mě zase text tučně. Jak je to vůbec s tou dlouhověkou generací včel? Upracují se neupracují???
Díky za vysvětlení.