V sobotu 19.4. Jsem nasazoval medník nejsilnějšímu včelstvu co mám. Včely na hraně rojové nálady, měly naražených několik prázdných misek. VN narvaný včelami černo včel na všech rámcích. Bohužel v tom fofru, narychlo chystanému medníku a obavy z vyrojení jsem jim dal dvě mezistěny za poslední plodový a jako poslední rámek jsem jim nechal KR. Vyndal jsem jim jeden zásobní, BP a SR. Na SR bylo kromě trubčiny ještě dost dělničího plodu bylo mi líto ho vyhodit tak jsem ho zaměnil za SR ze středně silného včelstva a SR ze středně silného včelstva jsem dal lazarovi, který ještě neměl SR🙂. Nejsilnější včelstvo je v sestavě dno, TL, VN-11 rámků, NN-medník. S těma mezistěnama jsem to mohl udělat jinak bohužel jsem neměl po ruce prázdné souše.
A teď to hlavní:
Středně silné včelstvo, kterému jsem dával M za poslední plodový 14.4. a 21.4 jsem ji kontroloval nebyla stále zakladená. Bohužel včelstvo nějak začlo přibývat na objemu tak jsem vystavěnou M dal doprostřed hnízda a za poslední plodový jsem dal novou M. Dnes jsem kontroloval plásty a vystavěná M (v hnízdu) nebyla stále zakladená na nové mezistěně začly stavět misky i na jednom plodovým rámku. Vypadá to, že plodiště zalívají sladinou a zásobáky co byly za BP taky. Včelstvo je v sestavě dno, TL (přidán 21.4), VN, dekl. Nedávno o zalévání plodiště psal M.S. A co jsem po.sral bylo to, že jsem dal do TL místo prázdných souší souše se zásobami plus dva poloprázdné trubčáky prostřídány s 5 SR. Jen pro zajímavost posílám foto úlu a trubčáky do TL.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.04.2025, 21:36:31
Dobré ráno.
Chtěl bych se vás zeptat na “fintu” s rychlejším zakladením mezistěn. Mám v tom trochu chaos. M, která je mezi posledním plodovým a KR když už jsou v ní červíci se i se včelami zamění s M druhého včelstva, která vypadá podobně. To by měla být PRINCIP CHLEBOVÉHO KVÁSKU ne? Teoreticky na tom nic neurychlíme jestli jsou v ní červíci tak už je 100% vystavěná a i zakladená. M povytažená i s vajíčky se zamění mezi včelstvy?
Prosím o upřesnění co má být na M, kdy se používá finta s rychlejším zakladením M záměnou mezi včelstvy ať v tom mám provždy jasno. Děkuji.
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 15.04.2025, 19:33:34
Zdravím.
Mě ty jedny co mám nejsilnější zakladly a zavíčkovaly celý zásobní rámek co mám za BP. Na jednu stranu dobré na druhou mě nasraly😀 jelikož jsem chtěl zásobní vyřadit.🙂 Takže jsem ho dal jako poslední plodový.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 11.04.2025, 15:01:39
Zdravím všechny.
Já myslel, že to píšete mě o té fólii. No jak jsem to tady všechno přečetl udělal jsem závěr, že to může být zachlazený plod i nedostatek vody. Abych to vysvětlil, chodím se na včely dívat 2x denně 🙂. Jednoho dne jsem pozoroval, že sají vodu z deklu na které mám jako zátěž černé kameny a ty zabránily, aby voda stekla dolů. Tak jsem jim mezi ty kameny dal malou plastovou vaničku o rozměrech cca 15x15 cm a 5 cm hlubokou. Do ní jsem nalil vodu, dal kuličku propolisu a jako plovák jsem použil víčka z petek. Světe div se začly toto “napajedlo” navštěvovat sice jich tam nebylo kvanta, protože byla zima, ale přece tam létaly. Zajímavé je to, že létaly do úlu kde byl vyházený plod. Dnes jsem se byl na ně také podívat a létaly cca 10 cm nad zemí a stále jakoby něco hledaly a sedaly na spadané staré listí. Vodu mají v úle i v napajedle tak ať si ji berou odkud chtějí. Stejně se to nikdy nedovím jestli to bylo vodou, nebo zachlazeným plodem. Každopádně ty včely byly roj od včelaře co používal napáječky ve formě 3l sklenic. Jedině, že by to měly zakódované létat na napáječky což je hovadina.😀
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.04.2025, 19:18:03
Zdravím.
Děkuji vám za podrobný popis. Měl bych na vás i další zkušené včelaře dotaz. U středně silného včelstva jsem si všiml, že po mrazech a celkově nepříznivém počasí vyházely plod nebylo ho hodně, ale přece tam byly rozkousané bílé kousky + pár jedinců ve stavu kukly. Nevíte náhodu, čím by to mohlo být? Mezistěnu jsem jim naschvál nedával jelikož jsem měl obavy, že je podtrhnu akorát měly přidán SR, který měl ⅓ staré trubčiny od loňska. Připomínám, že SR byl přidáván v době kdy bylo teplo a na posledním plodovým bylo černo včel. Díky za odpověď.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.03.2025, 14:56:13
Zdravím.
Měl bych na vás dotaz. Tento týden o víkendu se má výrazně oteplit chtěl bych dvěma včelstvům vystrojit TL. Čili 6 SR a 5 dělničích. Z minulého roku jsem si připravil ze starých černých souší z vysokých rámků nízké rámky do TL. Vím, že jste tady někde nedávno psal, že hotový trubčák z minulého roku dáváte na třetí pozici, nebo se pletu? Bohužel to nikde nemůžu najít. Bude vadit když v dělničích nízkých rámcích nejsou zásoby? Díky za odpověď.
Odpověď na příspěvek uživatele romaning z 04.04.2025, 23:32:13
Čau Romane.
Mě to dělají oba dva včelstva. Chtěl jsem vyřadit poškrábané zásobáky za BP a ony do nich navalily sladinu. Ty nejsilnější dávají sladinu i do dalších zásobních směrem k zadní stěně a je tam kvanta včel i za BP. Takže jsem u toho čuměl nevěděl co a jak nakonec jsem vyndal jeden zavíčkovaný zásobák abych mohl rozšířit a rámek se sladinou jsem jim nechal za BP+jsem poškrábal zbytek zásobních a nech už si s tím dělají co chtějí. To samé s KR dávají do nich plod a mě se pak kouří z hlavy kde co mám dát😀. Tento rok bude ještě zajímavý!
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 04.04.2025, 22:07:22
Zdravím.
Díky, snad to letos bude lepší než v minulých létech. Přidávám stav přírody u mě:
Vypadá to, že to je to podobné jako u vás. Jíva odkvetla, kvetou ty menší “jívky” co mají podlouhlé kočičky. Nektar podle mě nosí ze samčích rostlin jívy (mají zelené kočičky). Pyl nosí z 90% žlutý samtového minimum. Myrobalány a ptáčnice u nás zatím nekvetou níže v Jablunově už jsou rozkvetlé, tipuji dva týdny a pokvetou i u nás.
Dnes jsem se byl podívat do včel. A čekalo mě překvapení🙂. U středně silného včelstva přidaný SR kterému jsem nechal ⅓ spodní části trubčinu od loňska (zbytek jsem vyřezal a vložil do nízkého rámku a použiji ho do tlumiče) byl vystavěný, zatím jsem tam neviděl červíky takže jsem mezistěnu raději nedával, ale zajímavé na tom je, že na zadním KR bylo vcelku dost plodu i pár buněk trubčiny tak jsem ho dal jako poslední plodový za něj SR, za SR jsem vložil zásobní jako KR pak BP a poškrábané zásobní. U silného včelstva jsem čuměl jak puk. SR z ¾ vystavěný dávají do něho sladinu a dokonce nahoře v rohu byly tlusté červíky, takže jsem mezi poslední plodový a SR dal mezistěnu. Na KR byl zase plod + trubčina, ale nebylo ho hodně maliné kolečko takže by ho bylo zbytečné dávat jako poslední plodový když SR byl již zakladený. Nástavek je skoro plný včel sladinu dávají dokonce za komoru do zásobních rámků. Jeden jsem jim poškrábal zbytek jsem nechal tak. Sice hlásí mrazy, ale stejně jsem to risknul a přidal mezistěnu to včelstvo na to dle mého začátečnického názoru má. V polovině dubna podle počasí mu asi dám TL.
Včera jsem přidával dvěma včelstvům SR. U toho nejsilnějšího to bylo jednoduché, zadní krycí byl plný pylu a čerstvě přenesených zásob, nebo sladiny a hlavně na straně k BP černo včel takže SR přišel mezi poslední plodový a zadní krycí. Mezi posledním plodovým a zadním krycím nebylo dalšího rámku takže tam nebylo o čem přemýšlet. Poslední plodový byl plyný zavíčkovaného plodu. Za BP byla přivrácená strana poškrábaného zásobáku už bez zásob, takže jsem ho otočil a poškrábal další stranu.
Další včelstvo bylo nejspíš málo zúženo a tam jsem si nevěděl rady jak to mám udělat kouřilo se mi u toho z hlavy😕. Za posledním plodovým, který byl plný zavíčkovaného plodu nad spodní loučkou dokonce i pár buněk trubčiny byl rámek s pylem něco zásobami a asi dvěma buňkama plodu a jedním červíkem (snad tam nebyly vajíčka neviděl jsem je budu si muset pořídit lupu) pak následoval rámek plný pylu a BP. Takže za poslední plodový jsem dal SR, který měl na ⅓ spodní části vystavěnou trubčinu od loňska pak jsem dal rámek plný pylu, BP za BP byl poškrábaný zásobák již vybrán tak jsem ho otočil a poškrábal druhou stranu a ten s pár buňkama plodu jsem vyřadil respektive jsem ho dal až za poškrábaný zásobní. Už teď vím, že jsem to měl udělat jinak.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 19.03.2025, 12:32:44
Zdravím všechny.
Děkuji za úplné vysvětlení. Světe div se, ale tak jsem to zakomoroval 6.3. Taky jsem dával jeden plný na první pozici, a další plný jsem dal k poslednímu plodovému, pak BP a za ní je zbytek zásobních. Zítra polezu do včel mám další dotaz🙂: Dívám se z okna a před domem mám jívu, která je z ¾ rozkvetlá je to asi nějaká raně kvetoucí odrůda, jelikož zbytek ještě nekvete. Hlásí pěkné počasí mohl by být nějaký příliv nektaru z jív co tak už poškrábat jednu stranu zásobáku za BP? Teď může nastat situace, že zásobní, který je u posledního plodového je buď prázdný, nebo je v něm plod. Jestli je v něm plod tak ho tam je samozdřejmě třeba nechat, jestli je prázdný vyndat ho a místo něho dát nový zásobák pak BP a zásobní za BP poškrábat nebo je na to ještě čas?
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 06.03.2025, 21:46:49
Zdravím.
Chtěl bych se vás zeptat na komorování na rámky s plodem co jste psal vcelku mě to zajímá. Co když nastane situace, že na rámcích s plodem je málo zásob? Dejme tomu já včelařím Blaník systémem, zepředu odeberu všechyny rámky kde se nenachází plod. Na první pozici dám buchtu pak dejme tomu 2-3 rámky s plodem, BP a za to zásobní? Jsou schopny si přenosit studené zásoby, které jsou za BP na plod. plásty? Ptám se jenom proto, že bych to když tak vyzkoušel příští rok jestli budu mít včely.
Napište mi konkrétně, kde jsem psal a sváděl moje neúspěchy na vás a metodiku Blaník?🙄. Možná to tak vyznělo, ale pouze jsem konstatoval co by šlo udělat jinak respektive co se mi nejspíše v mých podmínkách neosvědčilo, třeba zimování s igelitem ("neprodyšné") a s tím spojená vysoká vlhkost a velké množství mrtvolek. Prostě se dívám i k jiným včelařům jak a co dělají.🙂 Abych to uvedl na pravou míru kámoš, který “neumí včelařit” má slovenské B a medu max. 5 kg na včesltvo, úly palubkáče uvnitř 5 cm polystyrenu, málo mrtvolek respektive žádné, očka, síta, vysoké medníky, převěšuje plod. Minulý rok jeden úhyn podzim a zimu se vysral na jakékoliv léčení. Druhý kámoš má Adamce ten už včelaří delší dobu medu cca 14 kg, z 8 včelstev mu 4 padly na CCD jinak byl celou dobu bez úhynů. Druhý pán tady od nás nízkonástavkář tomu padlo 100%. Vaše metodika je dobrá a měnit ji nebudu. Všechno má svůj řád vím, kde je předek a zadek úlů, nemusím zvedat VN Adamce plný medu, což jsem zažil když jsem pomáhal a už nikdy více sundávat něco takového ze čtvrté pozice bez úchytů to je něco neskutečného. Nemusím rotovat u NN systému nástavky a dávat je na různé pozice na to jsem asi moc tupý😀, ale zase Gorova metodika se mi líbí je jednoduchá, ale měnit zatím nic nechci. Plodiště máme v jedné vysoké bedně, medníky lehké nízké ještě kdyby se nemusel zvedat vůbec VN a dávat pod něho TL či mezI KK tak by to byla procházka růžovým sadem😀, ale to už by bylo asi moc jednoduhé. Nicméně vaší metodiku jsem posílal jednomu včelaři tady od nás z vesnice, který včelaří už 50 let tak mi napsal, že je to dobrý “systém” , včelaří podobně a že prý mám dobře nakročeno. Ale mám zůstat nohama na zemi ce se medných výnosů týče, v našich snůškových podmínkách max. 20 kg na úl!!. Vaše sibiř není naše sibiř. Takže o medu z myrobalánů (špendlíky), jív třešní a nevím čeho si můžu nechat jak by to řekli naši sousedé kousek za hranicemi “FAREBNE SNÍVAŤ”.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 09.03.2025, 20:38:28
Zdravím.
Volal jsem předem jednomu chovateli tady od nás a mám se mu ozvat ve středu. Jestli půjde vše podle plánu tak matku budu mít ve středu, v neděli jsem dělal plodovou zkoušku takže mám časovou rezervu od Ne. 16 a půl dne. Tedy jestli tam není matka🙂. Děkuji za info.