Reaguji na ty poslední Tomovi prispevky. Nepřeskočilo vám? Dyť ten člověk nadšeně přišel na fórum kde se řeší i normální věci o včelách a né jen boj s varroázou až na věky věků. Slušně a srdečně se s nadšením zmínil v čem včelaři a dříve než přišel čas na nějakou diskuzi tak se dočkal útoku, pomlouvání a urážení. Vy rád píšete že máte koule, ale tohle připomíná spíš histerii. Můžeme toho nechat? Nic se snad neděje nebo nelze slušně a v klidu vyvrátit kde jsou nebo nejsou rezidua a co je naprd aniž by jsme po sobě plivali jako nevzdělaní idioti? To přece nejste, to vím, ale aspoň berte trochu ohled do koho se takhle pustíte. Takový styl komunikace mi připomíná úroveň diskuze seznam zprávy kterým se vyhýbám. Rád se také v budoucnu zapojím věcně do diskuze o něčem novém, nebo se zmíním jak se daří nebo nedaří v ležanu ci úzkovysokých ramcích, ale Kozinovi už nemůžu ani zprostředkovat jak jste se teď na jeho účet vysypal, doufám že si to už opravdu nepřečte a je mi líto že jsem ho sem navedl😟
Příspěvky uživatele
Javali
Ale tak mě tam 2x v závorce vyvoláte jako bych to někde ze starý knížky vytahl já a přitom to není pravda, naopak bych mohl oponovat že v mojí staré literatuře se o medu na kterým nejde zimovat nepíše, tak to muže být výmysl až z novější knížky. Zmiňoval jste se o hranolcích že nemají chybu, tak ať je tam dá ne? Je to snad mimo téma když na to reaguju, všiml jste si vůbec jak se mezi ty hranolky dá snadno napasovat krmítko? Vadí vám že reaguju na věci co píšete? Chcete si psát sám se sebou? Asi to berete, že vám skáču do řeči. V tom případě štědrého Ježíška a šťastný Nový rok… v klidu, vyčistěte komín od sazí budu se těšit a zkusím více pozorovat a méně zasahovat jako by jste byl včelička.
No nevím že bych se někdy o zimování na medovici zmiňoval? Ovšem je psáno, že pokud je třeba doplnit zimní zásoby na poslední chvíli tak to má být cukrem, jelikož takové zásoby už mohou zůstat nezavíčkovány a uložený med narozdíl od cukru prý má větší sklony ke kvašení a to může způsobit úhyn včelstva.
Jinak stropní hranolky mezi loučky využívám a včely bezvadně tmelí👍
Když on ležan je hrozně široký pojem, těch typů je hrozně moc, pro každou oblast a druh využití. To že se někomu nešikovnému vyrojí dříve než přinese výnos pro včelaře může být i známkou blahobytu a chuti se množit😁 Obecně jsou ležany na vyšších rámcích 30 a více, mladá včelstva jsou vždy ukomorovány na obsedlý prostor a pro samotné včelstvo je neobsedlý prostor do boku oddělený plástem vždy menší stres a riziko než neobsedlá díra nad hlavou s fuky mezi horníma loučkama nedej bože s nějakou ventilací. Ano svislá dutina je přirozená, ale včelstvo pro sebe v ideálním případě potřebuje svislou dutinu 40-60 L a tu je nakonec schopen poskytnout i úl na ležato, dokonce s menším počtem překážek jako jsou loučky a včelí mezery mezi patry nastavkoveho úlu, protože toho lze docílit UVR, rámkem na stojato. Dřve byly ležany nazývány úly s rámkem siroko nízkým, to já jen aby v tom byl větší guláš. Lepší by bylo probírat konkrétní typ úlu pro určitou oblast a využití, ležan je příliš relativní pojem, dyť muže mít i nástavky, a nástavkový úl má někdy tolik ramků že je z něj ležan😳
Děkuji za kritiku, rady a varování. Máte své zkušenosti a důvody. Je možné, že jsem nakoukl zase do slepé cestičky, ale mám naděje že to bude dobré. Každopádně se podělím o závěry ať už to dopadne jakkoli a klidně vám dám za pravdu pokud vás to potěší, ale obávám se že mých pár úlů v mých rukách nebude moc adekvátní odpověď.
No nejvíc našlápnuto z letoška má 8-ramečník a mám jich nachystaných víc a taky pár oddělků a roj na UVR, tak uvidíme jaké budou rozdíly.
Ten letošní úspěch jsem nečekal, není to vychytaná a ověřená metoda, já jsem jen přidával medníky a schválně nahoru abych včelstvo rušil co nejmíň, ještě jsem trochu odsypával včel pro roje z ležanu, to je všechno, myslel jsem si, že medu bude málo a vyrojí se to a stal se přesný opak. Určitě na to měla vliv i malá zavčelenost.
Za loňské úhyny si můžu, ať už úplně nebo částečně, spíš úplně protože jsem nepředpovídal problém a misto toho abych jim pomohl tak jsem dělal oddělky a hrabal se v rámcích jak to dneska dělají všichni. A proto jsem se vrátil letos ke svým kejklům, ale úplně jinak, otočil o 180°, zařadil zpátečku, začal číst 150 let staré věci a do včel šťourat co nejmíň dokud nepřijdu jak na to. Ono totiž tak jak se dnes včelaří tak by podle 150 let starého pohledu na věc mělo padnout všechno. Misto pohodlných ulů se dělají tenkostěnné, děravé a plné různých překážek, úly jsou na podstavci ve velkých počtech a včelař s jedním úlem terorizuje i ty ostatní, samotný dým je je stres jako požár a i včely zaletavají a obtěžují se víc než je zdrávo, místo posilování včelstev přelétáky se dělají oddělky, místo rojení se inseminují transtrubci a šlechtí se impotentnost, místo vitality z přírodního výběru máme brojlera na maximální výnos. Sorry ale tohle bez kanistru chemie s prominutím chcípne. Včelaři hasí problém který sami založily, ale za zády se na každý další rok rozhořívá problém ještě větší. Ale vím že je to boj s větrnými mlýny, kor když mám za humny šlechtitelskou stanici a všude mikrovlnné zářiče🤣 No každopádně se stejně jako vy snažím podle svého svědomí neudělat nic čím bych jim mohl ublížit, ale vzhledem ke své zbrklé povaze a málo zkušenostem často preťápnu. Nemyslím si o sobě nic extra, ale taky neznám nikoho kdo by mi ukázal cestu a mám hrozné zkušenosti, když si nechám poradit, tím teď nemyslím jen včelařinu, tak se to zesere tak, že lituju, že jsem si do toho nechal kecat. Ale vaše výtky respektuju, protože něco umíte a i když se ve všem neshodneme jste chytrý a užitečný chlap👍
Já tedy na rozvoj včelstva, zejména při volné stavbě na UVR nedám dopustit. Je to jediný tvar rámku, který respektuje fyziologii včely. Nevýhoda rámku je v potřebě precizního dodržení tvaru a rozměru jak rámku tak úlu a tyto úly je třeba dávat do vodováhy a celkově jsou pro inteligentniho včelaře. UVR byl vytlačen okopírováním amerického způsobu včelaření, plošně vládou v celém SSSR i ve zbytku světa ať už úmyslně nebo módou, protože je americký úl jednodušší pro výrobu i provozování včelaři, kteří hází kolem sebe úly jako vidlema hnůj a musí to odsejpat. Tím nechci říct, že jsou americké uly špatné, možná pro včelaře i lepší, ale samotné včely dávají přednost UVR. A jsme u toho jesi jsme víc hobby nebo fabrika, jesi máme včelnici doma, nebo kočujeme a rozvažíme palety po stovkách.
Děkuji, je to především úspěch včelstva a můj jen, že jsem se udržel na uzdě a více pozoroval než zasahoval.
V dosahu bylo tento rok méně včelstev, jeden soused měl úhyny tam přežily z loňska tuším 3 a druhý soused je půl kilometru s asi 8 včelstvy. Já začínal letos s 1 na balkóně a druhé bylo na zahradě.
Jihlava 530m.n.m., ale letos toho bylo hodně, řepka, svazenka, inkarnát, lípa, znovu inkarnát se slunečnici, na slunečnici už ale nešly, měly nakřečkováno, jen dávali přednost bodlakům.
Příští rok bych chtěl to co jsem vytáčel teď odložit až na jaro a provádět to s ostatnímy činnostmy, prý je to lepší pro včelaře a tím, že mají včely celý zbytek roku aby se nachystaly na zimu tak i pro včely. Zásahy ve včelstvu se začnou dělat až při intenzivní snůžce. Vytočí se loňské zbytky a průběžně se vytáčí řepka a při tom se hlídá rozmnožovací pud. Ze začátku se bere všechno a je třeba předpovídat aby se s vytáčením přestalo dřív než se snůžka zakončí. Už při posledním vytáčení se ponechává téměř dostatek zásob na zimu. Vše co včely nanosí v dalších snůžkách po řepce už by se vytáčelo zase až za rok. Mělo by se tím docílit menšího počtu potřebných medníků, celoročně menší změny prostoru úlu, který včely neustále mají pod kontrolou. Přítomnost velkého množství zásob na zimu, jako tepelného a vlhkostniho akumulátoru i izolace. Včelařova práce je zhuštěná do května/června, kdy by se raději neměl soustředit na nic jiného. Červenec a srpen se přikrmují roje, zbylý cas se tráví třeba na rybách 😁
Tak jsem už nevydržel dýl čekat a vytočil co zbylo v 8-rámečníku na balkóně. Večer jsem jim nadzvedl horní nástavek aby se stáhly co nejvíce dolů do tepla, že si ráno přijdu pro činži. Nechali mi 3 a půl medníku a já jim jeden. No asi třetina nešla vytočit, nejspíš zkrystalizované zbytky po řepce, ale ten zbytek byla nádherná hustá směs. Cedit sítem to nešlo, tak se to musí samo vyčeřit.
Na váze to má 25kg a ještě to teče. V sumě z tohoto úlu to je 45kg pro mě, 20kg pro nová včelstva a 10kg jim zbylo, k tomu si minimálně ještě 10kg stahali dolů do plodiště a něco projedli. To je skvělý výsledek bez jediného gramu cukru a budu se to snažit zopakovat jak u stejných tak i ostatních typů úlů, ale nastavil jsem si tímto úlem laťku možná příliš vysoko, tak hlavně v klidu😁
Srdečně vítám přítele Kozinu!🤝
Sice je to jen přez 30 let, ale taky se ve mně probudila nostalgie a vzpomínky, jak si mě rodiče brali do práce mezi cvakání ústředen a dálnopisů🥲
Možná mate že to není rámek 39x24 ale 22,7x48
Je to deska a na ní přišroubované dokola 4 hranolky jako dorazy a uprostřed volně vložené 3 klíny které přitlačují boční loučky. A to napravo je takové korýtko na zařezávání louček a když se do něj vloží přepážka tak se zařezávají na míru kratší loučky. Před 150 lety neměli pokosku z lidlu😁
Myslím že ?stejný? přípravek B jaký používá Tom50 je zmíněn i ve staré knize. Menší přípravek A na pravo slouží ke krácení louček ruční pilkou, aby vše bylo stejně dlouhé a rovné řezy. Malá kovadlinka C je centimetrový doraz k zatloukaní obyčejných hrebičků jako mezerníků.
Bylo to dokonce jen na 8 rámcích, tedy byly s plodem dole hodně stísněné a trubčiny hned využily, ale co jesem si z toho odnes je to jak má matka a včely ten prostor v úle opravdu pod palcem, přehled a objeví se na opačný straně komínu přez několik pater a klidně zase zpátky jako by nic. Ale nechci rušit debatu o rámcích.
A k věci ta vaše T loučka dělaná na pile je skvělý nápad, nemít frézu dělám SR přesně podle vás👍
Já jsem letos zkusil dát vysoký převážně trubčí rámek na krajní pozici docela vysoko, asi až třetí a čtvrtý medník. Chtěl jsem ho zanosit medem. První překvapení bylo, že to matku vylákalo přez tlustou bariéru medu nahoru. Druhé překvapení že po základení trubčiny se vrátila zpět úplně dolů. Myslím si, že pokud je česno a jediný přístup vzduchu dole tak včely si tam drží hnízdo co to jde, ale dokážou si odskočit pěkně daleko😁
Používat Čínu k měření bídy je teda hodně vedle. Já jsem byl v Číně měsíc před 10 lety, v průmyslové oblasti, kde je spousta smogu, protože je tam koncentrovaný prumysl aby si pohodlní lidi z celého světa neušpinili ručičky, ale oni se ti Číňani měli dobře, vysmátí, hezky vypadající lidi, hodní, slušní, žádný fetky, bezdomovci, bídáci. Naopak je možné že dneska už jsou před náma, někteří dokonce nás kupují a jezdí sem na dovolenou. To je co se týče toho jak si polepšili obyčejní lidé, ale Čína jako celá země ještě 10x tolik, je to raketa která všem uletěla, zbytek světa je ve srovnání směšný. Čína se moc nechlubí, třeba jen ze slušnosti aby svět nezaviděl nebo se necítil méněcenně🤣
Ale je to jen nezajímavá realita, osobní zkušenost nějakýho Javaliho, když to neříká herec nebo zpěvák v televizi tak to němuže nikdo brát vážně.
Před měsícem jsem u jednoho včelstva váhal jesi ho nevysířím, byl to ležan 39x30, který sezónu hodně proplodoval a mám z něj 2 pěkné roje. Našel jsem pod víčky kleštíky a bylo jich hodně, ale když jsem viděl jak je to včelstvo početné a čilé tak jsem odebral napřed všechen zavíčkovaný plod a nechal jen jeden rámek otevřeného a za 10 dní odebral ten zbylý když ho zavíčkovaly. Matka už hodně omezovala kladení tak se mi takto podařilo na 2x sebrat veškerý plod. Odvíčkované plodové plásty na kterých bylo i hodně zásob jsem vrátil také po 10 dnech, když už posledních pár kleštíků sotva škubalo nohou. Hasil jsem požár který jsem sám způsobil nezvládnutým rojením a tím že jsem jim na jaře přehodil pár rámků.
Ostatní včelstva už dlouho odpočívají, jsou plné zásob a dělají že nejsou doma.
Dadant na balkóně jsem ještě nemohl vytočit, myslel jsem si že už se budou stahovat dolů do chumáče když je zima, ale ne, jak je to uteplený polystyrenem, tak jsou stále hustě obsedlé rámky od shora dolů a přesto že je tam včel že by mohly vyrazit rovnou na velkou snůšku, dělají že nejsou doma. Hodně se ušetřily tím že nebylo třeba krmit cukrem ani nosit něco nadbytečného. Čekají tam 4 medníky na vytočení pro mě a jeden celý jim zůstane + si hodně stahaly dolů do plodiště.
Když to dobře dopadne, budu na jaře začínat s 8 včelstvy, 2 jsou koupené oddělky BF, ostatní jsou přírodní a umělé roje s matkami z pěkných matečníků tak se na to moc těším.
Od země bylo vlhkosti dost, na stropu byla orosená fólie, chomáč s nejbližšími zasobami byl v pořádku, zbytek plesnivý a vyžraný myšima. Včelstva v pórobetonových úlech na zemi se chovala podobně jako ve stebníku. Byla izolovaná od vnějších výkyvů a nízkou teplotu udržovala dlouho do jara vychladlá zem od spodu. Minimální téměř neznatelná spotřeba zásob, včelstva jsem na jaře musel zvednout výše a dát jim dno aby se probudila, pak skluz dohnaly s těma na podstavcích. Na zimování jako náhrada stebníku dobré, ale celoročně by museli být alespoň výše. Krom toho jako alternativa stebníku se spící úly můžou i zakopat, prý je hlína s dostatečným povrchem prodyšná dost.
Příští rok bych chtěl pro úly jako dna takovéto podstavce, měl by na to jít napasovat téměř jakýkoli čtvercový úl https://www.pro-doma.cz/tvarovka-presbeton-sloupkova-st-univerzalni-prirodni-400-x-400-x-250-mm
Ležany co šlapou to by se mi líbilo kvůli zádům. Ale zatím jen zkouším a pozoruji, porovnávám ležan, uzkovysoké úly a dadanty 8 rámečníky. Příští rok když se zadaří tak ještě zkusím stejným stylem i 12 rámečníky. Ležan mám teď akorát jeden, letos je to spíš množan, který mi pomohl obnovit chov, je to starý uteplený úl na 16 rámků 39x30 a je to zážitek 🙂 Protože je až moc utopenej ve stínu v trávě, tak to byl ze začátku lenoch pak se ohromě rozplodoval snad na 10 rámcích v celé ploše. Když se objevilo v misce první vajíčko tak jsem udělal umělý roj se starou matkou a protože jsem následně přehlédl nějaký matečník tak jsem ještě chytil pěkný opravdový roj s panuškou. Nyní čekám jak si včely úl uspořádají na zimu, zásob tam bylo dost, ale na některých rámcích věnec zásob a samý pyl u česna, pak plod a zase zásoby. No dlouho jsem je nerozebral jen jsem se asi před mesícem koukl na 2 rámky od česna a celé plodiště se naštěstí hnulo k česnu a byly tam takové změny, že to bude zase jako pohled do jiného úlu, asi se na to podívám teď v týdnu.
Dokud nenapadne sníh tak nechci jásat, ale vypadá to dobře, snažím se je letos držet v síle a rozmnožil jsem jen to co se chtělo vyrojit, stejně hodně kynuly, z původních 2 včelstev mám 4 pěkná včelstva a záložní matku která to může dohnat a ještě jsem koupil 2 oddělky BF. Zkusím tedy jít do zimy se 7 včelstvy. Nové matky jsou z vypasených matečníků. Musím úly projít, taky bych chtěl vědět co se u mě děje. Jak přejdou vedra, udělám to příští týden než půjdu do práce. S tim hladem to asi byla jen panika, včely tu mají neustále něco, po lípě ještě nepochopitelně dlouho stále modrala stejná svazenka a začal v ní růst nový inkarnát a slunečnice, ale včely preferovali bodláky a různé kvítí. No oproti jaru sedí doma a někdo by myslel, že se flakají, ale třeba to tak má být, mají hodně zásob, měly by mít dost na zimu. Tam kde bylo 6 medníků už zbyly 4, ale musím na to kouknout, oni taky lítají a jsou početné, tam museli ten med přenosit dolů přece nezmizel, ale nechci teoretizovat, až to projdu dám vědět, dlouho jsem v nich nebyl.
Čeho jsme si oba se sousedem všimly, on si přivezl taky jedny BF, že od té doby jsou i všechny ostatní úly plné rezavých včel. A otázka je zda to dělají záměrně a nebo jsou to takové bludičky co netrefí do svého úlu? Třeba se mladušky vyhrnou ven a zalétají do úlů co jsou kolem?
Ano. 35kg na osobu je normální spotřeba.
Je to jednoduché, do takových statistik bych nepočítal lidi co med nejedí nebo jedí zanedbatelné množství. Potom vychází podobné mýty jako je průměrná mzda. Nabagrovaná polévková lžíce má 50g, dokáže se ztratit jen ve snídani a to jsme za rok na 20kg, moje osobní spotřeba je ročně cca 40 sklenic.
Stejně tak se najdou lidi kteří nejedí skopové nebo jiné věci, měl bych snad zahrnout do statistiky lidi co to nejí a z toho počítat kolik skopového člověk za rok sní nebo by měl sníst?🙃
Osobně jsem za 2 roky shodil 30kg a cítím se dobře a to především díky tomu, že jsem přestal jíst přesně ty sračky o kterých psal Tom50.