Aktuálně: 2 449 inzerátů • 292 730 diskuzních příspěvků • 21 444 uživatelů

Příspěvky uživatele

Javali

⋮
Javali
Javali 26.07.2025, 23:49:21 xxx.xxx.124.29

Nedávno jsem slyšel teoretizovat jednoho starého šikovného dědu z Ruska o dlouhověkosti včel a vysvětloval to dostatkem mateří kasičky, aby jí nebylo jen pro mladý plod, ale jejím nadbytkem se nakrmí i čerstvě vyběhlé včely a tím se “vylepší”. Pak mě napadá teoretická otázka pokud matka díky kasičce žije až 5 let, jak dlouho by na kasičce mohla přežít včela? Ale myslím, že to prodloužení života a hlavní role kašičky se dost nabízí.

⋮
Javali
Javali 22.07.2025, 17:19:21 xxx:xxx.7acb:5bf7

Nakonec jsem si to rozmyslel a hodil zpátečku, už v zimě jsem se zařekl, že jesi neco přežije tak do toho budu rejpat co nejmíň.

Tedy zatím mám vytočené ty 2 medníky, 20kg medu, měla by to být směs s řepkou. Jeden plný medník 10kg dostala ta záložní matka a vypadá to že se povedlo a rozjela se.  Zbylo tam 6 plných a je pravda, že musí být už týden hlad, jednak bych řekl, že medu ubývá, nebo ho jen stahují dolů, to ještě nevím, namátkově koukám jen co dělá horní medník a také se u rojů zastavila stavba a všechna včelstva jsou neuvěřitelně agresivní, to je letos poprvé, ještě jsem nemusel použít dymák.

Nasadil jsem na roje a oddělky krmítka a doplňuji zásoby, snad přestanou být zlé a nechají mě udělat kontrolu.

Co se týče kouzelného úlu na balkoně, chci ho dál sledovat a nechci si tu jedinečnou podívanou skazit, možná na to budu už jen vzpomínat a jsem zvědavý jak si úl do zimy připraví. Moje představa je taková, že pokud si stáhnou alespoň 5kg zásob do plodiště tak jim nechám ještě 1 medník s 10kg a pokud si nestáhnou nic tak jim nechám 2 medníky a zbytek na podzim seberu.

⋮
Javali
Javali 13.07.2025, 23:14:11 xxx.xxx.124.29

Ano dělám si záznamy, píšu si do kalendáře z Dymáku, aji mám fotky a videa s datem a protože jsem začínal sezónu jen s tímto dadantem a ležanem tak v tom není guláš. Můj úmysl bylo vést včelstvo skromně, tak aby se neupracovalo, nijak ho nehecovat ani do snůšky braním zásob ani do plodovaní oddělkama nebo trháním plodiště. Plodiště zůstalo malé, ale množství včel je velké, rámky jsou plynule cyklicky zakládány a metrák medu jsem opravdu neplánoval. Asi je to schoda všech možných příznivých vlivů a toho že jsem do nich moc nerejpal.

Většinou šly do medníku napůl vystavěné souše a prostě jsem je přidával jakmile se v horním medníku objevily nepochybné známky ze se plní a trochu těžkne, hned šel nahoru další. Tedy i med by měl být v tomto pořadí. Jarní med má plodiště na hlavě, to bude na zimu, směs s řepkou tu jsem teoreticky vytočil v těch prvních 2 odebraných mednících a pak následuje inkarnát, lípa, svazenka a teď nevím co, asi medovice, bodláky… sousedi 🤣

A proč jsem jich tam nechal 5? To nevím, jednak protože už mi došel styrodur a tak vysoko se mi to už blbě dává, ani nevím kolik jich potřebují ani kolik bych jich měl nechat a radši jim i tak nechám víc než míň, alespoň do konce sezóny, je to jejich barák, ty včely se do úlu musí vejít a chci aby dostatek medu také omezoval matku v kladení a byl plod dobře živen nadbytkem mladušek a nevznikaly jen rychlokvašky. Taky si myslím, že nadbytek medu jsou nejen zásoby energie, ale také jejich obydlí, které nejspíš vnímají a muže to také pomáhat stabilizovat tepelné a vlhkostní mikroklima v úle. Něco bych chtěl ale vytočit za 10 dní a zbytek až s kontrolou zásob před zimou abych jim to postupně snížil a mohl to rozjet znovu.

⋮
Javali
Javali 13.07.2025, 18:53:04 xxx.xxx.124.29

Včera opět začala snůžka a včely plné narážely do úlů a válely se po zemi. Dadant zase narostl na 7 medníků, z toho 5 zavíčkovaných. Včely opět začali dělat pro radost prázdné matečníky, ale už se stáhly dolů a plodují jen v nejspodnějším vysokém nástavku, včely už z úlu přetékaly, něco jsem odsypal do rojáku a jeden medník i se včelami sebral a dal jim zpět jeden prázdný s polovystavěnými soušemi. To by bylo včetně těch vytočených už 9 medníků po 10kg medu a sám mám problém tomu uvěřit, leda by někdo lezl na balkon pančovat mi úl.

Minioddělek kde jsem měl záložní matku dostal noviny, na ně dočasný prázdný nástavek, do něj jsem vyklopil roják a zavřel to plným medníkem. Očka otevřel na ventilaci. Zkusím jesi se z toho povede udělat včelstvo.

Obrázek Obrázek
⋮
Javali
Javali 09.07.2025, 08:01:57 xxx:xxx.e489:9d17

No mě už taky 2 úly reznou a nejen stříšky, jsem moc zvědavý na příští jaro, ale po tom jak se letos předvedly moje včely domácí je laťka dost vysoko, ale uvidíme. Jak se teď zhoršilo počasí tak dávám oddělkům BF večer 125g cukru.

⋮
Javali
Javali 04.07.2025, 16:17:30 xxx:xxx.ce5c:bd40

Velice děkuji, nečekal jsem, že to takhle rychle někdo rozlouskne a myslím že jste našel našel příčinu a to že na ně budu zatím jen koukat s tím souhlasím.

Ty pylové plásty budou opravdu mladší. Samotné včelstvo je loňský sběrný oddělek, kdy jsem do pár úlů vložil k vystavění a zakladení jeden rámek 39x30 a nedivil bych se kdyby to byly teď ty na kterých začala nová matka opět klást.

Na jaře se úl rozjížděl pomalu a já ze začátku postupně přidával nové rámky s mezistěnou jen na konec hnízda na pravo od česna. Stavební rámek dostali do leva k česnu.

Tento úl byla ohromná masařka. Když byl plod přez hodně ramků a na zadních rámcích se už začaly plásty plnit medem tak jsem další rámky s mezistěnou každých pár dní vkládal na začátek nebo konec hnízda abych oddálil rojení. To by teď mohly být ty pylové. Ze začátku byly zakladeny a plod byl asi na 12 rámcích v ohromné ploše.

V úle se vše zadařilo, předčil má očekávání, dal mi jeden umělý roj se starou matkou a ještě jeden velký opravdický roj s panuškou. Tento původní úl a umělý roj dostali nasypánu posilu mladušek od dadantu z balkonu, který se díky tomu bez dalšího zásahu vůbec nevyrojil a stále pokračuje ve snůšce. 

Tento úl jako jeden z mála přežil loňský podzim a to přesto, že byl slepen z plodu a včel všech ostatních úlů a proto si myslím, že mé loňské úhyny má na svědomí pouze mé neodborné zacházení, zejména podlomení síly včelstev při tvorbě oddělků a nepřizpůsobení zásahů dlouhé a únavné sezóně, spíše její zneužití k tvorbě nepřiměřeného množství nových včelstev, kde nedošlo ke tvorbě dlouhověkých včel a možná vznikla i nákaza. A je to i malý důkaz, že vyrovnáváním síly včelstev možná oným tajemným kváskem lze získat včelstvo které přežije 90% úhyn. A dále pro včelaře trpící varroázou také mohu říct, že jsem takové jelito co dokázalo mít takové brutální úhyny i bez varroázy. Letos to dělám úplně jinak, tak to snad nedopadne stejně.

Tome, děkuji, měl jsem záhadu s pylem před nosem a neviděl příčinu, ale až vaše zkušenost to jasně vysvětlila!

Obrázek
⋮
Javali
Javali 03.07.2025, 18:21:07 xxx:xxx.82c0:a6b4

Stalo se mi teď v ležanu. Včely měly plodiště původně blíže k česnu na levo. Po vyrojení a rozkladení nové matky se celé plodiště posunulo na střed úlu a zanosily to původní úplně pylem. Teď jsou od leva 4 rámky s 10cm už zavíčkovaného medu a 20 cm pylu, potom 4 rámky plodu kde včely matce hezky vyklidily prostor a za tím další 2 pylové rámky stejné jak ty první 4 a za tím je pak 5 ramků plných medu.

Myslíte že ten prostor pred zimou nějak přeorganizují? Asi by se měli usadit s medem nad hlavou na posledním plodu co vyběhne, ale teď je pyl na levo, plod uprostřed a med na pravo, to sem na ně zvědavý jesi to nějak přerovnají. Třeba se proplodují zpět do leva nad česno a nahradí pyl plodem a trochou zásob?

⋮
Javali
Javali 01.07.2025, 07:54:47 xxx.xxx.124.41

A není to jen tady, to je v práci a kdekoli jsou lidi kteří něco dělají kolektivně, své průsery tají a schovávají pod kolektivní vinu a na šikovném člověku visí spousta přívěšků, černých pasažérů, kteří nevděčně berou, ale hledají na vás chybu aby vás mohli pomluvit a nepřipadali si tak moc hloupí. Když nevděčně berou to je lepší případ, někdo je tak blbej, že neumí ani brát, tak aspoň háže klacky pod nohy. Ale pozor oni mají pravo na svůj “důležitý” názor protože názor blbce má v demokracii stejnou váhu jako názor vzdělaného člověka a blbců je většina a tak se mohou dohodnout, že oni mají pravdu, ve skutečnosti jen papouškují lež aby umlčeli neoblíbeného člověka. Pak je to otázka psychické odolnosti a nadhledu zda inteligentní  člověk vůbec dokáže vylézt z baráku, přežít cestu autem nebo se konstruktivně bavit s tuctovými jelity aby z toho měli pocit že jsou taky chytří a neurazili se 🤣

Tohle je dobré fórum, aspoň já jsem si tady mezi blbce nikoho nezaškatulkoval a takový ty anonymní výkřiky utichly stejně rychle jako přišly.

⋮
Javali
Javali 24.06.2025, 19:23:04 xxx.xxx.137.222

Myslím že včelám jde v přírodě o krk zejména při hledání vhodné dutiny a následně při páření, možnost záložní matky jaksi nemají. Z toho mi vyplývá, že úhyny na včelnici by měly být možná několikanásobně nižší než v přírodě?

⋮
Javali
Javali 16.06.2025, 16:20:05 xxx:xxx.7c6c:dbf0

V mednících mám jen 8 ramků a ty krajní jsou úplně nezavíčkované i když jsou tlusté a plné medu. A taky jsem si všiml, že jak to šlo do výšky tak už asi od třetího medníku je zanášely medem napřed od boku od těch krajních ramků. Jako by šplhali po těch bočních uteplivkách a přenášeli ten med přez krajní plásty, jesi to je i překladiště nebo je to z jiného důvodu nezavíčkované to netuším. Už to stahali dolů, byl jsem na 8 mednících. Vytočil jsem ze dvou medníků 20kg a 3 plné+3 poloprazdné jim zatím nechal aby nosily ještě případnou medovici nahoru a ne nad plodiště.

Občas odsypávám mladušky pro jiné úly tak se mi zatím nevyrojily, ale je to pořád na hraně.

⋮
Javali
Javali 10.06.2025, 07:30:19 xxx.xxx.124.41

S KK dole mohli mít o něco lepší životní podmínky. Udrželi si lépe a déle teplo a vlhkost, k tomu podněcovací efekt z přenášení zásob ze zdola. V omezené míře déle plodovali, vzniklo více dlouhověkých včel a měli pak méně problémů zvládnout zimu na tuháči.

⋮
Javali
Javali 08.06.2025, 19:55:52 xxx.xxx.124.41

Je to můj názor a polemizovat o tom nebudu. Tak vám přeji ať vás tyhle pokusy nepříjemně nezklamou.

⋮
Javali
Javali 08.06.2025, 18:59:43 xxx.xxx.124.41

Tak věcně proč si myslím, že je to blbost. Oddělek bez včel? Kde to vzniklo? To si dejte patentovat, asi budete první. Co se ještě musí včelám provést aby byly tak zpustošené a sotva přežily? A když to dají, potom co a v dalších letech přijde mor, hniloba, brouci, vzájemné loupení a šíření nákaz? Je to hazard, proč jim nenechat včely když jim chci dát šanci? To bych je radši rovnou hodil do vařící vody.

Tohle ale ze šance pro včely není že ne? Něco tak v protikladu přírodě i rozumu?

⋮
Javali
Javali 06.06.2025, 09:06:15 xxx:xxx.72ff:f2e5

Pokud se vezme jako prvotně důležitý komfort včelstva s divokou stavbou v dutině, tedy zejména vlhkost a teplo, potom k dosažení podobného komfortu jakýkoli úl s rozberným dílem v rámcích musí mít utěsněný strop, plné dno a menší česno, které není nahoře. Rozberné dílo je samo o sobě studené a vzdušné a je nežádoucí ho ještě vice sušit a ochlazovat. Tohle je například názor na konstrukci úlu Layense. 

⋮
Javali
Javali 26.05.2025, 16:41:51 xxx.xxx.135.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.05.2025, 14:27:20

Letos to co přežilo se chová úplně jinak než předchozí roky, nebo jsem jim ještě nestihl nic zlého provést a snad to tak zůstane a budu moci včely chovat alespoň na balkoně dál. Tomu, že když se medníky dávají dolů tak donesou více medu věřím, máte skvělé zkušenosti a já si jich vážím a často z nich vycházím, ale s medníky nahoře zase šetřím záda a dá se velmi snadno zkontrolovat jak nosí. Zítra musím přidat další. Rozkvetl inkarnát a hlavně musím trumfnout M.S.(vtípek) 😉

Nevím ještě co bude med pro mě a co pro včely, to co nanosily do teď asi nějak rozdělím mezi včelstva a něco zbyde pro mě.

⋮
Javali
Javali 26.05.2025, 16:24:18 xxx.xxx.135.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 26.05.2025, 14:45:53

Já jsem tedy velmi zvědavý, pokud teda laborant bude schopen zajistit i jiné věci než složení cukru tak to je skvělé nebo ne?

Ono je to s chutí tak, že malým dětem a psům chutnají rozvařené jehněčí blány, šlachy, chrupavky, ale ženská a i dnešní chlapy jsou frfničky co se pozvrací pokud se jim do úst dostane něco jiného než libové kuřecí prso🤮 

Ale nenabádám k tomu abychom se zbavili i přirozeného odporu k exkrementům🤣

⋮
Javali
Javali 25.05.2025, 16:15:55 xxx.xxx.124.41

Z jedné brťe se docela pracně získá 2 kg medu a také je to nejdražší med co si člověk může koupit. Jako do skanzenu dobré, ale když si na tom někdo založí živnost tak bude do sveta šířit spoustu mýtů o jeho nadřazené kvalitě.  A přitom med bude nakonec stejný jako dobře vedený úl ve stejném lese, jen s vynaložením neúměrně méně sil a samotné včelstvo odebrání medu snáze přežije. Pak ten Brtnický med může i být pančovaný, pokud lze za pančovaní považovat produkt stejné kvality🙃

Rozbor panenský/základený mě ale zajímá.

⋮
Javali
Javali 24.05.2025, 19:16:55 xxx.xxx.124.41

Zítra musím přidat šestý medník. Ale vůbec v těch mednících nestaví. Nevytahuji buňky, dávám tam jen souše, náplní je jen tak jak můžou a ke stavbě se nemají, takže ten med je roztahaný hodně do prostoru, proto to tak roste. To bude tím jak je pořád chladno, většinou 10-13°C, ale jdou ven. Asi to nosí z řepky, už bude končit. Je jí tu dost, ale asi kilometr ode mě tady vykvetlo pole s týdenním předstihem než všechna ostatní a sotva se objevili první květy tak jsem tam okamžitě viděl včely, asi není řepka jako řepka. Taky mě už přestali strašit těma prázdnejma natečníkama 😁

⋮
Javali
Javali 22.05.2025, 19:10:18 xxx.xxx.124.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.05.2025, 18:48:55

Děkuji, četl jsem tvůj příspěvek v rojení o kolískách a kladení, no takovéto články by to chtělo někam připíchnout k opětovnému použití 😉 Já se vždy divil jak ty matečníky vznikají a dělají podivné tvary a otvory.