Aktuálně: 2 285 inzerátů289 397 diskuzních příspěvků20 875 uživatelů

Příspěvky uživatele

Javali

Javali
Javali 14.01.2025, 20:26:53 xxx:xxx.7f92:efa1

Já už jsem se také registroval, někteří ti anonymové jsou opravdu opruz a někdy odešlu příspěvek a musím ho upravit aby byl vůbec čitelný.

Javali
Javali 14.01.2025, 11:45:04 xxx:xxx.1e43:f760

Jak už zmínil bohemiagal a tom4 nosemu nebo něco podobného i tímto směrem se bude ubírat moje pozornost. Mám pocit, že varoáza je špatná v tom, že svedla mou pozornost jiným směrem. Nakazila mě varroademencí, možná jsem ji chytil na svazových schůzích (už jsem členství ukončil ) nebo čtením vcelařského fóra nebo od varroafóbních sousedů 🤣 a přitom to chtělo především higienická opatření. Bude to chtít zlikvidovat staré dílo a zásoby. Nástavky vykoupat v nějaké desinfekci, možná v té štavelce, hlídat včelstva a která budou zaostávat tak dostanou sirný knot a provést opět předchozí proces. Bůhví co si roznesly samy včely a co ještě já svím hospodařením a krmením medem. 

Javali
Javali 13.01.2025, 21:06:40 xxx:xxx.35d:bfe9

Ale čteme a řešíme, minimálně já přemýšlím co udělat příště jinak aby mi ob jeden rok nepadlo zase 70% včelstev a to mi předtím z 8 nepadlo ani 1 a minulý rok se mi napřed dařilo a ujalo 100% matečníků, 13 nových matek a ještě v říjnu jsem měl 21 včelstev nakrmených medem a v listopadu spoustu prázdných úlů a úplně nahodile, nedá se rict, že tamty padly proto a že tamty žijí proto. Něco si tam mezi sebou roztahaly a protože jsem v létě neproplachoval úly nějakým “léčivem” tak to tak možná dopadlo a váhám jak dál a nemám k tomu sáhodlouze co říct, můžu jen přemýšlet a číst. Před 2 lety vypadaly ty úhyny stejně, připisoval jsem to použití formidolu, no teď podobný scénář, ale bez něj. Spoustu věcí jsem už napsal, třeba to že jsem celej rok namátkově odvíčkovával trubčinu a nenašel jsem ani 1 brouka a tady a i obecně se tvrdí, že se brouk koncentruje na trubčině, no u mě ne, asi chovám jiný zvířata, na podzim po varidolu pár brouků spadlo, pár desítek, někde možná 100, nic moc, stejně nevím od  kud se teda vzaly, když na trubčině nic nebylo a ani po focení jsem nenašel u včel batohy na zádech a tak tedy včelstva nezdecimoval jeho neustále démonizovaný exponenciálně rostoucí počet, který prej muže za všechno, ale možná ty viry co s ním jdou ruku v ruce. A jaké je to správné řešení? Zatím jediný rozumný nápad je zastřelit preventivně ty co doběhnou jako poslední, jako krutý Goro se sirným knotem 🙂 A třeba to příští rok po prvním vytáčení ošetřím šťavelkou jako rusák i když to je zakázaný, přece všechno z russka je zlé 🤣 Jenže se toho bojím abych nedopadl jako jiní kyselináři co jim padají celé červené podložky tisíců brouků protože se jim nepovedlo některé z léčení a jejich včely s kyselinou vypálenýma očima nevidí, že jim v úle něco běhá(tohle už je nadsázka)🤣 Zatím je plán do toho co přežije moc nezasahovat a namnožit jen ty co budou chtít a vyrojí se, to mi přežilo vždycky a i těch předloňských 8 včelstev bylo rozchováno z rojových matečníků. To je taky zakázaný nechat včely aby se samy množily, dneska letí jen nedonošení transtrubci 🤣

Javali
Javali 13.01.2025, 18:23:55 xxx:xxx.94bd:18bf

Já tedy sleduji především ruské a ukrajinské včelaře, ale bylinky do úlu jsem ještě neslyšel. Co mají na východ všichni společné je to, že všichni používají kyselinu šťavelovou v létě a amitraz na podzim v různých formách a chlubí se úhyny 5-10% při minimálně 100 včelstvech. Ale fakt to tam lejou, že byste nevěřili vlastním očím.

Javali
Javali 09.01.2025, 16:33:07 xxx:xxx.8cda:8e86

A vrátí se tedy jen s lupičkami do jejich úlu a nebo se můžou vžebrat i do jiných úlů?

Jinak snaha být slušný a hledat smyl v tom co děláme nás odlišuje od zvířat.

Javali
Javali 05.01.2025, 21:05:09 xxx.xxx.122.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 05.01.2025, 19:17:11

Strhující příběh a skoro návod v jednom, mockrát děkuji. Byly to starosti, ale z mého pohledu jste si užil to nejhezčí odvětví elektriky.

Javali
Javali 05.01.2025, 18:28:56 xxx:xxx.7829:9168

Tome klobouk dolů. Možná si výzkumná parta potřebovala splnit úkol a pak měli tak hrozné divoce naměřené hodnoty, že to raději napasovali na váš výsledek🙂Ale tak do limitu se vešli a nepotopili vás. Já jsem např. měřil hladiny v nádržích na lodi co se neustále houpala, tam jsem se taky chytal předchozích hodnot. Co tam bylo za turbínu, peltonova?

Vy jste příklad takového prakticky  všestranně vzdělaného člověka, soběstačného. Ona tak i věda možná dříve byla zaměřená, dneska je každý buď úplné jelito nebo odborník v nějakém úzkém oboru. Dřív si každej uměl vyměnit žárovku, olej u auta, zahrabat brambory, nahodit omítku, utěsnit radiátor, uvařit a tak normálně co je třeba, dnes než něco sám udělat, to raději to říct někomu ať to udělá, hlavně mít titul.

Javali
Javali 05.01.2025, 12:57:19 xxx:xxx.7829:9168
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.01.2025, 12:36:44

Deficine jsou čím dál přesnější, to je fajn mít někde v tabulce, ale někdy mi chybí prosazování takových praktických základních věcí. Jako např. co je kilogram? Můžeme vytáhnout něco drsného s čím počítá jaderný fyzik a nebo řekněme prostě litr vody. To je pro mě např ta původní definice. Pro lidi dobrý pro vědu málo 🤣

Javali
Javali 05.01.2025, 12:06:26 xxx:xxx.7829:9168

Tu jednotku jsme používali už v chemii na základce a když se nově upřesňuje SI neznamená to, že ty jednotky tam nebyly už i předtím a jesi jste měli na ZŠ chemii, tak jste ji mohli potkat, ale asi je to dávno a není třeba si pamatovat co není potřeba a možná jste používali lokty a kopy. Já si zase nepamatuji gramatiku😁

Javali
Javali 04.01.2025, 11:02:07 xxx.xxx.122.8

Já bych tomu věřil, jen se snažím vysvětlit, že ten vzduch v úle se dokáže vyměnit aniž by došlo k vynucenému měřitelnému proudění dovnitř a ven.

Jako já rozumím i té chemické rovnici, ale oba si myslíte, že jsem tydýt co neví že vzduch a kyslik jsou 2 věci, to asi už není můj problém. Taky já mluvím o kole a vy o voze a o tom to je😁 Ale nevadí, já si odnes par poznatků a přít se nechci. Naopak už druhý rok budu odebírat Dymák👍

Javali
Javali 04.01.2025, 10:26:54 xxx:xxx.7735:e7ee

Taky spoléhám na to, že se myšlenkami držíme reálného světa a né ideálu který neleze dosáhnout ani v laboratoři, nic není nehybné ani černobílé, v tom se snad shodneme, nebudu popisovat všechno se všemi souvislostmi, kor když píšu jen z telefonu když se se skoliózou svalím na gauči. Sedět u počítače a psát romány nebudu, odseděl jsem si dost ve škole a odnesly to záda.

Javali
Javali 04.01.2025, 10:00:36 xxx:xxx.7735:e7ee

Ale kdepak, celou domu mluvím o tom, že tady neprobíhají žádné výdechy a nádechy. Včelstvo ze vzduchu v úle spotřebovává pouze kyslík a ten stejně objemově přemění v CO2. Vůbec nemusí nasávat celý objem vzduchu do úlu. V oblasti letáče probíhá smísení vnějšího a vnitřního prostředí, vyrovnávají se 2 prostředí kde je venku víc kyslíku s druhým kde je víc CO2. Podávají si ruce, molekula za mokekulu 😀 Nemusí tu být žádné měřitelné toky vzduchu, jen pasivní směšování 2 prostředí.

Goro vážím si, že s nami o tomto konverzuješ a dáváš zajímavé podněty díky velkým zkušenostem a sečtělosti, přesto že tvé úly nemají dno a nemusíš řešit, že tvé včely dýchají své prdy (vtípek) 🙂

Javali
Javali 03.01.2025, 22:06:21 xxx:xxx.7735:e7ee
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 03.01.2025, 21:11:09

To pumpování beru zpět. Ještě jsem se nad tím zamyslel a pokud za prosinec padne kilo zásob a na to jen 613 litrů kyslíku tak se nemusí o výměnu vůbec snažit, to se i jednou štěrbinou vymění za měsíc samo.

Javali
Javali 03.01.2025, 21:11:09 xxx:xxx.7735:e7ee

Podle této rovnice tedy stejný objem kyslíku se přemění na stejný objem CO2 a z cukru zbyde vodní pára a orosený strop úlu. Tedy samotný proces dýchání nezpůsobí žádný vítr nebo pohyb vzduchu, leda by na povel celý chomáč nadechl a vydechl? To by ale musel pumpovat jako srdce nebo ne?

Javali
Javali 03.01.2025, 15:32:22 xxx:xxx.2385:bad5

Myslím si to samé a řekl bych, že u úlu co má jen jeden otvor a spí v něm včelstvo se nemá jak v létáči hnout vzduch, leda by tam zafoukalo a nebo se tam rozkročila nastartovaná včela. Romanův pokus se svíčkou byl dost názorný, foukat tu nic nebude. Výměna vzduchu probíhá, ale pasivně mísením a ředěním. Jediný pohyb vduchu bude v těsné blízkosti chumáče pomalá rotace ohřivaného a ochlazovaného vzduchu. Taky si myslím, že prostor úlu je moc malý na to aby tam vznikla nějaká nehomogenní směs a CO2 se drželo dole jako voda ve sklenici, než by k tomu došlo dojde k “výměně” vzduchu promísením. Na vliv vyšší koncentrace CO2 v celém úle bude mít vliv pouze velikost a umístění jediného malého česna. Asi jediné na co by měl někdo přijít je zda má vyšší koncentrace na včelstvo vliv a jaký a jak toho docílít pokud toho vůbec jsme v normálním úle schopni a pokud je to úplný nesmysl aby nám řekl ať se tím nezabýváme 😁

Minulou zimu mě několik včelstev zimovalo v pórobetonových plodistich prihráblých hlínou. Konzerva skoro jako ty stebniky. Spotřeba zásob kromě toho co sežraly myši byla zanedbatelná, hodně velký rozdíl, ale na jaře jsem je musel zvednout ven aby se k normálním úlům přidaly. Asi by to bylo dobré, když někdo chce zimovat na medu, ale i cukru a co nejvíce ho ušetřit, i plodiště pro zimování by mohlo být menší a lehčí.

Javali
Javali 30.12.2024, 19:48:07 xxx:xxx.b635:42ae

Pěkná práce, hezky napsáno. Mám dotaz. Je tu riziko po oddělení Adamce co je na spodu mateří mřížkou a nástavkem Langstrotha s mezistenami, že pokud v Adamci zůstala někde trocha mladého plodu, tak včely dole v takto oddáleném plodišti udělají matečníky? Třeba se bojím zbytečně.

Javali
Javali 30.12.2024, 10:21:56 xxx:xxx.5986:d7ba

Vyrobit to není problém, ale je tam na magnetronech napětí napumpované trafem kondenzatorem a diodou na 4000V tak bacha. Kdysi jsem si vyráběl malé dělo a škvařil tím brouky ve schodech, kteří chroustali nahlas až to rušilo ve spaní☹️ Ze žhavých schodů tekla pryskyřice ale brouci ještě asi měsíc chroustali což jsem nechápal a pak už vůbec, musel jsem je delat kousek po kousku ale fungovalo to.

Voda se bude žhavit i dál prez 100°C, ale změní skupenství na páru. Vlnění 2,4Ghz voda celkově absorbuje, jiné věci jen částečně a od kovů se odráží, ale dochází k zahřívání indukcí. Voda má velkou tepelnou kapacitu proto se v mikrovlnce jiné veci ohreji na vyšší teplotu rychleji. 

Obrázek Obrázek
Javali
Javali 28.12.2024, 10:44:28 xxx.xxx.122.8

Mě je skoro 40 a jsem poslední z generace co se stihla do budoucna trochu zajistit a někdo si i nahrabat, ale 30 letí a mladší pokud něco nezdědili nebo vychcaně nenakradli a živí se prací tak už nemaj šanci, jesi tenhle režim vydrží dalších 35let, tak i potom budou stejně nemajetní, zotročení a bezdětní, vydělávají jen na energie a nájmy. Průměrnej jednoduchej zdravej člověk musí mít 2 práce, aby manželka mohla být doma na rodičovské dovolené a budou žít jak sociálové. Pokud to vůbec bude rodičovská dovolená, když chlap je pořád v tahu aby vydělal, s ničím  doma nepomůže a děti vyrostou ani si je neužije. Na to jak jsme v některých věcech pokročily, stroje usnadňují práci atd. tak se sociální nůžky neustále víc rozevírají a všechno naznačuje, že v budoucnu všichni schudneme, ale co ti co jsou chudí už teď a všichni je přehlíží? Chcípnou nebo jich bude víc a dají nám co něco máme do huby? To je ten váš slavnej kapitalismus. Správný systém je trvale udržitelný, ale tenhle není trvale udržitelný a už vůbec né spravedlivý. Stáří buďte rádi, že jste vyrostli za socíků a je o vás v důchodu postaráno, nás už žádné důchody nečekají a až se o sebe nebudeme moc postarat, doufám že povolí aspoň eutanazii aby jsme ještě nebyli na přítěž. Ale kdo chce důstojné stáří ať adaptuje asiata, ti mají snad v genech, že se o své staré starají🤣

Javali
Javali 20.12.2024, 18:52:33 xxx.xxx.122.8

Oni nic dobrého nenabízí, dokáží nám jen vymývat mozek démonizováním "komunismu" v Československu, ale on tehdy nikde na světě nebyl ráj, obyčejnej slušnej člověk si nikde nežil jako king, ba i hůř.