Aktuálně: 2 485 inzerátů238 539 diskuzních příspěvků18 687 uživatelů

Pokus s klasikou

Tom50
Tom50 17.03.2025, 11:25:57 xxx.xxx.139.254

Inspiroval mě kolega Martin, když svoje neúspěchy s Blaníkem svedl na mě a že jeho kámoš má v Adamcích medu hodně a o včelách přitom neví skoro nic.

Došlo mi, že jsem svojí metodě Blaník podřídil úplně všechno a nade vší pochybnost prokázal, že to (Dadantsystém = Blaník) jde s každým nástavkovým úlem s VN nejméně 24 a max 30 a všechny míry mezi tím + nějaký NN, lepší ale než Sedláčkova 17 je výška NN 15. Kvůli ověřování, zda může mít panenský med každý, když bude chtít a že každý může léčit tvrdou chemií a nemít při léčbě v úlech rámky na med, mi unikla jedna podstatná věc a o tom je toto vlákno.

Kolik práce a medu bych měl s dnešní včelou a s dnešní sumou vědomostí při klasickém převěšování a mřížce a těžbě medu z ohavného díla jak to dělá 99 a spíš víc % českých včelařů? Za panenský med mě bez reziduí léčiv a bez zbytků zimního cukru nikdo neplatí. A tak jsem rozhodnutý, už si se včelami můžu jen hrát, vyzkoušet návrat do včelařského středověku (včelařský pravěk je Varré, kráva a divoké dílo, košnice a kláty). 

Benefity:

Díky převěšení 3 černých rámků plodu (v jedenáctirámkáči se nesmí víc) a možná u poloviny se našel i starý rámek bez plodu s medem (a starým cukrem ze zimy) a ten šel do medníku taky. Pak se nemusely dělat vůbec oddělky a dílo se obměnilo snadno 50 i víc %. Staré černé rámky se nemusely dávat vyčistit před vyvařením do komor, po vytočení šly na vyvářku. Dokonale jsou vidět v mém článku tady na CHZ o medu z mnohokrát zakladeného díla.

Vysvětlení jak se mohlo obměnit víc jak 50% díla když se z 11 rámků do medníku převěsily jen 3, někde 4 rámky. To proto, že žádné vč včely medonosné nemůže přezimovat na 11 rámcích, ale vždy na max 9, v drtivé většině Kraňka v zimě neobsedá ani 8 rámků a i pěkné vč jen 7. Takže 3 do plného VN + 3 převěšené je 6 z 11 a proto byla snadná a dostatečná obměna díla. Nijak tu nezohledňuji dva SR a kdo si dá tu práci a domyslí, jak to je, dopočítá se víc jak 50-60% obměny díla za rok. V případě oddělku ještě víc.

Jestli se dožiju a budu zdráv a dotáhnu to do konce, dám sem vědět ohad pracnosti - určitě bude v klasice s pouze vysokými rámky a s převěšováním nesrovnatelně víc práce (a taky těžší). O kolik % ale neumím spočítat a nehodlám celou sezonu zaznamenávat a evidovat. Postačí můj profesionální odhad. Nikdo mě za výzkum neplatí, dělám to jen jako hobby.

Jediné v čem se budu muset hodně držet je, co vím z mých pokusů s NN systémem, že když mi skvěle přežila vč NN zimu a viděl jsem, jak se bouřlivě rozvíjejí vč v Dadantsystému a jak stagnují v NN, obyčejně jsem pokusy nedotáhnul, nechtěl jsem přijít o polovinu a víc medu, o který lze v Blaníku získat při asi třetině práce víc než v NN. I kdyby práce v Blaníku nebylo méně 3x, ale jen 2x (3x tvrdí Kamler i já) a výnos byl o 100% větší než v NN, pak je ale ve skutečnosti výnos v Blaníku (Dadantsystém) 4x vyšší.

NN systém zkoušet už nebudu, opravdu stačilo!

Martin83
Martin83 18.03.2025, 16:14:23 xxx.xxx.126.199

Zdravím.

Napište mi konkrétně, kde jsem psal a sváděl moje neúspěchy na vás a metodiku Blaník?🙄. Možná to tak vyznělo, ale pouze jsem konstatoval co by šlo udělat jinak respektive co se mi nejspíše v mých podmínkách neosvědčilo, třeba zimování s igelitem ("neprodyšné") a s tím spojená vysoká vlhkost a velké množství mrtvolek. Prostě se dívám i k jiným včelařům jak a co dělají.🙂 Abych to uvedl na pravou míru kámoš, který “neumí včelařit” má slovenské B a medu max. 5 kg na včesltvo, úly palubkáče uvnitř 5 cm polystyrenu, málo mrtvolek respektive žádné, očka, síta, vysoké medníky, převěšuje plod. Minulý rok jeden úhyn podzim a zimu se vysral na jakékoliv léčení. Druhý kámoš má Adamce ten už včelaří delší dobu medu cca 14 kg, z 8 včelstev mu 4 padly na CCD jinak byl celou dobu bez úhynů. Druhý pán tady od nás nízkonástavkář tomu padlo 100%. Vaše metodika je dobrá a měnit ji nebudu. Všechno má svůj řád vím, kde je předek a zadek úlů, nemusím zvedat VN Adamce plný medu, což jsem zažil když jsem pomáhal a už nikdy více sundávat něco takového ze čtvrté pozice bez úchytů to je něco neskutečného. Nemusím rotovat u NN systému nástavky a dávat je na různé pozice na to jsem asi moc tupý😀, ale zase Gorova metodika se mi líbí je jednoduchá, ale měnit zatím nic nechci. Plodiště máme v jedné vysoké bedně, medníky lehké nízké ještě kdyby se nemusel zvedat vůbec VN a dávat pod něho TL či mezI KK tak by to byla procházka růžovým sadem😀, ale to už by bylo asi moc jednoduhé. Nicméně vaší metodiku jsem posílal jednomu včelaři tady od nás z vesnice, který včelaří už 50 let tak mi napsal, že je to dobrý “systém” , včelaří podobně a že prý mám dobře nakročeno. Ale mám zůstat nohama na zemi ce se medných výnosů týče, v našich snůškových podmínkách max. 20 kg na úl!!. Vaše sibiř není naše sibiř. Takže o medu z myrobalánů (špendlíky), jív třešní a nevím čeho si můžu nechat jak by to řekli naši sousedé kousek za hranicemi “FAREBNE SNÍVAŤ”.

Tom50
Tom50 18.03.2025, 21:37:39 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 18.03.2025, 16:14:23

Není dobré začínat s poraženeckým přesvědčením a vy jste pořád ještě na začátku. Ne, vy to dokážete a tvrdím, že budete vytáčet víc než pán po 50 letech zkušeností. Příklad? Ve vsi, u které včelařím, mi jednatel spolku, když sem sem přišel, tvrdil, že za 50 let tady zažil medovici jednou. Hned ten první rok tady jsem jí měl přes 20 kg průměru a bez melecitozy!!! Samosebou + jarní med. Další roky jí bylo tak 5-8 kilo na vč, taky bez tuháče. Tudíž jen některá vč jsou ochotná jí sbírat. Až přišel rok 24 a to sbíralo medovici všechno, co mělo křídla.

K počítání průměru se vrátím v jiném vlákně.

Jo a ještě jedna velmi důležitá info od jednoho Blaníkáře. Padlo mu všechno, kde nechal KK nahoře a to i tam, kde VN oddělil od KK igelitem a nechal jen škvíru na 1,5 rámku u přední stěny. Kde dal KK v půlce září pod VN, tak, jak to předpokládá původní metoda Blaník, vše přežilo a je ve skvělé kondici. Podobný poznatek má i Petr.

Marodím. Za pár dní zjistím, zda byly u mě úhyny za stejných podmínek. Pokud by se to potvrdilo, byl by to velmi významný poznatek.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.