“Není spravedlivé, aby jedna zem měla tolik bohatství. Musí se rozdělit”
No tuhle větu asi chápu, ale my snad Rusko nepovažujeme za bohaté. Nebo..? To už bych jako Evropa radši obsazovala to Grónsko (které už jako Evropa v podstatě máme obsazené, jen udělat dohody, že to tam vytěžíme) než s nejistým výsledkem přebírat ruské rafinérie, které s trochou nadsázky ještě běží na parní stroj, teda pokud běží.
A co tam v té bídě Evropa stále hledá? Technologie nejsou problém. To, co je pod zemí a pod ledem a pod vodou….. Grónsko? Evropa? Tam si silnější brousí zuby. Možná nechají Evropu posbírat drobky pod stolem.
N (neregistrovaný)09.01.2026, 11:37:16xxx.xxx.189.103
Buggyra:
Myslím, že N odpověděl opisem, tak si dovolím to za něj parafrázovat.
Pokud teda zbrojíme za účelem útoku, tak odpověď na “proč bude válka” bude nejspíš “protože ji vyhlásíme sami”, resp. protože jako Evropa zaútočíme. Na koho?
Nevím, asi chceme útočit na Rusa. To předem byl vývod z N náznaků, poslední věta je čistě můj dohad. Protože mě nějak nenapadá, proti komu (jinému) bychom válčili.
Jak je možné,že vy to pochopíte a jiný píše že kecám? 🙂 No nic, jen to tvrdí čím dál více vojenských činitelů jak se máme připravit na válku. USA tvrdí oficiálně, že RF nechce bojovat s NATO ( hlavně Evropskou), ale je tomu tak i obráceně? Nevím kde mnozí berou tu jistotu, že se to nemůže stát znovu. Nebylo by to přeci poprvé v historii. Když to vezmu zcela věcně, tak se západ topí v dluzích a co vlastně řádně funguje? Zbrojní ekonomika? Ta ale k něčemu musí být. Plné sklady zbraní nic nepřinesou, musí se použít. Chováme se jak A.Hitler před válkou. Je nám jedno jak obří dluhy naděláme, my je zřejmě nehodláme vracet. 😐
No já bych teda ráda poznamenala, že u nás se o plných armádních skladech (funkčních a moderních) zbraní rozhodně nedá hovořit. Dále by se dalo polemizovat o tom, zda vůbec máme stavy vojsk na to, aby případné plné sklady využily. Asi jediný, o kom se dá spolehlivě prohlásit, že v poslední době účinně polechtal armádu, je Polsko. U Němců sice výzbroj na vysoké úrovni, ale do zbraně se tam taky moc mladíků nehrne. Tak já nevím, kde se kdo chystá na válku. Evropě musí být jasné, že s válkou by to zrovna nevyhrála… ani tak, ani tak. No a že fabriky chrlí zbraně, tak to jo, aby nehrnuly, když je poptávka. Buďme rádi, zbrojařský průmysl v CZ je jeden z mála, který je na vzestupu, i když zaujímá jen zlomeček trhu.
Pro Orionku: “buďme rádi” neznamená, že fandím tomu, že naše granáty trhají ručičky na UA, chtěla jsem tím jen říci, že jsem ráda, že aspoň nějaká část našeho hospodářství trochu funguje…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.01.2026, 11:49:41
Funguje, ale kam s tím? Taková nerudovská otázka a divná doba, když jediné na čem lze vydělat jsou zbraně. Zaplatíme to dluhem a pošleme na UA ? Nebo jinam? To je jedno. Pak už můžeme jen tiše doufat, že to co bylo vyrobeno, nebude použito proti nám, když nevíte, kde to skončí.
Tak zatím je kam s tím, až nebude, tak nebudou zakázky, a naši výrobci zase budou dělat ohňostroje a bourací pyrotechniku. Co už. Ale tak ona pořád nějaká poptávka bude, pořád se to někde bude hodit, i kdyby jen pro separatisty v Africe. A my jsme levní…
Zatím je málo rozvíjejících se odvětví, ve kterých bychom měli želízko, ale třeba se u nás něco uchytí, záleží na tom, do čeho se investuje a jestli se náš průmysl něčeho chytí. A nebo jestli budeme jen logistické centrum. Tak nakonec i na tom se asi dá vydělat, zdá se.
……i kdyby jen pro separatisty v Africe. Teď jste mě dostala…..Jenže vzdálenosti se zkracují. A tak ani ta Afrika není tak daleko, aby se k nám dodané zbraně nemohly vrátit v rukou nepovolaných.
Jak je možné,že vy to pochopíte a jiný píše že kecám? 🙂 No nic, jen to tvrdí čím dál více vojenských činitelů jak se máme připravit na válku. USA tvrdí oficiálně, že RF nechce bojovat s NATO ( hlavně Evropskou), ale je tomu tak i obráceně? Nevím kde mnozí berou tu jistotu, že se to nemůže stát znovu. Nebylo by to přeci poprvé v historii. Když to vezmu zcela věcně, tak se západ topí v dluzích a co vlastně řádně funguje? Zbrojní ekonomika? Ta ale k něčemu musí být. Plné sklady zbraní nic nepřinesou, musí se použít. Chováme se jak A.Hitler před válkou. Je nám jedno jak obří dluhy naděláme, my je zřejmě nehodláme vracet. 😐
A nebo je to společná nádoba? Francie, Německo a Velká Británie…velké vnitřní problémy. Dříve motor Evropy Německo.
Kde jsou ti hráči mluvící jménem Evropy dnes? Přesto se snaží dělat zahraniční politiku jako dříve. Ale kdo jim naslouchá z velkých kluků? Ona i ta Itálie není na tom z pohledu financí OK. Španělsko se zatím zuby nehty drží. A my jako malá země? A Evropa jako celek? Píšu záměrně jako Vy, v náznacích.
Ono jedna věc, jak jste nepřímo zmínil, jsou obranné výdaje a co s nimi. Druhak, když je vlastní obyvatelstvo vystavené dlouhodobě stresu (z čehokoliv), je obecně poslušnější.
A že jste voják? Na jakém stupni velení sloužíte, že nám odkrýváte strategické hry?
Do teď včetně je v NATO obranné plánování. Nás jako ČR nevyjímaje. Pokud je tomu jinak, opět se rád nechám poučit, přičemž opak by znamenal…
N (neregistrovaný)09.01.2026, 12:36:27xxx.xxx.189.103
Buggyra:
No já bych teda ráda poznamenala, že u nás se o plných armádních skladech (funkčních a moderních) zbraní rozhodně nedá hovořit. Dále by se dalo polemizovat o tom, zda vůbec máme stavy vojsk na to, aby případné plné sklady využily. Asi jediný, o kom se dá spolehlivě prohlásit, že v poslední době účinně polechtal armádu, je Polsko. U Němců sice výzbroj na vysoké úrovni, ale do zbraně se tam taky moc mladíků nehrne. Tak já nevím, kde se kdo chystá na válku. Evropě musí být jasné, že s válkou by to zrovna nevyhrála… ani tak, ani tak. No a že fabriky chrlí zbraně, tak to jo, aby nehrnuly, když je poptávka. Buďme rádi, zbrojařský průmysl v CZ je jeden z mála, který je na vzestupu, i když zaujímá jen zlomeček trhu.
Pro Orionku: “buďme rádi” neznamená, že fandím tomu, že naše granáty trhají ručičky na UA, chtěla jsem tím jen říci, že jsem ráda, že aspoň nějaká část našeho hospodářství trochu funguje…
Jak dlouho trvalo kdysi Německu vyzbrojit armádu na úroveň kdy dobyla skoro celou Evropu a téměř zničila i Sovětský svaz? Vůbec bych se tedy nechlácholil takovým přístupem že nemáme zbraně. Budeme mít a vždyť vidíte jak se pomalu připravuje infrastruktura i povinná vojenská služba se vrací. Víte, pokud dojde k nějaké mírové dohodě, tak jí hned zhatíme tím, že pošleme vojáky na Ukrajinu střežit mír? Proboha nevznikla ta válka právě proto, že jaksi RF nechtěla NATO doslova za prdelí? 😐 To určitě RF bude akceptovat.. Nemůžou to být jiné mírové síly? Přeci tam nejdeme bojovat,ale střežit mír,ne? Ptáme se vůbec RF co by navrhovala ona? Mír je prostě dohoda a ne jednostranný diktát. Pokud ovšem cílem je vyprovokovat konflikt většího rozsahu, tak to vše vysvětluje.
N (neregistrovaný)09.01.2026, 13:31:23xxx.xxx.189.103
Q_:
A nebo je to společná nádoba? Francie, Německo a Velká Británie…velké vnitřní problémy. Dříve motor Evropy Německo.
Kde jsou ti hráči mluvící jménem Evropy dnes? Přesto se snaží dělat zahraniční politiku jako dříve. Ale kdo jim naslouchá z velkých kluků? Ona i ta Itálie není na tom z pohledu financí OK. Španělsko se zatím zuby nehty drží. A my jako malá země? A Evropa jako celek? Píšu záměrně jako Vy, v náznacích.
Ono jedna věc, jak jste nepřímo zmínil, jsou obranné výdaje a co s nimi. Druhak, když je vlastní obyvatelstvo vystavené dlouhodobě stresu (z čehokoliv), je obecně poslušnější.
A že jste voják? Na jakém stupni velení sloužíte, že nám odkrýváte strategické hry?
Do teď včetně je v NATO obranné plánování. Nás jako ČR nevyjímaje. Pokud je tomu jinak, opět se rád nechám poučit, přičemž opak by znamenal…
Nejde o stupeň velení,ale o stupeň prověření. Otec MG a tak určitou představu o plánech v utajení mám. Je mi jedno zda mi někdo věří či ne, jen jsem se potřeboval někde vypovídat a zároveň považuji za svou povinnost alespoň varovat pár lidí. Vystoupit veřejně nemohu, tak alespoň těch pár lidí tady. Byť by to zachránilo jeden lidský život i to stojí za to. A co si o mě myslí lidé tady mě moc netíží.🙂 Zatím se mé “teze” úspěšně naplňují kdy oni se jim skoro smáli. Nepochopili,že tyhle politické plány jsou staré skoro dvacet let a už tehdy začalo jejich naplňování.
No Německu možná trvalo chvíli, ale to byla totalita a Němci v té době byli fakt Němci (a né směska Turků a Pákistánců) a brannou povinnost měli všicí.
Neumím si představit tohle napasovat na ČR, když už jen při zmínce, že se bude monitorovat počet eventuálně branně-schopných mužů, se národ hromadně křižuje a leckteří uvažují, jak si nejlépe zlomit kterou končetinu, aby nesplnili kolonku.
Však mírové síly tam může vyslat OSN, proč zrovna NATO. Načež to budou tak jako tak sebrané oddíly, co kdo dal. Jen to nebude mít nálepku NATO, ale x-FOR.
My se RF ptáme, jak si představují mír, ale oni si trvají na tom, že mír bude jen, když si zaberou i to, co ještě nedobyli a o směřování země budou rozhodovat oni. Prostě si představují podmínky míru takové, jako by tu válku vyhráli. Přesně, mír je prostě dohoda a ne jednostranný diktát, dá se použít v obou směrech.
N (neregistrovaný)09.01.2026, 15:11:00xxx.xxx.189.103
Buggyra:
No Německu možná trvalo chvíli, ale to byla totalita a Němci v té době byli fakt Němci (a né směska Turků a Pákistánců) a brannou povinnost měli všicí.
Neumím si představit tohle napasovat na ČR, když už jen při zmínce, že se bude monitorovat počet eventuálně branně-schopných mužů, se národ hromadně křižuje a leckteří uvažují, jak si nejlépe zlomit kterou končetinu, aby nesplnili kolonku.
Však mírové síly tam může vyslat OSN, proč zrovna NATO. Načež to budou tak jako tak sebrané oddíly, co kdo dal. Jen to nebude mít nálepku NATO, ale x-FOR.
My se RF ptáme, jak si představují mír, ale oni si trvají na tom, že mír bude jen, když si zaberou i to, co ještě nedobyli a o směřování země budou rozhodovat oni. Prostě si představují podmínky míru takové, jako by tu válku vyhráli. Přesně, mír je prostě dohoda a ne jednostranný diktát, dá se použít v obou směrech.
Mnoho věcí jsme si nedovedli představit a nic to nezměnilo na tom,že se staly.Na koních v diskuzi kdysi se mi taky smáli,že válka v Evropě je nesmysl a dnes? Ohrožuje celou Evropu. Že Rusko bude vyřízeno pod tíhou sankcí za pár měsíců? A skutečnost? Je toho mnoho co se nyní zdá jako nemožné a v budoucnu se stane bez mrknutí oka. I produkce zbraní na obrátkách a zbraně jsou dnes také mnohem účinější než kdysi v druhé válce v “Evropě”. Jinými slovy na stejné škody bude stačit desetina produkce a tu už dávno převyšujeme.😐
Ruska se moc neptáme.Vždyť jim je třeba také dát záruky. Nějak jsem o tom neslyšel krom snad Trumpa. Rusko je Rusko a válka na Ukrajině není válkou Ukrajiny proti Rusku, ale Rusko proti NATO. Ukrajina je jen “pole” a zprostředkovatel “nosičů” zbraní. Tedy oficiálně, jinak neoficiálně se bojů i velení dávno zúčastňují NATO zástupci. Když to shrneme, tak RF bezpodmínečně bude chtít zcela jistě odstranit hrozbu NATO na Ukrajině a dostatečné pásmo ochrany vlastních hranic. To prostě jinak nepůjde a buď dohodou nebo silou si tohle zabezpečí. Situace se dokonce vyvíjí tak, že USA ukazuje svůj zájem zcela jinde,ale podobnými prostředky. Signál pro RF, že Ukrajinu můžou “přeorat” a USA to bude “tolerovat”.Ostatně to je taky důvod proč to zatím RF neudělala. Všiměte si, že s Ruskem jedná jen USA a proč? Tam se korigují pravidla kam lze zajít a kam už ne. Kdyby to tak nebylo, tak už jsou dávno “dole” družice a satelity a nevzlétl by jeden jedinný dron a ani by nevěděl kam.🙂 Vlastně by už z Ukrajiny byla měsíční krajina bez orientace a bez energie.
Odpověď na příspěvek uživatele N z 09.01.2026, 15:11:00
Putin vi proč Ukrajinu šetří, s EU pokud k tomu bude dotlačen uz to bude jinak. Zejména se západní částí. Vi že to bude muset být na první dobrou, ne jako s Ukrajinou. Rusko je na rozdíl od EU připraveno i morálně.V Eu za progredivismus nikdo nasazovat zivot nikdo nechce
Odpověď na příspěvek uživatele N z 09.01.2026, 13:31:23
To jakože 2* doma probírá se svým synem, byť má bezpečnostní prověrku, plány? Co need to know princip a další opatření zavedená k tomu, aby se s daným dokumentem seznamoval jen ten, kdo má?
Nechám to být a vrtat do Vás nebudu. Zůstanu zase pasivním čtenářem.
N (neregistrovaný)10.01.2026, 12:42:57xxx.xxx.129.26
kometa:
Zůstaňte. N je známý provokatér. Mnozí z nás si ho pamatují ještě z IF. Nezměnil se.
Vy abyste se neozvala..😀 Provokatér sice trochu jsem, ale zatím jsem se v predikcích nemýlil. Ale ubezpečuji vás, že nyní už opravdu není místo na vtípky. Situace je velmi vážná a mé varování není určeno pro lidi co budou sedět na zadku a čekat až to přijde. 🙂 Snad to není tak těžké pochopit.
N (neregistrovaný)10.01.2026, 12:54:48xxx.xxx.129.26
Q_:
To jakože 2* doma probírá se svým synem, byť má bezpečnostní prověrku, plány? Co need to know princip a další opatření zavedená k tomu, aby se s daným dokumentem seznamoval jen ten, kdo má?
Nechám to být a vrtat do Vás nebudu. Zůstanu zase pasivním čtenářem.
Vždyť já jsem taky důstojník s prověrkou i mimo území USA. Nevěřit je vaše právo a nikdo vám ho nebere. Tak nechápu proč byste měl/a do mě vrtat? 😀 A klidně buďte i aktivním přispěvovatelem, vždyť v tom vám taky nikdo nebrání.🙂
Odpověď na příspěvek uživatele N z 10.01.2026, 12:42:57
Ono je to jedno, já třeba můžu tak akorát sedět na tom zadku a čekat co přijde, nijak to co přijde neovlivním a sebrat se a odjet na druhý konec světa taky nemůžu, takže je úplně jedno jestli věřím nebo nevěřím a co si o tom myslím.