Infrazvuk - Větrníky
Politika...
Zbrojení
svoboda slova v praxi
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/baxa-klempir-prazske-jaro-odvolani-spor.A260402_163328_domaci_aoc
Opět větrníky
Jen tak
https://youtu.be/aJYWZivodhk?si=gMHp3NykEuXqkIVN
Legální okrádání plátců daní liberálními progresivisty
Odkud vane vítr? Lynč Natálie V.
Zajímalo by mě, kolik větrníků by se muselo postavit, aby to udělalo stejnou paseku jako pár kilometrů dálnice. Dálnice budujeme pořád, na zelené louce, silnic je habakuk, dá se dostat autem kamkoli, ano, blbý, že někdy to jezdí lidem kolem baráku, ale nakonec vždycky to pojede kolem nějakého baráku, i když to většinu cesty pojede po dálnici (tunely, mosty, jaké ty asi mají základy…). Na větrnících hynou nějací ptáci, kolem dálnic poseto drobnou zvěří, pak si vyber. Nemuselo by se stavět ani jedno, ale to by si lidi museli sáhnout na vlastní pohodlnost, ó ta hrůza.
Máte pravdu, jako dycky.
To je logika. Když už stavíme ty dálnice, tak proč ne ty větrníky, vždyť mrví životní prostředí obojí. Zvlášť když to není za našim barákem. Žejo..
Já bych teda nestavěla ani jedno. Ale to by se občanstvo muselo uskromnit, odpustit si třeba nějaké sušičky na prádlo a klimatizace, no a taky se po těch vesnicích musí jezdit pomalu, no a to nejde, to jistě chápete. Takže hurá stavět, vidíte, že se nedá jinak.
Jenže na rozdíl od těch dálnic se ty větrníky dají nahradit něčím jiným.
Však ty dálnice taky - ty silnice už stojí, třeba ta dálnice Českým rájem má odvést dopravu z vesnic na silnici 31 nebo 35, teď nevím. Ale ta silnice funguje a normálně se po ní jezdí. Je to pro ty lidi, co bydlí v těch vesnicích, a pro ty řidiče, JENOM nepohodlné.
Větrníky jsou náhrada něčeho, co by bylo taky jen nepohodlné.
z FB od Berenika Peštová- poslankyně
Hérečka , ta do toho taky vidí - “chytristika” jedna. Není to ta, co topí doma radiátorem? 🦢(nevím)
J. Síkela se dobře baví
S tou pohodlností je pravda, ale když to vezmeme ze širšího spektra a v potaz další drobnosti tak taková dálnice přináší výhodu po “ekologické” stránce. Co si budem, aut je čím dál více a jestli je nutit je jezdi po okreskách a každou chvíli zpomalovat kvůli obcím je méně ekologické než si doject několik km k dálnici a ject plynule kam potřebuji (a mám lepší, bezpečnější možnost někoho i předject). I časová úspora ikdyby “jen” 5 minut znamená i menší čas nastartovaného auta → méně tich látek co “způsobuje” apokalyptické přírodní katastrofy - paradoxně s dálnicí můžeme tvrdit, že je ekologické (samozřejmě nadneseně). Další aspekt je i to, že ty dálnice kolikrát staví u nebo dokonce místo tich starých a dochází jen k rozšíření (např. v případě lesa).
Třeba v Losiné u Plzně naject na hlavní silnici je nereálná věc a teď tam chtějí taky stavět dálnici (myslím, že D20 Plzeň -Jihlava), Chválenice vlastně to samé. Obrovské kolony na okreskách, každý se táhne přes obce 50 a ještě za kamiony takže bych řekl, že dojde k obrovské úspoře času (méně splodin) a plynulejší a rychlejší cestování (opět méně splodin). Nekoukal jsem na celou trasu kde to mají stavět, ale pochybuji, že celá dálnice bude komplet na nových místech - bylo by to dražší na výkup, pracnější apod... Pamatuji si, jak jsem jel nějak po 6h ráno do ČB ve všední den (měl jsem dovolenou) a to byla snad 10km souvislá kolona od D5 přes Losinou, Chválenice a dál, až někde u Blovic to bylo už v pohodě.
Já si včera trošku pogooglil kolik energie vygeneruje větrná elektrárna a solární na m2 atd... Větrná vygeneruje více energie, jenže solár má zas výhodu, že se dá dát na různé místa a třeba ohledně lesa může zasáhnout jen minimálně → může se postavit mezi svodila na dálnici u nějaké obce / města a jen dotáhnout kabel. Větrník na dálnici nedáme. Já jsem vždy pro něco které mi ovlivní už současný stav jen minimálně a “užitečnost” nějaké konstrukce se výrazně zvýší. A komu by vadilo na dálnici, že veprostřed je solár? Snad je opravdu zarytým anti-ekoteroristům. 😀
taková dálnice přináší výhodu po “ekologické” stránce
Zapomíná se na tu energii, která je potřeba na budování a údržbu té dálnice a obslužných zařízení (čerpací stanice…), a samozřejmě pořád bude potřeba souběžně udržovat i tu původní komunikaci obcemi. Dále se zapomíná na hodnotu ekosystémových služeb, kterou té oblasti odejmeme narušením vodních poměrů, biokoridorů, narušením mikroklimatu, fragmentací ekosystémů…
Ono je celkem jedno, zda ta komunikace bude kompletně na zelené louce a nebo bude využívat trasu nějaké staré silnice, protože těleso té staré silnice se stejně musí zrušit a vybudovat úplně jinými technologiemi těleso té dálnice. Menší silnice nemá správné parametry (úhly horizontů, poloměry zatáček, povrch, podklad…) a nemůže posloužit ani jako odstavný pruh.
Rozhodně zvedám palce fotovoltaickým elektrárnám, třeba ve formě svodidel a nejlépe ať jsou všechny odstavné pruhy a odhlučňovací stěny na dálnicích z fotopanelů. A taky střechy by se z toho daly dělat, tak nějak jako standardně. Jen teda ta drobnost, že když svítí slunce, jede to všechno najednou. A naopak když nesvítí slunce, celkem často místo toho fouká, kolikrát fouká i v noci… No stačí jen vyřešit, jak tu energii ukládat a je vyhráno 🙂