Sarah01:Bohajeho, tak si přečtěte, co tady kdo píše…třeba že by všichni Němci měli trpět tisíc let. Chytrolíne.
Chytrolíno zase lžete a mnipulujete. Kde jste takový blábol četla nebo slyšela? To co píšete je bohapustá lež
To je vina lidí co reprezentují systém, nikoli určité vize a myšlenek.
Naprostý souhlas, a plně v souladu je s tím, že podporuji akce na uctění památky a smiřování národů (myšlenky) a nepodporuji jednotlivce, což jsou lidé, kterým se nedá věřit. Netřeba shazovat myšlenku pro to, kdo ji prezentuje. Proti mnohým myšlenkám a pokrokovým názorům Marxe a Lenina nic nemám (chich, zkuste něco podobného říct o Hitlerovi…), ale proti způsobům, jakými jednotlivci jejich některé myšlenky vytržené z kontextu uváděli do praxe, rozhodně ano.
Ale to řekl Arnošt Lustig… nebudu hledat citaci, tu si můžete najít sama.
Je chyba, dívat se na odsun dnešní optikou. Žít my v té době, proběhne to stejně.
Sarah01:Bohajeho, tak si přečtěte, co tady kdo píše…třeba že by všichni Němci měli trpět tisíc let. Chytrolíne.
Chytrolíno zase lžete a mnipulujete. Kde jste takový blábol četla nebo slyšela? To co píšete je bohapustá lež
Tohle co tvrdí ta kolaborantka nikdy Lustig neřekl. Je to nenávistně překroucené pro odůvodnění nemorálnosti těch co nesouhlasí s kolaborací s nacisty. Lustig řekl, že Němci se musí tisic let chovat slušně, aby….dohledejte si to. A to Němci co jezdí tančit na hroby svých obětí rozhodně nedělají, slušnost a usmíření vypadají jinak.
Němci co jezdí tančit na hroby svých obětí
Tak hlavně, že vy nelžete.
Němci by měli mít na paměti, že kdyby nerozpoutali válku, nedošlo by k jejich odsunu.
V podstatě máte pravdu jenže se musí dodat pár podrobností a velké “ale”.
Když se podíváme jak na tom bylo obecně Německo po první světové válce tak velice bídně. Obrovské reparace, minimální zemědělství apod… a Německo byla velice chudá země dlouhou dobu. Tam se pomalu zabíjeli i pro kus chleba a vojenský průmysl je neskutečně nakopnul jenže taky nebylo úplně komu prodávat (kdo by vůbec kupoval zbraně po Velké Válce - název před 2 sv. v.) a druhá válka byla téměř nevyhnutelná + psychický stav A. H. tomu jen napomohl. Když si pustíte ještě dobové projevy A. H. tak i po téměř 100 letech by dokázal ještě dnes mnoho lidí úplně zblbnout. Není divu, že mnoho lidí v 30. letech považovalo A. H. pomalu za Boha Německa. Takový D. Trump je amatér a co i on dokáže.
Z tohoto hlediska je pochopitelná válkychtivost a je už jedno jestli to mají v genech nebo ne.
Po 2 sv. v. bylo zásadní to, že většinu Německa (Západního) podporovala Amerika a Německo ještě mělo mnoho továren (nevybombardovaných) a tak došlo k “jednoduché” změně průmyslu na jinou výrobu. Následně se z Německa stal technologický leader (Japonsko na tom bylo obdobně) a dodnes mnoho Německých firem živí patenty i ze 60. let. I dnes jsou v tomto ohledu jedni z nejlepších - například před pár lety jsme měli návštěvu z firmy Phoenix Contact kde udělali novou svorkovnici (velikostně asi cca 7cm x 4cm x 1cm) kde bylo 70 nových patentů - přitom se jedná jen o “obyčejnou” svorkovnici pro zapojování vodičů v rozvaděčích kde není “moc co vymýšlet”.
A mění to něco na mém výroku?
Tak to holt chodí 😊
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1446313350634327&set=a.175794777686197
https://www.tydenikobcanskepravo.cz/2023/03/drtinova-kokta-lapa-po-dechu-nevi-co-ma.html
Anonymní:Chytrolíno zase lžete a mnipulujete. Kde jste takový blábol četla nebo slyšela? To co píšete je bohapustá lež
Kopíruju doslova, jak je to tady výše napsáno v příspěvku: Jeho výrok je, že Němci po tom, co spáchali, by měli 1000 let klečet a omlouvat se.
Reálně řekl toto: O Německu naopak tvrdím, že mělo za trest ještě tisíc let po holocaustu držet hubu a krok.
Knížku o jeho dětství, pobytu v koncentráku a návratu po válce jsem četla. Takže kdo tady manipuluje? Dezoláte.
BaLu:Ale to řekl Arnošt Lustig… nebudu hledat citaci, tu si můžete najít sama.
Je chyba, dívat se na odsun dnešní optikou. Žít my v té době, proběhne to stejně.
Ano, naprosto souhlasím, že je chyba se na odsun dívat dnešní optikou. A proto mám dnes názor, jaký mám. Většina účastníků je po 80 letech od konce války z většiny mrtvých nebo starých nad hrobem, jejich děti a děti jejich dětí s tím už nemají nic společného.
Zase vnucujete vaše manipulace, kolaborante s nacisty? Slovo trpět k zasetí nenávisti je z vašeho příspěvku kde? Klečet a omlouvat se je kurva rozdíl od slova trpět.
Zase lžete, děti a vnuci co se hlásí k odkazu otců nacistů s tím mají hodně společného. Ideologii, a o to jde. Netahejte furt do nacistické organizace, která má asi 30 000 členů všechny sudeťáky natož všechny Němce. To jsou jenom vaše lživé a manipulativní konstrukce.
V podstatě máte pravdu jenže se musí dodat pár podrobností a velké “ale”. Když se podíváme jak na tom bylo obecně Německo po první světové válce tak velice bídně. Obrovské reparace, minimální zemědělství apod…
Naprosto odmítám. Nic na světě neopravňuje žádný národ k útoku a zabíjení jiného, zvlášť ke genocidě. Naštěstí prohráli válku a nebýt toho ani vy by jste tady nic nepsal. To byl jejich plán. Realita je tedy taková, že kdyby Německo nerozpoutalo válku, sudeťáci tady žijí dodnes.
To rozhodně ne jen mi přijde škoda nepoukázat na širší souvislost a neoživit i tu část historie která tomu předcházela, protože to pak dává větší smysl co a proč se tak stalo a lépe se dojde k pochopení. Určitě to nebylo stylem “první nevyšla, na druhý pokus to už vyjde”.
Teď nemluvím o Dekretech - o těch jsem tady jednou psal, pozdějším reakcím jsem se vyvaroval a opakovat se nebudu. 🙂
Já to taky neopravňuji, jen jsem nastínil jaká byla realita v meziválečném období, mentalita a s kombinací bezvadnou řečnickou dovedností A. H. (a jeho psychickým stavem) to bylo nevyhnutelný, ale určitě ne oprávněné. Nicméně jsou na tom na vině i jiný státy, protože mohli reagovat dříve a dávno před Mnichovskou dohodou - už tu dobu bylo pozdě, protože v době Mnichovské dohody už na pohraničí byly připravené bunkry na Německou invazi.
Nicméně já tu mohl být a psát i tak ikdyby Německo vyhrálo. 😉 Ono to bylo trošku složitější a ne stylem aby tu byl jen Německý národ - vždyť Němců je docela málo na začlenění celé planety. Od 10 let bych šil svastiku pro “Německé veterány osvobotitele" jako Vaši mikrovlnku nějaký malý číňánek v Asii.
No a já si nemyslím, že se zločiny druhé světové války nemají nic společného. Samozřejmě, ti potomci nejsou tehdejší vrazi a mučitelé, ani ti, kteří vyháněli Čechy v osmatřicátém z pohraničí. Ale stejně jako my jeden každý jsme ovlivnění výchovou a minulostí svých rodičů, prarodičů a dalších předků a příbuzných, tak jsou tím ovlivnění Němci, kteří se narodili po válce. Doma se o tom mluvilo, o odsunu, tedy spíš o vyhnání, o křivdě, naopak se nemluvilo o tom, co tomu předcházelo. A zcela jistě se nemluvilo smířlivě, ve stylu - no tak co, už je to pryč. Němci se stylizují čím dál víc do role obětí. Bohužel jim k tomu přeje doba a spousta užitečných idiotů, kteří si myslí, že 80 let po válce je nebo může být vše zapomenuto a lezou jim do řitního otvoru. Nic se neděje jen tak a měli bychom si položit otázku, proč byl sjezd SL v ČR zrovna letos.
Zase manipulujete. Přečtěte si to ještě jednou. Fakt tam najdete “trpět” ? Byl to výrok Arnošta Lustiga a ten na něj měl plné právo! (Ale vám to asi nic neříká). A ten můj příspěvek končí :" Nikdo to po nich nechce, jen nevystrkovat rohy by měli ". Buď jste to nedočetla, nebo nerozumíte psanému textu a nebo prostě manipulujete.
Anonymní:Zase lžete, děti a vnuci co se hlásí k odkazu otců nacistů s tím mají hodně společného. Ideologii, a o to jde. Netahejte furt do nacistické organizace, která má asi 30 000 členů všechny sudeťáky natož všechny Němce. To jsou jenom vaše lživé a manipulativní konstrukce.
Aha, takže jednou za to můžou všichni Němci a teď naráz nemám tahat všechny Němce do nacistické organizace. Aspoň si přečtěte po sobě to, co tady v každém příspěvku vy a ostatní oponující tvrdíte, sami to už nevíte. Lháři a manipulátore.
Orionka:Zase manipulujete. Přečtěte si to ještě jednou. Fakt tam najdete “trpět” ? Byl to výrok Arnošta Lustiga a ten na něj měl plné právo! (Ale vám to asi nic neříká). A ten můj příspěvek končí :" Nikdo to po nich nechce, jen nevystrkovat rohy by měli ". Buď jste to nedočetla, nebo nerozumíte psanému textu a nebo prostě manipulujete.
Podívejte se, já se chovám slušně, nejsem vulgární a ani nebudu, ačkoliv se mě snažíte vyprovokovat. Takže naposled, vy jste taky přesně necitovala, u vás to nevadí a u mě ano? Jen proto, že mám jiný názor? Znovu a naposled, nikdy jsem netvrdila a netvrdím, že němečtí nacisté nerozpoutali druhou světovou, že neměla tato válka díky nim miliony obětí, a další miliony netrpěly v lágrech nebo na nuceném nasazení atd. Mstít se ale jejich potomkům, kteří s tou válkou už nemají zdaleka nic společného, a lidem, kteří byli němečtí antifašisté nebo i němečtí Židé (ano, ti byli taky odsunuti) je pro mě přes čáru. A za tím si stojím.