No a já si nemyslím, že se zločiny druhé světové války nemají nic společného. Samozřejmě, ti potomci nejsou tehdejší vrazi a mučitelé, ani ti, kteří vyháněli Čechy v osmatřicátém z pohraničí. Ale stejně jako my jeden každý jsme ovlivnění výchovou a minulostí svých rodičů, prarodičů a dalších předků a příbuzných, tak jsou tím ovlivnění Němci, kteří se narodili po válce. Doma se o tom mluvilo, o odsunu, tedy spíš o vyhnání, o křivdě, naopak se nemluvilo o tom, co tomu předcházelo. A zcela jistě se nemluvilo smířlivě, ve stylu - no tak co, už je to pryč. Němci se stylizují čím dál víc do role obětí. Bohužel jim k tomu přeje doba a spousta užitečných idiotů, kteří si myslí, že 80 let po válce je nebo může být vše zapomenuto a lezou jim do řitního otvoru. Nic se neděje jen tak a měli bychom si položit otázku, proč byl sjezd SL v ČR zrovna letos.
To souhlasím, zapomenuto vše samozřejmě být nemůže a ani jsem nic takového netvrdila. Nevím, kdo na tom srazu komu kam lezl a proč se ten sraz konal zrovna letos, já jen zaznamenala staré lidi, kteří se do rodného Brna přijeli podívat a zase odjeli. V době odsunu to byly malé děti, dnes jsou to lidi nad hrobem. Jestli si na tom setkání někdo přihrál politickou polívčičku, to už je věc jiná.
U nás doma (mám na mysli babičky a dědu) se mluvilo hlavně o osvobození Rusy, kdy byly mladé ženy v obci znásilňovány, babička měla štěstí, že se stihla ukrýt, ale do konce života je nenáviděla.
Však přesně proti zapomenutí jsou tyhle akce pořádány. Nebo jsem to pochopila špatně? Sejdeme se, zavzpomínáme a nebo si připomeneme, jak to tenkrát bylo z dobových materiálů, a na závěr si řekneme, že tohle už nedopustíme. Nebo? Zaznělo na té akci něco jiného? Já tam nebyla. Ale byla jsem na jiných akcích a místech.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 02.06.2026, 13:10:07
Vy jste ten odsun nepochopila. Za prvé o odsunu rozhodly vítězné mocnosti a odsun Němců byl realizován z Československa, Polska, a dalších zemí. Bylo to zajištění stability a míru. Kdyby zůstali, měli bychom v zádech pořád pátou kolonu.
Mimochodem, všichni Němci do odsunu nemuseli, někteří dokonce nesměli. Nemuseli antifašisté, nesměli někteří odborníci, kteří byli potřeba pro obnovu průmyslu.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.06.2026, 13:23:41
Vy jste tam být nemohla, protože na sjezd SL se Češi dostali jen s pozvánkou. Takže jestli jste ji neměla…
Co bylo řečeno jsme si přečetli v médiích. Důležitější ale je, co řečeno nebylo. Posselt byl plný smíření, jenže jeho vyjádření na adresu naší sněmovny moc smířlivě neznělo. Pro ně jsme a budeme vždycky “Untermensch”.
Nejste z těch naivních, kteří uvěřili, že o Benešovy dekrety SL vůbec nejde, nebo se mýlím?
Vy jste ten odsun nepochopila. Za prvé o odsunu rozhodly vítězné mocnosti a odsun Němců byl realizován z Československa, Polska, a dalších zemí. Bylo to zajištění stability a míru. Kdyby zůstali, měli bychom v zádech pořád pátou kolonu.
Mimochodem, všichni Němci do odsunu nemuseli, někteří dokonce nesměli. Nemuseli antifašisté, nesměli někteří odborníci, kteří byli potřeba pro obnovu průmyslu.
Proč si myslíte, že jsem ho nepochopila?
O odsunu se v Jaltě nejednalo. Hlavním výstupem byla tzv. deklarace o osvobozené Evropě, ve které se tři velmoci zavázaly, že umožní osvobozeným národům, aby si samy uspořádaly své věci, uskutečnily svobodné volby a zvolily tak vlády, které chtějí mít. O odsunu rozhodl sám Beneš. V Postupimi už se jednalo o tom, aby odsun probíhal spořádaně a organizovaně, ale to už bylo pozdě. Ano, všichni Němci do odsunu nemuseli, ale přesto někteří i tak odsunuti byli. A němečtí Židé často jen proto, že mluvili německy.
Nemáte pravdu. Odsun Němců byl součástí poválečného uspořádání Evropy a Beneš o něm sám nerozhodl.
Tak bohužel to není pravda, to jsou totiž známé mýty o jaltské konferenci, které především šířili komunisti za minulýho režimu. A že Stalin i tak veškeré dohody porušil, je taky známo.
Odsun německého obyvatelstva navrhl londýnské exilové vládě Beneš, v průběhu roku 43 získal souhlas USA, VB a SSSR, ale vlády USA a VB v tomto nebyly vůbec aktivní, Beneš spoléhal na aktivitu sovětů.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 02.06.2026, 14:07:20
Sarah já se s vámi nechci hádat. Ani nemám čas dohledávat informace o Postupimi. Nechte si svou pravdu, já si nechám taky svoji, protože tohle nimrání mě nebaví.
Odsun Němců byl nutný krok ke klidu v naší vlasti. Když holt chtěli v osmatřicátém a devětatřicátém do říše, tak šli.
Kdyby nerozpoutali válku, a že v pohraničí, tedy v Sudetech, byli obzvlášť militantní, nemusel proběhnout odsun a dodnes by žili v Československu. Píšu Československo, protože pokud by zde žíly 3 miliony Němců, sotva by se mohla republika rozdělit na českou a slovenskou část. Ale to už je hypotetické.
Faktem je, že kdo seje vítr, sklízí bouři a Sudeťáci seli hojně.
Edit: než jsem dopsala tento příspěvek, dopsala jste vy druhý odstavec. No ale já už zde nic měnit nebudu.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 02.06.2026, 14:24:31
Nemám na to úplně kapacitu. Něco si dohledávám, když mě to zajímá, ale mě vlastně sudetské krajanské sdružení vůbec nezajímá. Vyjadřuji se pouze všeobecně k tomu, zda má zahraniční občanský spolek právo si udělat dýchánek u nás v rámci kulturní akce. A já jsem plně pro, samozřejmě za předpokladu, že neporušují zákon a dobré mravy. Pokud jsem se někde vyjádřila konkrétně k nějakým jejich výrokům nebo tak, tak spíš tak na základě zde vyřčeného. Mně to celé přijde nějaké hrozně vyšroubované, kolem toho sjezdu. Zajímá mě to spíš z toho důvodu, že co za tím asi je, že do toho všichni tak šijou.
Sarah já se s vámi nechci hádat. Ani nemám čas dohledávat informace o Postupimi. Nechte si svou pravdu, já si nechám taky svoji, protože tohle nimrání mě nebaví.
Odsun Němců byl nutný krok ke klidu v naší vlasti. Když holt chtěli v osmatřicátém a devětatřicátém do říše, tak šli.
Kdyby nerozpoutali válku, a že v pohraničí, tedy v Sudetech, byli obzvlášť militantní, nemusel proběhnout odsun a dodnes by žili v Československu. Píšu Československo, protože pokud by zde žíly 3 miliony Němců, sotva by se mohla republika rozdělit na českou a slovenskou část. Ale to už je hypotetické.
Edit: než jsem dopsala tento příspěvek, dopsala jste vy druhý odstavec. No ale já už zde nic měnit nebudu.
Ano, dopsala jsem to podrobněji, nicméně odkazy máte o příspěvek výš a záměrně neuvádím Wiki. Já nerozporuju to vystěhování jako takové, spíše ty excesy, ke kterým docházelo. Kdyby je naložili v klidu do vlaků a odvezli, neřeknu ani popel.
A ještě podotknu, že je hodně zajímavý, že nikomu tehdy nevadili Slováci, kteří si vyhlásili fašistický SŠ a bojovali po boku Německa v podstatě až do konce války. Asi že SNP a navíc to byli braťja, tak vše odpuštěno.