Aktuálně: 2 693 inzerátů263 185 diskuzních příspěvků19 190 uživatelů

Třetí víčko

Buggyra
Buggyra 07.05.2025, 07:57:16 xxx.xxx.198.226

Takže co se teda v té škole učí, když nejsou schopní pochopit text? Nemohli by se tedy učit chápat text?

Ono to bohužel není v tomhle konkrétním případě jen zásluhou školy. Ve škole není úplně prostor na to, děti učit vnímat a představovat si čtené slovo. Možná ve školce? Problém mj. je, že ty děti nečtou samy. Na to, abyste si při čtení věty představila, co je v té větě popsáno, musíte mít nějakou praxi v tom představování. Možná úkoly zaměřené na kreslení podle textu? To by třeba pomohlo. Ne každý ale zase umí kreslit… My, co psaný text rovnou převádíme na vnitřní obrazy, si to neumíme představit, že jiný to neumí. Ale já to ve škole zažila. Ty děti se naučí mechanicky opakovat slabiky podle napsaného kódu, asi jako kdyby četly řady čísel. Ale aby si uvědomily, co ty slabiky znamenají, musí to sdělení být buď ultra krátké (pár slov, heslo) a nebo si to musejí přečíst dvakrát, třikrát, poté, co to přeslabikují, předrtí podle kódu, tak si to ještě musejí přečíst plynule a zamyslet se nad významem slov. Je to pro ně vážně obtížné. 

Já jsem učila angličtinu, nemohla jsem se zdržovat tím, že bych s dětmi nacvičovala porozumění textu - děti se měly učit anglické výrazy (bohužel základoškolská angličtina jaksi jiné kompetence nemá ambice rozvíjet), kdybych je nechala samy přicházet na zadání úkolů, nic jiného bychom nedělali. Někdo přečetl zadání a pak jsem se zeptala, kdo ví, co mají dělat, přihlásili se vždy titíž tři žáci, já jsem jednoho vyvolala, ten ostatním vysvětlil, co mají podle zadání dělat, zeptala jsem se, zda všichni rozumí, přeptala jsem se jednoho z těch, co zadání interpretovat neuměli, zda pochopil, co má konkrétně vyplnit, spojit, dopsat nebo nakreslit, případně vysvětlila, a pak mohli pracovat. I tohle byla šílená zdržovačka, ale bylo to maximum, co jsem mohla udělat pro to, aby i ti méně šťastní měli příležitost si na to nějak přijít. 

Ti méně šťastní jsou ti, kterým doma rodiče nečetli pohádky, se kterými si rodiče nevyprávěli příběhy u leporela, kteří se s rodiči neučili číst první dětské knížky… A takových je dnes opravdu menšina. Těch, co se pak ve školním procesu naučí ten text vnímat sami, těch je ještě méně. A my bychom po lidech, kteří nejsou schopní pochopit napoprvé napsanou rozvitou větu, chtěli, aby měli maturitu. Nebo zvládli pochopit volební program politické strany. Mno.

rapotačka (neregistrovaný) 07.05.2025, 08:03:20 xxx.xxx.168.235
lesnizinka:

Aha, takže mám počítat, že chodit začnu možná ve čtvrtek…potěš koště😏Kdoví, jestli už chodí Bobeš, zatím se neozývá, tak snad jen odpočívá…bez spojení. Já se lýtek zatím taky nemůžu chytit, jak píšete: schody🙄 a na WC doslova padám😜Ani to šití mi bůhví jak nejde, jsem totálně zpomalená. Jé zapomněla jsem, že jsem v sobotu před odjezdem honem fotila vistárie. Dneska ráno jen tu ve vchodu, sice bez sluníčka, ale ty hrozny jsou už nakvetlé skoro komplet. Letos jsou fakt přenádherné, to počasí vyšlo👍Možná zmrznou zítra🙄První fotky jsou pátek, čtvrtá sobota ráno a poslední, kdy je trochu posmokleno je dnešní ráno.  

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

POHÁDKA?

Buggyra
Buggyra 07.05.2025, 08:10:14 xxx.xxx.198.226

Proč je tam otazník? (i bych se zeptala, proč je to tučně, ale k tomu je jistě nějaký zásadní důvod…)

Buggyra
Buggyra 07.05.2025, 08:17:28 xxx.xxx.198.226

Ještě k tomu chápání psaného textu - my procházeli před vyplňováním i písemky, abych se ujistila, že ty děti nepohoří na pochopení úkolu - protože známku dostávaly ze znalostí angličtiny a nikoli z chápání česky psaného textu zadání. No samozřejmě že by mě to samotnou nenapadlo, přivedla mě na to zkušenost z první aplikované písemky 😀 kterou jsem jaksi nemohla klasifikovat…

kometa
kometa správce
07.05.2025, 09:22:55 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 06.05.2025, 21:53:18

Měla jsem na mysli spíš ohlasy dětí na něj.

Ty se ke mně nedostanou. Neučím češtinu a  nemám čtvrťáky.

Ale kolegyně češtinářka kontrolovala test jednoho mládence - šikovný, rozumí zvířatům, nebojí se práce - ale nejspíš neudělal. O čem to vypovídá? Pro život.

Kompletní výsledky budeme znát, až zveřejní CERMAT.

kometa
kometa správce
07.05.2025, 09:25:35 xxx.xxx.224.101
rapotačka:

Není to bez "tlačenky" všude stejný? (bohužel)

Jó, bejt  tak “celebrita”.

Není.

Já přišla na neurologii v pátek - tahala jsem nohu za sebou, vymizelý patelární reflex. Ještě večer na MR (ač se na to čeká měsíce) a v sobotu dopo operace vyhřezlé ploténky.

kometa
kometa správce
07.05.2025, 09:28:14 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 06.05.2025, 23:05:04

Nemohli by se tedy učit chápat text? 

Oni se to učí. Jenže dnešní digitální a zkratkovitá a youtube doba… Děti nedokážou udržet pozornost a přemýšlet. Za 30 let ve školství vidím změny. Bohužel k horšímu.

kometa
kometa správce
07.05.2025, 09:30:41 xxx.xxx.224.101
Buggyra:

Ta maturita z češtiny mě zajímala https://www.statnimaturita-cestina.cz/wp-content/uploads/zadani_didakticky_test_cestina_jaro_2025_novy_amos.pdf hranice splnění 44 %, to jde… Jenže já mám asi nadprůměrné znalosti ČJ, tak mi to moc nedělá potíže…

Jenže vy jste ještě (předpokládám) ta generace, která četla a kterou ve škole “drtili”.  Já to mám v té hlavě taky pořád (až teda na větné rozbory). I 40 let po maturitě.

kometa
kometa správce
07.05.2025, 09:40:02 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.05.2025, 07:57:16

Ty děti se naučí mechanicky

Přesně! A tím nemyslím jenom češtinu. 

Učím mj. anatomii a snažím se vysvětlovat souvislosti - můj oblíbený pohlavní cyklus u samic. Dramaticky líčím, jak postupně roste folikul, jak nastává ovulace a jak vzniká žluté tělísko. A pak se stejně při zkoušení dozvím, že žluté tělísko praskne a produkuje estrogeny.

Orionka (neregistrovaný) 07.05.2025, 09:52:07 xxx.xxx.135.175
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.05.2025, 07:57:16

Už jsem to psala včera - ne těžké, ale záludné. Třeba ten text, kde se má poznat, že prezence je špatně vybrané slovo. Nic těžkého na tom není a přece se to dá splést a o znalosti českého jazyka (je to zkouška z češtiny) to nic nevypovídá. Stejně tak text K.Poláčka - archaismy, nářečí…..ty dvě další už si nepamatuju. O té básničce s houpačkou, vlky a Velkou pardubickou…..ani nemluvím. Už ten první text s Ignacovou NC. Prostě divná maturita. Jestli to není Cermatem ? Úředníci nebo učitelé ?

Orionka (neregistrovaný) 07.05.2025, 09:54:50 xxx.xxx.135.175
Orionka:

Už jsem to psala včera - ne těžké, ale záludné. Třeba ten text, kde se má poznat, že prezence je špatně vybrané slovo. Nic těžkého na tom není a přece se to dá splést a o znalosti českého jazyka (je to zkouška z češtiny) to nic nevypovídá. Stejně tak text K.Poláčka - archaismy, nářečí…..ty dvě další už si nepamatuju. O té básničce s houpačkou, vlky a Velkou pardubickou…..ani nemluvím. Už ten první text s Ignacovou NC. Prostě divná maturita. Jestli to není Cermatem ? Úředníci nebo učitelé ?

Doufám, že jsem u leckoho vzbudila zvědavost a zítra tu máme hafo maturantů 😉😃

kometa
kometa správce
07.05.2025, 10:01:30 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 07.05.2025, 09:52:07

Už jsem to psala včera - ne těžké, ale záludné

Jsem si vytiskla a podívám se na to.

Buggyra
Buggyra 07.05.2025, 10:07:08 xxx.xxx.198.226

S prezencí bych asi souhlasila, také mě to tam překvapilo, ale je to jen jeden z těch úkolů a na splnění testu je potřeba jen 44 %.

Naopak zmíněná otázka k textu K. Poláčka nic záludného není, z výběru odpovědí je naprosto jasné, která je správná, a pokud někdo zvolí třeba slang a argot, tak se prostě nenaučil, co ty pojmy znamenají, vyřízeno. To je otázka do maturitního testu naprosto na místě.

Buggyra
Buggyra 07.05.2025, 10:09:25 xxx.xxx.198.226

Texty pro testy u maturity byly vždy těžké, pamatuji, že jsem u své maturity u toho pracovního textu jen valila bulvy, co to je za příšerný paskvil, který nám tam dali, vypadalo to, že ty věty na sebe vůbec nenavazují, bylo to fakt náročné to přelouskat a vyzobat z toho nějaký smysl. No tenkrát nebyly žádné socsítě, na kterých bychom mohli pištět, jak to bylo náročné, no a taky to nikoho nezajímalo. Překvapivě tu maturu z ČJ udělalo 29 z 30 děcek. A to jedno si ji dojelo na podzim. No ale my byli gympl, no. Gympl byl v té době elita. Netuším, jaké poměry byly na učňácích.

rapotačka (neregistrovaný) 07.05.2025, 13:17:34 xxx.xxx.168.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.05.2025, 09:25:35

Gratuluji.

kometa
kometa správce
07.05.2025, 13:21:07 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 07.05.2025, 13:17:34

K čemu?

Buggyra
Buggyra 07.05.2025, 13:23:38 xxx.xxx.198.226

No k tomu štěstí, že vás vzali hned 🙂 asi jim někdo vypadl nebo zrovna nastoupil nový lékař a ještě neměl plný plán nebo něco. Je to neobvyklé, no.

kometa
kometa správce
07.05.2025, 15:37:47 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.05.2025, 13:23:38

Aha. Asi jsem měla štěstí na pečlivé doktory, kteří nechtěli nic zanedbat. Nebo je správná vaše teorie, nevím. Jedna z těch doktorů a doktorek říkala, že jsem přišla za minutu dvanáct.

Canka
Canka 07.05.2025, 21:26:00 xxx:xxx.e70e:facb
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 06.05.2025, 23:05:04

Raduš já vím,že jsem jelítko😂Někdy si fakt říkám,že takový zážitky mám jenom já😂Ale tak mám zase veselý život a nenudím se,beru to pozitivně😂

Dneska jsem se snažila slípky trochu zvykat na mojí přítomnost ve voliéře,tak jsem tam s nima asi půl hoďky seděla,než šli sami do kurníčku..Však ono si zvyknou,jen nevím,jestli to budou takový ,,pejskové,, jako byly ty moje předešlé slípky..a hlavně jsem zvědavá,kdy začnou nést..ale jsou mladý no…

Dneska ráno na fotopasti jsem viděla dokonce dvě rozdílné lišky🙄Mě fakt hrábne..ale do pasti na klobásku nevleze žádná sakra😂Jen mi to teda komplikuje výrazně situace,když musím slípky zavírat a otevírat..člověk nikam na víkend nemůže..třeba se to časem zklidní a zase budu moc nechávat slípky otevřené..musím ještě natáhnout víc pletiva…aby se prostě neprokousaly potvory jedny..

A dneska mě holky štíplo cosi,nikdy jsem takovýho brouka neviděla…takový červeno-modrý s průhlednýma křídlama a bodákem na zadku..a lezl po mě..já ho chtěla sklepnout a on mě bodl do nohy..nohu mám napuchlou,chladím to ledem,ale přijde mi to horší a horší…   

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.