našla jsem…ale ty suché ne…to byly zrovna takové bambule,jak je na tom stolku…Pak jsem měla dole bylinky,mátu,.i rajčátka se mi povedly-mini…určitě je někde mám..
našla jsem…ale ty suché ne…to byly zrovna takové bambule,jak je na tom stolku…Pak jsem měla dole bylinky,mátu,.i rajčátka se mi povedly-mini…určitě je někde mám..
No, k těm kytkám, já trochu podezřívám dvě z koček, že jim v těch sebevraždách pomáhají. Já utrápím i africký fialky🙈.
to je břečťan…Já měla kdysi po baráku 85 kvítek,ale ty mám na fyzických fotkách…Obrovskou kapradinu,šefleru.coton,marantu,fíkus,…..atd..Tenkrát to nabylo až tak drahé..děcka už byly větší..Jeden brácha má bonsaje a druhý skalničky a já začla v e40 s pokojovkama..a dost jsem si i napěstovala..9 barev ibišků….
zatím to jde pomalu vzhledem k mému umu a ceně rostlin…
Moje zkušenost - i u kytek méně je více. Já teda spíš nějaké přelila než usušila.
Ad cena - nekupuji. Vždycky jsem nějaké dostala - od sousedů, kamarádů i ze školy. Tam dokonce případné přebytky naopak nosím - do třídy, kabinetu nebo na chodbu.
Já se neumím ovládat 😀. Kdykoliv jdeme pro něco do Obi nebo do Bauhausu, tak by mě přítel musel mít asi na vodítku, nebo nechat v autě 😂…pokaždé mě nějaká magická síla přitáhne do zahradní sekce a většinou odcházím s rostlinou, květináčem a substrátem 🫣.
Já zelený byt vyřešila zelencem. A kalanchoe - kolopejka tomu teď říkají v penáči, ta mi taky funguje, když na ni moc nekašlu - ta vydrží všechno. Africké fialky taky ještě žijí.
Můj problém je, že je nepřesazuju. Teda jejich problém.
Povedlo se mi přesadit nějaký kávovník, který udržuji s vlhkým substrátem, chce to aspoň jednou týdně zalít, ale můžu do něj zvrhnout kýbl vody a ustojí to (podmiska…). Ostatní jsou takové ty tchyniny jazyky, různé aloe a voskovka myslím, které nějaké to sucho vydrží. Zelenec se umí vzpamatovat i z šedivého stavu, což mi vyhovuje 😀
Já se vrátím ještě k těm jahodám…
Jahodníky běžně pěstuji v nádobách, protože zahradnice Gina mi vždycky vše vyhrabala.
Převislé jahody jsem pěstovala normálně v závěsném květináči. “Normální” jahody (ne žádný balk=onový odrůdy)…pěstuju v maltovníku ( https://www.benco.cz/maltovnik-obdelnikovy-stavebni-plast-barva-cerna-80-litru/?utm_source=zbozi.cz&utm_medium=product&utm_campaign=seznam&utm_content=search&utm_term=maltovnik )…Jeden jahodník jsem dokonce měla extra ve větším květináči a traky rostl.
Na dno dám pár větví a substrát obyčejnej univerzál…na jahody normálně prší a celej den na ně svítí slunko…a na pohodu. Přiznám se, že skorem ani nehnojím…zalévám vodou, kterou vypustím z akvárií při údržbě a jestli si za sezonu vzpomenu jednou a použiju hnojivo, tak je to max.
Teď teda asi dva roky jahody nemám, ale zas o nich uvažuju.
jediné kvítko,co tu teď mám je lopatkovec-spatyfilum..takhle kvetlo,než jsem odjela..ale úplně uschlo..to taky vydrží hodně..sklopí listy,jak se zalije,do pár minut se zvednou..Ano kalanchoe je odolné,pak gloxinie se sametovými listy-tu jsem si množila rozřezáním té cibule napůl…tchýnin jazyk je taky nezničitelný…a zelenec měla švagrová hezčí-říkala,že ho zalije,až jí nakope do zadku,když jde kolem🤭..já měla u něj věčně hnědé špičky…
No…já to právě nechápu. Všem jahody jdou, když se zeptám, co s něma dělají tak právě většinou nic extra 😀. Jen to občas zalejí…
Nám zelenec buď likvidovala kočka (byl pro ni jako droga 😀), nebo když byl z dosahu tak přesně - hnědé špičky - asi málo vlhkosti? Ono to pak nevypadá moc hezky. Zelence jsme nakonec zrušili. To samé různé bromélie, vždy jim začaly hnědnout listy i když jinak vypadaly dobře.
Tenurri:No…já to právě nechápu. Všem jahody jdou, když se zeptám, co s něma dělají tak právě většinou nic extra 😀. Jen to občas zalejí…
Jo…to jsem tím chtěla naznačit…já jsem takovej pěstitel -lenoch…nic s tím nedělám, jen zalívám. A ani sazenice nějak neřeším, když mě to přepadne, tak prostě koupím ty, co prodávají u nás v uni hobby.
to vypadá fakt na tu plíseň… zkuste všechno promořit takovou tou chytrou houbou, co žere plísně…?
Měla jsem na střední kamarádku, která, když si sedla k počítači, tak většinou přestal fungovat, nebo fungoval divně…odpálila na škole asi 4 počítače.
Možná mám stejnou speciální schopnost s rostlinama 🤔.
Naopak moje babička, na co sáhne, to vyroste, prospívá, plodí…mohla by zasadit ulomenej klacek a vyrostlo by to ve strom 😀.
Předminulý rok mi dávala svoje krásné rostliny okurek na balkon…no, tak do měsíce to zlikvidovaly svilušky. Jeden den nic, druhý den pavučiny všude. Fuj. Úplně se toho štítím.
Jsem to zatím nepročetla, jen tak přeletěla očima a nic si z toho nedělejte, mám to stejně. 10let jsem v baráku hubila všechny kytky, do mrťi👎Pak jsem někde četla, že může být problém nový barák, všechny ty barvy, laky, formaldehyd z nábytku, textilií…Dávalo to smysl, tak jsem se v prvé ředě vyděsila, že když v tom zdechají kytky, co teprve my??😲Postupně začaly některé přežívat a ty jsou stálice, pořád dokupuju, či od známých množím nové kousky, sem tam něco přežije a zařadí se do potfolia. Bohužel, některé kytky, co jsou v obalech stačí jednou přelít(a nevšimnout si) a je po nich. A stejně jako vaše babička, i moje mamka je pěstitelka úžasná. Vyrůstala jsem v baráku, který byl jak džungle, plný kytek, všude nastavěné květináče, v každém volném místečku a všude se něco pnulo a viselo. Toho asi nikdy já nedosáhnu.
Bobi, to není břečťan, ale žumen. A nemachruju, musela jsem si to najít. Tuhle kytku, snad jako jedinou nevím proč, jsme doma nikdy neměli a nejsem schopná si ji zapamatovat. Zato tchyni na verandě jde jak blbá, pořád množí další a další. Ona pro změnu nesnese, když má kytka půl metru, už jí děsně vadí, minule mi takový nádherný dala mě, že mě se vleze kamkoliv…za měsíc bylo po něm, zapomněla jsem ho v hale na římse zalít🙄Ještě mám jeden jako podsadbu draceny.
Jů, tohle je dracéna? Tak to mám! 😀 Asi metr a půl vysokou, taky drahně let nepřesazenou, a žije. Bych ji taky mohla něčím podhodit, to je dobrý nápad 🙂
Tenurri, ty kytky se množí vysomrováním od sousedů, kámošek, příbuzných…stačí kousek a namnožíte si, v marketech jsou drahé jako kráva👎Zkusím vám namnožit ten žumen. A nechcete voskovku? https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Voskovka-masit%C3%A1.jpg Mám jeden exemplář namnožený, už velký, ta fakt vydrží všechno, mě roste jen v kelímku s trochou perlitu. Všem ji cpu, nikdo ji nechce, tak je odložená v pokojí, kde jen tak přežívá. Nejste z Prahy?
biaca:Nic se jim nestane, dopadne to jako s tím případem andulky, kdy prodavačka, která dala andulku do mrazáku, poté co ji namočila v savu dostala podmínku. A to zvíře na rozdíl od psa žilo. Pokud se to bude šetřit, muže dostat akorát tak podmínku a zákaz chovu (což by jí mohlo stížit hledání práce, když si zaměstnavatel vyžádá výpis z rejstříku trestů)
Spíš mě udivuje, že slečna nebyla odvezena do Bohnic - a pouze jí bylo doporučeno léčení. Nevím, neexistuje něco jako nedobrovolná hospitalizace?
Existuje, ale ta se nařizuje při nepříčetnosti. Když by člověk mohl ublížit sobě něbo druhým (lidem).
Já se neumím ovládat
Tak to je jiná.🙂 Kytkoholik je problém.
Bobca:jediné kvítko,co tu teď mám je lopatkovec-spatyfilum..takhle kvetlo,než jsem odjela..ale úplně uschlo..to taky vydrží hodně..sklopí listy,jak se zalije,do pár minut se zvednou..Ano kalanchoe je odolné,pak gloxinie se sametovými listy-tu jsem si množila rozřezáním té cibule napůl…tchýnin jazyk je taky nezničitelný…a zelenec měla švagrová hezčí-říkala,že ho zalije,až jí nakope do zadku,když jde kolem🤭..já měla u něj věčně hnědé špičky…
Taky ji mám a je to takovej super upozorňovač, že se mají zalít všechny kytky, když svěsí ty listy. 😀
lopatkovec-
Jo, ten je perfektní. Ale musela jsem ho nedávno odnést do školy, aby se vzpamatoval. Můj nejnovější kocour s ním nebyl kompatibilní. Včera jsem se vrátila z maturit a z bytu jsem měla kůlničku na dříví. Je to můj pátý kocour, ale žádný z jeho předchůdců nebyl takový škodič a likvidátor.
Ale najednou “se zjevila” koule na granule, takže už mám zase dvě.