Aktuálně: 2 527 inzerátů241 480 diskuzních příspěvků18 745 uživatelů

Třetí víčko

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 16:33:01 xxx.xxx.91.67

Kdysi jsem asi sem, dávala výtah z naší kroniky, kolik si ve válce lidi vydělávali peněz a kolik stálo jídlo. S tím, že všichni kňourají jak se mají zle(nevím, asi český folklor) Teď čtu biofarmu z Beskyd, kde majitel píše: „Hodně lidí začalo u jídla přemýšlet a není jim jedno, co konzumují, protože všechno, co jíme, vstupuje do organismu a nějak ho ovlivňuje. Také jde o chuť. Konvenční kuře, které žije krátce, prakticky nemá žádnou chuť,“ říká. Připomíná, že lidé dnes utrácejí za potraviny mnohem méně peněz ze své mzdy než dříve, ač jsou bohatší. O tom svědčí i zápis jeho předků v rodové kronice z doby před druhou světovou válkou. Ceny potravin jsou dnes čtyřikrát nižší. Dřív byl život mnohem drsnější a útraty za potraviny tvořily asi 70 procent mzdy. V dnešních cenách bychom za jedno vejce platili 17 korun, za máslo přes 600 korun a kilogram mouky 80 korun. Máme se dobře,“ myslí si. Takže dávám pro zajímavost a proto, že to nebyl jen můj výmysl😉

Sardullah
Sardullah 20.05.2025, 16:52:23 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 20.05.2025, 16:33:01

S tím, že všichni kňourají jak se mají zle(nevím, asi český folklor)

Raduš, to je celkově o tom, jaký máš příjem resp. kolik z toho příjmu můžeš vynaložit na jídlo…pokud jsem nízkopříjmová rodina, že sakra musíš otočit každou korunu a přemýšlet, jak z toho minima ukrmit rodinu, tak je jasný, že pokud by byly potraviny levnější, tak toho můžeš nakoupit víc.

Když jsem měla berbery…takže nějakých 5 let zpátky a dál, tak krmení mě vyšlo na cca 2-3 tisíce měsíčně…no a současnost…krmení psů mě vyjde na 5-6 tisíc…

No a stejně tak z mého pohledu podražilo nejen jídlo pro lidi, ale i energie a spoustu dalších věcí…ono když se to pak nasčítá….

Prostě mzda mi sice trochu stoupla, ale reálně si za ní koupím míň, než třeba před těmi 5ti lety.

Upřímně…já se zle teda mám…dva velcí psi jsou pro mě momentálně velkej luxus…o tom, kolik mi zbyde na jídlo ani nemluvím..ještě, že už nemám malý děti, protože jasně, že radši budu žrát suchej chleba, ale psi musí dostat maso, ale těžko bych malý dítě krmila suchým chlebem.

Ne nechci, aby to vypadalo, že tady kňourám, bože chraň, že bych si stěžovala, vždycky může být hůř, zaplať pánbůh za ty dary…dokud budu zdravá a mojí blízcí budou zdraví a moji psi a budu mít kde bydlet a uživím psy, tak je to pohoda, víc ke svému životu nepotřebuju, ale chápu nízkopříjmové skupiny, že kňourají…protože se jim prostě žije zle, z ruky do huby a když jsou v rodině malé děti, tak je to úplně na prdlačku.

Nějaký srovnání s cenama za války, to bych sem vůbec netahala…není válka, je jiná doba, celkově jsme asi rozmazlení…možná zase válka bude, možná ještě budeme vzpomínat, jak levně se teď máme….ale myslím, že to není na pořadu dne.

Sarah01
Sarah01 20.05.2025, 17:03:49 xxx.xxx.162.253
lesnizinka:

Kdysi jsem asi sem, dávala výtah z naší kroniky, kolik si ve válce lidi vydělávali peněz a kolik stálo jídlo. S tím, že všichni kňourají jak se mají zle(nevím, asi český folklor) Teď čtu biofarmu z Beskyd, kde majitel píše: „Hodně lidí začalo u jídla přemýšlet a není jim jedno, co konzumují, protože všechno, co jíme, vstupuje do organismu a nějak ho ovlivňuje. Také jde o chuť. Konvenční kuře, které žije krátce, prakticky nemá žádnou chuť,“ říká. Připomíná, že lidé dnes utrácejí za potraviny mnohem méně peněz ze své mzdy než dříve, ač jsou bohatší. O tom svědčí i zápis jeho předků v rodové kronice z doby před druhou světovou válkou. Ceny potravin jsou dnes čtyřikrát nižší. Dřív byl život mnohem drsnější a útraty za potraviny tvořily asi 70 procent mzdy. V dnešních cenách bychom za jedno vejce platili 17 korun, za máslo přes 600 korun a kilogram mouky 80 korun. Máme se dobře,“ myslí si. Takže dávám pro zajímavost a proto, že to nebyl jen můj výmysl😉

Jenže dnes máme konzumní společnost a lidi chtějí všechno a hned. Prostě je jiná doba…lidi chtějí na dovolenou, nejlíp do zahraničí, chodí do fitka, dělají drahé sporty, i kdyby jen rekreačně, skoro každá rodina má 2 auta atd. atd., o bydlení ani nemluvím.

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 23:18:28 xxx.xxx.91.67
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 20.05.2025, 17:03:49

To jsem právě chtěla napsat Sardullah. Ano, já se pohybuju mezi lidma, kteří to mají přesně, jak jste popsala. A když pak spustí tady tu mantru o tom, jak je to tu všechno naprd, otevírá se mi kudla v kapse. A chápu, že jsou lidé, jak píše Sardullah, kteří z různých důvodů na tom nejsou finančně dobře, ale o těch ani nemluvím. Moje mamka do té skupiny taky patří, i když důchod se jí za 10let, co dostala 9 tisíc výměru zvednul nad 20tisíc a to už je sakra poznat. Taky má nás, děti, co jí platíme dražší věci do baráku, vozíme ji na výlety a obědy, nákupy, aby jen tak neživořila, ale ještě si užila hezký život. A ona je taky zvyklá strašně šetřit. 

O válce jsem psala já, to je z naší kroniky. Tohle nahlédnutí napsal pán a je to z první republiky. 

lesnizinka
lesnizinka 20.05.2025, 23:20:42 xxx.xxx.91.67

Nikči, jak to, že jsi nám nepsala, že jedeš?!?😲No totok😏Užívej, jak píše Bobča foť a těšíme se na info👍

Sarah01
Sarah01 21.05.2025, 06:32:12 xxx.xxx.11.197
lesnizinka:

To jsem právě chtěla napsat Sardullah. Ano, já se pohybuju mezi lidma, kteří to mají přesně, jak jste popsala. A když pak spustí tady tu mantru o tom, jak je to tu všechno naprd, otevírá se mi kudla v kapse. A chápu, že jsou lidé, jak píše Sardullah, kteří z různých důvodů na tom nejsou finančně dobře, ale o těch ani nemluvím. Moje mamka do té skupiny taky patří, i když důchod se jí za 10let, co dostala 9 tisíc výměru zvednul nad 20tisíc a to už je sakra poznat. Taky má nás, děti, co jí platíme dražší věci do baráku, vozíme ji na výlety a obědy, nákupy, aby jen tak neživořila, ale ještě si užila hezký život. A ona je taky zvyklá strašně šetřit. 

O válce jsem psala já, to je z naší kroniky. Tohle nahlédnutí napsal pán a je to z první republiky. 

No, s první republikou se to vůbec nedá srovnávat. Asi víte, jak tehdy běžní lidi bydleli. Moje babička ještě v padesátých letech bydlela v ulici, která nebyla ani vydlážděná, ani vyasfaltovaná, pořád bahno, a záchod měli tzv. suchý, prostě kadibudku. Neměli auto, ani televizi, na tu občas chodila koukat celá ulice k jedněm bohatším sousedům. A kdepak telefon, ten měl ještě na začátku osmdesátek v obci doma jen starosta (tehdy teda předseda MNV) a vedoucí pošty. Dnes jsou lidi často dost rozežraní (netvrdím, že všichni), hlavně ve městech. U nás je dlouhodobý problém s parkováním, na FB města si lidi neustále stěžují. Jenže dojít si na parkoviště 100 metrů od domu už se jim nechce, chtějí parkovat pěkně pod okny. Mluvila jsem s místostarostou, do parkovacího domu by se muselo investovat 50 milionů, město by si na to muselo půjčit a pak by pochopitelně parkovací místa v něm byla placená, to už lidi nechtějí. Prostě by chtěli všechno zadarmo, státe starej se. 

Jinak pro člověka, kterej žije sám, je to všechno určitě těžší táhnout, to bez debaty. Ale taky říkám, že může bejt hůř a jsem vděčná za to, jak to je, a klepu na dřevo.

Bobca
Bobca 21.05.2025, 06:37:01 xxx.xxx.20.192
rapotačka:

Taky o něčem přemýšlím, napadá mě:

https://search.seznam.cz/?q=veslovac%C3%AD+trena%C5%BE%C3%A9r&oq=&aq=-1&sourceid=szn-HP

Rapoťačko..já netušila-nedošlo mi,že to chcete pro sebe!! nevím,kolik vám je,ale myslím,že v našem věku?hm?…tak na to bych se pěkně vyprdla..chcete si uhnat bolesti celého těla??🤗(si myslím)..Já si koupila plavky se “sukýnkou”..jako-zakrývá mi to pupek a jsou tak 5-10 cm pod pipinu..Sice v bazénu se mi ta sukně nafoukne a mám kolem krku nafukovací kolo🤭..o kozenkách nemluvím..ale než vlezete do vody,je to rozhodně elegantnější,než jenom plavky vykrojené…A  Sardulah to napsala dobře…Na nás se už nikdo nějak nezaměřuje..čučí po štíhlých a mladých holkách…

co se týče balonu..chodila jsem kdysi v Ol.na rehabky s něčím,už nevím..a v rohu byl balon..A já,že jestli se můžu pohoupat…Já si tak rozhasila bedra po pár houpnutí,že jsem nemohla dojít domů…Ono to ve mě hnilo už dávno,jen se to muselo pak nějak projevit..Už je to víc jak 10 let. v roce 2013,při tahání balíků novin a časopisů mě to jednu noční “setlo”(stařenku ofouklo)..a od té doby…střídavě oblačno…

Buggyra
Buggyra 21.05.2025, 06:49:03 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 20.05.2025, 15:12:44

Tak neplavte v plavkách 😀

Ne, vážně, nestyďte se. Já se nestydím! Teda, mně dost pomáhá, že se se mnou do bazénu už nikdo nevejde, takže nemám před kým 🤪

Ti, kteří se nestydí do plavek, ti se zase stydí za svoje vyjadřovací schopnosti nebo za svoje řidičské kreace, za svoje nevychované děti nebo za starostu obce… Každý má něco 🙂

Bobca
Bobca 21.05.2025, 07:10:24 xxx.xxx.20.192
Ronja s motejlem:

https://m.youtube.com/watch?v=jMAXMEqC780

No jo, ale když ono by to či ono, chtělo nejdřív odborníka, aby člověk věděl, kde je skutečný problém, jak ho řešit, čím si může pomoci a čím naopak ublížit. To píšu jako člověk, kterému nejdřív musely záda vypovědět službu.

Naživo je to samozřejmě nejlepší, já si to prostřídávám s tímhle - pro Bobču si rozhodně netroufnu říct. Tam to chce hlavně mít někoho kvalitního po boku. 

Ronjo..dík za odkaz….je to pravdivé!!! shlédla jsem zatím jen tu psychosomatiku..

Dnes odpoledne se to rozhodne..Můj neurolog v Ol.má konzultačníhodiny!!tak budu bombardovat telefon!!..popravdě ani nikam jet nechci..Já než se někam dostanu,tak budu skoro vpohodě..Mě na tom všem nejvíc vadí to,že nevím,kam až můžu s cvičením zajít..Např:včera jsem zkoušela chodit bez berlí..ano,pomalu to jde,mírně v předklonu..S berlema venku jsem už vydržela to stání-jak jsem psala,ale pak si musela lehnout..Schody teda jdu už po jednom!!💪nahoru-dolů by to taky šlo,ale netroufám si..Cvičím ty 4 cviky pořád dokola..Bolesti mám jenom v noci při otáčení..a to beru jen ráno a večer Novalgin…nemusela bych..A nevím,jestli si neškodím i sezením na tom vozíku??Nemám s kým se poradit🙏Jestli by pomohly magnety,elektro?to tu mají na poliklinice..

Pointa?  proč bych měla lhát doktorovi,že mám bolesti,abych se dostala na ubytko do rehabilitačního zařízení,jenom proto,že mám nahouby praktickou lékařku?? Už jsem mohla-si myslím-právě využívat té fyzioterapeutky,o kterou PL dostala z nemocnice žádost-12.5.jsem jí ji dopravila…přehodila to na doktora,který jednak je až v Olmiku a druhak nebere bez objednání..a já tu mám hnít na vozíku zbytečně.A to pak ještě prý má schvalovat posudková a mám si to prý dopravit do mé pojišťovny,která je taky v Olomouci...Dnes přijde ta sestra,co po mě chtěla ty rotační cviky,že nečetla mou zprávu..uvidím,jestli ji četla..ale to nejsou odborné sestry..Ty rozhýbávají lidi-ležáky..

Vahine
Vahine 21.05.2025, 07:17:30 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 21.05.2025, 07:10:24

Tak ať se dovoláte, Bobčo! 🙏 Jsem zvědavá, co Vám řekne a jestli Vám napíše adekvátní rhb a konečně se někam posunete🍀

Bobca
Bobca 21.05.2025, 07:28:20 xxx.xxx.20.192
Vahine:

Tak ať se dovoláte, Bobčo! 🙏 Jsem zvědavá, co Vám řekne a jestli Vám napíše adekvátní rhb a konečně se někam posunete🍀

dík..taky doufám..pokud se nedovolám,prý volává zpátky….podám pak hlášení👌

Sardullah
Sardullah 21.05.2025, 07:37:08 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 20.05.2025, 23:18:28

Jo tak to máš pravdu…. jsou samozřejmě lidi, kteří zdaleka nemají hluboko do kapsy a brečej…. brečej kolikrát víc než “chudina”. To se mi pak taky otvírá kudla v kapse.

Bobca
Bobca 21.05.2025, 09:49:59 xxx.xxx.20.192

to je neuvěřitelné!!!..když děckovi koupíte 10 deka za 79,tak to má jak nic,a riskujete,že v tom třeba taky může být červ a děcko vám to nesní…My,jako děcka jsme to nějak nezkoumaly,a proto jsme byly tak zdravé z těch proteinů už tenkrát…🤭

Bobca
Bobca 21.05.2025, 09:54:47 xxx.xxx.20.192

jóó,chtěla jsem napsat,že mi doktor odpověděl,že jestli to stačí až toho 3.6.,tak jsem mu popravdě napsala,že jestli to můžu krátce zkonzultovat odpolko,a že děkuji za jeho čas…

Kilian
Kilian 21.05.2025, 10:08:37 xxx:xxx.5bec:527
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 21.05.2025, 09:54:47

🌺držím palce

lesnizinka
lesnizinka 21.05.2025, 10:30:17 xxx.xxx.91.67
rapotačka:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4118749401716835&set=gm.3616423565327778&idorvanity=1788522041451282

A vo tom to je…taky. Kdo to kupuje? Musím mít nutně třešně? Já je neměla doma 5 let. Zmrzly, nebo je sežrali ptáci než vůbec zčervenaly. Měla jsem u mamky. Jeden rok jsem poprosila sousedy, jestli si můžu natrhat. Tady je plno starých lidí nechá zhnít na stromech, protože oni už tam nevylezou a děti jsou někde pryč. Prostě vidím třešeň, poprosím. Nejhůř je odpověď, že to mají pro své děti třeba. Tak poděkuju za odpověď a jdu. Huba mi neupadla. Nikdy jsem si třešně nekoupila v obchodě či na trhu…prostě zase tak je mít nemusím, fakt bez toho nezhynu. 

Skeeve
Skeeve 21.05.2025, 10:49:15 xxx.xxx.120.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 21.05.2025, 10:30:17

Já bych si na ně počkal, okolo továrny na čokoládu je alej třešní, ale nestíhám to - všechno orvané jak začnou červenat, a olámané i koncové vrcholy větviček - někdy bych žil radši kdovíkde, mimo lidi 🙄

lesnizinka
lesnizinka 21.05.2025, 10:53:21 xxx.xxx.91.67

Sarah, ještě se vrátím k tomu, jak jste psala: asi víte, jak tehdy lidi žili? Jo vím, vzpomněla jsem si zrovinka na to, když jste psala o nedlážděných ulicích. Byli jsme s bráchou o víkendu ve skanzenu. A mamka vyprávěla vnukům, jak chodila k babičce, která měla ještě v domečku taky hliněnou podlahu, jak byla ukázka tam. Mamka je ročník 52, takže skoro v roce 1960. Já to samozřejmě z jejího vyprávění znám dávno, jen jsem o tom blíž nepřemýšlela. Teď jim říká: pamatuju si, jak jsem ji umývala. Umývala?!?😲A to jak se jako umývala udusaná hlína? ,,No, ona byla taková právě vodou vyleštěná do hladka. Ale musela se často kropit a umývat, aby neprášila." To jen tak vsuvka, pro zajímavost🙂 

Buggyra
Buggyra 21.05.2025, 12:38:25 xxx.xxx.198.226

Ták, včera první náznak sluníčka, ale jen dopoledne. Odpoledne se zase zatáhlo, ale naštěstí bylo teplo a nepršelo, ani protivný vítr nefoukal. Povedlo se mi oholit prvního poníka, ještě mě čeká na oholení stařík, tomu se to jistě také bude líbit. Jsem ráda, že to vyšlo tak, že jsem šla holit až po těch deštích a hnusech, to jistě ocenili, že mají kožíšek. No nicméně stejně jsem poníkovi nechala a hodlám i staříkovi nechat chlupy na bedrech, tam se ostatně zpravidla ani nepotí, tak není třeba to nějak řešit. Oholila jsem hlavně krk, plece a pod sedlem a břicho.

Poník šel na půlhodinovou údernou vyjížďku, aby se nenudil a trochu pracoval, byl celý veselý a měla jsem na loukách co dělat ho držet. Ale byl statečný a jeden úsek cesty, kde sedloví koně šli jinudy a ani na ně neviděl, prošel moc pěkně, tak jsem ráda, že jsou poníci schopní i samostatné práce 🙂 Dobře jsme je vychovali 🤗

Dneska dopoledne vyjelo sluníčko úžasně a já jsem ho oknem nasávala pěkně do kanclu, mezitím projel asi půlhodinový hnusný slejvák (zalito ✔️), a teď už zase zalezlo a vypadá to na další slejváky. Středy jsem si nechala volné od holčiček u koní, tak jsem si řekla, že si dnes dám relax a místo poskakování u koní se budu vyvalovat taky jednou doma a poskládám si vyprané prádlo, které už nějaké ty měsíce rotuji na pohovce (rotování = beru si to z pohovky rovnou na sebe, pak do pračky a vyprané zase ze sušáku šup na pohovku, když potřebuju na sušák dát další vypranou várku. Normálně věci ze sušáku beru rovnou na sebe, ale teď jsem prala různé věci ke koním a ložní, tak se na sušáku muselo udělat místo dřív, než jsem to prádlo otočila 😂).

No, co naplat, v sobotu jsme dopoledne řezali dřevo, odpoledne trénink, v neděli od půl páté ráno do šesti odpoledne pryč, tento víkend zase jeden den závody a druhý den trénink, je to nějaké nabité 🙂

Mám v klubu aktuálně čtyři holčičky, tak jsem si je rozházela v týdnu na čtyři dny tak, aby se mi prostřídala každá s každou (naštěstí většina z nich jsou rozumné šikovné holčičky a nedělají skupinky a nepomlouvají a nepošťuchují se mezi sebou), no a zítra mám tu nejpokročilejší s tou nejméně pokročilou, tak to bude výzva, ale však já jim něco vymyslím 🙂

Brambory už mi lezou ze země, tak mě to těší, doufám, že políčko brzy zaroste plevelem, protože mi tam stále chodí slípky a hrabou a vyhrabují ty brambory. Jestli tam nějakou nachytám, půjde na ty brambory do hrnce! 😀 Kosí hnízdo na stroji je prázdné, ale kosáčata již při posledním šmírování byla pěkně pernatá, tak hádám už vylítli. To je dobře, jak posekáme, bude se samovaz hodit. No a děcka by pomalu mohla začít sekat trávu pro koně, roste to jak … po dešti. Snad se povede zemědělcům dobře usušit a bude hodně sena letos. I když my máme stále jeden stoh nenačatý, takže my máme sena dost a dost, doufám, že máti se uklidní a na příští zimu objedná polovinu. Ale spíš ne, bude v panice, že máme vlastně o koně víc… A zapomene na to, že máme o tři poníky míň (ti se budou jenom KOUKAT, jak velcí dostávají seno. Poníci nedostanou NIC, dokud jim nepolezou žebra, tak.).

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.