Díky!!!❤️
Třetí víčko
Bohužel zatím nic nemám, ale uvidím. Bude v rodině stěhování, tak jestli, ozvu se. Co ale to Vaše nespaní??🥺 Řešíte to i jinak než šitím a tvorbou? To se nedá dlouhodobě vydržet! Taky občas špatně spím, respektive třeba jen 2h a jsem rozsekaná pak 🤷♀️ a Vy musíte být taky, nehledě v ten moment na zdravotní dopady!
Irma19:A když už jsme u toho plýtvání… Nepovaluje se vám někomu doma výplňový materiál pro rukodělné výrobky? Ideálně duté vlákno, klidně v podobě vyřazeného polštáře.
Pustila jsem se po nocích do výroby panenek pro UNICEF, trpím brutální nespavostí a tvůrčí rukodělná činnost mi prospívá. Takže to pojímám jako pracovní terapii, která může pomáhat dál. Snažím se v maximální možné míře o recyklaci, využiju i zbytky látek a příze (na vlasy) 🙏
Já bych asi našla jen látky. Nějakou přízi sice mám, ale budou to barvy, které nejsou vhodné na vlasy.
Nemám výplňový materiál (polštáře si schraňuji péřové), přízi ani látky. Teď až se mi podaří koupit nové punčochy, ty nejděravější asi určím na záplaty, ale obávám se, že to asi není to, co potřebujete 😀
Ten pytel “vyhodit” mi pošlete, poštovné zaplatím 🙂 Co nezpracuji, pošlu dál, případně mohu vyhodit u nás… Ale v city už je i nějaký recyklační obchůdek nebo skládek nebo tak něco, tak se to dá odvézt i tam a komu se co líbí, si vezme.
Irmo,mám polštář-nikdo ho nechce a je mi líto ho vyhodit..je vyplněný polystyrénovými kuličkami..mohlo by to být? kdyby ano,napište mi do SZ adresu prosím..Už není tak naducaný,já ho používala jako opěrku zad na válendu-neměla jsem křeslo-a kuličky se asi slehávaly?..no a Maxík ho měl rád taky…napřed jsem hledala ve fotkách a pak mě napadlo ho vyfotit-trubka 🤭ale Maxíka jsem tu už nechala🐈
Bože, to mě zase vytočila ta mladá kolegyňka, co bych od ní čekala, že po roce rutinované práce by už mohla být zapracovaná! Ano, před dvěma měsíci jsme udělali jakési čachry machry v drobném prodeji, něco jede s fakturou a něco s účtenkou, má to jasná pravidla, označené lístky jdou na fakturu, neoznačené jedou dál standardně s účtenkou. A ona mi vystavila dvojmo faktury i účtenky!!! (středoškolačka ekonomické zaměření s maturitou!)
Já si toho všimla naštěstí ještě teď, kdy není konec měsíce… ale kdybych si toho nevšimla a koukla se na to fakt na konci měsíce (když to dva měsíce doteď fungovalo), tak bych byla v pr… jak Baťa s cvičkama, protože dvě uzávěrky do posledního dne v měsíci prostě nenarvu! Tak se tady s tím teď hodinu patlám, abych to dala dohromady, účtenky vystornovala a nějak se mi to povedlo nahňácat, aby to vycházelo korunově… Já se fakt picnu (fakturační vedle, která to pak musí prohnat účtem, se picne hned vedle mě).
Naštěstí už si zacvičuju novou kolegyňku, která má více funkčních neuronů, a brzy se téhle žáby zbavím. To je asi jediné světlo na konci tunelu. Dobré je, že tadyta nová kolegyňka, když neví, tak se zeptá. Zatímco po mladý nacházím jen inovativní řešení standardních záležitostí, které jí přišly nestandardní, ale které se mnou jaksi nepotřebovala konzultovat. A že jsou to řešení vpravdě inovátorská, takže auditor by nad nimi jen kulil voko, o tom se asi nemusím rozepisovat.
A to si ještě schovává peníze od kupujících někde do někam a dává mi je, až když si o ně řeknu (a ne při první příležitosti, jak jsem jí mnohokrát zdůrazňovala). Takže se ještě může stát, že se něco jaksi úplně nenajde a já ze svého budu dorovnávat pokladnu, to bych se fakt už smála.
Kdybyste věděla jak vám rozumím a soucítím s vámi….
Bobčo, díky za nabídku, ale polystyrenové kuličky ne, tělíčko panenky je na ně moc členité.
Zkoušela jsem i molitan, a to byl taky “porod” dostat ho do ručiček…🫣
Ideální je to duté vlákno, dobře se s ním pracuje a panenka je měkoučká a hladká.
Nespavost řeším, ale zatím neúspěšně. 😔
Noční tvorba mi pomáhá odbourávat aspoň ten druhotný stres z toho, že zase neusnu. Takhle ten čas využiju a zaměstnám hlavu, je to klidná tvůrčí práce s pozitivním cílem 🤗
Nespíte bezdůvodně a nebo ten důvod znáte a v hlavě Vám to lítá?
Polystyrenové kuličky? Jo Bobi? To se dává do polštářů? Já právě myslela takové ty dutovláknové kuličky, že tam jsou. Jsem si říkala: hele, Bobča něco vyštrachala👍
Irmo, to jako nespíte a pak jdete ráno do práce?!😲Nebo děláte doma…já už si nepamatuju co kde, kde….😊Mamka taky věčně skučí, že nespí, na to jí jen odvětím ať se uklidní, je doma, důchodce, může spát kdykoliv se jí bude chtít. Jenže to ona né. Odpoledne u telky usne a pak z toho chytne migrénu, protože má nerva, že by přece měla něco dělat…a ona usnula😲 Šlak mě z ní jde někdy trefit, nemlžu jí vysvětlit, že nemusí nic a mlže co chce, ale ona si to musí v té hlavě srovnat. To neříkám, že je váš případ, to jen příklad ze života😉
Studna: takže hoši zjistili, že čerpadlo fakt nejede. Nejede zřejmě proto, že trubka od něj do baráku se totálně časem zacpala(kamencem) a jak nemohlo protlačit, tak se samo odvařilo. Trubku vyčistili, ale s tím, že čerpadlo(staré teď jede tak na třetinu výkonu) vymění, ale s tím, že se musí vyčistit i vrt, aby za pár týdnů rovnou nekiksnulo. Nejdřív 1. prosince, snad do to doby staré ještě vydrží, teď má vyčištěnou tu trubku.
Tělo odmítá usnout, hlava se přidává až druhotně.
Maminku chápu, taky je mi blbé spát přes den, ale není zbytí. Občas se mi podaří usnout třeba až v 7h ráno, čím víc nevyspaná jsem, tím hůř usínám další den. Snažím se vybojovat aspoň 5-6h spánku denně, to je pro mě nutné minimum. Léky na mě bohužel moc nefungují, navíc jsou návykové, pro dlouhodobé problémy nevhodné…
Mám částečný ID a pracuju z domu, takže se to jakž takž dá, ale hitparáda to není. Zatím žiju, to je hlavní…🍀
tohle mi přišlo včera na mejl..je to dlouhé,ale zajímavé..člověk nemusí mít špatné svědomí,že si po obědě zdřímne..😔..což já dělám..a v noci spím dobře,,Sice teď je zase fáze měsíce,tak sebou melu a jsem často vzhůru,ale bude zasa líp…
Pokud si rádi zdřímnete během dne, pak je tento článek právě pro vás. Většina zvířat je od přírody zvyklá na spánek – spí v krátkých intervalech během dne a noci, což se nazývá polyfázický spánek. Lidé jsou však jedním z mála druhů, které se obvykle snaží uvolnit během jednoho dlouhého úseku, obvykle v noci. V našem uspěchaném světě, kde neustále spěcháme, však není vždy možné se klidně vyspat. A to je místo, kde přichází na řadu denní spánek nebo zdřímnutí. Nejnovější výzkumy ukazují, že je mnohem prospěšnější, než si většina lidí uvědomuje. Pokud jste se někdy cítili provinile za to, že jste si tajně zdřímli během polední přestávky nebo víkendového odpoledne, je čas změnit svůj úhel pohledu. Zdřímnutí není lenost – je to chytrá, vědecky podložená péče o sebe. Zde je 9 zdravotních výhod každodenního zdřímnutí: 1. Zdřímnutí vám rychle zlepší náladu Když si zdřímnete, váš mozek uvolňuje serotonin, hormon "dobré nálady", který je spojován s klidem, štěstím a emoční rovnováhou. Dokonce i krátký 15 až 30minutový spánek může dramaticky zlepšit vaši náladu, díky čemuž se budete cítit pozitivněji, méně podrážděně a budete schopni lépe zvládat stres. 2. Zdřímnutí zlepšuje učení a funkci mozku Příliš mnoho času bez spánku snižuje kognitivní výkonnost. Studie ukazují, že pouhých 30 minut spánku zlepšuje koncentraci, reakční dobu a rozhodování. V jedné studii si účastníci, kteří si zdřímli, uchovali informace efektivněji než ti, kteří si nezdřímli – a dokonce lépe než ti, kteří pili kofein! 60minutový spánek může nabídnout ještě více kognitivních výhod, zejména pro paměť a řešení problémů. 3. Rychlé zdřímnutí laserově zaměří vaši schopnost soustředit se Představte si svůj mozek jako baterii. Po hodinách práce nebo strávených před obrazovkou se mu vybije energie a je třeba jej dobít. Studie NASA zjistila, že 40 minut spánku zvýšilo bdělost pilotů a astronautů až o 100 %. Dokonce i 20minutový spánek výrazně zlepšil duševní jasnost a soustředění – téměř stejně jako velká káva, ale bez jo-jo efektu. 4. Zdřímnutí podněcuje kreativitu a řešení problémů Nejbrilantnější mozky světa jako Leonardo da Vinci, Nikola Tesla a Salvador Dalí byly velkými zastánci zdřímnutí. Spánek osvěžuje mozkovou síť, která je zodpovědná za vhled a představivost. Po spánku je vaše mysl často lepší v navazování spojení, vidění vzorců a přicházení s novými nápady. 5. Krátké spánkové cykly zlepšují paměť Váš mozek používá spánek ke konsolidaci vzpomínek – v podstatě k uzamčení toho, co jste se naučili nebo zažili. Zdřímnutí pomáhá přesunout nové informace z krátkodobé do dlouhodobé paměti. To je zvláště cenné, pokud studujete, trénujete nebo se učíte novou dovednost. 6. Zdřímnutí probouzí smysly Po zdřímnutí mnoho lidí hlásí ostřejší sluch, lepší čich a ještě lepší chuť. Je to proto, že odpočinek odstraňuje nervový chaos a pomáhá mozku efektivněji zpracovávat smyslové vstupy. Jídlo může chutnat lépe, hudba může znít hlouběji a dokonce i barvy se mohou zdát živější. 7. Denní spánek posiluje imunitní funkce a fyzickou regeneraci Když máte nedostatek spánku, vaše tělo produkuje více kortizolu, stresového hormonu, který oslabuje imunitu a zvyšuje zánět těla. Delší spánek pomáhá napravit tento stav tím, že spouští uvolňování růstového hormonu, který napomáhá buněčné opravě a podporuje imunitní systém. Pravidelné zdřímnutí je v některých studiích spojováno se snížením krevního tlaku, snížením zánětu a dokonce s dlouhověkostí. 8. Zdřímnutí snižuje riziko chronických onemocnění Přetrvávající nedostatek spánku je spojován s nemocemi, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a obezita. Podle nedávných evropských výzkumů je zdřímnutí, i když jen 1 až 2krát týdně, spojeno s nižším rizikem kardiovaskulárních příhod u dospělých. Je to malý zvyk s potenciálně život zachraňujícími výhodami. 9. Ne všechny šlofíky jsou stejné – na načasování záleží Odborníci doporučují ideální délku spánku 20 až 40 minut, aby se zabránilo ospalosti (známé také jako spánková setrvačnost). A kdy je nejlepší si zdřímnout? Mezi 13:00 a 15:00, kdy vaše tělo přirozeně získává energii. Příliš dlouhý spánek v odpoledních hodinách však může narušit váš noční spánek. Nastavte si budík, abyste se vyhnuli usínání, a pravidelně si zdřímněte! Závěrečné myšlenky: Zdřímnout si není lenost, je to péče o sebe Pokud máte to štěstí, že si během dne zdřímnete, i kdyby to mělo být jen na 15 až 20 minut, děláte něco opravdu dobrého pro svou duševní jasnost, emoční stabilitu a dlouhodobé zdraví. Je čas přestat vnímat zdřímnutí jako něco neproduktivního nebo neefektivního. Ve skutečnosti je to mocný, vědecky podložený zvyk, který má potenciál změnit váš výkon, kreativitu a odolnost. alt Neobsahuje žádné viry.www.avast.com
Raduš,já to nedávala cíleně do polštáře pod hlavu,ale jako opěrku na zeď-seděla jsem kolmo válendy a opřená o zeď o polštář..poslední roky jsem ho dávala na nohy v zimě-hřál..
Bobca:Raduš,já to nedávala cíleně do polštáře pod hlavu,ale jako opěrku na zeď-seděla jsem kolmo válendy a opřená o zeď o polštář..poslední roky jsem ho dávala na nohy v zimě-hřál..
Ale to jsi mi neodpověděla😏(teda jestli si mám domyslet, že ten polystyren?) ale ten je přece moc tvrdý, co by to byl za ,,polštář"?!? A já jsem to asi nikdy neviděla😲
Jo a dovyklízela jsem konečně tu skříň🙄Šmarjá: tři obr igelitky někam na charitu a jeden velký černý pytel na recyklaci. Ty jo, já to říkala, fakt sysel😊Buggyro, to by mě ani nenapadlo, vám posílat staré hadry, vždyť by ste zase vy musela přemýšlet ,,kam s nima"🤭
lesnizinka:Ale to jsi mi neodpověděla😏(teda jestli si mám domyslet, že ten polystyren?) ale ten je přece moc tvrdý, co by to byl za ,,polštář"?!? A já jsem to asi nikdy neviděla😲
Raduš,dávám znovu tu fotku..tam vidíš ty kuličky-vem si brýle!😉..mám i anatomický polštářek,tam jsou ty kuličky miniaturní..Jak jsou i plyšáci vycpaní..nebo polštářky za krk a tak..chrastí to,určitě jsi to musela někde vidět..