Aktuálně: 2 514 inzerátů241 169 diskuzních příspěvků18 742 uživatelů

O všem a o ničem :)

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 10.06.2025, 16:37:01 xxx.xxx.176.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 10.06.2025, 16:25:11

Jinak na svoji obhajobu 😀 Box byl doporučen z důvodu, aby se kůň nemohl rozběhnout - což se nám podařilo udržet v našem režimu do včerejška, což situaci moc nepomohlo.  Co na to říct. Z boxu mi v minulosti kobyla vyskočila, bohužel je to tak jak říkám. Ale  děkuji za veškeré Vaše know how a odpovědi 🙂

Efe, přeju Vám, ať koupel dorazí co nejdříve 🙂

Xerxova
Xerxova 10.06.2025, 17:39:52 xxx:xxx.9055:908f

Efe a ta plastová děravá sádra by nešla??  Už to dávají na různých chirurgiích. Ale možná na prsty to nejde ??

Obrázek
efe
efe 10.06.2025, 17:43:07 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 10.06.2025, 17:39:52

Mně nenabídli ani tu odlehčenou. No pokud to bude dál pálit a zhoršovat se, tak tam asi zajedu…

Horsana
Horsana 10.06.2025, 21:25:41 xxx.xxx.17.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 10.06.2025, 16:37:01

Nuz, nie je to jednoduche, s konyskami.

Verun
Verun 10.06.2025, 22:47:08 xxx.xxx.220.9
JanaJanaJanaJana:

No mám teď kobylu na pedoku, vetka řekla box, ale to by kůň fakt nedal takhel dlouho. Řízeně pouštím na travnatou jízdárnu, včera tam prý dělala bordel, jelikož jí rozproudili koně vedle ve výběhu. Dnes se celé dopoledne poklidně pásla, ale když si chtěla lehnout, tak to nedala ☹️maximálně ohebnost kloubu viz obrázek. Sono určitě zavolám, to se do konce týdne nezlepší, když to řeším už třetí týden. O výsledek se určitě podělím!

Obrázek Obrázek

Nedávala jsem pozor, jak vám kobyla okulhala…možná mohla mít už ATB

co je toto? 

nemá zezadu nějaký rozkousaný místo od hmyzu, něco vraženýho? rousy dobrý? 

Obrázek
Buggyra
Buggyra 11.06.2025, 06:52:16 xxx.xxx.198.226

Ta záda u mě zase ne úplně katastrofa, jsou dny, kdy je v noci necítím, pak zase dny, kdy špatně už od ulehnutí. Zezačátku pomáhalo to rozcvičit jógou, když jsem byla na józe večer, tak noc v pohodě, ale posledně nějak ani to nepomohlo - no ale včera jsem v práci cvičila (jeden počítač nám tu nabíhá děěěsně pomalu, tak si u něj střihnu vždycky desetiminutovku, tentokrát jsem rozhýbávala ramena a žebra právě), odpoledne jsem sice dost kopala (vykopávala šťovíky na pastvině), ale motyku jsem si celkem pravidelně přehazovala z ručky do ručky (co všechno člověka záda nenaučí… umím tou slabší rukou jednoruč sbírat i bobky…), a večer, světe div se, úplně v pohodě. Kromě jednoho bdělého převalení v noci, kdy jsem u toho vypínala televizi (🙃), jsem spala jak když do vody hodí… jak zabitá… jako nemluvně… tvl to jsou blbý příměry! … Spala jako poník v 10 hodin dopoledne 😊

Včera se mi povedlo vystrouhat 2 ze 3 velkých, budu fakt muset začít pravidelněji vybírat z kopyt, jen tak pro ten přehled, co tam dole mají… a nebo častěji strouhat (meh…), plnokrevník pod rohovou patkou díru na prst až k živému, zřejmě před vyčištěním plnou kamínků a jiných podlých neřádů. Vychlíplá stěna vytlačená vším tím neřádem ven od kopyta. No nějak jsem pořešila a přišlo mi, že snad na tu stranu i kulhá, tak uvidím, jak se mu bude chodit dneska. Když blbé, dám mu boty a holt než to trochu zaroste, tak bude capat s botama… Hlavní je, že je to otevřené a další bordýlek se tam už držet nebude. Vnitřní část rohové patky od bílé čáry ke střelce zůstala, má po čem chodit, jen je to asi citlivé po tom šťourání… Černej tentokrát moc hodný, všechny čtyři dal na stoličku jako profík, za chvíli si ho budu moct držet sama. Až zase přijede kovář, tak bude čubrnět, jaký je z něj hodný kůň! 🙂

Saga
Saga 11.06.2025, 07:59:20 xxx.xxx.167.183

Mě po strouhání taky vždycky nějak chytnou záda😏, to zohýbání je blbý no. Když asistuju kováři a jen držím nohy, tak to bývá OK, když strouhám sama, tak je to holt horší. K malé si musím kleknout/sednout na zem, kopýtka mi dává do klína, je zlatíčko, velká má ty kopyta jak talíře, stojí hezky, ale já než to upižlám, heh no…Pak se narovnám a točí se se mnou celej svět🙄. Nemohla bych se tímhle živit!

Jinak holky hlásím včerejší úspěch s malou Dámou! Šla jsem s ní ven, ze stáje vystřelila jako za mlada, pak máme kus k asfaltce přes kamenitou cestu, kde zrovna soused natíral plot, což jí fascinovalo na tolik, že soused musel chránit pixlu s barvou vlastním tělem😄, po asfaltce mi sama naklusala, pak už přes polňačku a 3ha louku, kterou jsme celou musely klusat, protože ona chtěla😄, místama i nacválávala a táhla mě jak hadru. Výsledek byl lehce ufuňený minihorse a úplně zplavená já😄, takhle jsem si to teda nepředstavovala todlecto, ale co na tom, že já jsem si málem zlámala hnátu v nějaký myší díře, hlavně, že mini to běhá👍!

Buggyra
Buggyra 11.06.2025, 09:47:27 xxx.xxx.198.226

Jojo, poníky mám taky naučené, že si ty jejich nohy položím na barýlek a můžu šmidlat to chodidlo z pohledové strany 🙂 Vždycky prvních pět minut “ááchjooo, zase votravujeeeš!” a nohy mi berou a hrabou s nimi a dělají různá alotria, ale když už fakt řeknu, že končíme s legrací a bude se poslouchat, tak stojí jak přibití.

Když tu byl kovář, tak se mu blbě ohýbalo k poníkům na zem, tak jsme postavili poníky na Irskou lavici (obr) vždycky tak, aby mohl stát kovář vedle překážky a nohu měl pěkně ve výši pasu - to se mu náramně líbilo! A poníci byli hoodníí. 

No a taky mám tupou rašpli… musím si koupit novou. Snad na podzim v Lysé. Na druhou stranu, jak jsem zde již zjevila, mám obavy, abych pak nepřestrouhala, ta tupá mi to celkem znemožňuje 😂 Ze strouhání mě naštěstí předevčírem ani včera záda nebolela, to je bájo, hlavně když má člověk dobré pomocníky - držely holčičky.

Mám radost, že mini má radost 🙂 Já jsem se bála, že jsem tlusťochovi vzala předevčírem hodně rohoviny, protože přeci jen teď se strouhal co měsíc (tři týdny…), a pak jsem viděla ty přerostlé talíře toho druhého poncla, na kterého se od března nesáhlo (tralala…) a zhrozila jsem se, jak maličká kopýtka jsem tlusťochovi vyrobila 😀 No a tlusťoch včera s holčičkou běhal po jízdárně naprosto bez zaváhání, skákal, dokonce i nějaké vyhození naznačil ☝️ - takže dobrý! 

Obrázek
Horsana
Horsana 11.06.2025, 11:03:27 xxx.xxx.17.230

Capovi sa zapalila zila a konecne mu praskla ta patka, je tam diera ako do pekla.

Kym podvecer hnatu zatazoval, okolo osmej sa zacal valat a tvaril sa, ze umrie a samozrejme kopytko zas iba na spicke, ale kruzil po boxe normalne.

No, ako, bude to zniet divne, ale odkedy mu vecer dava lieky kolega, stale sa cosi vyserie, kolega bude nejaky negativny ziaric, alebo co 🤔

Buggyra
Buggyra 12.06.2025, 06:33:43 xxx.xxx.198.226

Plnokrevník chodí teda na nohu opatrně, ale nekulhá, kopyto vypadá dobře, napatlala jsem zase pastou.
Povedlo se mi posekat i vytáhnout černého!
Černý teď chodívá s poprsním postrojem, už mi neodskakuje o dva metry, když na něj chci dát obřišník nebo sedlo 😀 A zvládá i poprsák přes hlavu… No včera jsem na něj zase ušila hroznou boudu, od postrojového sedélka jsem mu pod ocas natáhla provázek a na ten provázek zavěsila podél boků a stehen splývající další provázky, no to byl jasnej tygr, co ho jde sežrat a už ho drží za zadek! Tak chodil prvních deset minut podsazený, že by Vídeň jen záviděla 😂 Pak teda že dobrý a vlastně chodíme po trávě, tak že to nějak asi zvládne a přestane koulet bělmem a dá si i něco k jídlu… Pak jsme se šli ještě podívat na chlapa, jak vrtá vrtačkou, to už na ten podocasník s třásněmi úplně zapomněl, chudák. A pak nastoupila máti a nejprve zkoušela jeden postraněk, i za něj tahala, a černej poctivě kráčel, i když ho to tahalo dozadu 🙂 A pak zase postraněk z druhé strany, vždycky tak, aby mohl tomu šmrdlání po straně uhnout, protože je to plašák první kategorie… A když teda chodil se skloněnou hlavou a zastrčeným bělmem  s postraňkem z jedné i z druhé strany, tak aplikovala máti velmi odvážně oba postraňky (ty opratě přeložené napůl, aby se mohly z poprsáku vyvléknout v případě krize, byly dost krátké, takže máti akorát na dostřel, ehm…) a šli jsme tedy s oběma postraňky napnutými za koně, on je tak úžasný 🙂 A šli jsme asi deset metrů a nechali jsme ho. Radost veliká 🙂

No a pak se mi podařilo dosekat jízdárnu, juchů. Sekačka se teda rozbila, něco se stalo s bubnem, přijde mi, že nějak jako spadnul nebo co, padá řemen z kladky, ale nakonec jsem to vykoumala a nějak jsem to dosíkla, aby bylo hotovo, takže ufff, uděláno 🙂 Čeká mě ještě mnoho dalšího sekání, snad to nějak uhraju i s tím změněným stavem sekačky,  nechce se mi ji vozit teď servisákovi, když zrovna potřebujeme sekat. Snad se tam nic nedomrví víc…

Obrázek
Saga
Saga 12.06.2025, 09:54:58 xxx.xxx.167.183

Buggyro, kdyby černý byl černá, tak bych jí hned adoptovala! Je to krásný koník, má jen jednu vadu, že je to valach😄. Já je prostě fakt nerada, ale vím, že vy ráda, tak to on bude v dobrých rukách Krále Miroslava😄.

Holky, my teda jako sušíme. Při životě nás drží jenom to, že je to naposledy. Včera jsme s máti uklidily další dva big bagy ze zahrady a dneska tam budou další tři. To je v pohodě, tohle nám nevadí, ale včera jsme se zakousli i do toho posledního pronajatého pozemku a u toho teda přišla slušná deprese, hlavně na mě teda, tže jsem si furt opakovala, je to naposledy, je to naposledy. Ale stejně mě štvě, že jsem to nevypověděla včas. Jo, za blbost se platí🙄. Tže holky měly včera volno a dneska asi budou mít taky, protože se to po práci upe prostě nedá všechno stíhat, ale uvidíme. Výběh už hodně změnil podobu, pomalinku zvětšujeme (doslova po milimetrech) ten záklaďák, tže holky se zdají mnohem víc spoko, jinak jsou stále na seně. Ta plocha, co přidáváme je strašně suchá a je už úplně na hlínu, ale vizuálně to vypadá dobře! Tak snad to bude do budoucna OK.

Jinak vám musím říct i jednu lidskou radost! Včera jsem byla u zubaře, můj zubař je privátní a velmi drahý, nicméně, je to borec, pracuje se švýcarskými materiály a je schopen zachránit a opravit prakticky cokoliv. Měla jsem toho v tlamě k řešení víc a taky jsem šla na roční KO zároveň, tže jsem s sebou měla připraveno 15K a celou dobu se klepala, jestli mi to bude stačit, nebo budu muset na poštu. No, MUDr. byl tak extrémně dobře naloženej, že…mi udělal dva zuby za cenu jednoho, neplatila jsem ani tu KO, nebyl potřeba RTG ani anestezie, což jsou všechno šílený položky, tže jsem tam bratru nechala “jenom” 6 500Kč a jela domů totálně vysmátá se zbylou cashí v kapce. Dělal mi jedničky ze předu a vypadá to, jak když mám fazety a při tom je nemám! Hele upe hollywoodskej smile😄. Tže jsem od včerejška celkem nasmátá, protože už se zase můžu široce usmívat. A to se vyplatí👍!

Buggyra
Buggyra 12.06.2025, 10:23:53 xxx.xxx.198.226

“roční KO” - to je roční “knock-out”, jakože místo umrtvení? 😂 Ale jinak blahopřeji k zubům!

Mě teď čeká trochu finanční krvácení - budu kupovat motor do espace, co nám padnul na technické… Takže investice do nějakého vrakovištního čehosi, u čeho doufáme, že to ještě rozchodíme, a taky (haha), že to udělá technickou (už jsem zmiňovala “haha”?). Takže v podstatě peníze vyhodím z okna, předpokládám. Ale mám to auto moc ráda a máti felicie nějak dosluhuje (po skorem třiceti letech, co si to dovoluje, dneska už ty šmejdy nic nevydrží…), tak bychom rádi udrželi espace pojízdného… Jediné, co mě utěšuje, že jestli se to nepovede, nebudu muset platit přes pět tisíc povinko na další rok 🤣 A to se vyplatí!

Saga
Saga 12.06.2025, 10:45:21 xxx.xxx.167.183

roční “knock-out”, NENE😄🤣😄, zase mám poprskanej monitor, chudák uklízečka, co ta si musí myslet, že tu dělám? Jako, když jsem odcházela včera z práce, tak se mě kolegyně ptala, jestli se bojím, že mě to bude bolet, a já říkala, že mě ne, ale mojí peněženku ano😄! Tak jsem přešťastná, že to dopadlo takhle, poněvadž a protože, v sobotu jdu ke kadeřnici změnit vizáž, pak mě čeká návštěva Kauflandu, lékárny a Benziny, příští týden moje fyzio. Mám tak trochu obavy, že mi toho nakonec taky moc nezbyde, ale aspoň se můžu casnit cashí jak mafián z devadesátek. Hotovej Jonák prostě😄, dám si na tu ruličku taky gumičku😄!

O autech mi ani nemluvte, naše jízdní flotila pamatuje Jana Žižku z Trocnova, tžee…🙄

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.06.2025, 16:56:19 xxx.xxx.27.179

Ženy, řeším takovou jednu věc se svým koněm a docela by mě zajímal Váš názor.

Může se kobyla s věkem stát najendou dominantní?

Jak jsem tu již v minulosti zmiňovala, mám kobylu 5 let od jejích čtyř let. Vychovalo ji věkově celkem dost vrstevnaté stádo. Nikde nebyl během prvních let problém “s chováním”,  až v současné stáji. Byla tedy vždy vysoko ve stádě, buď vedla nebo byla druhá/třetí.

Až loni jsem začala řešit, že opravdu útočí, resp. staly se tyto dvě situace:

1. loni v létě zařazení do nového stáda, které vedla celkem ostrá kobyla, která však měla celkem problémy se zdravím. Začaly bojůvky “o moc”, což jak jsem v minulosti zmínila, skončilo otevřenou ránou na hlezně vedoucí kobyly, halt ta má nějakých 600 kg a měla podlomené zdraví, moje kobyla 800 kg živé váhy. Byly rozděleny, moje kobyla šla do stáda valachů a na nějkaou dobu byl klid (teď cca půl roku od prvního incidentu).

2. Je teď na pedoku, střídá se jí společnost (2 valaši ze zmíněného valašího stáda se u ní točí). Na pedoku je již druhý týden, momentálně ji pouštím jen na jízdárnu, když kydám, vet ordinovala procházky na 15 minut, myslím, že to tak odpovídá. No a teď se stalo, že toho jednoho nebožáka, naštěstí chlaďase, nakopala do rohu přístřesku a fakt do něj šla naostro zadkama. On je chudák na konci stáda a nebránil se. Naštěstí se mu nic nestalo, ale kobylu jsme oddělily, je sama a valaší stádo za páskou  (střídáme pastviny, tak byly teď převeleni na tu v sousedství budky).

No a já mám teď dilema. Jestli kůň opravdu dobře socializovaný v mládí se může na devátém roku tak změní a stane se tak dominantním (ve valaším stádě naštěstí nevede, tam to šéfuje hucul), že začal mít potřebu takhle ostatní rakvit, anebo prostě šlo o vyhrocené situace - 1. nepodvolení se stádě zdravotně dosluhujícímu koni. 2. nuda v rekonvalescenci a přebytek energie vylitý na slabšího druha.

Co myslíte? Stává s emi z kobyly zmetek, děje se to tak někdy, že prostě i koně dospějí a začnou mít i ve stádě jasné názory anebo šlo o vyhrocené situace? Jinak svýho koně mám ráda a prodávat ho nehodlám, ale začínám mít postoj, že do ustájení chlaďáka fakt už ne, jsou s tím vlastně jen problémy, buď ty, co zmiňuju, nebo že moc žere nebo nevím, co dalšího. Opravdu by mě zajímaly vaše zkušenosti, teď je kobyla s koňmi ustajovatele a začíná se z ní dělat největší tyran, který za žádných okolností a nikdy nesmí do stáda ostatních ustájených koní.

Anonymní (neregistrovaný) 12.06.2025, 17:44:32 xxx.xxx.239.253

Stává s emi z kobyly zmetek, děje se to tak někdy, že prostě i koně dospějí a začnou mít i ve stádě jasné názory anebo šlo o vyhrocené situace?” 

Za me je to asi jedno. Proste kobyla je schopna utocit natvrdo a musite byt opatrni, protoze spoustec neni na prvni pohled zrejmy. Respektive dalo by se mluvit o tom,ze paddock s promenlivou spolecnosti ma k idealnim podminkam velkeho vybehu a staleho stada docela daleko,ale problem je v tom, ze pred utokem jste zadny problem necekali. Takze ted musite byt hodne opatrni, se to neopakovalo a odtud asi plynou obavy ostatnich.

Verun
Verun 12.06.2025, 21:45:29 xxx.xxx.220.9

nestabilní stádo, stres, frustrace, nemusí být dominantní ale nejistá , buď jen  samotka nebo stabilní kolegové,a je  to kobyla, počitejte s hormonální nerovnováhou během cyklu, může být popudlivější  (zkuste drmek, nebo něco s drmkem-Oestress liquid třeba) 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.06.2025, 22:09:03 xxx.xxx.121.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 12.06.2025, 21:45:29

Dekuju moc. Drmek dostává konstantne už od ledna , už po té první eskapade , doporucuju , kudy chodím.

Buggyra
Buggyra 13.06.2025, 06:20:10 xxx.xxx.198.226

Může se kobyla s věkem stát najendou dominantní?

Jsem to přečetla a okamžitě mi naskočila cysta na vaječníku a podobná sranda.

Ale to mi jen tak vyskočilo, jestli je tam někde zašoupnutá souvislost, to nevím.

Buggyra
Buggyra 13.06.2025, 06:33:47 xxx.xxx.198.226

Teď jsem to dočetla, a ona není pominutá konstantně, byly to nějaké výpadky, tak to nemusí být hned zdravotní změna jako taková, no ale kolem toho desátého roku se tak nějak láme řekla bych koní věk, pozoruju to jako “druhé dospívání” nebo jak bych to nazvala, možná dozrála určitého životního názoru. No jinak ostatní mají pravdu, že to zavírání s různými koňmi, malý prostor a nedostatek práce nic moc… Asi bude prudná z té kombinace a může to být klidně přechodné. Asi bych ji po dobu léčení nechala na samotce, no… a pak ideálně do toho stáda valachů spolu s narůstající pracovní zátěží, aby se ta pozornost a energie rozložila na víc jedinců a podnětů.

My teď v poslední době testujeme novinku, zrušili jsme krmelec na seno, kam se přehazovalo seno ze seníku. Mezi krmelcem a seníkem je stěna vyplněná asi do metru dvaceti plnými paletami, a velcí koně se stejně moc nerýpali v tom seně vyházeném na beton před seník do toho krmelce, ale sahali si pro seno zhusta rovnou do seníku přes tu zástěnu. Vzhledem k tomu, že už nebylo potřeba, aby bylo seno vlastně na zemi, protože poníci jsou na hladomorně, takže mezi koňmi není nikdo, kdo by do seníku nedosáhl, zrušili jsme krmelec a koně mají přístup rovnou k tomu seníku. A protože poníci do seníku nedosáhnou, pokud není seno vyloženě vyházené až k vrchu té zástěny, začali jsme po dobu odpoledního dozoru pouštět koně všechny dohromady. Což zabaví hříbata a poníky, protože se můžou nahánět a hrát si zase s jinými členy stáda, a pak se poníci vytrousí nalízat si sůl (už jsem jim teda pořídila vlastní do jejich domečku…), sebrat seno, co koním vypadlo u seníku z huby, pošmejdit po příštřešku a tak. I vidíme, že je to dobré 🙂

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.