Ženy, řeším takovou jednu věc se svým koněm a docela by mě zajímal Váš názor.
Může se kobyla s věkem stát najendou dominantní?
Jak jsem tu již v minulosti zmiňovala, mám kobylu 5 let od jejích čtyř let. Vychovalo ji věkově celkem dost vrstevnaté stádo. Nikde nebyl během prvních let problém “s chováním”, až v současné stáji. Byla tedy vždy vysoko ve stádě, buď vedla nebo byla druhá/třetí.
Až loni jsem začala řešit, že opravdu útočí, resp. staly se tyto dvě situace:
1. loni v létě zařazení do nového stáda, které vedla celkem ostrá kobyla, která však měla celkem problémy se zdravím. Začaly bojůvky “o moc”, což jak jsem v minulosti zmínila, skončilo otevřenou ránou na hlezně vedoucí kobyly, halt ta má nějakých 600 kg a měla podlomené zdraví, moje kobyla 800 kg živé váhy. Byly rozděleny, moje kobyla šla do stáda valachů a na nějkaou dobu byl klid (teď cca půl roku od prvního incidentu).
2. Je teď na pedoku, střídá se jí společnost (2 valaši ze zmíněného valašího stáda se u ní točí). Na pedoku je již druhý týden, momentálně ji pouštím jen na jízdárnu, když kydám, vet ordinovala procházky na 15 minut, myslím, že to tak odpovídá. No a teď se stalo, že toho jednoho nebožáka, naštěstí chlaďase, nakopala do rohu přístřesku a fakt do něj šla naostro zadkama. On je chudák na konci stáda a nebránil se. Naštěstí se mu nic nestalo, ale kobylu jsme oddělily, je sama a valaší stádo za páskou (střídáme pastviny, tak byly teď převeleni na tu v sousedství budky).
No a já mám teď dilema. Jestli kůň opravdu dobře socializovaný v mládí se může na devátém roku tak změní a stane se tak dominantním (ve valaším stádě naštěstí nevede, tam to šéfuje hucul), že začal mít potřebu takhle ostatní rakvit, anebo prostě šlo o vyhrocené situace - 1. nepodvolení se stádě zdravotně dosluhujícímu koni. 2. nuda v rekonvalescenci a přebytek energie vylitý na slabšího druha.
Co myslíte? Stává s emi z kobyly zmetek, děje se to tak někdy, že prostě i koně dospějí a začnou mít i ve stádě jasné názory anebo šlo o vyhrocené situace? Jinak svýho koně mám ráda a prodávat ho nehodlám, ale začínám mít postoj, že do ustájení chlaďáka fakt už ne, jsou s tím vlastně jen problémy, buď ty, co zmiňuju, nebo že moc žere nebo nevím, co dalšího. Opravdu by mě zajímaly vaše zkušenosti, teď je kobyla s koňmi ustajovatele a začíná se z ní dělat největší tyran, který za žádných okolností a nikdy nesmí do stáda ostatních ustájených koní.