Aktuálně: 2 774 inzerátů261 106 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

O všem a o ničem :)

Horsana
Horsana 13.10.2025, 12:48:34 xxx.xxx.234.47

V Jablonove sa stalo zeleznicne nestastie, celna zrazka dvoch rychlikov, je to tam ako v zlom filme. Kone mam mimo vybeh, vsade su helikoptery, podla susedy aj fotografi a cumilovia. Idem tam.

Chjo.

Zrzavci
Zrzavci 13.10.2025, 13:04:25 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 12.10.2025, 09:43:25

e, lebo je nielen pekny a statny, ale aj charakterny.

A to je hodně, hodně moc. Takže chápu, že zůstane nejspíš doma. Já si třeba u Rumíčka hodně užívám toho, jak úžasnou má povahu, moudrou, empatickou, je přesně v takovém tom ideálním středu , zvládá rychlý vzruch a pak i zklidnění, snadno se učí, je dokonale ovladatelný, naslouchá…….. ideální povaha, kterou člověk zas tak často nepotká.

Fifa predvcerom presla sama cez izbu,

Hurá, hurá, HUUURÁÁÁÁÁÁ

tak hadam tam Garon niekoho pusti

Áááá pán je majetnickej! 😀

Zrzavci
Zrzavci 13.10.2025, 13:04:40 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 13.10.2025, 12:48:34

a dopr!!!!! 

Horsana
Horsana 13.10.2025, 13:18:23 xxx.xxx.234.47
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 13.10.2025, 13:04:40

To je uplne v rici.

Buggyra
Buggyra 13.10.2025, 13:37:31 xxx.xxx.198.226

To nejde, Horsano, aby zrovna VY jste měla klidný týden. Vás musí osud protáhnout všema loužema na cestě, to snad není možný. Držím palce ať jsou zvířata v cajku…

Horsana
Horsana 13.10.2025, 14:07:54 xxx.xxx.234.47

Teraz sa musim prebit cez kolonu a vysvetlit policajtom kto som, co som a co chcem. Chjo.

Vzala som pre zlozky vodu a jedlo.

Kone osrat, ale ti biedni ludia.

Jeden vagon visi nad priepastou nad vyvierackou Evetes.

Stale hukaju sanitky, hasici….

Saga
Saga 20.10.2025, 18:01:15 xxx.xxx.245.41

Holky, musela jsem vám vyfotit, jak to vypadá u nás ve výběhu, to listí spadlo přes víkend, je to krása pro oko a balzám na nervy. Teda do té doby, než si vezmete kolečko, lopatu a hrábě a jdete sbírat kobyláky. Pak je to spíš o nervy 😏! Nicméně to neztížilo situaci jen mě, ale i těm dvěma jitrnicím, které musí vynaložit poměrně velké úsilí, aby v tomhle něco našly 😛. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Saga
Saga 20.10.2025, 18:08:05 xxx.xxx.245.41

A taky léčíme ten sarkoid 😔. Aktuálně 4x namazáno, zítra po páté. Dneska malá šla nabok. Nedobrovolná stranová práce 😔. Má to tvrdý a oteklý, sotva leze chuděra. A tý s fleky křuplo v bedně, chce si furt hrát a nechápe, že malá nemůže, tak jí aspoň zaměstnávám kebuli prací ze země a ve volnosti, aby se trochu upustila🙂.

Buggyra
Buggyra 21.10.2025, 07:03:33 xxx.xxx.198.226

Nám kulhá černej už druhý (?) týden. Vystrouhala jsem, žádná změna, nic jsem nenašla, takže to nebude od kopyta, přišlo nám, že na tvrdu kulhá míň, tak snad šlacha (taky prošáhnuto a nic nenalezeno), takže dva měsíce nás čekají, no bezva. Tak holt asi fakt začnu zatahávat, nebo co… O 14 dní má přijít kovář/zubař/veterinář kouknout na kopyta, tak se zeptám, jestli ho něco nenapadne, když uvidí černýho naživo…

Saga
Saga 21.10.2025, 08:11:18 xxx.xxx.167.183

Buggyro a to jste mi připomněla s tím kulháním, jsem to sem chtěla napsat už před třemi týdny a pak na to zapomněla. Měla jsem tu kováře, je teď velmi vytížený a nemohla jsem ho sem dostat, tak se to protáhlo na 10 týdnů, což by nebylo upe poprvé, ale přes sezonu, kdy je zelený, rohovina nám víc roste, se to snažím dodržovat jakože přesně. No nepovedlo se. Přijel, vystrouhal, jakože fakt hodně velký úbytek rohoviny. Byl tu večer, druhý den nic, kobyle OK. Na další den byl mráz, asi -7°C a odpo už flekatá na kamenech kulhala a nechtěla jít. Na žádnou trávu (ehm trávu?to je ta zelenkavá věc, co kouká půl cenťáku nad hlínu?) jí nikdo nepustil. Tže jsem si říkala, že prostě nemůže být přichvácená, z čeho jako, když jsou na seně? Nicméně jsem nahmatala prstní tep, ale jen na LP, což mi bylo podezřelé a byl jiný, než na jaře, kdy se přichvátila. Dala jsem pytlík. Vet jsem měla stejně objednanou na malou Dámu, tak když pak přijela, dozvěděla jsem se že: přichvácená není🙏! Vždy jsem měla naučeno, že když nahmatám prstní tepnu, která mi jakoby střílí do prstů, mám problém…A ono to není úplně tak. Je a není. Bylo mi řečeno, že prstní tep neznamená vždy jen schvácení, ale i jakýkoliv jiný diskomort v kopytě. Tady to bylo radikální vystrouhání + si kobyla mohla blbě na něco ostřejšího šlápnout a udělat si hematom, který není okem vidět a pak na tvrdém hrbolatém povrchu to bolí. Už se mi samozřejmě stalo, že po některém vystrouhání, které bylo takhle po delší době mi kobyle hůř chodily, ale ten tep jsem nenahmatala nikdy na žádné, tak to mě právě zarazilo, proč teď jo. Pak jsem jí dala ještě jeden pytlík a ten jsem jí rozpustila do 4 dnů, aby to mělo pomalý dojezd a od té doby vše OK. Kopyta má hodně plochá, jako měla moje stará beganka, prostě chlaďasi no. Tak jsem se zase o něčem poučila a chtěla jsem to sem dát, kdyby to mohlo někomu také pomoci.

kometa
kometa správce
21.10.2025, 08:21:12 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 21.10.2025, 08:11:18

prstní tep neznamená vždy jen schvácení, ale i jakýkoliv jiný diskomort v kopytě.

Přesně tak. Já se před léty dopracovala k prstnímu tepu, když jsem měla novou rašpli a zabrala kopyto při úpravě moc.

Buggyra
Buggyra 21.10.2025, 08:24:57 xxx.xxx.198.226

No tak zvýšený tep může být ze spousty důvodů, spouštěčem je stres v místě, takže to může být schvácení, absces, jakákoli jiná bolest nebo zánět…

Já třeba tu prstní cévu hmatat neumím, tak se ani nesnažím, orientuji se podle toho, jak je kopyto teplé, jestli to okolo natéká, jestli je citlivé na poťukání nebo zatlačení háčkem, jestli je citlivé na omačkání korunky a patek okolo…

Před nějakými 14 dny jsem si takhle oddiagnostikovala absces na plnokrevníkovi… mám na něj povolaného toho kováře, aby mi to zase skouknul a hlavně se mi tam rozlézá nějaká nemoc bílé čáry nebo kýho hnusa, takže to musí prostě pořešit odborník (jsem docela ráda, že je v kombu vet/kovář…).

Já bych potřebovala s černým začít chodit po tvrdém, protože má kopyta jak máslo, a to se jinak neudělá, než že ho z travnatého výběhu dostanu na tvrdo a trochu svižněji, aby si tělo uvědomilo, že je třeba se zasnažit (docela i klouby a kosti by mohly začít zjišťovat, že život nebude peříčko). No tak teď leda na ruce… ale holt dobrá pobídka do toho zatahávání, nedá se svítit, bude se muset začít 🙂

kometa
kometa správce
21.10.2025, 08:32:01 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.10.2025, 08:24:57

Já třeba tu prstní cévu hmatat neumím,

Vzadu ve spěnce. Nedá se “přehmátnout”.

Saga
Saga 21.10.2025, 09:01:01 xxx.xxx.167.183

Ono to chce trochu cit, ale dá se to naučit, já už to zvládám i přes ty šílený zvonáče (rousy😄), co má cobka, je to pro mě prostě takový indikátor, že se něco děje a mám být v pozoru.

Ono je právě matoucí, že když se nic neděje, tak člověk (skoro)nic nenahmatá😄, tak pak to může vyvolat dojem, “že se to nedá najít”😊!

Verun
Verun 22.10.2025, 10:31:43 xxx.xxx.220.9

Po nějakém zhmoždění kopytní cévy a hematomu (chodidlo kopyta)se objeví při strouhani modřinka v rohovině(pokud se bere jen mrtvá rohovina chodidla)nebo po obvodu bílé čáry je rohovina zbarvená do žluta až červena. To je znak že se něco dělo v kopytě.

Moje kopytarka chodidlo vůbec nebere.na předních má tenké chodidlo(dělám po roce pravidelně rtg) na kamínkách je citlivá…to jen když slyším vystrouhat….kopyto má být jako mistička,ale vydlabánim rohoviny chodidla se to nedělá.

Verun
Verun 22.10.2025, 10:34:32 xxx.xxx.220.9
Buggyra:

No tak zvýšený tep může být ze spousty důvodů, spouštěčem je stres v místě, takže to může být schvácení, absces, jakákoli jiná bolest nebo zánět…

Já třeba tu prstní cévu hmatat neumím, tak se ani nesnažím, orientuji se podle toho, jak je kopyto teplé, jestli to okolo natéká, jestli je citlivé na poťukání nebo zatlačení háčkem, jestli je citlivé na omačkání korunky a patek okolo…

Před nějakými 14 dny jsem si takhle oddiagnostikovala absces na plnokrevníkovi… mám na něj povolaného toho kováře, aby mi to zase skouknul a hlavně se mi tam rozlézá nějaká nemoc bílé čáry nebo kýho hnusa, takže to musí prostě pořešit odborník (jsem docela ráda, že je v kombu vet/kovář…).

Já bych potřebovala s černým začít chodit po tvrdém, protože má kopyta jak máslo, a to se jinak neudělá, než že ho z travnatého výběhu dostanu na tvrdo a trochu svižněji, aby si tělo uvědomilo, že je třeba se zasnažit (docela i klouby a kosti by mohly začít zjišťovat, že život nebude peříčko). No tak teď leda na ruce… ale holt dobrá pobídka do toho zatahávání, nedá se svítit, bude se muset začít 🙂

Nemoc bílé čáry si hlavně musíte ošetřovat sama.kopytar jednou za dva měsíce to nevyřeší.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.