https://www.echo24.cz/a/HQCZd/zpravy-domov-psi-librela-vedlejsi-ucinky
Librela - zkušenosti
Keby som toto fórum našla skôr tak mojej Sindy tú sračku v živote nedám. Prvý týždeň úplne super ale brala aj novalgin tak spätne si myslím že jej zaberal aj ten, druhý ešte ako tak ana tretí sa nemohla už vôbec udržať na nohách. Keď som ju zdvihla tak ju stočilo do strany a spadla. Som presvedčená že to bol vedľajší účinok tej injekcie Librela. https://www.echo24.cz/a/HQCZd/zpravy-domov-psi-librela-vedlejsi-ucinky
I když byl můj Vořecháček první v ČR, který musel být kvůli NÚ Librely uspán, i když byl nahlášen ve spolupráci s veterináři jako raritní případ, i když mi volali zástupci Zoetisu, nenazvala bych Librelou “sračkou”. Jak je vidno v tomto tématu, jsou desítky psů, kterým pomáhá a funguje. Bohužel se nedá předem odhadnout, jestli psovi Librela zabere skvěle, projeví se nějaké menší vedlejšáky nebo ho zabije.
Své jsem zde už napsala, apelovala jsem, aby lidé a vetové brali L. jako poslední instanci, poslední možnost ke zlepšení pohyblivosti psa.
Vaší Sindy bylo kolik let, co to bylo za plemeno, jaké měla problémy a diagnozu? Promiňte, tyhle výkřiky nemám ráda, byť naprosto chápu tu bezmoc, vztek a lítost, která v člověkem cloumá.
Sindy mohla mať tak 14 rokov. Takto ja som ju mala od mája 2013 a v útulku vtedy jej vek odhadovali na 2 roky. Bol to kríženec taká pouličná zmeska ako sa zvykne hovoriť. Stredne veľká. Mala cystu na obličke na ľavej vyše 6 cm a na pravej 6 mm. S tým som chodil na sono kontroly. K tomu zrasty na chrbtici. Preto sa jej horšie vstávalo, chodilo. Od bolesti brala metamizol, chvíľu rheumocam ale ten nemohla moc dlho práve kvôli tým obličkam. A potom aj gabapentin po ňom bola taká ospalejšia. Chcela som jej dať operovať tie zrasty, ale veterinár hovoril, že pri tak starom psíkovi nie je isté či by sa prebrala z narkozy a že sa to potom rado vracia. Tak som na jednom fóre našla diskusiu o librele. Spýtala som sa na to veterinára. Hovoril že na nej majú nastavených nejakých starších psov a že to teda môžeme skúsiť ak by sa jej uľavilo od bolesti. Svoju prvú a jedinú dávku dostala 7.1.2025 plus k tomu novalgin na 4 dni. Keď sme prišli domov bola taká zadychanejsia akoby prebehla maratón a smädna. To bolo ale iba prvý deň. Na druhý deň úplne úžasné ako malý zázrak vstala, normálne behala, proste úplne v pohode vyzerala ako za mlada. Toto zlepšenie trvalo ale iba 2 týždne. Potom proste z večera do rána jej úplne vypovedali službu nohy. Snažila som sa ju postaviť len ju stočilo do boku a spadla na zem. Tak som ju v nedeľu 26.1. 2025 nechala uspať. Našla som na fb jednu skupinu kde zdieľajú ľudia svoje príbehy a nežiaduce účinky po použití librely a aj z toho som nadobudla pocit,že hoci sa o kontraindikáciach v pribalovom letáku nepíše ,skôr v ňom vyzdvihujú že nema nežiaduce účinky na obličky a je teda úplne bezpečná pravda to podľa mňa nie je.
Něco podobné píší lidé z celého světa, týden dva a stane se tohle. Jako by se ta látka dostala skrz bariéru, přes kterou to neplánovali.
Jenže když nemůžete dát psovi nic jiného kvůli ledvinám atp., je tohle asi jediná šance.
Asi to bude chtít ještě pár výzkumů ohledně plemen, jako se přišlo na to, že kolie a jejich kříženci nesmí určité léky.
Dobrý den taky se musím podělit o zkušenosti s Librelou pejsek se mi po roce začal nějak zhoršovat a nevěděla jsem proč te kdyžčtu když čtu ty články už vím.piti vody močení neurologické třesy.
Jana:Sindy mohla mať tak 14 rokov. Takto ja som ju mala od mája 2013 a v útulku vtedy jej vek odhadovali na 2 roky. Bol to kríženec taká pouličná zmeska ako sa zvykne hovoriť. Stredne veľká. Mala cystu na obličke na ľavej vyše 6 cm a na pravej 6 mm. S tým som chodil na sono kontroly. K tomu zrasty na chrbtici. Preto sa jej horšie vstávalo, chodilo. Od bolesti brala metamizol, chvíľu rheumocam ale ten nemohla moc dlho práve kvôli tým obličkam. A potom aj gabapentin po ňom bola taká ospalejšia. Chcela som jej dať operovať tie zrasty, ale veterinár hovoril, že pri tak starom psíkovi nie je isté či by sa prebrala z narkozy a že sa to potom rado vracia. Tak som na jednom fóre našla diskusiu o librele. Spýtala som sa na to veterinára. Hovoril že na nej majú nastavených nejakých starších psov a že to teda môžeme skúsiť ak by sa jej uľavilo od bolesti. Svoju prvú a jedinú dávku dostala 7.1.2025 plus k tomu novalgin na 4 dni. Keď sme prišli domov bola taká zadychanejsia akoby prebehla maratón a smädna. To bolo ale iba prvý deň. Na druhý deň úplne úžasné ako malý zázrak vstala, normálne behala, proste úplne v pohode vyzerala ako za mlada. Toto zlepšenie trvalo ale iba 2 týždne. Potom proste z večera do rána jej úplne vypovedali službu nohy. Snažila som sa ju postaviť len ju stočilo do boku a spadla na zem. Tak som ju v nedeľu 26.1. 2025 nechala uspať. Našla som na fb jednu skupinu kde zdieľajú ľudia svoje príbehy a nežiaduce účinky po použití librely a aj z toho som nadobudla pocit,že hoci sa o kontraindikáciach v pribalovom letáku nepíše ,skôr v ňom vyzdvihujú že nema nežiaduce účinky na obličky a je teda úplne bezpečná pravda to podľa mňa nie je.
Fena s cystami už niekoľko rokov na librele, obličku teda má už iba jednu, chodím na sono a krv čo tri mesiace, librelu dostáva tak raz za 2-3mesiace (oba väzy v kolene prdnuté, zrasty na chrbtici, artrózy v zápästí, prstoch a tak nejako všade ako u premotivovaného aportéra), ako mi to vydá. Iné liečivá, práve kvôli obličkám nedávam. Výsledky odkedy jej monitorujú tie ľadviny relatívne bez zmeny. Samozrejme, úmerne diagnóze, ale nejaké prudké zhoršenie zatiaľ nenastalo (klopem si), aj keď pred dvomi rokmi lekári odhadovali prognózu max rok. Ak zhoršenie nastane, nemyslím si, že to bude librelou. Mimo librely teda na vlastnú zodpovednosť dávam ešte alavis celadrin, to som s nikým nekonzultovala, ale podľa výsledkov krvi sa mi zatiaľ nezdá, že by nejako ľadvinám škodil.
Librela zkušenost
U seniornich psu ocekavam zhorseni kazdym okamzikem. A je vlastne jedno jeslti se zhorsi kvuli nejake viroze, kvuli lekum ktere vlastne vsechny pri dlouhodobem podavani maji nejake nezadouci ucinky, nebo proste jen proto, ze organismus uz je na hranici svych moznosti a dal to nejde ani za nic.
Pro me je hlavni, ze tech poslednich par dnu/tydnu/mesicu/let bylo relativne bez bolesti a plnohodnotnych, kdy si je dotycny jedinec uzil. Jinak recno - radeji obetuju par spolecnych chvil za kvalitu zivota, nez abych kvuli kvantite koukala, jak se zvire trapi.
A ano - mimo jine i to je duvod, proc bych L. nepichla mlademu zvireti, nebo tomu, u ktereho je sance na zlepseniu jinym zpusobem. Presne jak rika Plaka - L. je pro me lek posledni volby. Stejne jako treba Prednison.
Souhlas, že Librela je poslední volba, tady je náš příběh, kde to pomohlo a kde asi ne: Můj stařičký labradorek, narozený září 2008, prožívá své 17. jaro. Na Librele od srpna 2022, aplikace každých 5-6 týdnů (podle toho, jak se projevoval), v posledním půlroce každé 4 týdny. Je to pes s průkazem původu, nikdy nebral žádné léky, jen doplňky stravy na klouby + tu Librelu. Ve 14 letech diagnostikováno postupné selhávání ledvin, které jsme podchytili důslednou dietou a sledujeme pravidelně sono + krev (ledviny postupně chátrají, ale „drží“). Librelu jsem mu začala dávat krátce poté, protože jeho bolestivá fyzička mu kazila radost ze života a jiná analgetika by ničila ledviny – dva roky mu Librela skutečně prodloužila plnohodnotný život: cestoval, plaval, dělal si co chtěl… ještě loni zjara 2 km v klidu ušel. Horké léto srpen 2024 mu ubralo moc sil, od té doby pokojně dožívá venčením na dvorečku a pospává doma, v důvěrně známém prostředí. Neurologické vyšetření jsem nedělala, peníze dávám do dobrého měkkého krmení, čmuchacího koberečku apod. vychytávek na zabavení... Subjektivně bych řekla, že je možné, že Librela může mít negativní podíl na neurologii – pesan si jakoby neví rady se zadními končetinami: nemá je ochrnuté, ale „neposlouchají ho“ resp. střídavě, ocasem přestal vrtět: ale v zadních i v ocase má citlivost a nohy používá jak může. Je od léta 2024 inkontinentní, ale snaží se venčit. Plně souhlasím, že negativní vliv Librely může být zaměňován s projevy stárnutí organismu: v našem případě to ale fyzickému věku spíše pomohlo, ustát bolest, prožít dva roky navíc a vychutnat jako veterán své poslední jaro…
… Ještě sama k sobě dodám, že po přečtení zdejší diskuse a fóra budu u našeho veterináře hlásit svoje pozorování za poslední těch 2,5 roku kdy můj pesan Librelu dostával. Zvýšená potřeba pít, nepravidelná inkontinence (postupně se zhoršující; ale k selháni ledvin nedošlo), a po dvou letech omezení práce ocasu, a hlavně to vynechávání zadních noh při chůzi (ovšem bez ochrnutí, “jen” ztráta kontroly = pes jde, ale nevědomky upadne)… Průběžně to člověk přisuzoval spíše tomu stáří: postupnému selhávání ledvin, atrofii svalů a celkově slábnoucímu organismu - ale mohou to být ty vedlejší účinky. Každopádně srdečně doporučuji odpočátku každému majitelovi psa Librelu kombinovat s e zvýšenou ostražitostí, což v praxi znamená s adekvátně řízeným pohybem. A ideálně s fyzioterapií - fyzioterapeut/ka Vám při procedurách vždy spíše pomůže zůstat “nohama na zemi” a nenechat se unášet dojmem, že Vám s Librelou pes mládne… Nelze najet na to, že by kostra psa omládla 🙂 je potřeba se prostě přiměřeně radovat, že pes netrpí bolestí, ale neulítnout na euforii. Jasně si pamatuji, jak jsme 2023 s pesanem šli podél řeky, kam už několik let nezaběhl protože od svých cca 11 let z vlastní zkušenosti věděl, že ho bolí nohy po doskoku. No ale řeku ovšem jako správný labrador navždycky miluje, ucítil ji, a protože ho po Librele nic nebolelo, tak šup a najednou byl by do ní skočil i s prudkého břehu - na který si bez Librely netroufl! Musela jsem si tehdy máknout a doběhnout ho… Čili při Librele je potřeba zůstat ostražitý, malinko pesanovi pomoci řídit vycházky a hru, odpočinek, rehabilitace. Každopádně stojí to za to. A bude super, když budou v příbalovém letáku přečte možné nežádoucí účinky, resp. veterinář stručně a jasně upozorní co se může dít - aby majitel do čeho jde: pití, inkontinence, ztráta kontroly nad končetinou nemusí nastat, ale mohou a mohou být jen dočasné - ale je to potřeba vědět.
omezení práce ocasu, a hlavně to vynechávání zadních noh při chůzi tohle má náš 16ti letý dědek, inkontinentní je taky, a Librelu nemá. Ono bohužel opravdu nejde v tomhle věku u psa nějak reálně posoudit,co je věk a co je případně nežádoucí účinek čehokoli. Už jen proto,že to,že v okamžiku podání léku (jakéhokoli) nemá nějaký problém,neznamená,že za dva týdny ho mít nebude taky. U těhle starochů může přijít cokoli kdykoli
děkuji: janaa
Já mám první zkušenost s takto velkým a takto letitým pesanem. U psů nad 20 kg (a více kg, kdy už ho neuzvednete) je ta ortopedie klíčová, aby svobodně a hezky dožili. S Librelou, nebo bez Librely. Když s Librelou, tak ideálně bez toho, aby majitel aspoň tušil co jsou nežádoucí účinky a nejednal ukvapeně.
Všem věrným ocáskům, i těm starým a odpočívajícím, 3x zdar!
edit: Když s Librelou, tak ideálně, aby majitel aspoň tušil co jsou nežádoucí účinky a nejednal ukvapeně.
Omlouvám se, nepřečetla jsem si po sobě poslední větu. Zkrátka jsem za, aby se NÚ sledovaly a publikovaly.
Přeju ještě hodně společné radosti. Je to krásné,když se v kondici dožijí tak úžasného věku
Já bych třeba librele mohla přisoudit záněty močáku,a jsem si to i myslela…měla v době podávání …a je to uváděno, jako jeden z nežádoucich úcinků.jenze močák se nám opakuje a librela už dlouho není.(Močák vždy vyšetřen sonem,stav sliznice,stav náplně -písek a podobně,+moč papirek, vždy na atb) .
Dobrý den, dneska jsme skončili na veterině s podezřením na mrtvici, eventuálně to může byt i něco jiného. Psovy ujíždějí oči do strany (kmitají) a při chůzi trochu vrávorá, jinak je normální má chuť k jídlu je zvědavý. Má dva týdny pichnutou Librelu mohlo by to s tím mít souvislost?
Težko soudit.mrtvive je vetsinou staženina..a ta může být z nadorového onemocneni…
Spíš mi jde o to, jestli by se po Librele nemohli objevit podobné příznaky jako u mrtvice, pes je i 8 týdnů po operaci kolene.
Heduš14:Spíš mi jde o to, jestli by se po Librele nemohli objevit podobné příznaky jako u mrtvice, pes je i 8 týdnů po operaci kolene.
sraženiny jsou i pooperační komplikace…známý zemřel na embolii po operaci kolene , fyzicky velmi zdatný a mladý , šel si zacvičit…