Takhle…myslím, že je v celku normální, že na statku, ve stáji, ve stodole jsou ty kočky primárně určený za myšilovky a pohybují se tedy bez omezení. Co si myslím, že by mělo být nějakým standardem je, aby i tyto kočky nechal majitel kastrovat, očkovat…
Pokud kočka žije v civilizaci, tak si myslím, že přestože historicky je to zvíře domácí, které se ale více méně pohybuje dle své libosti, tak dnes bych se přimlouvala za to, aby takové čičiny byly zabezpečené…buď čistě doma, popř. voliéru, popř. udělátka na plotě, aby se nedostaly mimo pozemek. Když pro nic jinýho, tak kvůli bezpečnosti kočky. Třeba naše ovčanda jako štěndo dostala pěknou ťafku drápama od sousedovic kočky, která se chodila k nám na zahradu vyhřívat na hromádku písku se svým kotětem, když se na ně šla přátelsky podívat, což o to, kočku chápu, ale zase nehodlám omezovat svého psa na svojí zahradě, jen proto, že si micina oblíbila vyhřívací místo u nás. Pak dostala ovčanda od kočky párkrát po tlamě, když strčila čumu mezi plaňky….o pár let později tuhle kočku na SVOJÍ zahradě chytila a zahrdlila. Hrozný, nikomu takovej zážitek nepřeju.
Ano máme tady i bezprizorní kočky, které třeba najdou nějakého dobrodince, který je bude krmit…ale pokud začnu takovou kočku krmit, tak bych za ní měl i převzít zodpovědnost, protože já jsem jí tím krmením připoutala k tomuto místu…k této lokalitě. Myslím, že kastrace a očkování a nějaká ochrana proti parazitům by mělo být samozřejmost a hlavně pak už je to moje kočka a měl bych tedy převzít odpovědnost, když už tedy něco k sobě připoutám.
Kdyby můj pes vlezl někomu na zahradu a zakousl tam někomu kotě, tak to by byl problém, to by bylo haló, že jsem nezodpovědný majitel a pod., ale když vleze ta samá kočka na pozemek mě a zardousí mi kuřata, tak je to ok, protože…je to přece kočka, ta si může chodit kde chce a je to lovec, takže je to její přirozenost?? Prostě to jsou kecy v kleci…
Tady už přeci nejde o to, že najdu na zahradě kočičí exkrement a nebo rozhrabaný záhonek…tady jde o život a život třeba mnou piplané andulky, mých kuřátek, mých morčátek …mých zvířat… je pro mě tak nějak víc, než cizí kočka.
Často s Leithian nesouhlasím resp. s jejími názory na MOJE a CIZÍ, často si myslím, že její příspěvky postrádají naprosto empatii, ale přestože miluju kočky, tak musím říct, že jí naprosto chápu.