Aktuálně: 2 327 inzerátů270 181 diskuzních příspěvků19 353 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

sutrik
sutrik 11.02.2026, 18:29:28 xxx.xxx.161.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 11.02.2026, 15:58:10

Tak o případech, kdy v ČR vlka lidi viděli za dne i ve vesnici, jsem četla už od několika lidí.

Jasně, můžou si vymýšlet. Ovšem podle dostupných informací (jsou pravdivé, nejsou?) se tohle už roky děje např. na některých místech v Německu. Vlci v obci byl prý předstupeň toho, kdy začali zabíjet i psy a další zvířata na zahradách.  Také i za dne.

Kde je pravda? Čemu já věřím, je toto:

• Průpovídky ochranářů o soužití lidí a vlků jsou idealizované.
  • Vlk je velmi chytré a přizpůsobivé zvíře. 
  • Přizpůsobuje i techniku lovu. Výskyt vlků vede k většímu srocování zvěře na určitých místech, vlk se tomu přizpůsobuje, mění způsob lovu. Původnímu chování neodpovídá i to, že při lovu hospodářských zvířat v ohradách zabije hodně zvířat, aniž by je sežral. I to je přizpůsobení, když zvířata nemůžou utéci.
  • Vlk má sklony k plachosti. Ne vždy a za všech podmínek, jinak bychom asi neměli ani psy.
  • Plachost souvisí s opatrností. Opatrné zvíře je to, které nezná nějakou situaci nebo v minulosti mělo negativní zkušenost.
  • Že vnímáme vlka jako plaché zvíře je dáno jeho chováním v minulosti, asi i v přítomnosti. Zatím? 
  • V minulosti byla populace lidí mnohem menší, zástavba mnohem menší, prostor pro setkání vlků a lidí (i třeba jen přes pach, odpadky) menší. A když jsme vlka viděli, zkusili jsme ho zabít . To byla pro vlky negativní zkušenost, dávali si pozor, byli opatrní, aby setkání minimalizovali. Teď je lidí “venku” více, vlky nezabíjíme (nebo bychom podle zákona neměli), jejich zkušenost povede k tomu, že si uvědomí, že od nás nebezpečí nehrozí. Jak se tomu to chytré zvíře přizpůsobí? Bude mít motivaci se nadále lidem aktivně vyhýbat?
Sarah01
Sarah01 11.02.2026, 18:45:35 xxx.xxx.162.253

Nevím no, já tady přemejšlím, jestli to, že ten vlk kouká do zahrad a na lidi, je opravdu neslušné a nevychované. 😄

Orionka (neregistrovaný) 11.02.2026, 19:10:58 xxx.xxx.226.32
Sarah01:

Nevím no, já tady přemejšlím, jestli to, že ten vlk kouká do zahrad a na lidi, je opravdu neslušné a nevychované. 😄

Jak slušné nebo nevychované to bude, zjistíme, až nakoukne někomu do kočárku na té zahradě. O vlkovi se traduje, že je to plaché zvíře, které spatří jen ten, kdo má velké štěstí. A tak by to mělo zůstat.

Lupus4
Lupus4 11.02.2026, 19:34:54 xxx:xxx.340f:af98

O vlkovi se traduje, že je to plaché zvíře, které spatří jen ten, kdo má velké štěstí.

Mno, o ženách se taky donedávna tradovalo, že se mají jen láskyplně starat o rodinu (děti) a už to taky tak úplně neplatí (alespoň v “bílé” civilizaci) 😉

PS. Osobně mám rád šmrncovní, inteligentní, samostatné ženy…

Sarah01
Sarah01 11.02.2026, 19:50:29 xxx.xxx.162.253
Orionka:

Jak slušné nebo nevychované to bude, zjistíme, až nakoukne někomu do kočárku na té zahradě. O vlkovi se traduje, že je to plaché zvíře, které spatří jen ten, kdo má velké štěstí. A tak by to mělo zůstat.

A co navrhujete?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.