Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 11.02.2026, 15:58:10
Tak o případech, kdy v ČR vlka lidi viděli za dne i ve vesnici, jsem četla už od několika lidí.
Jasně, můžou si vymýšlet. Ovšem podle dostupných informací (jsou pravdivé, nejsou?) se tohle už roky děje např. na některých místech v Německu. Vlci v obci byl prý předstupeň toho, kdy začali zabíjet i psy a další zvířata na zahradách. Také i za dne.
Kde je pravda? Čemu já věřím, je toto:
Průpovídky ochranářů o soužití lidí a vlků jsou idealizované.
Vlk je velmi chytré a přizpůsobivé zvíře.
Přizpůsobuje i techniku lovu. Výskyt vlků vede k většímu srocování zvěře na určitých místech, vlk se tomu přizpůsobuje, mění způsob lovu. Původnímu chování neodpovídá i to, že při lovu hospodářských zvířat v ohradách zabije hodně zvířat, aniž by je sežral. I to je přizpůsobení, když zvířata nemůžou utéci.
Vlk má sklony k plachosti. Ne vždy a za všech podmínek, jinak bychom asi neměli ani psy.
Plachost souvisí s opatrností. Opatrné zvíře je to, které nezná nějakou situaci nebo v minulosti mělo negativní zkušenost.
Že vnímáme vlka jako plaché zvíře je dáno jeho chováním v minulosti, asi i v přítomnosti. Zatím?
V minulosti byla populace lidí mnohem menší, zástavba mnohem menší, prostor pro setkání vlků a lidí (i třeba jen přes pach, odpadky) menší. A když jsme vlka viděli, zkusili jsme ho zabít . To byla pro vlky negativní zkušenost, dávali si pozor, byli opatrní, aby setkání minimalizovali. Teď je lidí “venku” více, vlky nezabíjíme (nebo bychom podle zákona neměli), jejich zkušenost povede k tomu, že si uvědomí, že od nás nebezpečí nehrozí. Jak se tomu to chytré zvíře přizpůsobí? Bude mít motivaci se nadále lidem aktivně vyhýbat?
Nevím no, já tady přemejšlím, jestli to, že ten vlk kouká do zahrad a na lidi, je opravdu neslušné a nevychované. 😄
Jak slušné nebo nevychované to bude, zjistíme, až nakoukne někomu do kočárku na té zahradě. O vlkovi se traduje, že je to plaché zvíře, které spatří jen ten, kdo má velké štěstí. A tak by to mělo zůstat.
O vlkovi se traduje, že je to plaché zvíře, které spatří jen ten, kdo má velké štěstí.
Mno, o ženách se taky donedávna tradovalo, že se mají jen láskyplně starat o rodinu (děti) a už to taky tak úplně neplatí (alespoň v “bílé” civilizaci) 😉
PS. Osobně mám rád šmrncovní, inteligentní, samostatné ženy…
Jak slušné nebo nevychované to bude, zjistíme, až nakoukne někomu do kočárku na té zahradě. O vlkovi se traduje, že je to plaché zvíře, které spatří jen ten, kdo má velké štěstí. A tak by to mělo zůstat.