Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 18.03.2026, 21:40:14
Při svých toulkách lesem a polích v oblastech, kde má být vlk, jsme narazili jen jednou na jeho pachovou stopu a nejspíš byl nejde poblíž podle reakce psa. Na stáda srnek narazím skoro pokaždé, vidím často rozryté místa od prasat. Někteří chovatelé mají kvalitní ploty a jiní, jen špagát. Zatím má vlk jídla dost. Celkem mi přijde, že nejvíc vyděšený jsou lidi, kteří do toho lesa nejdou. Ti, co tam jsou pořád, ho ještě neviděli a strach nemají.
Týden u nás živili média zprávu, že vlci potrhali někomu kozy pomalu ve městě. Pak se objevila malá zpráva, že to byl pes.
Stáří myslivci chtějí vlky střílet, protože jim vlci loví srnky, znám mladého mylivce, který pokrčil rameny, že v revíru vlky má, ale nemá pocit, že by něčemu vadili.
Jako ten titulek, že byli vlci na Blanensku a blíží se k Brnu 😄. To je celkem napínavý, jsem zvědavá, co budou v tom Brně dělat .
AI k tomu připsala toto: Průběh události Účel cesty: Žena se do lesa vydala se svým 27letým synem brzy ráno, aby sbírali shozy jeleních parohů. Rozdělení: V lese se dvojice na chvíli rozdělila. Podle výpovědi rodiny se žena krátce před útokem synovi ozvala telefonicky s tím, že vidí „telátko“ (mládě jelena) a jde za ním. Útok: Krátce poté syn zaslechl křik a ryk medvěda. Matka mu stihla ještě jednou zavolat a do telefonu údajně zakřičela, že ji napadá medvěd. Nález: Syn okamžitě začal matku hledat a našel ji po několika minutách. Žena měla devastující poranění, zejména v oblasti hlavy, a nejevila známky života. Přivolaní záchranáři, kteří na místo dorazili na čtyřkolkách, již mohli pouze konstatovat smrt.
Tak tedy pakliže žena zahlédla něco hnědého a chlupatého a vydala se za tím, mohla ji medvědí matka celkem oprávněně vyhodnotit jako hrozbu. Takže to by byl v podstatě vyprovokovaný útok.
Kdyby ji našli rozsápanou a titulek zněl, že netuší kdo to udělal, bylo by to ještě mnohem zajímavější..
Jo, to určitě, byla by to záhada jako v případě Ďjatlovovy expedice. 😂
Ten článek je prostě napsanej hrozně blbě, ti novináři dnes jsou hrozní matllové. Je tam “Neviděl přímo, co se stalo” nebo “Podle informací některých polských médií na ženu mohla zaútočit medvědice” a “potvrzeno to však zatím nebylo”. Kdyby tam bylo, že po pitvě se zjistilo, že to má opravdu na svědomí medvěd, tak ok.
Na “králících” obava z přenosu myxomatózy ze zajíců na domácí králíky. Za mě hlavně přestat lovit lišky, které nemocné zajíce určitě eliminijí a tím sníží šanci přenosu.
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 14.04.2026, 10:39:00
Ve Švédsku které je 5,5x větší než ČR si stanovili maximální počet vlků na 300ks a co je navíc tak se střílí, u nás jich máme už 500ks a nestřílí se, podle mě není normální abychom tu měli 10x více vlků na plochu než Švédi a neregulovali je, každý rok jich navíc 30% přibude , tohle dopadne stejně špatně jako s kormorány, jenže přemnožení vlci se bohužel začnou řešit až ve chvíli kdy ti vlci roztrhají nějakému poslanci jeho mazlíčka, potom z toho bude “najednou” obrovský problém 🐑 ML.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 27.04.2026, 11:29:30
Jenže my tu máme naopak daleko větší hustotu obyvatel, když tu byl zastřelen poslední vlk, žilo tu v té době o ⅔ méně lidí než dnes, nehledě na urbanizaci krajiny neregulace je jednoduše cesta do pekla a nejedná se jen o vlky ale i vydry , bobry, volavky, krkavce atd. atd . jednoduše “všeho moc škodí” 🐑ML.
To už se to řešilo, že nelze přepočítávat na plochu, ale na úživnost. Pokud mají Švédi málo zvěře, nemůžou mít tolik šelem, jako máme my.
Ale Švédi nemají málo zvěře jen nechtějí aby jim vlci likvidovali jejich stáda sobů kteří se kupodivu pasou zcela navolno a nikdo po jejich majitelích nechce aby snad pro ně v krajině stavěli nesmyslné třímetrové ploty 🐑ML.
Můžu se jako neználek zeptat jak je to s těmi třímetrovými nařízenými ploty? To je nějaké nařízení?
Ptám se, proto, že moje velmi dobrá kamarádka má dlouholetou kamarádku, jenž nyní dostala na základě řádné žádosti dotace na instalaci plotů a nic takového dělat nemusí. Já se ještě o víkendu zeptám na podrobnosti, ale přijde mi ta třímetrová výška , trochu divně???
Tuna mají plot zabezpečený proti vlkům: sloupky mají teda hustěji, to je fakt, ale jinak je plot z lesáckého (ovčího) pletiva, vysoký dva metry (mám proti lidem u koní taky), nahoře opatřený drátem pod napětím a dole je asi ve výšce 30 cm nad zemí předsazený na tyčkách vodič pod napětím. Podél plotu mají koridor, který párkrát za sezonu objedou sekačkou.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 28.04.2026, 08:11:01
Jo , tak nějak si to asi představuju, zeptám se o tom víkendu, když nezapomenu, jak jak je opakovaně ten třímetrový plot lidmi pořád zmiňován, působí to na mne, jak kdyby to měla být třímetrová neprůhledná bariéra z prken, sloupů, nebo tak něco. A nikde jsem nic takového neviděla.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 28.04.2026, 02:07:28
Zvěře oproti ČR mají málo. A tam stejně jako tady platí, že kdo chová bez ochrany, musí počítat ze ztrátami. Ale sob má oproti ovcím a kozám výhodu mnohem menšího vlivu domestikace. Takže ty ztráty jsou asi únosné.
Já jsem pro reguleci. Ale zatím to v případě vlků není třeba. Ne u nás.